Άμεση διόρθωση της έκθεσης περιόδου «Πραξικόπημα-Εισβολή» ζητούν οι μαχητές του 212 Τάγματος Πεζικού από το ΓΕΕΦ

Έντονη αντίδραση εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών για σχετική έκθεση Οι μαχητές του 212 ΤΠ ζητούν έρευνα από το ΓΕΕΦ.
Έντονη αντίδραση εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών για σχετική έκθεση.
Οι μαχητές του 212 ΤΠ ζητούν έρευνα από το ΓΕΕΦ.

Άμεση διόρθωση της έκθεσης που ετοίμασε το ΓΕΕΦ για τις μάχες στη Λευκωσία από τις 14-16 Αυγούστου του 1974 ζητά η επιτροπή εφέδρων του 212 Τάγματος Πεζικού. Οι έφεδροι του 212 ΤΠ εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι και δυσαρεστημένοι για τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΓΕΕΦ για τα της περιόδου «Πραξικόπημα-Εισβολή». Η έκθεση δημοσιεύεται μεταξύ άλλων σε βιβλίο του Σάββα Βλάσση με τίτλο «Η έκθεση του ΓΕΕΦ για το 1974». Η επιτροπή εφέδρων του 212 ΤΠ θεωρεί ότι το περιεχόμενο της έκθεσης είναι ανακριβές, μεροληπτικό και έντονα προσβλητικό για τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς και του προσωπικό τους, που αντιμετώπισαν τους Τούρκους εισβολείς.

Οι αξιωματικοί και στρατιώτες του 212 ΤΠ έπεσαν από τα σύννεφα με το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΕΕΦ, όταν αυτό περιήλθε εις γνώση τους μέσω του βιβλίου. Σύμφωνα με τους εφέδρους του Τάγματος, το παράπονό τους εστιάζεται στο γεγονός ότι στην έκθεση όπου περιγράφονται οι επιχειρήσεις της 14ης, 15ης και 16ης Αυγούστου 1974 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην μονάδα τους. Σύμφωνα με την επιτροπή εφέδρων, το 212 ΤΠ αμυνόταν του τομέα Αεροδρόμιο Λευκωσίας μέχρι τη διασταύρωση των Λεωφ. Γρηγορίου Αυξεντίου και Δημοκρατίας, όπου στις 16 Αυγούστου 1974, μετά την αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ, αντιμετώπισε μαζί με άλλες μονάδες της ΕΦ όλο το βάρος της τουρκικής επίθεσης που επιχειρούσε να κυκλώσει τη Λευκωσία. Μεγάλο είναι επίσης των παράπονο των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του 212 ΤΠ για τις αναφορές ότι οι κυπριακές μονάδες διαλύονταν και το έβαζαν στα πόδια με την εμφάνιση των τουρκικών αρμάτων.

Οι οπλίτες και οι αξιωματικοί του Τάγματος αποτάθηκαν στον τότε Διοικητή τους, υποστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Αχιλλείδη, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΕΕΦ. Ο κ. Αχιλλείδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΦ και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ζητώντας να διορθωθούν τα όσα αναγράφονται στην έκθεση του ΓΕΕΦ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αχιλλείδης, το παράπονο όλου του προσωπικού του 212 ΤΠ είναι η απουσία οποιαδήποτε αναφοράς για την υπεράσπιση του ζωτικού τομέα της Λευκωσίας από το Αεροδρόμιο Λευκωσίας μέχρι τον Άγιο Δομέτιο. «Αντίθετα, υπερτονίζεται η συμβολή της διλοχίας της ΕΛΔΥΚ που υπερασπιζόταν το Στρατόπεδό της και η οποία, μετά τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες της 16 Αυγούστου 1974, αποχώρησε από αυτό και δεν συμμετείχε καθόλου στην αντιμετώπιση της τελικής εφόδου των τουρκικών αρμάτων και Πεζικού. Αν δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη τοποθεσία το 212 ΤΠ ν’ ανακόψει τις προελαύνουσες τουρκικές δυνάμεις με τα εύστοχα πυρά των όπλων του, με τα αντιαρματικά και το Πυροβολικό που το υποστήριζε, η επιθετική προσπάθεια των Τούρκων θα συνεχιζόταν προς Τσέρι, περικυκλώνοντας τη Λευκωσία. Χωρίς την παρουσία του 212 ΤΠ στην τοποθεσία, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει κατορθωτή η σύμπτυξη των μαχητών της διλοχίας της ΕΛΔΥΚ, όπως έγινε υπό την πίεση του εχθρού, γιατί θα τους ακολουθούσαν οι επιτιθέμενες τουρκικές δυνάμεις, άρματα και Πεζικό, και θα τους εξολόθρευαν ολοκληρωτικά».

