Άρχισε το τελικό στάδιο του γερμανικού αντιπυραυλικού προγράμματος

©White Sands Missile Range Public Affairs

Αξιωματούχοι του Γερμανικού υπουργείου άμυνας αποδέσμευσαν την πολυαναμενόμενη και τελική αίτηση για προτάσεις στις MBDA και Lockheed Martin για το νέο οπλικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, όπως ανακοινωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

Η κίνηση καλύπτει την πρώτη φάση διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα TLVS των γερμανικών ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), συντομογραφία για το Taktisches Luftverteidigungssystem, μεταξύ της κυβέρνησης και της υπερατλαντικής βιομηχανικής ομάδας. Στο επόμενο στάδιο, αναμένεται οτι οι αξιωματούχοι θα καταλήξουν στο κόστος αγοράς και τις τεχνικές παραμέτρους που τελικά το επόμενο έτος θα οδηγήσουν στη σύμβαση προμήθειας.

Η Buntestag, το κοινοβούλιο της Γερμανίας, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την χρηματοδότηση για το πρόγραμμα σ’ αυτό το στάδιο.

Προερχόμενο από το Medium Extended Air Defense System, ή MEADS, το οπλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραυλους που έχουν ως στόχους τους αναπτυγμένους σχηματισμούς απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Αν η Γερμανία μπορέσει να περάσει το έργο αυτό, τότε η προμήθεια θα παρέχει στις αεράμυνες της Bundeswehr το πρωτο εν υπηρεσία σύστημα με ενσωματωμένη ικανότητα 360 μοιρών.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο καθυστέρησαν με την εξέλιξη του TLVS, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση του προγράμματος σ’ έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο θεωρείται πιο σημαντική από την παρουσίαση άμεσων αποτελεσμάτων. Η αποτυχία του προγράμματος θα αντιμετωπιστεί ως ένα τεράστιο πλήγμα από το υπουργείο άμυνας που ήδη παραπαίει από τις ντροπιαστικές αναφορές σχετικά με τις ελλείψεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.

“Η φάση των συνολικών διαπραγματεύσεων αύξησε σημαντικά την κοινή μας αντίληψη σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανές λύσεις και θα διασφαλίσει ότι ο διαγωνισμός TLVS θα διευθετεί ενδελεχώς τις απαιτήσεις της BAAINBw,” δήλωσε ο Γκρέγκορι Κι, διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας TLVS, σ’ ανακοίνωση της εταιρείας.

Το δύσχρηστο ακρωνύμιο BAAINBw αντιστοιχεί στον οργανισμό προμηθειών του υπουργείου άμυνας που επιβλέπει όλες τις συμβατικές πτυχές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα TVLS ειναι το πρωτο μεγάλης κλίμακας έργο που θα διέλθει μέσα από τις νέες απαιτήσεις μιας νέας γερμανικής διαδικασίας αμυντικών προμηθειών με την ονομασία Ατζέντα Rüstung. Η μεταρρύθμιση του συστήματος προμηθειών της Bundeswerh ειναι ένας από τους κορυφαίους σκοπούς της υπουργού άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθιστώντας το νεο αντιπυραυλικό σύστημα μια πρόταση που πρέπει να κερδηθεί.

Στην περίπτωση της αποτυχία, η Raytheon περιμένει στην γωνία για να πουλήσει περισσότερες αναβαθμίσεις στον γερμανικό στόλο αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Νωρίτερα, αυτό το έτος, η εταιρεία συνεργάστηκε με την Rheinmetall με την ελπίδα της πώλησης μιας ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής λύσης στο Βερολίνο, εξετάζοντας επίσης τις ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς, πυροβολικό και όλμους μαζί με το τμήμα μεσαίου βεληνεκούς.

Sebastian Sprenger

Απόδοση/Μετάφραση από το “Defnece-News.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.