
Φωτογραφία αρχείου: Βολή αντιαρματικού MILAN επί ειδικά τροποποιημένου οχήματος GD 240. (ΓΕΕΘΑ)
Απόπειρα εισόδου σε στρατόπεδο της Αττικής στο οποίο φυλάσσονται μεταξύ άλλων και αντιαρματικά βλήματα πραγματοποίησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα δύο άγνωστα άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Τα άγνωστα άτομα, στις 00.20 εντοπίσθηκαν να επιχειρούν να κόψουν την περίφραξη. Στο στρατόπεδο σήμανε συναγερμός και τα άτομα τράπηκαν σε φυγή, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε η αστυνομία.
Σημειώνεται ότι ύστερα από σχετικά πρόσφατες πληροφορίες για ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής αντιαρματικών όπλων από στρατόπεδο της Κορινθίας, ο υπουργός είχε ζητήσει και ελήφθησαν κατόπιν διαταγής του Αρχηγού ΓΕΣ Χρ. Μανωλά αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα στρατόπεδα στα οποία φυλάσσεται αντίστοιχος οπλισμός.
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο που πραγματοποιήθηκε η απόπειρα μετακινήθηκε προς ενίσχυση φύλαξης ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων.
naftemporiki.gr
Με διαφορετικους κανονες ασφαλειας θα εμπαιναν αραγε…
Kαι ὅπου σφίγγουν τα …γάλατα,στέλνουμε (ἐκ των ὑστέρων) και τις «εἰδικές δυνάμεις»,και …καθαρίσαμε.
“Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο που πραγματοποιήθηκε η απόπειρα μετακινήθηκε προς ενίσχυση φύλαξης ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων”. Αυτή η μανία με τις ειδικές μονάδες σε ρόλο σκοπού με … τρελαίνει. Δηλαδή τα στελέχη και οι στρατευσιμοι του ΣΥΠ (συγκεκριμένα 3 ΤΥΛΠ) δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους;
Να θυμισω πριν μερικα χρονια την κλοπη του χαμερ απο στρατοπαιδο ειδικων δυναμεων απο κοινο ποινικο ,ο οποιος βεβαια και (εχοντας δικαιο 100%)εκανε και παρατηρηση στον σκοπο γιατι δεν κρατουσε σωστα το οπλο.
Το πρώην στρατόπεδο του 575 ΤΠΖΝ στην Χαλκίδα ήταν το πλέον ακατάλληλο, τώρα χρησιμοποιείται μερικώς απο την Σχολή Πεζικού.
Αν θυμάμαι καλά ο εισβολέας του τάγματος είχε αποδράσει απο τα κρατητήρια της Αστυνομίας Χαλκίδος και έπειτα μπούκαρε στο 575 από όπου και έκλεψε το χαμερ, έπειτα αποδείχθηκε πως ο άτυχος σκοπός του όρχου ήταν συγχωριανός του δραπέτη.
Να θυμίσω οτι εκείνη την εποχή το 575 συμμετείχε στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή και είχε αποστείλει απόσπασμα για να βοηθήσει τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας, τα οχήματα μπαινοβγαίνανε βιαστικά στον όρχο και οι σκοποί ανοίγανε βιαστικά και ρουτινιασμένα τις πόρτες για να εξέλθουν τα τροχοφόρα αλλά και ερπυστριόφορα.
Εδω είναι που την “πάτησε” και ο σκοπός, συνηθισμένος να βλέπει τα οχήματα να “μπαινοβγαίνουν” στον όρχο και δίχως να κάνει τον οφειλόμενο έλεγχο και να σκεφτεί τι μπορεί να συμβαίνει και ενα όχημα κινείται τα χαράματα στον όρχο, μόνο στο άκουσμα “Άνοιξε ρε κ*λόψαροοοοο!” άνοιξε την πύλη βιαστικά και χαιρέτισε τον δραπέτη που έφυγε με το στρατιωτικό χαμερ προς άγνωστη κατεύθυνση πιστεύοντας πως ο οδηγός πάει να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό οδηγών στην Εθνική Οδό.