Ο υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Αχιλλείδης εκ μέρους της επιτροπής οπλιτών και αξιωματικών του 212 ΤΠ αξιώνει:

* Να ζητηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας του ΓΕΕΦ να ερευνήσει το θέμα και να υποβάλει σχετική έκθεση
* Να ζητηθεί από όλους τους Κύπριους μόνιμους αξιωματικούς, όσοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα στη ζωή, να υποβάλουν προσωπική έκθεση για τα γεγονότα «Πραξικόπημα-Εισβολή», όπως έγινε και για τους εξ Ελλάδος συναδέλφους τους
* Να ζητηθούν αντίγραφα των εκθέσεων που υπέβαλαν οι εξ Ελλάδος αξιωματικοί, αν δεν υπάρχουν ήδη στη Διεύθυνση Ιστορίας του ΓΕΕΦ
* Ανάλογα με τα ευρήματα να συνταχθεί σχετικό διορθωτικό ή επιβεβαιωτικό πόρισμα.

Καταλήγοντας, η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι οι ενέργειές της αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά αποτελούν και «φόρο τιμής προς τους Κύπριους μαχητές που προσέφεραν αίμα και ιδρώτα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας».

Τα γεγονότα μέσα από το φακό των εφέδρων του 212 ΤΠ

Το πρωινό της 14ης Αυγούστου άρχισε η Τουρκική επίθεση με σφοδρό βομβαρδισμό της αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ και εκρηκτικές, καθώς και προπαρασκευή πυροβολικού και όλμων. Ιδιαίτερη πίεση ασκήθηκε στην περιοχή των Στρατοπέδων ΕΛΔΥΚ και 11ου ΤΣ με αποτέλεσμα να συμπτυχθούν, το τμήμα της ΕΛΔΥΚ που αμύνετο στον ΝΔ τομέα του στρατοπέδου και οι δύο Διμοιρίες του 212ΤΠ, που αμύνοντο του Στρατοπέδου του 11ου ΤΣ. Μετά από αίτημα του Τάγματος διατέθηκε Ουλαμός αρμάτων Τ34 και Διμοιρία Μ/Κ πεζικού για την υποστήριξη της αποκατάστασης της τοποθεσίας. Τελικά αποκαταστάθηκε η τοποθεσία μόνο στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Το στρατόπεδο του 11ου ΤΣ δεν ανακατελήφθη, λόγω ισχυρής εχθρικής παρουσίας. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα διατήρησαν τις θέσεις τους. Οι δύο Διμοιρίες του 212 ΤΠ που συμπτύχθηκαν από το Στρατόπεδο του 11ου ΤΣ, κατόπιν διαταγής του Τάγματος, προωθήθηκαν στη Σχολή Γρηγορίου και στο ύψωμα 190 μπροστά από το σημερινό Ινστιτούτο Γενετικής.

Τα δεδομένα δεν διαφοροποιήθηκαν κατά την 15η Αυγούστου.

Στις 16 Αυγούστου, με το πρώτο φως, όπως συνήθιζε, η εχθρική αεροπορία προσέβαλε με πολύ μεγάλη σφοδρότητα και πάλι με εκρηκτικές και βόμβες ναπάλμ το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και την τοποθεσία του 212 ΤΠ και του γειτονικού 336 ΤΕ. Στη συνέχεια, μετά από έντονη προπαρασκευή πυροβολικού και όλμων που κράτησε περί τα 15-20 λεπτά, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση επί όλου του μετώπου. Εκτιμήθηκε ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις ήταν επιπέδου Συγκροτήματος Συντάγματος πεζικού και αρμάτων.

