Άποψη: Εκσυγχρονισμός κανονιοφόρων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας

Στους ασχολούμενους με τα αμυντικά πράγματα, δεν έχει διαφύγει η συνεχής επιβάρυνση του συσχετισμού ένοπλης ισχύος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτή η επιβάρυνση λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία όταν εκδηλώνεται σε τομείς που η χώρα μας διατηρούσε παραδοσιακά προβάδισμα, όπως αυτός του ναυτικού. Η κατάσταση η οποία έχει προκύψει, έχει ως αιτία, πέραν της εφαρμογής ενός φρενήρους προγράμματος ναυπηγήσεων από τουρκικής πλευράς, την αντίστοιχη αγρανάπαυση από ελληνικής πλευράς, συνδυασμός έλλειψης ενδιαφέροντος, άστοχων επιλογών και διαρκούς αναβλητικότητας. Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί υπόσχεται την πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης ισορροπίας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και καθιστά την λήψη αντιμέτρων επιτακτική.

©ΓΕΝ | Kανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ 269)
©ΓΕΝ | Kανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ 269)

Ιδανική θα ήταν η δρομολόγηση ενός σύντονου προγράμματος ναυπηγήσεων που θα απέτρεπε τον κίνδυνο να βρεθεί το Π.Ν σε θέση απώλειας του παραδοσιακού πλεονεκτήματος που απολαμβάνει έναντι του TDK. Κάτι τέτοιο όμως, με δεδομένη την προϊούσα οικονομική κρίση, δεν φαίνεται πιθανόν να συμβεί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός πως ένα τέτοιο πρόγραμμα προκειμένου να αποδώσει θα απαιτούσε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλη λύση θα ήταν η απόκτηση μεταχειρισμένων σκαφών. Και η λύση ωστόσο αυτή συγκεντρώνει αντικειμενικά μειονεκτήματα. Αρχικά θα πρέπει να βρεθούν διαθέσιμα σκάφη από τη διεθνή αγορά. Ύστερα από την μελέτη αξιολόγησης πρέπει να κριθούν κατάλληλα για τις ανάγκες του Π.Ν. Και τέλος πρέπει να χαρακτηρισθούν αποδεσμεύσιμα από τα ναυτικά των χωρών στα οποία υπηρετούν κάτι καθόλου σίγουρο.

©ΓΕΝ | Κ/Φ ΜΑΧΗΤΗΣ (Ρ 266)

Τελικά η λύση ίσως να βρίσκεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων σκαφών στην υπηρεσία του Π.Ν. Στο δυναμικό του τελευταίου βρίσκονται σκάφη που κρίνονται αναβαθμίσιμα και τα οποία, υπό όρους, μπορούν να αποτελέσουν ικανές μονάδες μάχης.

Κάποια από τα σκάφη αυτά είναι οι κανονιοφόροι κλάσης “ΜΑΧΗΤΗΣ”. Αν και ναυπηγήθηκαν ως μονάδες περιπολίας το άρθρο κρίνει πως είναι εφικτή η αναβάθμιση τους σε μονάδες μάχης με στοχευμένες κινήσεις, αφορούντες κατά βάση τον οπλισμό τους καθώς ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός κρίνεται πληρέστατος.

Οι κανονιοφόροι “ΜΑΧΗΤΗΣ” βασίζονται στον τύπο Πυρπολητή και παραγγέλθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1999. Η σύμβαση που ενεργοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2000 είναι αξίας 182.000.000 ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 4 σκαφών με προβλεπόμενη παράδοση για το τελευταίο τον Ιούλιο του 2003. Κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας ISO 9001 και τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε (Ε.Ν.Α.Ε.) που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης (ILS: Integrated Logistics System). Οι ονομασίες που δόθηκαν στα σκάφη είναι: Ρ266 ΜΑΧΗΤΗΣ, Ρ267 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, Ρ268 ΑΗΤΤΗΤΟΣ και Ρ269 ΚΡΑΤΑΙΟΣ.

©ΓΕΝ | Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267)

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των κανονιοφόρων ΜΑΧΗΤΗΣ του ΠΝ αποτελείται από Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ΤΑCΤΙCΟS, ραντάρ ναυτιλίας Βridgemaster-Ε, ραντάρ έρευνας αέρος/επιφανείας Variant, ραντάρ ελέγχου πυρός LIROD, ηλεκτροοπτικό σύστημα έρευνας – ιχνηλάτησης Miradοr ενώ φέρουν ισχυρό οπλισμό με πυροβόλο ΟΤΟ Melara των 76mm, πυροβόλο Βοfors/Βreda L70/520R των 40mm, δύο πυροβόλα Rheinmetall των 20mm, δύο εκτοξευτές αναλωσίμων SRΒΟC, σύστημα άφεσης ναρκών M55 και βάσεις εκτοξευτών αντιαεροπορικών K/B βλημάτων Stinger.

Πίνακας με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά παρατίθεται παρακάτω:

Ξεκινώντας από το προωστήριο σκεύος, ιδανική θα ήταν η προσθήκη δύο αεροστροβίλων, που θα μετέτρεπαν το σύστημα του σκάφους σε CODOG, και θα αύξαναν την ταχύτητα σε έκτακτες καταστάσεις στο επίπεδο των 30-32 κόμβων. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι κανονιοφόροι κλάσης Asheville, 2 εκ των οποίων υπηρέτησαν με τα χρώματα του Π.Ν, έφεραν εκτός των πετρελαιοκινητήρων τους, δύο αεροστροβίλους LM1500 οι οποίοι αφαιρέθηκαν προ της παράδοσης των πλοίων στο Π.Ν και οι οποίοι τους προσέδιδαν ταχύτητες της τάξης των 42 κόμβων!!!
Ενίσχυσης χρήζει καταρχήν ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός των σκαφών (ASW) που μπορεί να προκύψει, αφενός με την τοποθέτηση κάποιου σόναρ γάστρας υψηλής συχνότητας, όσο και 2 τριπλών τορπιλοσωλήνων Mk32 για τορπίλες Mk46 Mod 5. Οι τελευταίες επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα της τάξης των >40 κόμβων, με μέγιστο βάθος εμπλοκής του στόχου τα 1200 πόδια ενώ φέρουν πολεμική κεφαλή βάρους 96,8 λιβρών( 43,9 kg ). Όσον αφορά το σόναρ θα έπρεπε να εξεταστεί η τοποθέτηση κάποιου συστήματος αντίστοιχου του Atlas Elektronik ELAC 1 BV που έφεραν οι κανονιοφόροι Τύπου 420 Thetis. Στην διεθνή αγορά υπάρχουν αρκετά συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, επαφίεται στο Π.Ν να επιλέξει το βέλτιστο προς απόκτηση.
Έπειτα, πρέπει να αποκατασταθεί το παράδοξο της μη μεταφοράς εκ μέρους των συγκεκριμένων σκαφών αντιπλοϊκών βλημάτων (ASM), με κάποιες «κακές γλώσσες» να υποστηρίζουν πως το τελευταίο έγινε προς αποφυγή προκλήσεως προς την πλευρά του τουρκικού ναυτικού το οποίο, σε διαφορετική περίπτωση, θα έβλεπε την σε μόνιμη βάση παρουσία σκαφών του Π.Ν σε απόσταση βολής βλημάτων κατά πλοίων από τις κύριες βάσεις του. Η ιστορική αδικία ,αν ισχύει το παραπάνω, πρέπει να αποκατασταθεί με την τοποθέτηση 4-8 βλημάτων ανά πλοίο. Ο προφανής υποψήφιος εδώ είναι ο RGM-84 Harpoon,γνωστός ήδη από την θητεία του στο Π.Ν. Στην έκδοση RGM-84L Block II σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από σύστημα GPS/INS προερχόμενο από το βλήμα AGM-86 SLAM-ER που του προσδίδει ικανότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Είναι ευνόητη η σημασία του παραπάνω χαρακτηριστικού στο περιβάλλον του Αιγαίου όπου ξηρά και θάλασσα αναμειγνύονται κατά τρόπο μοναδικό. Από ‘κει και πέρα το βλήμα φέρει κεφαλή βάρους 221 Kg, με ταχύτητα 864 Km/h ενώ κατευθύνεται στον στόχο με αισθητήρα τερματικής καθοδήγησης ενεργού ραντάρ.

©ΓΕΝ | Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ (Ρ 268)

Ο βάρους 1,3 τόνων γερανός, με αποστολή την καθέλκυση φουσκωτών λέμβων, θα ήταν ίσως σκόπιμο να αντικατασταθεί με την υιοθέτηση μιας λύσης ανάλογης αυτής της κλάσης “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ” όπου οι φουσκωτές λέμβοι καθελκύονται από ειδικές ράμπες. Το τελευταίο, πέραν ότι θα βελτίωνε ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του σχεδίου (RCS), θα απελευθέρωνε χώρο για την τοποθέτηση επιπλέον οπλικών συστημάτων.

