Άρμα μάχης “Leclerc” στα πεδία δοκιμών της Υεμένης

Το ρωσικό αμυντικό ιστολόγιο “lostarmour.info” παρουσίασε μια ανάλυση που παρέχει μια ματιά στην χρήση των κυρίων αρμάτων μάχης (“MBT”) “Leclerc” στον πόλεμο της Υεμένης. Το “SF” προσέφερε την μετάφραση του κειμένου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχικό κείμενο.

Αφιερωμένο στην τρίτη επέτειο της εισβολής…

Από την έναρξη της εισβολής του σαουδαραβικού συνασπισμού, μετά την εμφάνιση του εκστρατευτικού στρατιωτικού σώματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αρκετοί περιμένουν για πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του κύριου άρματος μάχης (“MBT”) “AMX-56 Leclerc” στον πόλεμο της Υεμένης. Το “Lost Armour” δημοσίευσε άρθρο με αυτό το θέμα.

Ιστορικές σημειώσεις

Οι γάλλοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την τροποποίηση του κυρίου άρματος μάχης “AMX-30”. Αποφάσισαν να αντικαταστήσουν αυτή την τροποποιημένη έκδοση έχοντας υπόψιν το κύριο μειονέκτημα του – την αδύναμη θωράκιση του. Οι γάλλοι προχώρησαν στη δημιουργία με γερμανική επιμονή, βελτιώνοντας κάθε ακόλουθη σειρά. Τελικά, το “MBT” έφτασε στο πρότυπο της τελικής έκδοσης. Το “MBT” ονομάστηκε προς τιμή του γάλλου στρατηγού Φιλίπ Λεκλέρ ντε Οτκλόκ.

Το “MBT Leclerc”, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρούταν ως το πιο ακριβό σε όλον τον κόσμο. Και οι σεΐχηδες των ΗΑΕ που συνήθιζαν να ζουν μέσα στην πολυτέλεια, επικεντρώθηκαν στο “υπέρ σύγχρονο και κορυφαίο” άρμα και αποφασίστηκε η επένδυση ενός σοβαρού οικονομικού ποσού στον γαλλο εργολάβο. Παρέλαβαν 388 άρματα μάχης του εξαγωγικώς τροποποιημένου “Leclerc EAU”, κάποια εξ’αυτων δέχθηκαν την επιπρόσθετη προστασία “AZUR” για επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους και 46 τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής (“ARV”) “Leclerc DCL”.

Πιθανόν τα άρμα μάχης “Leclerc” να μάζευαν σκόνη μέσα στις γαλλικές και εμιρατινές αποθήκες καθώς δεν ήταν δημοφιλή στους διεθνείς πελάτες, περιστασιακά παρείχαν στους κατόχους τους μεγάλη ευχαρίστηση κατά τις εκπαιδευτικές ασκήσεις, αλλά αυτό συνέβαινε μόνο μία φορά τον χρόνο κατά την εκπαίδευση στις βολές με πραγματικά πυρά.

Η καθοριστική χρονιά για το γαλλικό άρμα ήταν το 2015 όταν η φιλοιρανική αντιπολίτευση (σύμφωνα με τους μονάρχες της αραβικής χερσονήσου) Ζαΐντι του κινήματος της Ανσάρ Αλάχ (Χούθις) υποστηριζόμενη από συμμάχους και την πλειονότητα του στρατού, πιστοί στον αποπεμφθέντα το 2011 υεμένιο πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ανέτρεψαν έναν άλλον τοπικό δικτάτορα, τον Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί o οποίος κατείχε την θέση. Ο Χαντί, μια αραβική έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανήλθε στην εξουσία με τις εκλογές του 2012, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων (!). Ο Χαντί ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα! Πράγματι, η αραβική εκδοσή της δημοκρατίας ειναι παραλογή και ανηλεή! Το 2014 αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αλλά ποιος θέλει να παραδώσει την εξουσία; Έτσι, ο Χαντί αποφάσισε να παραμείνει στο αξίωμα ακόμα ένα έτος, αλλά η νομιμότητα του διακόπηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2014, όταν οι Χούθις κατέλαβαν την Σαναά οπότε και διέφυγε στο Άντεν και μετά στο Ριαντ.

Οι σουνίτες μονάρχες του κόλπου δεν ανέχθηκαν το γεγονός οτι η μαριονέτα τους έχασε την εξουσία της και οτι οι σιίτες πρόκειται να αναλάμβαναν την εξουσία. Καθοδηγούμενοι απο τα ιδανικά της αποκαλούμενης “δημοκρατίας και νομιμότητας” η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να σβήσει την φωτιά δημιουργώντας ένα συνασπισμό και αποστέλλοντας την αεροπορία της στην Υεμένη για να προσβάλει τα “επαναστατημένα μέρη” (συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών) και οργάνωσε μια στρατιωτική μονάδα υποστήριξης με εκατοντάδες παραλλαγές οχημάτων “Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες” (“MRAP”), παρωχημένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) για τους υποστηριχτές του Χαντί, κάτοικους του νότου και την Αλ Κάϊντα της Αραβικής Χερσονήσου (“AQAP”) και τότε, εξαπέλυσαν μια χερσαία επιχείρηση κατά την οποία την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έδειξαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ.

Κεφάλαιο 1 – Αντεν

Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ – το επίπεδο μυστικότητας αυτού του μεσανατολικού στρατού διατηρείται στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες από την άφιξη του στρατιωτικού σώματος στο λιμάνι του Άντεν, αλλά η πρώτη μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων “Oshkosh L-ATV” (ελαφρύ τακτικό όχημα παντός εδάφους) εμφανίστηκε μεταξύ των κατοίκων του νότου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και οι πρώτοι στρατιώτες των ΗΑΕ σκοτώθηκαν την 16η και 21η Ιουλίου στην Υεμένη, αλλα τα “MBT” δεν εμφανίστηκαν πριν την 25η Ιουλίου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι σφοδρές συγκρούσεις στο Άντεν είχαν ήδη σταματήσει, οπότε στην καλύτερη περίπτωση, τα “MBT” μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα προάστια όπου κανείς δεν μπορούσε να τους προβάλει ισχυρή αντίσταση. Αμέσως μετά την άφιξη του, ο συνασπισμός προσδιόρισε τον κύριο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) της επιχείρησης “Χρυσό Βέλος”, ο οποίος ήταν η κατάληψη της στρατηγικής σημασίας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Αλ Ανάντ στο κυβερνείο Λαχίζ της Υεμένης.

Κεφάλαιο 2 – Αλ Ανάντ

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, μια μονάδα τετρακοσίων ατόμων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ αποβιβάστηκε στο Αντέν (στην περιοχή του τερματικού πετρελαίων) και κατευθύνθηκε προς την στρατιωτική αεροπορική βάση Αλ Ανάντ, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία για δύο εβδομάδες.

Εκείνη την στιγμή μια φάλαγγα δεκάδων “MBT Leclerc” (70 με 80 άρματα μάχης σύμφωνα με ισχυρισμούς συμμετείχαν στον πόλεμο), με επιπρόσθετη προστασία “AZUR” και TOMA “BMP-3” εμφανίστηκαν στους διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η φρουρά των Χούθις ήταν μικρή (σχεδόν δεκάδες) οπότε η στρατιωτική βάση Αλ Αναντ κυριεύθηκε την 3η Αυγούστου. Οι δυνάμεις των ΗΑΕ δεν είχαν υποστεί απώλειες.

Κεφάλαιο 3 – Αμπία

Τα γεγονότα στις αρχές Αυγούστου μπορούν να θεωρηθούν ως η κατάρρευση των αμυνών των Χούθις στα νότια της χώρας. Μετά την πτώση της Λαχιζ, ο στρατός των ΗΑΕ και οι υποομάδες της νότιας αντιπολίτευσης άρχισαν την σταδιακή ανακατάληψη της Αμπιάν, συμπεριλαμβανόμενης των Ζανζιμπαρ, Λούνταρ, Σουκρα και της βάσης της 15ης ταξιαρχίας. Ολόκληρο το κυβερνείο είχε καταληφθεί ως την 11η Αυγούστου.

Τα ΤΟΜΑ “BMP-3” ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές της νικηφόρου προελάσεων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ, ένα εκ των οποίων ανατινάχθηκε από μια νάρκη καθώς κινούνταν στο δρόμο Αντεν-Αμπιάν, το τριμελές πλήρωμα των ΗΑΕ σκοτώθηκε. Ήταν οι μοναδικές απώλειες των ΗΑΕ στην Αμπιάν.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι δυνάμεις της νοτίου συμμαχίας προσπάθησαν να καταλάβουν την Μουκεϊρας, στο κυβερνείο Μπαϊντα, αλλά έπεσαν σε ενέδρα στα βουνά της Λουντάρ και υπέστησαν σοβαρές ζημιές υλικού. Τα ΗΑΕ δεν συμμετείχαν σ’αυτη την μάχη.

Κεφάλαιο 4 – Μαρίμπ

Ενθαρρυμένος με την επιτυχία της εξέλιξης στην νότια Υεμένη, ο σαουδαραβικός συνασπισμός προετοίμασε ένα σχέδιο αστραπιαίου πολέμου για να εισβάλλει στην Σαναά όσο το δυνατόν πιο σύντομα δια μέσω των βουνών της Μαρίμπ και να τοποθετήσει εκεί την φυγαδευμένη μαριονέτα. Για να το πράξει αυτό, από το τέλος Αυγούστου στην αεροπορική βάση Σαφίρ, στα ανατολικά της πόλης Μαρίμπ, έφτασαν αεροσκάφη και τεθωρακισμένα των ΗΑΕ, οι στρατοί του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας (“KSA”) και του Μπαχρέιν, επίσης, έφτασαν ως ήρωες της ιστορίας.

Καθώς η επιχείρηση ήταν έτοιμη να αρχίσει, το πρώτο και πιο σοβαρό χτύπημα στους εισβολείς ήταν η προσβολή της βάσης με έναν τακτικό βαλλιστικό πύραυλό “Tochka” με πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας – διασποράς, που εκτοξεύθηκε απο την περιοχή του κυβερνείου Σαμπουάχ. Η έκρηξη σκότωσε 56 εμιρατινούς, 10 σαουδάραβες και 10 μπαχρεϊνούς στρατιώτες και άγνωστο αριθμό υποστηρικτών του Χαντί. Μαζί με τις αποθήκες, τα τεθωρακισμένα οχήματα και θαλάμους οπλιτών, τουλάχιστον ένα άρμα “Leclerc” και ενα “BRAM DCL” προσβλήθηκαν, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Όμως η ποιότητα και διάρκεια της προσβολής δεν επέτρεψε την παρατήρηση του εξοπλισμού στις άλλες τοποθεσίες.

Εξοργισμένος από τις βαριές απώλειες, την 13η Σεπτεμβρίου 2015, ο συνασπισμός και ο στρατός του Χαντί εξαπέλυσαν την επιχείρηση “Εκδίκηση της Μαρίμπ”, ο κύριος ΑΝΣΚ της οποίας ήταν η κατάληψη του φράγματος της Μαρίμπ και τα γύρω βουνά της περιοχής Σιρβάχ. Η κύρια δύναμη μάχης αποτελούνταν απο οχήματα “Oshkosh L-ATV”, όπως οι εμιρατινοί “έχοντας πίστη στον εαυτό τους” ανέπτυξαν στην μάχη τουλάχιστον δώδεκα “MBT Leclerc”, εφοδιασμένα με επιπρόσθετη προστασία. Αυτό που συνέβη μετά, μπορεί να περιγραφεί με τον ορισμό “στοχεύοντας τα κωλύματα” (σε αυτή την περίπτωση, η στόχευση ήταν η τεχνική των εμιρατινών και των υποστηρικτών του Χαντί, και τα κωλύματα ήταν οι διασκορπισμένες αντιαρματικές νάρκες των Χούθις).

Όπως εχει αναφερθεί ήδη, τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν ελάχιστα την συμμετοχή των ΗΑΕ, αλλά κάποιοι ντόπιοι πολιτοφυλακές τους άρεσε να δημοσιεύουν φωτογραφίες στο “facebook” και κάτι άλλο μπορεί πάντα να βρεθεί. Για παράδειγμα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια γαλλική εφημερίδα μετέδωσε ότι ενα “MBT Leclerc” “χτυπήθηκε από σύστημα αντιαρματικού καθοδηγούμενου πυραύλου (‘ATGM’), πολύ πιθανόν έναν 9M113 ή το ιρανικό αντίγραφο του, στο κατώτερο μπροστινό τμήμα, σκοτώνοντας τον οδηγό και τραυματίζοντας στα πόδια τον αρχηγό πληρώματος”. Το όνομα του νεκρού ειναι Χαλίμπ Αμάρ Αλ-Μαρι (εικονιζόμενος, σκοτώθηκε την 13η Σεπτεμβρίου) και άλλοι στρατιώτες σκοτωθήκαν την επόμενη ημέρα, πιθανόν στο ίδιο σημείο. Το κατεστραμμένο “MBT” δεν “αιχμαλωτίστηκε” από τους φακούς των καμερών, ωστόσο αν αυτό όντως συνέβη, δεν έχουμε βρει ακόμα τα πλάνα, αλλά βρήκαμε ενός άλλου “MBT Leclerc”, το οποίο προσβλήθηκε απο μια αντιαρματική νάρκη και υπέστη μικρές ζημιές.

Είναι πολύ πιθανόν ότι, μετά την 14-15 Σεπτεμβρίου, όλα τα άρματα των ΗΑΕ υποχώρησαν στα μετόπισθεν, όπως μεταδόθηκε απο το “SkyNews”. Οι υποστηριχτές του Χαντί κατέλαβαν το φράγμα μόλις την 29 Σεπτεμβρίου, έχοντας απολέσει δεκάδες οχήματα “Oshkosh L-ATV”, όμως η αναμνηστική φωτογραφία είχε ληφθεί (με τις σημαίες τους, φυσικά χωρίς σημαίες από την Υεμένη).

Κεφάλαιο 5 – Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Άντεν

Την 6η Οκτωβρίου 2015 βομβιστές αυτοκτονίας από το τοπικό παράρτημα του χαλιφάτου πραγματοποίησαν σειρά ανατινάξεων στο Άντεν. Το ξενοδοχείο Αλ Κασρ, πρώην επίσημη κατοικία της πολιτικής αφρόκρεμας της κυβέρνησης του Χαντί, και δυο κέντρα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ δέχθηκαν επιθέσεις.

Η φωτογραφία από το ένα κέντρο διοίκησης δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, όπου βρισκότανε ένα άρμα μάχης “Leclecr”. Δεν ειναι ξεκάθαρο αν το “MBT” έφτασε πριν ή μετά την επίθεση. Εκείνη την ημέρα τα ΗΑΕ έχασαν τέσσερις στρατιώτες.

Κεφάλαιο 6 – Η μάχη με την “AQAP”

Τον Ιούνιο του 2016, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την αποχώρηση του κύριου στρατιωτικού σώματος τους από την Υεμένη, άλλα δεν εγκατέλειψαν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και τον Αύγουστο του 2016, αρκετά “MBT Leclerc” συμμετείχαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνείου Αμπιαν απο την “AQAP” (Αλ Καϊντα). Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι οι τρομοκράτες δεν προέβαλαν ισχυρή αντίσταση.

Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον ένα άρμα μάχης “Leclerc” εντοπίστηκε στην περιοχή της Κιρς, στο κυβερνείο Λαχίντζ, ενα απο τα μέτωπα των συγκρούσεων ανάμεσα στους νότιους και τους Χούθις.

Κεφάλαιο 7 – Αλ Μοκχα

Διαπιστώνοντας ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Υεμένης δεν αποδίδει τόσο καλά όσο αναμένονταν και τεράστια φορτία όπλων και βαλλιστικών πυραύλων συνέχιζαν να φτάνουν στους Χουθις, ο συνασπισμός (κυρίως τα ΗΑΕ) αποφάσισε να αποκόψει οριστικά το βόρειο τμήμα της Υεμένης απο την θάλασσα. Στις αρχές Ιανουαρίου εκδηλώθηκε η επιχείρηση “Χρυσό Ακόντιο”, η οποία είχε ως ΑΝΣΚ να αιχμαλωτίσει όλα τα κατοικημένα σημεία της δυτικής ακτής της Υεμένης, από την Ζουμπάμπ στην Ταιζ εως την Μίντι στην Χαζι, ιστορική ονομασία Τιχαμάχ.

Αρχικά τέσσερα “MBT EAU” και ενα “ARV” συμμετείχαν στην επιχείρηση, κινούμενα στο πίσω μέρος των φαλαγγών. Δεν έφτασαν εγκαίρως για τις μάχες στο μικρό χωριό Ζουμπαμπ, άλλα απο την 24η Ιανουαρίου τα άρματα μάχης των ΗΑΕ ήταν ήδη κοντά στο λιμάνι Αλ Μουκχα, όπου δύο άρματα μάχης #303 και #302 εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες των Αράβων δημοσιογράφων.

Δυο ημέρες αργότερα, τα “MBT” συμμετείχαν σε μάχες, όπου το ένα (αριθμός #302) καταστράφηκε από πυρά “ATGM”, πολύ πιθανόν από χτύπημα στο χαμηλότερο σημείο της εμπρόσθιας θωράκισης. Στην φωτογραφία, ένας απο τους κάτοικους του νότου κρατάει ένα πέλμα ερπύστριας και μια κηλίδα λαδιού παρατηρείται κάτω απο το άρμα μάχης, πιθανόν να ειναι πετρέλαιο από τα καύσιμα του άρματος. Το πλήρωμα πολύ τυχερό, καθώς ο πύραυλος δεν προσέβαλε το μπροστινό μέρος του άρματος. Επίσης η στιγμή της προσβολής εχει καταγραφεί σε βίντεο.

Μερικές ημέρες μετά, στο προάστιο της Μοχι, οι νότιοι κατέλαβαν ως τρόπαιο ενα σύστημα αντιαρματικού πυραύλου 9K115-2 “Metis-M”, το οποίο πιθανόν θα είχε καταστρέψει το άρμα των ΗΑΕ.

Ως τον Αύγουστο του 2017, η ομάδα στρατιωτών στην δυτική ακτή συνέχισε να αυξάνεται και αφίχθηκαν λίγα “MBT Leclerc”.

Κεφάλαιο 8 – Αλ Χουνταϊντάχ

Μετά τον θάνατο του Σαλέχ στο σύντομο αλληεξοντωτικό πόλεμο με τους Χούθις στην Σαναά, οι εμιρατινοί και οι νότιοι συνέχισαν να κινούνται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης στο πλαίσιο της επιχείρησης “Χρυσό Ακόντιο” και κατέλαβαν την Αλ Κχουκχα και την Χαϊς.

Τον Δεκέμβριο του 2017, στο δρόμο μεταξύ Μόκχα και Κουκχα, εντοπίστηκαν φάλαγγες στρατευμάτων των ΗΑΕ. Οι φάλαγγες αποτελούνταν απο “MBT Leclerc AMX-56”, αφρικανικής κατασκευής αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “G6 Rhino”, αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “M-109”, πολλαπλών χρήσεων οχήματα μεταφοράς προσωπικου “MRAP RG-31 Agrab”, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικου “AMV Patria”, πλατφόρμες οχημάτων πολλαπλών λειτουργιών “WiSENT-2”, “Oshkosh M-ATV” και τεθωρακισμένα οχήματα “BAE Caiman”.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εμπειρία που αποκτήθηκε με την χρήση των “MBT” στην Μοκχα, χρησιμοποιήθηκαν μόνο άρματα μάχης με επιπρόσθετη προστασία, κάποια ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα προστασίας “CLARA ERA”, κατασκευασμένο από την γερμανική εταιρεία “Dynamit Nobel Defence” (“DND”). Το 2016, περισσότερες απο 200 μονάδες, κάθε μία αξίας περισσότερων απο 500 χιλιάδων ευρώ, παραδόθηκαν στα ΗΑΕ.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης άρματα μάχης με το πακέτο προστασίας “AZUR”.

Μετά τον Δεκέμβριο, ουδεμία επίσημη πληροφορία αποδεσμεύθηκε σχετικά με την ανάπτυξη των “MBT Leclerc” στην Αλ Χουνταϊντάχ, ωστόσο, την 19η Φεβρουαρίου, οι Χουθις αποδέσμευσαν βίντεο ισχυριζόμενοι ότι ενα “MBT Leclerc” σιγόκαιγε, αν και το προφίλ του δεν έμοιαζε με οποιοδήποτε άλλα τύπου τεθωρακισμένου οχήματος που χρησιμοποιείται στην σύγκρουση. Η τοποθεσία της εικόνας ειναι βορείως του χωριού Γακχτουλ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Αλ Μοκχα και Αλ Τσουκχάλ, όπου μάλλον βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Αν κρίνουμε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο youtube με θύματα Leclerk(=0), συμπεραίνουμε ότι τα πήγαν πολύ καλύτερα από τα σαουδαραβικά Abrams, αφήνοντας εκτος εξέτασης τις τακτικές χρήσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.