Άρμα μάχης Leopard 2HEL …μια νεα εποχή για το Όπλο των Τεθωρακισμένων

Άρμα μάχης Leopard 2 HEL επάνω σε πλωτή γέφυρα μηχανικού Ribbon, η γέφυρα έχει πλάτος καταστρώματος 4 μέτρα και έχει δυνατότητα σε κανονική διάβαση για φορτία κλάσης 60. (ΓΕΣ)

Παρά τις προβλέψεις για την αντικατάσταση των αρμάτων μάχης από ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και τη διατύπωση της άποψης για το τέλος της εποχής των αρμάτων, σήμερα, μετά και την εμπειρία από τις πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι προηγμένες τεχνολογικά χώρες κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι, η παρουσία των αρμάτων μάχης θα είναι αναγκαία τουλάχιστον για τα επόμενα 25 έως 30 χρόνια.

Έτσι, η προμήθεια του LEO 2HEL αποτελεί τον πιο πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα των οπλικών συστημάτων του Όπλου των Τεθωρακισμένων και κατ’επέκταση του Ελληνικού Στρατού.

Στη χώρα μας το Όπλο των Τεθωρακισμένων άρχισε να οραματίζεται και να σχεδιάζει την ανανέωση  του αρματικού δυναμικού από δεκαετίας περίπου. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή των πλέον σύγχρονων αρμάτων του κόσμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιος διαγωνισμός-δοκιμασία δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και έτσι το Όπλο των Τεθωρακισμένων καθιέρωσε διαδικασία “συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking)” μεταξύ έξι τύπων αρμάτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρος για τις μελλοντικές προμήθειες.

Η μακροχρόνια και επίπονη αυτή διαδικασία άρχισε αν αποδίδεις καρπούς με την κατάρτιση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Krauss maffei Wegmann (KMW), για την προμήθεια 170 αρμάτων LEO 2HEL. Τα άρματα LEO 2HEL θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως και μπορούν να μείνουν στην κορυφή για πολλά χρόνια, υιοθετώντας ένα μέτριο πρόγραμμα αναβάθμισης.

Leopard 2HEL εκτελεί διάβαση κάθετου εμποδίου.

Γνωρίζοντας το LEO 2HEL

Tα κυριότερα χαρακτηριστικά του άρματος LEO 2HEL είναι:

 • Ισχύς Πυρός

Λόγω του συνδυασμού πυροβόλου 120 χιλ. (55 διαμετρημάτων), λείου σωλήνα, υπερσύγχρονου Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ), θερμικών περισκοπίων, ανεξάρτητα σταθεροποιημένου πανοραμικού περισκοπίου ημέρας/νύχτας, το άρμα επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις προσβολής στόχου με το πρώτο βλήμα.

Άρμα μάχης Leopard 2 HEL, της υπό διοίκησης Ίλης στο 645 Μ/Κ ΤΠ, πραγματοποιεί διέλευση υδάτινου κωλύματος κατά τη διάρκεια της Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΝΕΣΤΟΣ – 14», η οποία πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Νέστο στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014. (ΓΕΣ)
 • Ευκινησία

Η υψηλή ευκινησία – κινητικότητα του άρματος επιτυγχάνεται με:

– Το 12κύλινδρο κινητήρα 1500 ίππων της MTU που προσφέρει τιμή αναλογίας ισχύς/βάρους και υψηλές επιταχύνσεις.

– Το αποτελεσματικό σύστημα απόσβεσης κραδασμών και κύλισης

– Την εργονομική θέση του οδηγού για άνετη οδήγηση με κλειστή θυρίδα, κάμερα οπισθοπορείας για τον έλεγχο του άρματος απο τον οδηγό χωρίς την ανάγκη λήψης οδηγιών από τον αρχηγό πληρώματος κατά την αλλαγή θέση μάχης και παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).

Άρματα μάχης Leopard 2HELτης XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας διέρχονται μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Στρατιωτική Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
Άρματα μάχης Leopard 2HELτης XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας διέρχονται μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Στρατιωτική Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
 • Επιβιωσημότητα

Η αυξημένη επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης επιτυγχάνεται με

-Την ειδική βαφή anti-IR και κατάλληλη διαχείριση του θερμικού ίχνους

-Τους εκτοξευτές καπνογόνων – θραυσματογόνων βλημάτων.

-Την επιπρόσθετη θωράκιση σκάφους και οροφής πύργου για την προστασία από βλήματα κατακόρυφης προσβολής (Top Atack) και ειδική επένδυση στο εσωτερικό του πύργου για προστασία εναντίον θραυσμάτων (spall liner).

-Το αυτόματο σύστημα καταστολής πυρκαγιάς στον πύργο και σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς στο σκάφος.

-Το σύστημα προστασίας ΧΒΡΠ προσβολών.

Leopard 2 HEL της 24 ΕΜΑ πραγματοποιεί διέλευση τάφρου στο στίβο αρμάτων της XXIII ΤΘΤ στην Αλεξανδρούπολη. (ΓΕΣ)
Leopard 2 HEL της 24 ΕΜΑ πραγματοποιεί διέλευση τάφρου στο στίβο αρμάτων της XXIII ΤΘΤ στην Αλεξανδρούπολη.
(ΓΕΣ)
 • Διαθεσιμότητα

Η υψηλή διαθεσιμότητα του άρματος επιτυγχάνεται με:

-Την υψηλή πιστότητα των συγκροτημάτων – υποσυγκροτημάτων που χρησιμοποιούνται.

-Το γρήγορο εντοπισμό της βλάβης, είτε με το ενσωματωμένο σύστημα αυτοελέγχου είτε με ειδικές συσκευές ελέγχου.

-Τη χαμηλή απαίτηση σε συντήρηση, τόσο από πλευράς περιοδικότητας όσο και από πλευράς χρόνου και χαμηλή απαίτηση σε ανταλλακτικά, λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής τους.

-Την ενσωμάτωση βοηθητικού κινητήρα (APU).

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 παρουσία Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης εκπαίδευσης 100 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των ΕΔ του Κατάρ, ειδικοτήτων τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε επίδειξη των δυνατοτήτων των μέσων της XXIII ΤΘΤ. Στη φωτογραφία άρμα μάχης Leopard 2 HEL της 24 ΕΜΑ πραγματοποιεί διέλευση καθέτου εμποδίου στο στίβο αρμάτων που έχει κατασκευαστεί εξ’ολοκλήρου από τον 23 ΛΜΧ. Δίπλα του η φωτογράφος της XII M/Κ ΠΖ προσπαθεί να (Φωτογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης)
Στη φωτογραφία άρμα μάχης Leopard 2 HEL της 24 ΕΜΑ πραγματοποιεί διέλευση καθέτου εμποδίου στο στίβο αρμάτων που έχει κατασκευαστεί εξ’ολοκλήρου από τον 23 ΛΜΧ. (©Δημήτρης Μαργαρίτης)
 • Διοίκηση – Έλεγχος – Επικοινωνίες

Επιτυγχάνεται με:

-Τη χρήση σταθμού ασυρμάτου αναπηδούσης συχνότητας και ψηφιακό σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

-Το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου “Ηνίοχος”, για την ψηφιακής μετάδοση και ανταλλαγή πληροφοριών Διοικητικής Μέριμνας.

Τα Ελληνικά Τεθωρακισμένα πρωτοπορώντας πραγματικά στην προμήθεια υπερσύγχρονου κύριου υλικού, εισέρχονται στον 21º αιώνα με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη για το μέλλον.

Νυχτερινή βολή πυροβόλου 120 χιλιοστών από Άρμα μάχης Leopard 2 HEL κατά την άσκηση “Νυκτερινή Αστραπή 2013” (ΥΠΕΘΑ)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 • Προέλευση: Γερμανία
 • Μήκος: 11,06μ.
 • Πλάτος: 3,81μ.
 • Ύψος: 3,1μ.
 • Βάρος Μάχης: 63 τόνοι.
 • Ισχύς Κινητήρα: 1500HP
 • Εδαφική ανοχή: 0,49μ.
 • Χωρητικότητα καυσίμου: 1200lt.
 • Έτος είσοδος στον Ε.Σ.: 2006.
Βολή Leo 2 HEL (ΓΕΣ)

Επιδόσεις-δυνατότητες:

 • Μέγιστη Ταχύτητα: 68 χλμ.
 • Αυτονομία: 340-450 χλμ.
 • Αναρριχητική Ικανότητα: 60%
 • Υδάτινο Κώλυμα: 1,2 μ.
 • Κάθετο Εμπόδιο: 1,1 μ.
 • Διάβαση Τάφρου: 3μ.
 • Πλευρική Κλίση: 30%
120mm of HEL... (© Ιωάννης Κάλυμνος)
120mm of HEL… (© Ιωάννης Κάλυμνος)

Οπλισμός-όργανα σκόπευσης:

 • Πυροβόλο: 120χιλ.
 • Αντιαεροπορικό Πολυβόλο: 7,62χιλ.
 • Τηλέμετρο: LASER
 • Κύριο σκοπευτικό όργανο: EMES 15A2.
 • Τηλεσκοπική διόπτρα: FERO Z-18 A2.
 • Περισκόπιο Αρχηγού: PERI 17 A2.
XXV ΤΘΤ – Έφεδρος ΟΔΜΑ εκπαιδεύεται στην οδήγηση Leopard 2 HEL. (ΓΕΣ)

Πυρομαχικά:

 • APFSDS
 • HEAT
 • Σύνολο βλημάτων: 42
 • Λοιπός Οπλισμός: 32 Εκτοξευτές Καπνού.
Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013″. (ΓΕΕΘΑ)

Πλήρωμα:

 • Αρχηγός.
 • Πυροβολητής
 • Οδηγός
 • Γεμιστής

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5X-Oo2wbmTw]

Πηγή: Τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό Στρατού Ξηράς: “ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. H ευκινησια σε σχεση με το Α4 σαφως και εχει μειωθει,αλλο πραγμα 1500 ιπποι για 55 τονους και αλλο 1500 για 63,επισης τα θερμικα του δεν ειναι πλεον στην κορυφη.Οι εκτοξευτες καπνογονων ειναι 8+8,32 πρεπει να ειναι το συνολικο αποθεμα.Και το σημαντικοτερο μειονεκτημα τους βεβαια, ο ανεπαρκης αριθμος τους(η το μεγαλο κοστος απο την αλλη πλευρα).

  1. Ο ανεπαρκής αριθμός τους πιστεύω θα συμπληρωθεί με την έλευση των M1 Abrams.
   Άλλη η φιλοσοφία των Δυτικών αρμάτων και άλλη των Ρωσικών.
   Οι Ρώσοι πρώτα θα ισοπεδώσουν τα πάντα, θα “κατεβάσουν” τη Γή ένα μέτρο κάτω με προπαρασκευή πυροβολικού και μετά θα στείλουν τα άρματα.
   Διαφορετικά δόγματα = διαφορετικές θεωρήσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή.

   1. εχεις “συναδελφε” (αρματιστης,75 Δ ΕΣΣΟ,ΟΥΛΑΜΑΓΟΣ Μ-47,Μ-48 κατοπιν και Μ-48Α5,Μ-60Α1) πληροφορηση σχετικα με το προγραμμα των Μ-1Α1;Διοτι αφου δεν επιθυμει η Αγγελα,ο Αντωνακης τρεμων ενωπιον της,ο Βουλιμικος ειναι αντιστρατιωτικος ,ποια ειναι η εξελιξη;Εγω κατοικω εξωτερικο απο 24 ετη και δεν εχω πληροφορηση εκ των εσω

  2. Ὅντως,αλλο πραγμα 1500 ιπποι για 55 τονους και αλλο 1500 για 63,ἀλλά για να εἶμαι εἰλικρινής,τα HEL δείχνουν να μήν ὑστεροῦν,ρίξτε μια ματιά ἐδῶ
   https://www.youtube.com/watch?v=U2O_J7IZUWc
   κυρίως μεταξύ 2:20-2:50,ὅπου τα HEL ἀπομακρύνονται ἐπιταχύνοντας.
   Δέν εἶναι δύσκολο να γαργαλήσεις ἕναν κινητήρα του ΄70 ὥστε να ἀνεβάσεις την ἀπόδοση του.
   Εἰδικά ὁ MTU MB-873 Ka-501,ἔχει μεγάλα περιθώρια,με δοκιμασμένη τεχνολογία,που ἔχει ἤδη ἀπο τριανταετίας ἑνσωματωθεί στην ὁκτακύλινδρη ἔκδοση ΜΒ-871,ὅπου ὁ κάθε κύλινδρος ἀποδίδει 150 ἵππους,ἕναντι 125 στον -873.
   Ὁ ὡς ἄνω κινητήρας κινεί το κορεατικό Κ-1/Κ-1Α1,ἀλλά και το Keiler,διανοίξεως ναρκοπεδίου του Γερμανικοῦ Στρατοῦ.
   Με την ἴδια διαμόρφωση,ὁ ΜΒ-873 θα πάει στους 1.800 ἵππους,ἑνὼ δέν ἀποκλείεται να ὑπάρχουν και ἑνδιάμεσες ἀναβαθμίσεις,που δέν πολυδιαφημίζονται,ἀλλά μπορεί να ἀποδίδουν και 50-100 ἵππους.
   Ἀλλά,πρώτα ἀπ΄ὅλα,πυρομαχικά και ἀνταλλακτικά παίδες,και οὔτω βουήξωμεν.(ὅπως το διαβάσατε!)

 2. πολυ λιγα,αναξιοποιητα,αλλα και αλλα δεκαπλασια να ηταν παλι δεν υπαρχει κι ουτε θα υπαρξει βουληση να χρησιμοποιηθουν.Αλλοι που ειχαν την βουληση κερδισαν 3 πολεμους με εκσυγχρονισμενα SHERMAN,CENTURION ,M-48,ΕΝΑΝΤΙΟΝΤ-54/55 ΑΠΟ ΤΟ 1956 και Τ-62 το 1973,τα ιδια θε λεμε,οπως στην ΣΑΤΘ το 1975,ΚΑΛΥΤΡΟ ΑΡΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΡΩΜΑ,πληρωμα και οι τεχνιτες που τα συντηρουν

 3. To 1956 με SHERMAN με σωληνα 76χλ και ΑΜΧ-13 με και 76χλ αντιμεπωμισαν Τ-34 με 85 χλ πυρορβολο καθως και Τ-54 με 100 χλ πυροβολο κι ανωτερη θωρακιση,το 1967 με εκσυχρονισμους SHERMAN 90χλ πυροβολο,CENTURION μονον με 105χλ απο εκσυγχρονισμο,Μ-48Α2 με 90 χλ πυροβολο αντιμετωπισαν εκατονταδες Τ-55,Τ-54 με 100χλ σωληνα,και καποια Τ-10 με 122χλ,το 1973 με 105 χλ κοινο διαμετρημα σε εκσυγχρονισμενους παλιους τυπους (συμπεριλαμβανωμενων και λαφυρων),μονον Μ-60 ως νεο υλικο χωρις ομως καμμια τεχνολογικη κι επιχειρησιακη καινοτομια,αντιμετωπισαν εκατονταδεςΤ-62 με 115 χλ σωληνα ,εκπαιδευση,αποφασιστηκοτητα,αξιοποιημενο υλικο.Τα ΑΛΤΑΥ τι αντιπροσωπευουν;Τουρκικα αντιγραφα των HUNDAY,οπως τα αποτυχημενα FIRTINA,σε τουρκικες επιχειρησεις αλλα και τα πρωτοτυπα τα κορεατικα ,σε ανταλλαγη πυρων ΠΒ με την Β Κορεα απεδωσαν μετριωτατα.Το θεμα ειναι αν αποφασισθει καποτε να εκπαιδευθει το στρατευμα οπως πρεπει και να αντιμετωπισθουν οι κομπορημονες και εκ του ασφαλους δρωντες γειτονες οπως πρεπει

 4. Οπως και να εχουν τα πραγματα αργα η γρηγορα η αντικατασταση των αρματων με πυροβολο 105χιλ θα γινει. Οι μονοι αριθμοι που ειναι διαθεσιμοι ειναι αυτοι των Μ1 εχοντας το πλεονεκτημα τις πολυτυπιας οσο κι αν ακουγεται παραξενο.

 5. οταν υπηρχε πληθωρα διαθεσιμων LEO-2 ,επι υπουργιας ανεκδιηγητου Μειμαρακη,οι Γερμανοι τα εδιναν οπως- οπως,ο Μειμαρακης οχι απλα δεν ενδιαφερθηκε αλλα απαξιουσε καθε θεμα που αφορουσε την ενισχυση της Αμυνας.Γνησιος πολιτικαντης σημερινης κοπης.Υπηρχαν και -2Α4 καθως και -Α5 και ολλανδικα σε επιπεδο -Α6.Τα πηραν Ινδονησιοι,Περουβιανοι,Βραζιλιανοι,Φινλανδοι,Πολωνοι,οι Πορτογαλοι πηραν τα -Α6.Η Αγγελα ειναι το προβλημα,τρεμουν την θεληση της,δεν ειναι η πολυτυπια,το πυροβολο ειναι το ιδιο με το -Α4,τα πολυβολα ειναι αυτα των Μ-60,Μ-48,διαβιβασεις οι ιδιες με τα αλλα αρματα θα τοποθετηθουν.Το σκαφος με τον κινητηρα κανει την διαφορα.Ανταποκριθηκε επαρκως ο Στρατος την εποχη οπου Μ-47,Μ-48,Μ-48Α1,Μ-48Α2,M-48A2C,Μ-48Α3,Μ-48Α5,ΑΜΧ-30,Μ-24,LEO-1A4 υπηρετησαν συγχρονως για πολλα ετη.To διαμετρημα 105 χλ θα ειναι ακομη για αρκετα ετη χρησιμο στον ΕΣ,ο ογκος των τουρκικων αρματων ειναι ευαλωτος στο διαμετρημα,τουλαχιστον αλλα 10 ετη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.