Άρμα μάχης K2: Ο «Μαύρος Πάνθηρας» εκ Νότιας Κορέας ορμώμενος

Νοτιοκορεατικό άρμα μάχης K2 Black Panther. (cfile234.uf.daum.ne)
Νοτιοκορεατικό άρμα μάχης K2 Black Panther. (daum.ne)

H Hyunday Rotem, μία θυγατρική του Ομίλου Hyunday Motors, αναπτύσσει το άρμα μάχης (MBT) Κ2 Black Panther για το Στρατό της Δημοκρατίας της Κορέας (ROKA). Το K2 έχει ως σκοπό την παροχή βελτιωμένης απόδοσης στο δίκτυο-κεντρικό πεδίο επιχειρήσεων του 21ου αιώνα με τη χρήση αναβαθμισμένης εργονομίας και ψηφιακών συστημάτων.

Η Rotem αποκάλυψε το άρμα μάχης μαζί με τροχοφόρα οχήματα και μη επανδρωμένα συστήματα κατά την Αεροδιαστημική και Αμυντική Έκθεση της Σεούλ (ADEX) τον Οκτώβριο του 2009 στο αεροδρόμιο της Σεούλ στην πόλη Σιογκνάμ της Περιφέρειας Κιέονγκι.
Το άρμα αναμενότανε να εισέλθει σε υπηρεσία το 2014.

Το K2 Black Panther είναι ένας, υψηλής τεχνολογίας, νέος τύπος άρματος και προκειται να αντικαταστήσει τα άρματα σειράς K1 και M48.
To νεό MBT διαθέτει αυξημένη κινητικότητα και ισχύ πυρός σε σχέση με το K1, και θεωρείται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα άρματα μάχης στον κόσμο.

Το K2 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ΑDEX 2009. (Army-technology.com)
Το K2 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ΑDEX 2009. (Army-technology.com)

Ο σχεδιασμός του K2 ολοκληρώθηκε το 2008. Τον Μάρτιο του 2011, η Rotem υπέγραψε συμφωνία συν-παραγωγής με αναδόχους του K2 και ξόδεψε 12 εκατομμύρια δολάρια ($) για να επιλύσει τις οικονομικές δυσχέρειες που προέκυψαν απο τις καθυστερήσεις της μαζικής παραγωγής των αρμάτων.

Το Νοέμβριο του 2011 η Rotem υπέγραψε λειτουργική σύμβαση με τους αναδόχους συνολικής αξίας 2,6 εκατ. $ . Η μαζική παραγωγή του K2 καθυστέρησε περαιτέρω λόγω των τεχνικών ελαττωμάτων στους κινητήρες και το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Τον Ιούλιο του 2008 , η Rotem υπέγραψε συμφωνία τεχνολογικής συνεργασίας με την Τουρκική Otokar για την προμήθεια τεχνολογικών πακέτων του k2 για την ανάπτυξη του Τουρκικού άρματος μάχης Altay. Η Rotem θα προμηθεύσει τον κύριο εξοπλισμό του Altay ο οποίος θα βασίζεται στην εξέλιξη του άρματος μάχης K2 Black Panther.

Κ2 κατα τη διαρκεια των δοκιμών εξέλιξης. (abovetopsecret.com)
Κ2 κατα τη διαρκεια των δοκιμών εξέλιξης. (abovetopsecret.com)

Αν και τα K1 και K1A1 ήταν περισσότερο από ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση των αντιμαχόμενων βορειοκορεατικών αρμάτων μάχης, το έργο ξεκίνησε το 1995 με σκοπό την εξέλιξη και ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης με μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια τεχνολογία, για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Στρατού της Νότιας Κορέας και να επιτραπεί η είσοδος του άρματος στην εξαγωγική αγορά χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό.

Η Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης (ADD) ανέλαβε την αποστολή της εξέλιξης του νέου άρματος μάχης με την ενσωμάτωση τελευταίας γενιάς τεχνολογιών. Κατά την πορεία των 11 επόμενων ετών και δαπανώντας περίπου 230 εκατομμύρια $, τελικά ο σχεδιασμός οριστικοποιήθηκε ως έτοιμος προς παραγωγή. Περισσότερο από το 90% του σχεδιασμού του άρματος είναι εγχώριας προέλευσης. Το άρμα κατασκευάζεται από την Rotem, με την Samsung Techwin και την World Industries Ace να παράγουν και προμηθεύουν διάφορα εξαρτήματα και εξοπλισμό του άρματος.

Υπήρχαν δύο κύρια σχέδια τα οποία βρισκότανε σε εξέλιξη, το ένα ήταν εξοπλισμένο με επανδρωμένο πύργο και ακόμη ένα που διέθετε μη επανδρωμένο πύργο. Το σχέδιο με τον μη επανδρωμένο πύργο απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού, και το σχέδιο του επανδρωμένου πύργου επικράτησε ολοκληρωτικά.

H αρχική απαίτηση για το πυροβόλο του K-2 ήταν το πειραματικό λειόκανο πυροβόλο των 140 χιλιοστών της Rheinmetall. Αυτό το σχέδιο, ωστόσο, κατέρρευσε, όταν η Rheinmetall αποφάσισε να σταματήσει την εξέλιξη του, λόγω της έλλειψης προβλέψιμων μελλοντικών απειλών, από τις οποίες, το τελευταίο πυροβόλο της, το 120χιλ/55L, δεν θα μπορούσε να ηττηθεί για τα επόμενα χρόνια, έτσι δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του πυροβόλου με το L55, μαζί με την μελέτη για την χωρητικότητα των βλημάτων. Το όχημα είναι, εν τούτοις, ικανό να δεχθεί το 140χιλ. πυροβόλο με ελάχιστες τροποποιήσεις. Ελάχιστες εικόνες και βίντεο αποδεσμεύτηκαν το 2003 από την ADD, οι οποίες παρείχαν κάποια στιγμιότυπα με το τι θα είναι εξοπλισμένο το νέο άρμα μάχης.

Άρμα μάχης K2 Black Panther. (bemil.chosun.com)
Άρμα μάχης K2 Black Panther. (bemil.chosun.com)

Το Black Panher έφτασε σε φάση παραγωγής τον Μάρτιο του 2007, όταν το πρώτο από τα τρία πρωτότυπα μοντέλα παραγωγής εξήλθε από την γραμμή συναρμολόγησης στο Τσανγκγουον της Νότιας Κορέας.

Φτάνοντας στη φάση παραγωγής, αρκετά μέσα ενημέρωσης εσφαλμένα μπέρδεψαν το πυροβόλο του K2 με αυτό του 52 διαμετρημάτων (6,24 μέτρα) παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο Leclerc. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το K2 χρησιμοποιεί το πυροβόλο 55 διαμετρημάτων (6,6 μέτρα).[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k-wx6DLhdBo#t=14]

Κινητικότητα και χαρακτηριστικά προστασίας

Το Black Panther διαθέτει νέους κινητήρες 1500 ίππων (1100kW) [μεγαλύτερους από τους κινητήρες των 1200 ίππων (890kW) της σειράς K1], που εξελίχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τις Doosan Infracore Corporation και την STX Engine Corporation. Κατά τα πρώτα – και ενδιάμεσα στάδια των δοκιμών πρωτοτύπων, ο κινητήρας δεν ήταν έτοιμος προς χρήση και χρησιμοποιήθηκε ένας MTU-890 ως προσωρινό μέτρο μέχρι να κατασκευαστεί ο εγχώριος κινητήρας. Το όχημα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα περίπου 70 χιλιομέτρων ανά ώρα (χλμ/ώρα) σε επίπεδους δρόμους, ενώ μπορεί να κινηθεί με 48-50 χλμ/ώρα σε εκτός δρόμου πορεία. Μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 32χλμ/ώρα εντός 7 δευτερολέπτων.

Το νοτιοκορεατικό συγκρότημα ισχύος. (bemil.chosun.com)
Το νοτιοκορεατικό συγκρότημα ισχύος. (bemil.chosun.com)

Ο κινητήρας είναι μικρότερος από πολλούς τύπους κινητήρων που παράγουν παρόμοια ποσότητα ισχύος, αφήνοντας περιθώριο στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν έναν μικρό βοηθητικό αεροστρόβιλο κινητήρα, ο οποίος κατασκευάζεται από την Samsung Techwin και μπορεί να παράγει 100 ίππους (75kW), μέσα στο χώρο που έχει απομείνει, ο οποίος θα λειτουργεί ως Βοηθητική Μονάδα Ισχύος (APU) για το άρμα ώστε να τροφοδοτεί τα συστήματα του όταν ο κυρίως κινητήρας είναι απενεργοποιημένος. Αυτό θα εξασφαλίσει πως το άρμα θα εξοικονομήσει καύσιμα όταν θα βρίσκεται σε βραδυπορεία και θα ελαχιστοποιηθεί η συνολική θερμική και ηχητική υπογραφή του άρματος.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ul_hMTKwFwM]

Η “περιπέτεια” του Γερμανικού MTU-890 στην Νότια Κορέα

Δεκέμβριος 2009: Σε συνεδρίαση της Εθνικής Συγκέντρωσης (κοινοβούλιο της Κορέας) περικόπηκαν 30 δισεκατομμύρια από την εισήγηση χρηματοδότησης 88,2 δισ. για την παραγωγή νέων αρμάτων.

O υπουργός Αμυνας Κιμ Ταϊ-γιάνγκ παραδέχθηκε τα προβλήματα με το συγκρότημα ισχύος του K2, το οποίο αποτελείται από έναν 12-κίλυνδρο κινητήρα 1500 ίππων και  σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Νοέμβριος 2010: Το Νοέμβριο η Διεύθυνση Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων (DAPA), η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα του Κ2, ανακοίνωσε “Εχουμε ενημερωθεί πως όλα τα ήσσονος σημασίας προβλήματα του συγκροτήματος ισχύος του K2 έχουν επιλυθεί και τώρα δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα.” ανακοίνωσε η διεύθυνση “Θα υπογράψουμε σύμβαση παραγωγής με τους εμπλεκόμενους κατασκευαστές όσο το δυνατόν συντομότερα.”

Ιανουάριος 2012: Τον Ιανουάριο η DAPA ανακοίνωσε πως η παραγωγή του άρματος μάχης K2 Black Panther θα καθυστερήσει για ακόμη έξι μήνες με σκοπό να ολοκληρωθούν οι δοκιμές πεδίου στις αρχές του 2014.

Απρίλιος 2012: Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε από την DAPA πως “Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε το σχεδιασμό μας να χρησιμοποιήσουμε ένα εγχώριας κατασκευής συγκρότημα  ισχύος λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν σχετικά με την αξιοπιστία και ανθεκτικότητα του.” η ανακοίνωση συνέχισε λέγοντας ότι “Εχουμε συμπεραίνει πως τα προβλήματα θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν εγκαίρως για την προγραμματισμένη ανάπτυξη.”

Ο νέος κινητήρας προκειται να τοποθετηθεί στα 100 πρώτα άρματα K2 και εντάχθηκε στο Στρατό τον Μάρτιο 2014. Ο νέος κινητήρας που επιλέχθηκε ήταν ο Γερμανικός MTU-890.

Ως διαμαρτυρία εναντίον της απόφασης της DAPA, μια ομάδα ανθρώπων που εμπλεκόταν στο πρόγραμμα ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο Γερμανικός κινητήρας.

Νοέμβριος 2012: Ανακοινώθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο Ελέγχου και Επιθεώρησης της Κορέας (ΒΑΙ) πραγματοποίησε λογιστικό έλεγχο διάρκειας ενός μήνα σχετικά με την απόφαση της DAPA να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα MTU-890.
Ο έλεγχος αποκάλυψε πως η DAPA συνέταξε εσφαλμένες εκθέσεις και απέκρυψε αρκετά προβλήματα τα οποία διαπιστώθηκαν στον κινητήρα MTU, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του να ξεκινήσει και να σταματήσει ένα άρμα, διαρροή λαδιού και αυξημένη εκπομπή ρύπων, ανάμεσα στα υπόλοιπα
επιπρόσθετα, στην αδυναμία να καλύψει τις απαιτούμενες προδιαγραφές κατανάλωσης και ότι ο κινητήρας απέτυχε σε αρκετές δοκιμές.

Επίσης διαπιστώθηκε πως η διεύθυνση μεγαλοποίησε τα ψεγάδια που διαπίστωσε κατά τις δοκιμές του εγχώριου συγκροτήματος ισχύος και αγνόησε την γνώμη των ειδικών.

Το BAI προχώρησε λέγοντας “Μετά από περιεκτική επανεξέταση των λεπτομερειών, των δυνατοτήτων και τιμών, ζητήσαμε από τις διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της DAPA, να επανεξετάσουν την απόφαση τους να χρησιμοποιήσουν το Γερμανικό συγκρότημα ισχύος ,” και κατέληξε “θα πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά για τρεις ανθρώπους που ήταν οι υπεύθυνοι για την αθέμιτη διαδικάσια επιλογής κινητήρα.”

Το άρμα μπορεί να διασχίσει ποτάμια με βάθος 4,1 μέτρων χρησιμοποιώντας συσκευή αναπνευστήρα (σνόρκελ) η οποία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του K1 και K1A1, καθώς αυτά τα άρματα έχουν τη δυνατότητα διέλευσης ποταμού με βάθος 2,2 μέτρων. Το άρμα K2 μπορεί να επιστρέψει σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας μόλις αναδυθεί στην επιφάνεια του νερού. Μπορεί επίσης να αναρριχηθεί σε πλαγιές με κλίση 60 μοιρών και κάθετα εμπόδια ύψους 1 μέτρου.

Ο οπλισμός του περιλαμβάνει ένα εγχώριο λειόκανο πυροβόλο 120χιλ.L55 διαμετρημάτων, το οποίο αναπτύχθηκε κατόπιν αδείας από την ADD και κατασκευάστηκε από την Ace Corporation (γνωστή παλιότερα και ως KIA Heavy Industries), ένα βαρύ πολυβόλο K6 των 12,7 χιλ. και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Τα βλήματα για το πυροβόλο είναι τοποθετημένα σε ενα γεμιστήρα16 βλημάτων, με συνολική χωρητικότητα 40 βλημάτων.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y8VsqxWoa7g]

Το νέο σύστημα αυτόματου γεμίσματος δίνει στο άρμα τη δυνατότητα να βάλλει περισσότερα από 15 βλήματα ανά λεπτό ή ένα βλήμα ανά τέσσερα δευτερόλεπτα, χωρίς να επηρεάζεται από την κλίση του πυροβόλου. Ο σχεδιασμός του συστήματος αυτόματου γεμίσματος έχει προφανώς προέλθει από το Γαλλικό άρμα μάχης Leclerc της GIAT, το οποίο επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους της GIAT μετά την παρουσίαση του άρματος. Εν τούτοις, πολλά από τα εξαρτήματα των δύο συστημάτων αυτόματης γέμισης, αν και έχουν παρόμοια εξωτερική όψη, δεν είναι εναλλάξιμα.

Το άρμα μπορεί να βάλλει διάφορα βλήματα χρησιμοποιώντας το πυροβόλο, συμπεριλαμβανομένου, χωρίς να περιορίζεται σε αυτό, τα εγχωρίως αναπτυσσόμενα και βελτιωμένα διατρητικά βλήματα κινητικής ενέργειας (KE) APFSDS, τα οποία προσφέρουν σημαντικά καλύτερη διατρητική ικανότητα από τα προηγούμενης γενιάς βλήματα τουγκστενίου, και πολλαπλών χρήσεων εκρηκτικών βλημάτων HEAT παρόμοια με τα Αμερικάνικά M830A1 HEAT-MP-T τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον προσωπικού, μη θωρακισμένων και ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων όπως επίσης και χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων.

Ενα ακόμη βλήμα για το πυροβόλο του άρματος είναι το βλήμα KSTAM (Κορεατικό Έξυπνο Πυρομαχικό Κατακόρυφης Προσβολής), ειδικά κατασκευασμένο για χρήση από το Black Panther. Είναι κυρίως ενα αντιαρματικό βλήμα κατακόρυφης προσβολής το οποίο εκτοξεύεται από το πυροβόλο του άρματος, βάλλεται με παρόμοιο τρόπο που αναμένεται από έναν όλμο ή ένα πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς με καμπύλη τροχιά. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με αντιαρματικό πύραυλο – δεν διαθέτει πυραυλο-κινητήρα ή προωθητικό πυραύλου, και κινείται δια μέσω του αέρα αποκλειστικά με την ενέργεια που δέχθηκε κατά την πυροδότηση του από το πυροβόλο. Το βλήμα διαθέτει δικά του συστήματα καθοδήγησης και αποφυγής εμποδίων, RADAR μιλλιμετρικού μήκους κύματος, IR, αισθητήρες ραδιομέτρησης και διατρητή εκρηκτικά σχηματοποιούμενο (EFP).
Μετά την εκτόξευση του, το βλήμα ακολουθεί την πορεία της τροχιάς του υποβοηθούμενο από τέσσερα πτερύγια που σταθεροποιούν την πορεία του, και κατευθύνεται πάνω απο την καθορισμένη περιοχή του στόχου, και πάνω από εκεί θα ενεργοποιηθεί ένα αλεξίπτωτο για να επιβραδύνει την πτώση του, προσδίδοντας αρκετό χρόνο στο ενσωματωμένο σύστημα RADAR και τους αισθητήρες ώστε να ερευνήσουν, να εντοπίσουν στατικούς ή κινούμενους στόχους και να πυροδοτηθεί κατακόρυφα το EFP στο πάνω μέρος του στόχου. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, το όχημα εκτόξευσης μπορεί δεν χρειάζεται να είναι εκτεθειμένο στην εχθρική παρατήρηση και μπορεί να προσβάλλει τους στόχους του καθώς θα καλύπτεται πίσω από προστασία ενώ βάλλει πολλαπλά βλήματα, καθώς είναι fire-and-forget και προσβάλλει στόχους τελείως ανεξάρτητα χωρίς την είσοδο δεδομένων από το πλήρωμα, προσφέροντας αποτελεσματικά έμμεσα πυρά υποστήριξης ή αντίμετρα εναντίον στόχων που είναι κρυμμένοι πίσω από αναχώματα, εμπόδια και οικοδομήματα. Το πυρομαχικό μπορεί επίσης να δεχθεί χειροκίνητη καθοδήγηση, με περιορισμένες δυνατότητες, μέσω μιας ζωντανής σύνδεσης δεδομένων με το άρμα μάχης. Το ελάχιστο βεληνεκές του πυρομαχικού είναι τα 2 χλμ., ενώ το μέγιστο βεληνεκές είναι 8 χλμ. Ο πύργος κινείται από ηλεκτροκινητήρες.

Το Black Panther προφανώς θα κληρονομήσει έναν πιο εξελιγμένο τύπο της εκτεταμένης ανάρτησης που διαθέτει η σειρά K1, η οποία μπορεί να “καθίσει”, “κλίνει” και “γονατίσει” με την προσαρμογή των εμπρόσθιων, μεσαίων και οπίσθιων εδαφικών τροχών. Η σειρά K1 χρησιμοποιεί ένα υβριδικό πακέτο αντιστρεπτικών δοκών και HSU, ή Μονάδα Υδροπνευματικής Ανάρτησης. Ωστόσο το K2 προκειται να χρησιμοποιήσει το ISU, ή Μονάδα Ανάρτησης Βραχίονα, η οποία έχει επίσης εξελιχθεί για το νεοεισερχόμενο XK21 KNIFV, εγκατεστημένη σε κάθε εδαφικό τροχό των ερπυστριών, με δυνατότητα ελέγχου στον κάθε ένα ξεχωριστά. Το νέο ISU είναι επίσης ελαφρύτερο και απλούστερο στην συντήρηση από ότι τι HSU. Έτσι, το K2 δεν θα μπορεί μόνο να “κάθεται”, “γονατίζει” και “κλίνει”, αλλά επίσης και να “γέρνει” προς μία πλευρά ή γωνία. Το άρμα “καθισμένο” διαθέτει χαμηλότερο προφίλ στόχου και προσφέρει καλύτερη οδήγηση σε δρόμους με μεγάλη ταχύτητα, “ανυψωμένο” το όχημα διαθέτει μεγαλύτερη εδαφική ανοχή που του επιτρέπει να έχει καλύτερη δυνατότητα ελιγμών στα ανώμαλα εδάφη, “γονατισμένο” αυξάνεται η περιοχή της γωνίας όπου το πυροβόλο του άρματος μπορεί να ανυψωθεί ή καταβιβαστεί, το οποίο επιτρέπει στο άρμα να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο του σε κατηφόρα – κάτι το οποίο ελάχιστα άρματα, αν υπάρχουν, μπορούν να κάνουν και προσδίδει καλύτερη δυνατότητα προσβολής χαμηλά ιπτάμενων αεροσκάφων. Το νέο συγκρότημα ανάρτησης παρέχει στο άρμα ένα πλεονέκτημα επιπλέον, κατά την κίνηση σε ανώμαλο έδαφος μπορεί να ρυθμιστεί εν κινήσει αυτόματα ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BX4Lak_MjQc]

Το άρμα θα είναι εξοπλισμένο επίσης με ένα σύστημα RADAR μιλλιμετρικού μήκους κύματος, παράλληλα με το παραδοσιακό τηλέμετρο LASER και αισθητήρα καθέτου ανέμου, συνδυασμένο με νέας γενιάς Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ), το οποίο έχει τη δυνατότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης με το πυροβόλο ιπτάμενων αεροσκάφων με ακρίβεια όπως επίσης και τον εντοπισμό εισερχόμενων πυρομαχικών που έχουν βληθεί εναντίον του άρματος. Μια επιλογή “κλειδώματος” θα είναι διαθέσιμη για το ΣΕΠ του άρματος ώστε να διατηρεί το στόχο “κλειδωμένο” στο σκοπευτικό νηματόσταυρο με τον βλητικό υπολογιστή να ρυθμίζει και να ενημερώνει στιγμιαία τις πληροφορίες στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα στο άρμα να εκτελέσει βολή εν κινήσει χωρίς να απολέσει την σκόπευση. Η επιλογή “κλειδώματος” μπορεί να εντοπίσει και παρακολουθήσει τον στόχο χρησιμοποιώντας θερμικά οπτικά συνδεδεμένα με το ΣΕΠ σε απόσταση μεγαλύτερη των 9,8 χλμ.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ΣΕΠ που θα διαθέτει το Black Panther είναι ο ενσωματωμένος μηχανισμός καθυστέρησης πυροδότησης. Άλλα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Leclerc, τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του Black Panther από την άποψη των ηλεκτρονικών, αισθητήρων και ΣΕΠ, μπορούν να απολέσουν τον στόχο τους όταν εκτελούν βολή με το πυροβόλο και προσκρούουν σε ένα μικρό εξόγκωμα εδάφους την ίδια στιγμή. Οι σχεδιαστές το προέβλεψαν αυτό και το αντιστάθμισαν εγκαθιστώντας εναν απλό μηχανισμό ο οποίος αποτελείται από ένα μικροσκοπικό σύστημα πομποδέκτη LASER συνδεδεμένο με το ΣΕΠ. Ο πομπός LASER έχει εγκατασταθεί κοντά στο χείλος της κάνης του πυροβόλου, με τον δέκτη να έχει τοποθετηθεί στη βάση του. Το πυροβόλο μπορεί να εκτελέσει βολή μόνο όταν ο δεκτής ευθυγραμμιστεί πλήρως με τον πομπό LASER. Ένα παράδειγμα της χρήσης του μηχανισμού είναι όταν ο πυροβολητής πιέσει την πυροδότηση, η οποία είναι απευθείας συνδεδεμένη με το ΣΕΠ, και την ίδια στιγμή το άρμα προσκρούει σε μια εδαφική ανωμαλία, το LASER θα χάσει την σκόπευση του λόγω της ξαφνικής ανατάραξης, και το ΣΕΠ θα καθυστερήσει την πυροδότηση του βλήματος μέχρι την στιγμή που η δέσμη LASER επαν-ευθυγραμμιστεί με το δέκτη καθώς η κάνη του πυροβόλου κινείται πάνω-κάτω συνεχόμενα, όπου το ΣΕΠ θα εκτελέσει αυτόματη ενεργοποίηση του πυροβόλου. Αυτό το σύστημα συνδυάζεται με μια εξελιγμένη σταθεροποίηση του πυροβόλου, πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα προσβολής στόχων από το άρμα καθώς κινείται σε ανώμαλα εδάφη.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FNiFZlHsT3s]

Το Κορεάτικο Κυρίως Σκοπευτικό Όργανο (KGPS) και το Κορεάτικο Πανοραμικό Περισκόπιο Αρχηγού (KCPS) είναι επίσης εγκατεστημένα στο Black Panther, καθώς έχουν τοποθετηθεί και στα άρματα K1A1. Τα οπτικά συστήματα στο Black Panther, προκειται να δεχθούν περαιτέρω βελτίωση για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των αισθητήρων και του οπλισμού που διαθέτει το νέο άρμα μάχης.

Ο Αρχηγός του άρματος μάχης έχει τη δυνατότητα να υπερκεράσει τον έλεγχο πύργου και πυροβόλου από τον πυροβολητή.

Ένα ενσωματωμένο δορυφορικό Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να είναι σε μεγίστη ετοιμότητα για αυτά που συμβαίνουν στα πέριξ του άρματος. Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνεται ένας αισθητήρας περιβάλλοντος ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει αν το άρμα έχει εισέλθει σε επικίνδυνο περιβάλλον.

To άρμα διαθέτει επίσης την ικανότητα σύνδεσης με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης C4I. Ενσωματώνει επίσης σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF/SIF το οποίο είναι συμβατό με την STANAG 4579.

Κατασκευαστηκές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011) (tanknutdave.com)
Κατασκευαστικές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011). (tanknutdave.com)

Θωράκιση και στοιχεία προστασίας

Η προστασία εναντίον εισερχόμενων πυραύλων περιλαμβάνει συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας με µεθόδους παραπλάνησης (soft-kill). Το Black Panther είναι εξοπλισμένο με τρία ολόπλευρα συστήματα ανίχνευσής LASER, τα οποία κατασκευάζει η Samsung Techwin, τα οποία προειδοποιούν από ποια κατεύθυνση ο εχθρός εκπέμπει ακτίνες προς το άρμα, όπως LASER και δέκτες των RADAR προειδοποίησης και πομπούς παρεμβολών.

Όσο για την αρχική έκδοση του K2, δεν θα διαθέτει κάποιοι αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας hard-kill. Ωστόσο, το K2PIP, το οποίοι είναι μια βελτιωμένη έκδοση της αρχικής έκδοσης, και προορίζεται να παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια, θα διαθέτει ένα ζεύγος αντιπυραυλικών συστηματων.

Η θωράκιση του Black Panther αποτελείται απο μία αγνώστου στοιχείων συνθετική θωράκιση και ένα Σύστημα Ενεργής Προστασίας το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία Εκρηκτικής Αντιδραστικής Θωράκισης (ERA). Εκτοξευτές πολυφασματικών καπνογόνων (VIRSS) ολοκληρώνουν το επίπεδο προστασίας του Black Panther. Το K2 διαθέτει επίσης σύστημα θερμοβολίδων/αεροφύλλων για επιπρόσθετη προστασία από Δέκτη Προειδοποίησης Ραντάρ (RWR) και τα RADAR παρεμβολών.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ge0s8zE08cY]

Χρησιμοποιώντας το RADAR μιλλιμετρικού μήκους κύματος, το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί ως Σύστημα Προσέγγισης Πυραύλου (MAWS), ο υπολογιστής του οχήματος μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα οποιοδήποτε εισερχόμενο πυρομαχικό, αμέσως προειδοποιεί το πλήρωμα του άρματος και εκτοξεύει τις βομβίδες VIRSS, οι οποίες εμποδίζουν αποτελεσματικά την παρατήρηση με RADAR, οπτικά μέσα και θερμικά σκοπευτικά, στην πορεία του εισερχομένου πυρομαχικού, προκαλώντας, στον πύραυλο, την απώλεια στόχευσης και να αστοχήσει, ενώ το πλήρωμα μετακινεί το άρμα σε ένα ασφαλέστερο σημείο. Αφότου εγκατασταθεί το AMS hard-kill, το σύστημα RADAR θα είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση και σκόπευση των εισερχομένων πυραύλων από το AMS.

Επίσης είναι διαθέσιμο αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης για την ανίχνευση και καταστολή των όποιων πυρκαγιών ξεσπάσουν στο εσωτερικό του άρματος.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Το άρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα Σύστημα Πληροφοριών Μεταξύ Οχημάτων ή για συντομία IVIS, για άμεσο συντονισμό και πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης ανάμεσα στις φίλιες δυνάμεις.

Ενα έργο είναι σε εξέλιξη για την ενσωμάτωση του μη επανδρωμένου αναγνωριστικού τροχοφόρου οχήματος XAV στα συστήματα του Black Panther, προσδίδοντας στο πλήρωμα του άρματος τη δυνατότητα αναγνώρισης μεσώ τηλεχειρισμού μιας περιοχής χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε διάφορες δημοσιεύσεις αναφέρουν πως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης το όχημα μπορεί να λειτουργήσει μόνο από δύο, ή ακόμη και ένα μέλος του πληρώματος. Το ΣΕΠ μπορεί να εντοπίσει και να στοχοποιήσει αυτόματα ορατούς στόχους, να τους συγκρίνει χρησιμοποιώντας τη ζεύξη δεδομένων που δημιουργήθηκε με άλλα φίλια οχήματα με σκοπό να αποφευχθούν οι πολλαπλές εμπλοκές στόχου, και βάλλει το πυροβόλο χωρίς την να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση.

Γενικά χαρακτηριστικά

 • Ισχύς κινητήρα (hp): 1500
 • Διάμετρος πυροβόλου (mm): 120
 • Μήκος κάνης (διαμετρήματα): 55
 • Βάρος (κιλά): 55000
 • Πλήρωμα: 3
 • Μήκος (χιλιοστά): 10800
 • Πλάτος (χιλιοστά): 3600
 • Ύψος (χιλιοστά): 240
 • Μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο (χλμ/ώρα): 70
 • Μέγιστη μετωπική κλίση αναρρίχησης: 60%
 • Μέγιστη πλευρική κλίση: 30%
 • Κάθετο εμπόδιο (χιλιοστά): 100
 • Διέλευση βαθέως υδάτινου κωλύματος (χιλιοστά): 4100
 • Αναλογία ισχύος-βάρους (hp/t): 27,3
 • Βλήματα πυροβόλου: 40
 • Συζυγές πολυβόλο (χιλιοστά): 7,62
 • Αντιαεροπορικό πολυβόλο (χιλιοστά): 12,7
 • Αριθμός εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων: 12
Κατασκευαστικές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011) (tanknutdave.com)
Κατασκευαστικές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011). (tanknutdave.com)
Κατασκευαστηκές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011) (tanknutdave.com)
Κατασκευαστικές προδιαγραφές οχήματος (Στοιχεία του 2011). (tanknutdave.com)

Turret of K2 Main Battle Tank, with a 120mm main gun, a 12.7mm K6 machine gun and a 7.62mm coaxial machine gunTurret of K2 Main Battle TankTurret of K2 Main Battle Tank, the Visual and Infrared Screening Smoke launcher and Missile Approach Warning Systemthe hatch of driver's entrance of K2 tankSouth Korean K2 Black Panther Main Battle TankSouth Korean K2 "Black Panther" Main Battle Tank. One of the most advanced tanks in the world.

Πηγές: army-guide.com, tanknutdave.com και army-technology.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. To δικο μου αρμα(στον υπνο μου δηλαδη)εχει πυροβολο των 140mm,συζυγες των 30mm(με μεγαλη γωνια ανυψωσης),ενα πολυβολο των 12,7mm και δυο των 7.62mm,με αποθεμα 60 βληματα για το 140,τουλαχιστον 500 για το 30,1500 για το 12,7 και 10000 για τα 7,62,μαζι με εικοσι εκτοξευτες καπονογονων(με αποθεμα αλλα 40).Βεβαια ενα τετοιο αρμα για να μπορει να μεταφερει αυτα τα οπλα και τα πυρομαχικα θα πρεπει να εχει βαρος(και ογκο αντιστοιχα)τουλαχιστον 80tn.Και επειδη τα θελω ολα,θελω να εχει αναλογια ισχυος-βαρους 30,αρα θα πρεπει να εχει μηχανη με 2400 αλογατα,και επειδη αυτα τα αλογατα θα ειναι διψασμενα θα κουβαλαει απο 3000 λιτρα καυσιμο.Στον υπνο μου παντα,ενα τετοιο αρμα θα πιανει τα 80km/h στο ισωμα και μενω ευχαριστημενος και με τα 40km/h στην εκτος δρομου πορεια,με αναλογες αυτονομιες τα 650 και τα 350 χιλιομετρα.
  Αναλυτικα το βαρος του εξοπλισμου θα ειναι.Πληρωμα 4 ατομα(4χ125=500 κιλα,μαζι με τα προσωπικα τους οπλα-υλικα),60 βληματα των 140(60χ50=3000 κιλα).500 βληματα των 30mm(500χ0,6=300 κιλα),1500 βληματα(15χ16=240 κιλα),10000 βληματα 7,62mm(50χ8=400 κιλα),60 καπνογονα (60χ0,5=30 κιλα) και περιπου 2400 κιλα τα καυσιμα.Αρα σουμα εχω 500+3000+300+240+400+30+2400=6870 κιλα,δηλαδη 7 τονους μαζι με εργαλεια,διχτυα παραλλαγης κλπ.Αρα βαρος κενο 80 τονοι(με λαδια και νερο ψυξης) και βαρος μαχης 87 τονους.
  Α και το σημαντικοτερο για να εχω πιεση 1kgr/cm2 θα πρεπει σε συνθηκες μαχης οι δυο ερπυστριες να εχουν ιχνος 87000 τετρ.εκατοστα ,δηλαδη η καθε μια να εχει ιχνος 43500 τετρ.εκατοστα ,οποτε με πλατος ερπυστριας 65 εκατοστα το αντιστοιχο μηκος θα ειναι περιπου 6,70 μετρα(παντα μηκος ερπυστριας σε επαφη με το εδαφος και οχι μηκος συνολικο του αρματος).Ζηταω πολλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.