Ειχε προσπαθησει να κλεψει ενα τζιπ απο αντιπροσωπεια αυτοκινητων πρωτα,μετα μπηκε στο στρατοπαιδο,ο σκοπος του ορχου εβλεπε ονειρα εκεινη την στιγμη,μετα εβγαινε ο πατερας του και ελεγε μην το τιμωρησετε το παιδι,ηταν κουρασμενο και κατι τετοια,τελικα με το σαλο που εγινε δεν τιμωρηθηκε!
Μα ειναι για ενυσχηση λεμε…η μηπως οχι.
Αγαπητέ Κύριλλε, ενίσχυση είναι να κλείσουν όλες οι “περίεργες” στρατιωτικές μονάδες με 20 και 30% επάνδρωση και να συμπτυχθούν σε μεγάλες στρατιωτικές βάσεις όπου η πληρότητα προσωπικού θα αγγίξει το 130 με 140%.
Ολα τα άλλα είναι απλά να έχουμε να λέμε!
Διαφωνω Δουκα.
Η συγκεντρωση δυναμεων σε ενα στρατοπεδο ακουγεται ομορφα και ισως ναι απο αποψη ασφαλειας σε ειρινηνικη περιοδο λογω επανδρωσης, σκοποι, περιπολα κ.λ.π
Στις περιπτωσεις ομως αιφνιδιας επιθεσης θα γινει το ελα να δεις! Μονο να σκεφτεις τι θα γινει οταν θα περιμενουν στις πυλες τα οχηματα-αρματα των ταγματων-επιλαρχιων για να βγουν με τον συναγερμο.
Βαλε και τον κορεσμο των δρομολογιων αν ολα βγουν την ιδια ωρα και απο το ιδιο στρατοπεδο.
Συμφωνα με τα παραπανω σκεφτομαι και λεω πως θα πρεπει να προσεξουμε τα πολυδυναμα στρατοπεδα που ειναι μια καλη λυση για κεντρα εκπαιδευσης ή για απομακρυσμενα σημεια απο την μεθοριο.
Τα μεγάλα στρατόπεδα σχηματισμών μπορούν και πρέπει να υπάρξουν, και μάλιστα στην παραμεθόριο και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, δυστυχώς εκει οδηγείται η κατάσταση, αλλά εμείς θέλουμε να έχουμε σε κάθε χωριουδάκι και επαρχιακή πόλη, μια στρατιωτική μονάδα επιπέδου τάγματός και άνω για να “αισθανόμαστε” ασφαλείς με πληρότητα 30 και 40%, ακόμη και όταν αυτά τα νούμερα επάνδρωσης είναι απαγορευτικά για την ουσιαστική διεξαγωγή επιχειρήσεων.
Αρα για ποια ασφάλεια μιλάμε;
Εκτός, αν, αγαπητέ Κύριλλε, εννοείς να αυξηθεί το όριο υποχρεωτικής θητείας σε διψήφιο νούμερο και εφαρμοστεί η παλαιική άμυνα και έτσι θα φυλάνε σκοπιά… ακόμη και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
Εννοω πως ναι να αυξηθουν τα συνχρονα μετρα ασφαλειας και να εχουμε συγχρονα στρατοπεδα που δεν θα χρειαζονται να φυλαν σκοπια οι δικαιουχοι του ΕΚΑΣ οπως λες, αλλα με το λιγοτερο δυνατον πρωσωπικο. Ετσι δεν θα εχεις λιγο και ταλαιπωριμενο κοσμο, αλλα λιγο και καλυτερα εκπαιδευμενο.
Η παλαικη αμυνα δεν εχει να κανει με την φυλαξη στρατοπεδων. Η αυξηση του οριου υποχρεωτικης θητειας ειναι ενα δυσκολο στη λυση προβλημα που εχει να κανει και με αλλα θεματα οποτε παω πασο,,.
Μα γιατί “πας πασο;”
Εδώ παραθέτουμε απόψεις και συζητάμε!
Και ὅμως Κύριλλε,ἡ Παλλαϊκή Ἄμυνα ἔχει να κάνει ΚΑΙ με την φύλαξη στρατοπέδων,ἀφοῦ εἶναι ἐπικουρική της ὅλης ἀμυντικῆς προσπάθειας.
Ἀλλά και στην πράξη,σε ἀρκετά στρατόπεδα της Κ.Μακεδονίας οἱ στρατοπεδεύουσες μονάδες καταφεύγουν στην Ἑθνοφυλακή για να «βγοῦν» οἱ σκοπιές,με ἀποζημίωση των σκοπούντων Ἑθνοφυλάκων 11,80€.
(εἶναι ἡ οἰκονομία ἀπό την μείωση της θητείας)
Δουκα για να μην παω πασο χρειαζομαι στοιχεια και πληροφοριες που δεν εχω.
1. Ποσες ειναι οι γεννησεις αρενων Ελληνων την προηγουμενη 15ετεια ανα ετος και ποιο το ποσοστο θνησημοτητας, καθως και το ποσοστο αντιρρησιων συνειδησης, λιποτακτων, κατοικων εξωτερικου κ.λ.π
2. Ποια τα σχεδια της χωρας για μειωση η αυξηση της θειτειας και για ποσο διαστημα.
3. Ποια τα σχεδια της χωρας για την υπηρετηση εθελοντων και μη γυναικων στις ΕΔ.
Ελπιζω να απαντησα στην ερωτηση σου.
ΑΧΕΡΩΝ τετοια στοιχεια που αναφερεις δεν εχω υποψιν μου αλλα και ετσι να ειναι το σχολιο μου ειχε να κανει κατα βαση για περιοδο επιχειρησεων και για μοναδες οπως της Θρακης και Νησων.
Κύριλλε, νομίζω πως λέμε τα ίδια, εχεις δίκιο, η υπογεννητικότητα και η λειψανδρία και φυσικά ο μικρός χρόνος θητείας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα ενός Στρατού που θέλει να πιστεύει οτι μπορεί να συντηρήσει ένα σύστημα στρατοπέδων με δεδομένα του 1950-1960.
Τα νησιά ειναι μια περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο απ’οτι η Θράκη, διότι άλλα δεδομένα ισχύουν για αυτά (τα νησιά) και άλλα για την Θράκη.
Έπειτα, απ’οσο ξέρω, η Συνθήκη Σεγκεν προβλέπει πως ανάμεσα σε χώρες που συμμετέχουν και συνορεύουν με άλλες χώρες “Σεγκεν”, αμφότερες οι στρατιωτικές μονάδες των χωρών πρέπει να απομακρυνθούν απο τα σύνορα κατά τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα και να αναλάβουν την φύλαξη των συνόρων οι Μονάδες Συνοριοφυλάκης, αυτό δηλαδή που γίνεται με την Βουλγαρία.
Ἡ ἀπομάκρυνση κατά 60 χιλιόμετρα των μονάδων μας ἀπό την Βουλγαρία εἶναι στην περίπτωση μας ἀνέφικτη λόγω και γεωγραφικῶν περιορισμῶν.
Ἐρώτηση ἀφελοῦς:ἄν,ἄν λέμε ὑπογράψει και ἡ Τουρκία την Σέγκεν,θα πρέπει να ἀποσύρουμε και ἑμείς τις μονάδες μας 60 χιλιόμετρα ἀπό τον Ἔβρο;
Το συγκεκριμένο, εύστοχο ερώτημα αγαπητέ Αχέρων με απασχολεί εδώ και πολύ καιρό.
Aς υπογραψουν οι τουρκοι τη Σενγκεν και βλεπουμε.
…και ολους τους εχεφρωνες Ελληνες επισης.
ΑΧΕΡΩΝ μη μου βαζεις δυσκολα να παρει.
Κύριλλε,τα δύσκολα τα βάζω ἐδῶ,γιατί ἀπό τους «καθ᾿ὕλην ἀρμοδίους»,δέν περιμένω τίποτε.