Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

“Too little-too late”

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η βελγική εταιρία Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi ( ACEC ) αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της σχεδιάζοντας ένα τεθωρακισμένο όχημα για τον Βελγικό στρατό αλλά και για εξαγωγές. Η ACEC δεν είχε μεγάλη εμπειρία σαν αμυντική βιομηχανία, καθώς ήταν εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών συστημάτων, βιομηχανικών κατασκευών, ηλεκτρικών τραίνων και ηλεκτροκινητήρων. Η εμπειρία της, ωστόσο, μεγάλωσε από το 1967 όταν επεκτάθηκε στην κατασκευή ηλεκτρικών μεταδόσεων ενώ από το 1970 ενεπλάκη στην ανάπτυξη του γαλλικού πυραυλικού συστήματος Crotale και στην συμπαραγωγή μιας έκδοσης του ελαφρού άρματος Μ-24 Chaffee. To 1978 συμμετείχε και στην παραγωγή του ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10Ρ.

Έτσι, το 1977 αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα όχημα πολλαπλών ρόλων με ηλεκτρική μετάδοση που θα ήταν ελαφρύτερο, πιο ευρύχωρο και ευέλικτο από τα οχήματα που κυκλοφορούσαν.

Η συνεργασία της ACEC με τον βελγικό στρατό απέδωσε και το 1981 τρία πρωτότυπα (ακολούθησε ένα 4ο λίγο αργότερα) είχαν κατασκευαστεί και ξεκίνησαν αμέσως δοκιμές. Το νέο όχημα ονομάστηκε Cobra και πράγματι πληρούσε τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες σχεδιάστηκε. Το Cobra ήταν ερπυστριοφόρο, με 5 εδαφικούς τροχούς ανά πλευρά, κινείτο από έναν κινητήρα Cummings VT diesel που απέδιδε 143hp (στο 4ο πρωτότυπο αντικαταστάθηκε από ένα κινητήρα 190hp της ίδιας εταιρίας) που προσέδιδε στο όχημα μέγιστη ταχύτητα 75-80 km/h. Οι διαστάσεις του ήταν 4.52 x 2.75 x 1.76 m και το βάρος του μόλις 7,5 τόνοι (αυξήθηκε σε 8,5 στη συνέχεια) επιτρέποντας στο όχημα να αποδίδει εξαιρετικά σε σαθρό έδαφος και σε περιβάλλον μάχης που δεν είχε υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών ενώ η ικανότητα αερομεταφοράς του ήταν ανυπέρβλητη με τρία Cobra να μπορούν να μεταφερθούν σε ένα C-130. Το όχημα ήταν αμφίβιο, κινούμενο από δύο προπέλες στο πίσω μέρος του εκατέρωθεν του διαμερίσματος οπλιτών.

Η θωράκιση του Cobra αποτελείτο από πλάκες χάλυβα συγκολλημένες με κλίση τόσο στο πρόσθιο όσο και στα πλάγια τόξα που παρείχαν προστασία από θραύσματα βλημμάτων πυροβολικού των 105mm και απευθείας πλήγματα από φυσίγγια 7,62mm ΝΑΤΟ από κάθε γωνία και απόσταση. Ο κινητήρας του οχήματος βρισκόταν εμπρός με το διμελές πλήρωμα (οδηγός και αρχηγός) να κάθονται εκατέρωθεν αυτού στα πλάγια του οχήματος με πρόσβαση σε θωρακισμένες υαλοθυρίδες. Μια πλήρης ομάδα μάχης 10 ατόμων (στην έκδοση ΤΟΜΠ) καθήμενων ανά 5 σε σιδερένιους πάγκους στα πλάγια του διαμερίσματος προσωπικού είχαν πρόσβαση σε ανθρωποθυρίδες στην οροφή και μια μεγάλη θυρίδα στο πίσω μέρος του οχήματος.

Ο οπλισμός του Cobra ήταν ζήτημα επιλογής του πελάτη. Μια έκδοση ΤΟΜΠ διέθετε έναν ελαφρύ (300 κ.) πύργο με ηλεκτροκίνητα κατευθυνόμενο πολυβόλο FN MAG 58, δύο τριάδες καπνογόνων και έναν προβολέα που κινούνταν κατά τη φορά του πολυβόλου σε τόξο -10 ως +50 μοίρες. Ο πύργος ήταν τοποθετημνένος στο κέντρο τηε οροφής και τον κατηύθυνε ένα μέλος της ομάδας πεζών.Αντί αυτού, η Fabrique Nationale Herstal SA (FN) ανέπτυξε ένα τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού που εκτός της κάμερας παρατήρησης/σκόπευσης διέθετε εναλλακτικά είτε δύο πολυβόλα FN MAG 58 ή ένα FN M-2HB. Το 1985 δοκιμάστηκε με επιτυχία πύργος GAD-AOA της Oerlikon-Contraves με πυροβόλο model 204 GK των 20mm. Τέλος, ένα επιπλέον πολυβόλο FN MAG 58 τοποθετείτο στην ευχέρεια του αρχηγού πληρώματος στα αριστερά του οχήματος καλύπτοντας το πρόσθιο τόξο, μια παλιά πρακτική κυρίως σε άρματα των δεκαετιών του 1930-1950.

Το ACEC Cobra σχεδιάστηκε ως όχημα πολλαπλών ρόλων και νέες εκδόσεις έβλεπαν το φως της δημοσιότητας με το μικρό του βάρος και τη μεγάλη ευελιξία να το κάνουν ιδανικό ως όχημα αναγνωρίσεως. Ένας μικρός πύργος με πολυβόλο των 12,7mm και δύο πυραύλους Euromissile MILAN εκατέρωθεν ήταν επίσης διαθέσιμος. Μια πιο προχωρημένη πρόταση το έφερε ως όχημα παροχής πυρών υποστήριξης με έναν εκτοξευτή ρουκετών των 70 mm της Forges de Zeebrugge (FZ70 – ο εκτοξευτής εφαρμόστηκε σε πολλά ρουκετοβόλα της Νοτιου Αφρικής ενώ η εταιρία που απορροφήθηκε από τον όμιλο Thales συνεχίζει να εξοπλίζει πολλά ελικότερα). Μια άλλη έκδοση του οχήματος κινήθηκε στην παραγωγή ενός ελαφρού άρματος ή οχήματος ιππικού με το ίδιο πήγμα και εξολοκλήρου ανασχεδιασμένο άνω κορμό φέροντα πύργο Cockerill C25 με πυροβόλο των 25mm (ACEC Cobra 25) ή πυροβόλο MECAR/KENERGA των 90 mm (ACEC AK90E).

Ωστόσο, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1990 σφράγισε τη μοίρα του αξιόλογου οχήματος που δεν απέσπασε καμία παραγγελία και η εταιρία διαλύθηκε στα επόμενα χρόνια για να απορροφηθεί από άλλες κοινοπραξίες.

Πηγές: http://www.tanks-encyclopedia.com/cobra-ifv

The Belgium ACEC Cobra Armoured Personnel Carrier

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: