Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Άσκηση Μη Συναινετικής Νηοψίας πραγματοποιήθηκε προ ημερών με στελέχη της ΔΥΚ στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως SEA GUARDIAN του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την αντίληψη Εστιασμένων Επιχειρήσεων (Focused Operations). Επρόκειτο για την πρώτη αντίστοιχη δραστηριότητα του 2019 (FOCOPS 19-1).

Με την περιπολία Ομάδων Επιχειρήσεων στους οποίους περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι πολεμικών πλοίων που ενεργούν υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο του ΝΑΤΟ, αποστολή τους είναι η απόκτηση, ανάπτυξη και διατήρηση ακριβούς εικόνας της καθημερινής θαλασσίας δραστηριότητας σε διαφορετικά μέρη της Μεσογείου, πάντα στα διεθνή ύδατα.

Στην παρούσα φάση, στο πλαίσιο της SEA GUARDIAN βρίσκεται σε εξέλιξη Εστιασμένη Περίπολος Ασφαλείας υπό τον κωδικό FOCOPS 19-1, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου, με την διοίκηση της Ομάδος Επιχειρήσεως 440.03 (TG 440.03) να περνά στην διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝΑΠ, στον Πλοίαρχο Σπυρίδωνα Λαγάρα ΠΝ (υιός του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ε. Λαγάρα 1989-1992) νυν διοικητή της 2ας Μοίρας Φρεγατών, με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) ως ναυαρχίδα. Στην Ομάδα συμμετέχουν συμμαχικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και το τουρκικό υποβρύχιο MART (TCG 18) που απέπλευσε από τον ναύσταθμο του Ακσάζ στις 11 του μηνός προκειμένου να ενωθεί με την ΛΗΜΝΟ.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε από τους άνδρες της ΔΥΚ η άσκηση. Οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς εμφανίσθηκαν οπλισμένοι με τις προ ολίγων ετών παραληφθείσες υποαραβίδες Mk18 Mod0 όσο και παλαιότερες αραβίδες Μ4, επί των οποίων εφέροντο παρελκόμενα όπως ολογραφικό σκοπευτικό XPS-3, μεγεθυντής G33 (αμφότερα της EOTech), καταδείκτης AN/PEQ-15, τακτικός φακός Surefire M720V RAID κ.λπ. Επίσης έφεραν κράνη τύπου MICH 2001, ηλεκτρικές ωτασπίδες για ασφαλή ενδοεπικοινωνία ομάδος, εξαρτύσεις – φορείς πλακών, μικρούς πλωτήρες ανάγκης TFSS-5326 κ.λπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πλαίσιο ανάλογης FOCOPS, το Τουρκικό Ναυτικό προσέφερε Στοιχείο Διοικήσεως & Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCCE) στελεχωμένο από πολυεθνικό επιτελείο, με αποστολή την εκτέλεση Θαλασσίων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Μεσόγειο. Με την εκτέλεση ασκήσεως στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 υπό την καθοδήγηση της Διοικήσεως Ναυτικού (MARCOM) του ΝΑΤΟ, εκτελέσθηκε άσκηση Μη Συναινετικής Νηοψίας, η οποία σηματοδότησε την κήρυξη Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος του SOCCE. Στην άσκηση, στοιχείο Υποβρυχίων Καταστροφέων του Τουρκικού Ναυτικού, πραγματοποίησε ενέργεια από την φρεγάτα GEMLIK (F492) στο τουρκικό πετρελαιοφόρο AKAR (A580). Το SOCCE έχει δυνατότητα αναλήψεως διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, παρέχοντας στην MARSOC αντίληψη ώστε αυτή να διαμορφώσει καταλλήλως τις αναθέσεις έργων σε συμμαχικές χώρες.

Στην FOCOPS 19-1, η άσκηση της ΔΥΚ δεν είχε τέτοιον χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πιστοποιημένη ανάλογη ικανότητα Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) όπως η Τουρκία.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον λογαριασμό NATO Mission : Operation Sea Guardian, στο Facebook.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: