Άρμα μάχης Stridsvagn 122 (Strv 122)

Το άρμα μάχης Strv 122 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2A5 ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του σουηδικού Στρατού.

Αρμα μάχης Strv 122 του σουηδικού Στρατού κατά τη διάρκεια άσκησης. (Πηγή: forsvarsmakten)
Άρμα μάχης Strv 122 του σουηδικού Στρατού κατά τη διάρκεια άσκησης. (Πηγή: forsvarsmakten)

To Stridsvagn 122 ή Strv 122 είναι η σουηδική ονομασία της γερμανικής σειράς άρματος μάχης Leopard 2A5 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία στον Στρατό της Σουηδίας. Οι κύριες διαφορές μεταξύ του Strv 122 και του γερμανού ομολόγου του είναι οι βελτιώσεις στο σύστημα προστασίας, και στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Η μετωπική θωράκιση πύργου και σκάφους έχουν τροποποιηθεί (με μία αύξηση βάρους περίπου 3ων τόνων) για την παροχή καλύτερης βαλλιστικής προστασίας, καθώς το αναθεωρημένο ΣΕΠ προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τις βολές εν κινήσει. Η θωράκιση της οροφής του πύργου είναι επίσης περισσότερο ενισχυμένη. Γαλλικής προέλευσης εκτοξευτές καπνογόνων (δύο συσκευές από τέσσερις κάνες η κάθε μία) έχουν επίσης προστεθεί στις πλευρές του πύργου καθώς σουηδικός εξοπλισμός ασύρματων επικοινωνιών, αποστασίομετρό λέιζερ Raman Νεοδύμιου με προσμείξεις Γρανάτη, Αλουμινίου και Ύττριου (Nd-YAG) και ένα σπονδυλωτό Σύστημα Διοίκησης Ελέγχου Επικοινωνιών Πυρός (TCCS), έχουν τοποθετηθεί. To Leopard 2 εισήλθε πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979, παρουσιάζοντας μία πληθώρα αξιοσημείωτων εκδόσεων (2, 2A1, 2A2, 2A3, 2A4,2A5, 2A6, 2A7+) και ειδικών οχημάτων μάχης τα οποία είχαν ως βάση το δοκιμασμένο και επιτυχημένο σκάφος του Leopard 2.

H σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων δυνάμεων της, με την παρουσίαση ενός νέου άρματος μάχης ξένης προελεύσεως στα πλαίσια μίας οικονομικά ανεκτής λύσης. Τα συστήματα που δοκιμάστηκαν ήταν το αμερικάνικό άρμα M1 Abrams, το γαλλικό LeClerc και το γερμανικό Leopard 2A5 -το οποίο έγινε γνωστό ως το Leopard 2 (S) ή το “Βελτιωμένο S” με τις προαναφερθείσες τροποποιήσεις που δέχθηκε.

Μετά από εντατικές δοκιμές επιλέχθηκε το γερμανικό Leoprard 2 το οποίο ήταν ο νικητής -το άρμα επέδειξε τις ζητούμενες επιχειρησιακές δυνατότητες που απαιτούνταν από το σουηδικό Στρατό καθώς ήταν και χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με τα άλλα άρματα.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xyq6s8hrl4A]

Η έκδοση Leopard 2A5 έγινε μία αξιόλογη έκδοση της σειράς Leopard 2, όπου, αυτή ήταν η πρώτη έκδοση όπου παρουσιάστηκε με την αναθεωρημένη, την κεκλιμένη μετωπική θωράκιση του πύργο η οποία παρείχε επιπλέον θωράκιση για την αντιμετώπιση των πυρομαχικών κοίλου γεμίσματος. Τώρα ο πύργος ήταν πλήρως ενισχυμένος με τη χρήση πλήρως ηλεκτρικού ελέγχου καθώς μειώθηκε το συνολικό βάρος του. Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν οι πρώτες που παρέλαβαν, το 1998, το αναθεωρημένο Leopard 2A5, ανοίγοντας οριστικά την απόκτηση του  μεταξύ των ομοϊδεατών κρατών, μέχρι εκείνη την στιγμή.

Η σουηδική αγορά του Leopard 2A5 παρουσίασε την εγχώρια ονομασία του “Strv 122”, και αυτή η έκδοση διατήρησε τα περισσότερα εξωτερικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες του γερμανικού μοντέλου -συμπεριλαμβανομένου του διπλά υπερτροφοδοτούμενου ντιζελοκίνητου κινητήρα (MTU MB-873 Ka-501 δώδεκα-κύλιδρου, υδρόψυκτου κινητήρα των 1500 ίππων), το 120 χιλιοστών λειόκανο πυροβόλο L44 διαμετρημάτων, το σύστημα ανάρτησης με αντιστρεπτικούς δοκούς, το σχεδιασμό χαμηλής σιλουέτας και εφτά διπλούς εδαφικούς τροχούς. Το άρμα διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, το οποίο αποτελείται από τον οδηγό (ΟΔΜΑ), γεμιστή (ΓΕΜΑ), πυροβολητή (ΠΑΜΑ) και αρχηγό (ΑΠΜΑ).

Αρμα μάχης Strv-122 του σουηδικού Στρατού κατά τη διάρκεια άσκησης. (Πηγή: forsvarsmakten)
Άρμα μάχης Strv-122 του σουηδικού Στρατού κατά τη διάρκεια άσκησης. (Πηγή: forsvarsmakten)

Το Stridvang 122 έχει εξελιχθεί στην έκδοση “Strv 122B”, η οποία διαθέτει σπονδυλωτή θωράκιση για την αντιμετώπιση των σχετικών απειλών που εμφανίστηκαν στο θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν μία μεγάλη κλίμακα έκθεσης σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), όπως επίσης σε όλους του τύπους των φημισμένων, σοβιετικής εποχής, αντιαρματικών (RPG) τα οποία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό οι αντάρτες και οι δυνάμεις των Ταλιμπάν. Παρά την πρόσθεση επιπλέον θωράκισης στην έκδοση Strv 122B, το συνολικό βάρος μάχης έχει αποδειχθεί αμελητέο για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του σουηδικού Στρατού.

Πριν το Strv 122, ο σουηδικός Στρατός χρησιμοποιούσε την σειρά αρμάτων Leopard 2A4, τα οποία κωδικοποίησε ως “Strv 121”. Το Strv 122 αντικατέστησε επισήμως το Strv 121 και περίπου 120 άρματα Strv 122 τέθηκαν σε υπηρεσία στις αρχές του 1997. Τα πρώτα 20 άρματα κατασκευάστηκαν στη Γερμανία και τα υπόλοιπα πακέτα κατασκευάστηκαν υπό άδεια από τη σουηδική εταιρεία Bofors Defence / Alvis Hagglunds. Οι παραδόσεις όλων των Strv 122 στον σουηδικό Στρατό ολοκληρώθηκαν το 2002.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Μήκος: 9,97 m (με το πυροβόλο μπροστά), 7,722 m (με το πυροβόλο πίσω).
 • Πλάτος: 3,78.
 • Ύψος: 3,12.
 • Εδαφική ανοχή: 0,5 m.
 • Βάρος μάχης: 62 τόνους.
 • Αναλογία Ίππων/τόνου: 24,19 ιπ/τόνο.
 • Εδαφική πίεση: 9,4 Ν/cm2.
 • Μέγιστο ύψος κατακόρυφου εμποδίου: 1,10 m.
 • Μέγιστο βάθος υδάτινου κωλύματος χωρίς προετοιμασία: 1,20 m.
 • Ικανότητα διέλευσης τάφρου: 3 m.
 • Μέγιστη κλίση αναβάσεως: 60%.
 • Μέγιστη πλευρική κλίση: 30%.
 • Θωράκιση: Δεν υπάρχουν στοιχεία.
 • Σύστημα πέδησης: Σύστημα ABS .
 • Εξοπλισμός προστασίας νυχτερινής παρατήρησης: Παθητικής – υπερύθρων ακτίνων.
 • Κινητήρας: MTUV-12, υπερτροφοδοτούμενος, ντιζελοκίνητος, 1500 ίππων, μέγιστος αριθμός στροφών 2600.
 • Μέγιστη ταχύτητα: 70 χλμ/ωρα.
 • Μέγιστη αυτονομία: 550 χιλιόμετρα.
 • Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμου: 1200 λίτρα.
 • Πλήρωμα: 4 άτομα.
 • Οπλισμός: Πυροβόλο Rheinmetall 120 χιλιοστών L/44 διαμετρημάτων (42 βλήματα) 2 πολυβόλα 7,62 χιλ. και οχτώ εκτοξευτές καπνογόνων.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Ναι, θα συμφωνήσω, το βίντεο είναι δημιουργία του Discovery Channel, το οποίο, σε μια εκπομπή του επέλεξε το Stridsvagn 122 ως το καλύτερο άρμα όλων των εποχών.

   Και κάτι για σχετικό με τη δημοσίευση.
   Κατά τη διάρκεια των δοκιμών αξιολόγησης του σουηδικού Στρατού τον Ιούνιο του 1994, το Leclerc διήνυσε 3000 χιλιόμετρα με συνολική κατανάλωση περίπου 42000 λίτρων καυσίμου, το M1 Abrams 3820 χλμ. καταναλώνοντας περίπου 57000 λίτρα, καθώς το Leopard 2 διήνυσε περίπου 3700 χιλ. με κατανάλωση μόνο 27000 λίτρων περίπου.

   1. Mέση κατανάλωση ἀνά 100 χιλιόμετρα
    LEOPARD-2: 720lt
    LECKLERC: 1380lt
    ABRAMS: 1480lt
    Τέλος,το STRV-122 ἦταν ἡ παραλλαγή του Leo-2 που διαγωνίστηκε στο Λιτόχωρο το 1998 και ἐπικράτησε του ἀνταγωνισμοῦ.
    Το διαγωνισθέν ἄρμα εἴχε διατεθεί ἀπό τον Σουηδικό Στρατό,και ἔφερε,σε μία ἀπό τις κεραίες ἀσυρμάτου,την σουηδική σημαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.