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις αναφέρθηκαν στις γύρω στις 8 το πρωί στην ΙΙΙ ΑΤΔ και στο ΓΕΕΦ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Επιτελάρχη του ΓΕΕΦ με τον Δκτη του 212 ΤΠ. Ταυτόχρονα ζητήθηκε η ενίσχυση της τοποθεσίας με Α/Τ όπλα και άρματα, αν ήταν δυνατό, καθώς και πεζικό για τη συγκρότηση εφεδρείας και μερική επάνδρωση της τοποθεσίας επί του υψώματος Μον Παρνάς, για την περίπτωση που δεν θα άντεχε η κατεχόμενη γραμμή.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, γύρω στις 8:30 διατέθηκε δύναμη πεζικού περίπου 40 ανδρών από τον Υπολοχαγό Πολύζο Αθανάσιο, η οποία χρησιμοποιήθηκε άμεσα για την επανεγκατάσταση επί του υψώματος Αρμενικού νεκροταφείου. Η Διμοιρία του 3/212 ΤΠ που βρισκόταν επ’ αυτού είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται λόγω της ισχυρής πίεσης του εχθρού, το δε ύψωμα ήταν ζωτικό τόσο για την ασφάλεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όσο και για τη διατήρηση της αμυντικής τοποθεσίας του 212 ΤΠ, επειδή κάλυπτε το σημείο συνδέσμου με το διπλανό 336 ΤΕ.

Στις 10 το πρωί η Διοίκηση του 212 ΤΠ ενημερώθηκε από τον Δκτη της ΙΙΙ ΑΤΔ ότι έξι ΠΑΟ 90χιλ. ευρίσκοντο καθ’ οδόν από το Σταυροβούνι για ενίσχυση της τοποθεσίας. Επίσης ότι Συγκρότημα δύο Ταγμάτων υπό τον Αντισυνταγματάρχη Κατερινάκη Ιωάννη ετοιμαζόταν να προωθηθεί για ενίσχυση της τοποθεσίας. Τα Τάγματα του Συγκροτήματος ήταν το 386 ΤΕ με Δκτη τον Τχη Παναγόπουλο Κωνσταντίνο και 394 ΤΕ, με Διοικητή τον Τχη Κατσίμπρα Ευθύμιο (Ε/Ε). Εν τω μεταξύ επί της τοποθεσίας συνεχίζετο η κόλαση πυρός και ατσαλιού καθ’ όλο το μέτωπο του 212 ΤΠ και της Διλοχίας της ΕΛΔΥΚ, όπου δινόντουσαν φονικές μάχες εκ του συστάδην.

Στις 11 περίπου, έφθασαν στο Σταθμό Διοίκησης του 212 ΤΠ τρία στοιχεία Α/Τ ΠΑΟ 90χιλ.της υπό τον Ανθγό Κοϊμτζόγλου Νίκο τα οποία διατάχθηκε από τον Δκτη του Τάγματος να ταχθούν, το ένα στο ύψωμα Κολοκασίδη (180) και τα άλλα δύο στη διασταύρωση των Λεωφ. Γρηγ. Αυξεντίου και Δημοκρατίας. Τα άλλα τρία ΠΑΟ για τα οποία είχε προϊδεαστεί η Μονάδα, καθ΄οδόν προς Λευκωσία διατάχθηκαν να κινηθούν προς Πιρόι.

Το μεσημέρι τα τμήματα του 212 ΤΠ στο Εργοστάσιο Καϊσή, ύψωμα CYTA, ύψωμα Αρμενικού Νεκροταφείου καθώς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ πιέζονταν ασφυκτικά με πάρα πολλές απώλειες για το τελευταίο. Κάτω από την πίεση αυτή αρχίζει η εκκένωση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ με τις εχθρικές δυνάμεις να τους ακολουθούν κατά πόδας. Η σύμπτυξη ολοκληρώθηκε στις 15:30.

Η εκκένωση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ έφερε σε άμεση επαφή με τους επιτιθεμένους τα τμήματα του 212 ΤΠ που αμύνοντο στη Σχολή Γρηγορίου, ύψωμα 190 (Ινστιτούτο Γενετικής) και Κολοκασίδη (180). Επίσης άφησε χωρίς Α/Τ κάλυψη το πεδινό διάδρομο προς Μακεδονίτισσα γιατί τα συμπτυχθέντα τμήματα της ΕΛΔΥΚ πήραν μαζί τους τα δύο Α/Τ ΠΑΟ 106 χιλ που διέθεταν.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Διοίκηση του 212 ΤΠ που παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις, διέταξε τα δύο στοιχεία ΠΑΟ 90 χιλ. που βρίσκονταν στη διασταύρωση των Λεωφ. Γρηγ. Αυξεντίου και Δημοκρατίας να αναδιαταχθούν και να ταχθούν το ένα στο ύψωμα Ινστιτούτου Γενετικής (190) και το άλλο στο ύψωμα CYTA.

Στο μεταξύ στις 14:30 έφθασε στο Σταθμό Διοίκησης του 212 ΤΠ στην Αντιπροσωπεία Κολοκασίδη ο Δκτης του προπορευομένου 386ΤΕ του Συγκροτήματος Κατερινάκη Τχης Παναγόπουλος Κωνσταντίνος μαζί με μέρος της ομάδας αναγνωρίσεως του Τάγματος. Τη στιγμή εκείνη η περιοχή εβάλλετο με σφοδρότητα από το πυροβολικό και τους όλμους των επιτιθεμένων. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 2 ή 3 στρατιώτες και τραυματίσθηκαν ελαφρά ο Τχης Δρυμιώτης και ο Λοχαγός Σκούρας, καθώς και αριθμός στρατιωτών οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η κορύφωση της μάχης

Μετά από σύντομη αλληλοενημέρωση μεταξύ των Διοικητών, άρχισε η ενίσχυση Τμημάτων του 212 ΤΠ με προσωπικό του 386 ΤΕ, κατά προτεραιότητα εργοστάσιο Καϊσή, ύψωμα CYTA, ύψωμα Ινστιτούτου Γενετικής και ύψωμα Κολοκασίδη (180). Η Διοίκηση του Συγκροτήματος Κατερινάκη, η οποία έφθασε στην περιοχή, εγκαταστάθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «ΜΑΧΗ».

Μετά την ολοκλήρωση της σύμπτυξης της διλοχίας της ΕΛΔΥΚ εμφανίστηκαν, συνοδευόμενα από Πεζικό, στη νότια πλευρά του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τα πρώτα άρματα του εχθρού τα οποία ενήργησαν έφοδο κατά των θέσεων του 212 ΤΠ. Ακολούθησε σφοδρότατη ανταλλαγή πυρών μεταξύ επιτιθεμένων και αμυνομένων με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Σ’ αυτή την κορύφωση της μάχης, έγινε κατορθωτός ο διαχωρισμός των αρμάτων από το Πεζικό του εχθρού με αποτέλεσμα τα Α/Τ ΠΑΟ και το Πυροβολικό να καταστρέψουν 4 άρματα και τα υπόλοιπα να υποχωρήσουν πίσω από τη Σχολή Γρηγορίου και το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Στο μεταξύ είχε διαταχθεί κατάπαυση του πυρός λόγω συμφωνηθείσης εκεχειρίας. Παρά ταύτα, η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε εκατέρωθεν για μια ώρα περίπου μετά την εκεχειρία.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, διατάχθηκε η αντικατάσταση στην τοποθεσία του 212 ΤΠ από το Συγκρότημα Κατερινάκη η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες νυκτερινές ώρες της 16ης προς 17η Αυγούστου. Το 212 ΤΠ αρχικά αποσύρθηκε στην Ιερατική Σχολή Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Στρατόπεδο του 9ου ΤΣ πίσω από το προεδρικό μέγαρο, από το πρωί της 17 Αυγούστου 1974.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
Πηγή: philenews.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.