Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2018: Άρχισε την Τρίτη με την παράταξη των δυνάμεων – Τι περιλαμβάνει

Άρχισε την Τρίτη με την παράταξη των δυνάμεων η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2018.

Φάσεις – Πρόγραμμα

H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

ΦΑΣΗ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΦΑΣΗ 2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: 5-7 Μαρτίου 2018
ΦΑΣΗ 3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 12-23 Mαρτίου 2018
DV DAY: 20 Μαρτίου

HOT WASH UP: 23 Μαρτίου

Αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:

Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

Προσβολή Αεροδρομίου.

Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
Προσβολής Στόχων επιφανείας.

Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).

Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

Συμμετέχοντες

Στον Ηνίοχο 2018 συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες:

Ελλάδα: F-16 Block 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C
ΗΠΑ: F-15
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Mirage 2000-9
Ηνωμένο Βασίλειο: Eurofighter Typhoon FGR4
Ιταλία: TORNADO
Κύπρος: AW-139

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Εδώ και 2 ώρες έχουν πετάξει δοκιμές πάνω απο την
  κεντρική λακωνία και το χωριό μου όλες οι συμμετοχές στον ηνίοχο, εκκινώντας με f-15, ef- 2000 και συνεχίζοντας με f-16 , mirage και tornado μεχρι την στιγμή που σας γράφω….. Μόνο οι κύπριοι δεν πέρασαν, ακόμα” Δυστυχώς ” φεύγω για την θητεία μου την Δευτέρα και θα χάσω το καλύτερο show που μπορώ να δω κάθε χρόνο! φίλτατε δούκα θα σε παρακολουθώ απο τις σκοπιές! Θα υπάρξει κάποια συμμετοχή έκπληξη και φέτος που θα ανακοινωθεί αργότερα?

   1. Είναι, ειδικά με χρήση μετάκαυσης ουρλιάζουν σαν άγρια θηρία, οι ελιγμοί αποζημιώνουν όμως (λίγο) για την ζημιά που προκαλεί ο θόρυβος των κινητήρων τους στην ακοή(σε συχνή έκθεση χωρίς προστασία).

   2. @Gunslinger32
    Ακόμη και τόσα χρόνια μετά την εισαγωγή τους μου φαίνονται “παράξενο” θέαμα. Πιάνω τον εαυτό μου να έχει περισσότερες εικόνες ακόμη και με τα Rafale. Τελικά μεγάλο πράγμα το μαρκεντγκ.
    Κάτι άσχετο, υπάρχει μια αναμπουμπούλα στον αμυντικό χώρο σχετικά με τους “δίπλα”. Δεν ξέρω εαν το παρατηρήσατε. Τι λέτε να γίνεται; Τα συνηθισμένα clickbait ;

    1. Μετά απο δεκαετίες συνηθισμένης εικόνας Phantom και Τornado, εμένα μου φαίνεται ακόμα πιο σουρεαλιστικό(οι Άγγλοι είχαν πήξει κυριολεκτικά μέχρι να πιάσουν ένα πραγματικό μαχητικό εναέριας υπεροχής στα χέρια τους, που δεν είχαν μέχρι την άφιξη του EF). 😀

     Προσωπικά με ενθουσιάζουν και τα εξαιρετικά γαλλικά Rafale, τα πρώτα(EF) σαν πλατφόρμα εναέριας υπεροχής και τα δευτέρα για πολλαπλούς ρόλους.

     Προφανώς ισχύει αυτό με το μάρκετινγκ, αν και γενικά πιστεύω ότι και οι δυο προτάσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών εννοείται με το ανάλογο κόστος για νέα συρτήματα, οι Γάλλοι είναι όμως πολύ μπροστά στο θέμα διαθεσιμότητας συστήματος, που σύμφωνα με μια περσινή αναφορά έφτανε στα άκρως εντυπωσιακά 94% και μάλιστα υπό συνθήκες εκτενής χρήσης στο πεδίο μάχης(όχι σε ασκήσεις).

     Όσο για την αναστάτωση/αναμπουμπούλα, δεν έχω παρατηρήσει κάτι νεότερο(ίσως να μου διέφυγε όμως και κάτι), πέραν των συζητήσεων που γίνονται εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με τις εξελήξεις(τα κλίκ για εκείνους που τα κυνηγάνε θα είναι πάντα ένα θέμα).

   3. Στο εξωτερικό βλέπετε συχνότερα EF, στας Αθήνας μόνο σε περιοδικά. Όμορφο αεροσκάφος αλλά κανένας δεν φαίνεται να καίγεται να το αποκτήσει. Θυμάμαι και τις αποτυχίες του. Στην Αυστρία δεν βλέπω να έχει και πολλούς υποστηρικτές, παρόλα αυτά θα ήθελα να δω και άρθρα για αυτό, αλλά να ακούσω και τον πραγματικό του ήχο. Ίσως κάνω κάνα ταξιδάκι
    Σχετικά με τον «αναβρασμό» ακούγονται πολλές επαφές Αμερικανών με τις στρατιωτικές κορυφές μας τελευταία. Αναρωτιέμαι εαν αφορά το DeepSea Metro II που θα ξεπαρκάρει προς άγνωστα μέρη από την Κωνσταντινούπολη. Κάπου τώρα κοντά προγραμματίζονταν.

    1. Ειδικά στις χώρες που το έχουν αποκτήσει συναντάται σε διάφορες περιπτώσεις στους ουρανούς(αλλά εκεί απουσιάζουν τα γεράκια και τα Mirage(δεν μπορείς να τα έχεις πάντα όλα). Η Αχιλλέως πτέρνα του συγκεκριμένου είναι προφανώς τα έξοδα αγοράς και συντήρησης, αν και το Gripen που είναι πιο οικονομικό δεν τα πήγε καλύτερα στους διαγωνισμούς μέχρι σήμερα. Στην Αυστρία έπαιξαν με σημαδεμένη τράπουλα, για αυτό τους έχουν στην μπούκα σαν περσόνα νον γκράτα, αν θέλετε να το απολαύσετε θα σας πρότεινα να επιλέξετε μια ευκαιρία που θα μπορείτε να το καμαρώνετε και απο κοντά(ευτυχώς στην Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον τρείς μεγάλες ευκαιρίες για τέτοιο σκοπό).

     Ευχαριστώ για την πληροφορία, σχετικά με τις επαφές των αμερικανών με το πεντάγωνο, εδώ δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να κάνω μια παρατήρηση, σχετικά με το συμβάν στο προγεφύρωμα, αν ερχόταν πιο νωρίς σε επαφή με τους αμερικανούς, σήμερα ίσως να μην συζητούσαμε για αυτό το θέμα.

   4. Αγαπητέ η έκπληξη από αυτό που έβλεπα και ειδικά απο αυτά που πέρασαν με αριστερό break, χαμηλά, ακριβώς από πάνω μας σαν σκουρόχρωμοι αετοί, βρυχώμενοι, ήταν πρωτόγνωρη και μονοπώλησε το ακουστικό μου ενδιαφέρον. Τα EF αμέσως μετά είχαν ποιο γλυκό θόρυβο, τα δε tornado αμελητέο. Δυστηχώς λόγω θέσης την δεδομένη στιγμή δεν είχα κινητό ή κάμερα να τραβήξω. Αν και αργότερα ξαναπέρασε σχηματισμός tornado σε όλο τους το μεγαλείο και τα τράβηξα λίγα δεύτερα. Κάποτε, πρό κρίσης και αρχές της, η περιοχή έσφιζε από αεροπορική κίνηση, τύφλα να έχει το mach loop! Τυχεροί οι μπαγάσες όμως που έχουν από πάνω τους, τους αετούς και τα EF μόνιμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.