Όσον αφορά τα τελευταία η ελληνική εταιρεία BOSA έχει να προτείνει μια ενδιαφέρουσα επιλογή με τον εκτοξευτή ARIS. Ο τελευταίος αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος που είχε παρουσιασθεί αρχές της δεκαετίας του ’90 με στόχο την βελτίωση της Α/Α άμυνας των αεροδρομίων και που έφερε 4 IR βλήματα μικρού βεληνεκούς της κατηγορίας του Sidewinder. Στη νέα του έκδοση ο εκτοξευτής μπορεί να φέρει βλήματα κατά στόχων επιφανείας AGM-114 Hellfire και κατά εναέριων στόχων FIM-92 Stinger, ενδεικτικά από 4 κάθε τύπου. Δύο εκτοξευτές μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε σκάφος τύπου “ΜΑΧΗΤΗΣ”, ένας από κάθε πλευρά, στον χώρο πίσω από την υπερκατασκευή, με τον όρο να μετακινηθεί το πυροβόλο των 40 χλστ.

©ΓΕΝ | Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ 269)

Η λογική πίσω από την τοποθέτηση των εκτοξευτών είναι η ακόλουθη:

α) Ενισχύεται η εγγύς άμυνα των πλοίων έναντι ασύμμετρων απειλών

β) Προσφέρεται μια επιπλέον δυνατότητα δράσης απέναντι στα ταχύπλοα του τουρκικού ναυτικού, των τουρκικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και της τουρκικής ακτοφυλακής. Τα συγκεκριμένα συνιστούν μια απειλή η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη επαρκώς από τον ελληνικό μηχανισμό άμυνας και τον ειδικό Τύπο και για την οποία δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη δόγμα, μέσα και τακτικές αντιμετώπισης της. (Παρεμπιπτόντως υποσχόμαστε μια ανάλυση μέσα από τον χώρο του παρόντος ιστοχώρου).

γ) Ενισχύονται οι ικανότητες των σκαφών στην διαχείριση καταστάσεων τύπου Ιμίων, όπου ο συνωστισμός τόσων σκαφών σε κλειστό χώρο επιτρέπει σκέψεις προσβολής τους από όπλα μικρού βεληνεκούς και αυξημένης καταστροφικότητας.

Περνώντας στην ικανότητα προβολής αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας οι προτάσεις μας είναι πιο κοινότυπες. Καταρχάς το πρυμναίο πυροβόλο Bofors L/70 των 40 mm είναι επιτακτική ανάγκη να αντικατασταθεί από κάποιο αντιπυραυλικό σύστημα. Το σύστημα που προτείνουμε είναι το RIM-116 RAM το οποίο στην έκδοση Block 2 προσφέρει αναβαθμισμένες ικανότητες (αντιβληματικές, αντιαεροπορικές και εμπλοκής μικρών στόχων επιφανείας). Υπέρ του RAM λειτουργεί το ότι υπηρετεί ήδη στο Π.Ν εξοπλίζοντας τις πυραυλακάτους κλάσης Super Vita (“ΡΟΥΣΣΕΝ”) και έχει καταπλήξει με την απόδοση του σε ασκήσεις και δοκιμές.

©ΓΕΝ | Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267)

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι εφικτή η τοποθέτηση κάποιου συστήματος Α/Α άμυνας σημείου (“point-defence”) παρόμοιου σε φιλοσοφία και ικανότητες με το RIM-162 ESSM( το οποίο βέβαια έχει τέτοιο βεληνεκές που ξεφεύγει της λογικής του point-defence συστήματος). Αν θα ήταν εφικτή μια τέτοια πρόταση για τις κανονιοφόρους τύπου “ΜΑΧΗΤΗΣ” πιθανόν να προέκυπτε με την τοποθέτηση κάποιου τετραπλού “κελιού” του συστήματος κάθετης εκτόξευσης( Vertical Launch System) Mk41 στον χώρο πίσω από το πλωριαίο πυροβόλο OTO-Melara των 76 mm. Με δεδομένο πως σε κάθε “κελί” φέρονται τέσσερα βλήματα RIM-162A/B ESSM το σκάφος θα μετατρέπονταν σε μια ικανή Α/Α πλατφόρμα με 16 συνολικά βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση κάτι που θα απογείωνε τις συνολικές του ικανότητες ως μάχιμης μονάδας.

Τέλος το πυροβόλο της πλώρης θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα OTO-Melara STRALES των 76 mm, με ικανότητα βολής του κατευθυνόμενου πυρομαχικού DART που του παρέχει θεαματική αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής και αναχαίτισης επερχόμενων υποηχητικών Κ/Β κατά πλοίων σε απόσταση έως και 6.000 μέτρων.

Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267)

Όλες αυτές οι προσθήκες δεν θα σήμαιναν πως τα σκάφη θα απωλέσαν τις παραδοσιακές του δυνατότητες περιπολίες, επίδειξης σημαίας και λειτουργίας ως “φυλακίδων” του στόλου (κάθε άλλο!). Απλώς μέσα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος αναβάθμισης/επαύξησης δυνατοτήτων θα μετατρέπονταν σε πραγματικά Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης, στην ουσία σε “μίνι-κορβέτες”, επιτρέποντας στο Π.Ν να ξαναδεί το πρόγραμμα απόκτησης νέων κορβετών υπό νέο πρίσμα και με άνεση χρόνου. Το πρόγραμμα θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να επεκταθεί στις κανονιοφόρους κλάσης Osprey 55 και “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ” παρέχοντας στο στόλο έναν ομοιογενή πυρήνα 8 σκαφών.

Συμπερασματικά η αναβάθμιση των κανονιοφόρων του στόλου, ενέχει θετικό δείκτη συντελεστή αποτελέσματος/κόστους και υπόσχεται να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την προσπάθεια αποκατάστασης της διαταραχθείσας ισορροπίας στο ναυτικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

22 Απαντήσεις

 1. Πολύ καλή ανάλυση και κατά την άποψη μου άργησε το ΠΝ να εξετάσει έναν τέτοιο ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό των κανονιοφόρων που θα τα μετέτρεπε σε μίνι κορβέτες και που θα μπορούσαν να έχουν πραγματική αποτρεπτική επιρροή στο περιβάλλον του Αιγαίου αλλά και σε ποιο απομακρυσμένες περιοχές όπως στο Καστελόριζο.

  ΥΓ το Καστελόριζο και τα Ελληνικά νησιά πέριξ στερούνται αξιόλογης αντιαεροπορικής προστασίας μιας και τα TOR-M1 έχουν εμβέλεια 12 χιλιόμετρα που είναι σχετικά μικρή για τα υπάρχοντα επιθετικά όπλα των αεροσκαφών. Μια όμως κανονιοφόρος με βλήματα ESSM, θα έκανε την εχθρική αεροπορία να το σκεφτεί πολύ σοβαρότερα εάν θα έπραττε το οτιδήποτε.

  1. Το ESSM έχει βάρος 12,200kg για ένα 8απλό κελί και κόστος των οποίων είναι υπερβολικό για πλοία μεγέθους κανονιοφόρου. Αν μιλάγαμε για κορβέτες ή ελαφριές φρεγάτες ναι αλλά δυστυχώς δεν έχουν το εκτόπισμα.

   Το RAM από την άλλη με βάρος εκτοξευτή στα 5,777kg θεωρητικά χωράει αν και θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν μπορεί να μπορεί να δουλέψει με το Γαλλικό LIROD της Thales.

  2. Aν ηταν να τρομαξει η τουρκικη αεροπορια απο μια κανονιοφορο ( με ΕSSM ) να γεμισουμε το Αιγαιο με αυτες και να καταργησουμε τις φρεγατες.
   To ΕSSM εχει αλλη εμβελεια σε μια φρεγατα και αλλη εμβελεια σε μια κανονιοφορο, γιατι απλα η φρεγατα εχει και μεγαλυτερα ρανταρ αλλα και υψηλοτερα τοποθετημενα απο οτι τα εχει μια κανονιοφορος.Ετσι η φρεγατα μπορει να δει εναν στοχο απο μακρια και να εκμεταλλευτει ολη την εμβελεια του ESSM για να τον χτυπησει, αντιθετα ο ESSM σε μια κανονιοφορο δεν μπορει να χρησιμοποιησει ολη του την εμβελεια γιατι απλα τα ρανταρ της κανονιοφορου βλεπουν τον στοχο σε μικροτερη εμβελεια απο οτι η μεγιστη εμβελεια του πυραυλου.Το ιδιο και για τα βληματα Harpoon, αν πχ το ρανταρ μου βλεπει επιφανειακους στοχους μεχρι τα 30χλμ, ακομη και αν εχω εναν πυραυλο με εμβελεια 200 χλμ, δεν μπορω να χτυπησω περα απο τα 30 χλμ που βλεπει το ρανταρ μου.
   Η κανονιοφορος θα βγει με καλο καιρο, ενω η φρεγατα με πολυ πιο ασχημο, αν βαλουμε ολα αυτα τα συστηματα σε μια κανονιοφορο σημαινει οτι απλα θα την “πηξουμε ” στον εξοπλισμο και δεν θα εχει καθολου ελευθερο χωρο. Με αποτελεσμα καθε βολη εναντιον αυτης να καταστρεψει και ενα σημαντικο συστημα.Αντιθετα μια φρεγατα που εχει αποστασεις (χωρο) μεταξυ των συστηματων της μπορει να απορροφησει καλυτερα τα οποια πληγματα.
   Ενα RAM για αυτοπροστασια θα ηταν το ιδανικο ( στη θεση των περιορισμενων δυνατοτητων του πυροβολου των 40mm-παντα για ρολο CIWS και οχι για βολες επιφανειας).
   ΤΟR και ΟSA σε νησια μεγεθους Καστελοριζου ειναι καταδικασμενα απο πριν.

 2. Ας έχουν τουλάχιστον 1-2 θέσεις για φορητό εκτοξευτή Stinger, κάτι που κοστίζει σχεδόν τίποτα, ώστε να μην βασίζονται στα Rh, για α/α προστασία, έστω κ στοιχειωδώς.

 3. Τα πλοία αυτά μόνο ως περιπολικά μπορούν να σταθούν και αυτά πλέον έχουν ξεπερασμένο εξοπλισμό… συνεπώς δεν ξέρω αν αυτή η δουλειά πλέον πρέπει να περάσει στην ακτοφυλακή.

  Ο εκσυγχρονισμός ιδίως η τοποθέτηση αεροστροβίλων μάλλον είναι και ανέφικτη, χρειάζονται εκτεταμένες μετασκευές πέραν του κόστους.

  Και όλα αυτά όταν δίνονται 150εκ για τις ΜΕΚΟ!!! Για νέες τορπίλες δε, ας το αφήσουμε…

 4. Οι προτάσεις του άρθρου για σκάφη αυτού του μεγέθους (ιδίως εκείνη για εγκατάσταση ESSM και αεροστροβίλων) είναι επιεικώς ανεδαφικές. Πέραν από το οικονομικώς ασύμφορο και τεχνικώς ανέφικτό τους, είναι και επιχειρησιακώς ανεφάρμοστες.
  Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κανονιοφόροι είναι πλοία επιτήρησης/περιπολίας και επίδειξης σημαίας και όχι πλοία μάχης. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε ρεαλιστικά για ουσιαστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, ας φροντίσουμε να τα εφοδιάσουμε με σύγχρονα μέσα για την εκτέλεση της κύριας αποστολής τους (π.χ. mini-UAVs και USVs, πολλαπλοί ΕΟ αισθητήρες περιμετρικής κάλυψης, νέα συστήματα ESM/ELINT κλπ.) παράλληλα με την επαύξηση της ικανότητας αυτοάμυνάς τους (γιατί οτιδήποτε παραπάνω απλώς …δεν χωράει) έναντι απειλών επιφανείας και αέρος, ώστε να μπορούν να διαφύγουν με σχετική ασφάλεια και όχι να εμπλακούν σε μάχη όπου έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμιά ελπίδα επιβίωσης.

 5. Αν κ δεν ειμαι γνωστης, εξαιρωντας την προσθηκη αεροστροβιλων που φανταζομαι τεχνικα θα ειναι δυσκολη, τα υπολοιπα δεν ξερω κατα ποσο ειναι οντως ουτοπικα.
  Παρτε σαν παραδειγμα τις φινλανδικες hamina που μετα την αναβαθμιση θα εχουν σοναρ τορπιλες αντιπλοικα βληματα και καποιες aaw δυνατοτητες με τους umkhonto. Αφηνοντας εκτος τον παραγοντα κοστος, θεωρω οτι ειδικα σοναρ κ τορπιλες θα επρεπε να ειχαν μπει κ στις ρουσεν

  1. Οι πύραυλοι Umkhonto στις φινλανδικές Hamina είναι κατηγορίας V-SHORADS (μέγιστου βεληνεκούς 8 χλμ.) οπότε προορίζονται αποκλειστικά για καθήκοντα αυτοάμυνας σε πολύ μικρό βεληνεκές και ύψος και για αντιαεροπορικό αγώνα γενικότερα (κάτι τέτοιο, ειδικά με επιλογές όπως ο ESSM, είναι ουτοπικό για τέτοια σκάφη). Ότι δηλαδή αναφέρω και στο προηγούμενο σχόλιο περί αναβάθμισης της ικανότητας αυτοάμυνας των Κ/Φ, που στη δική μας περίπτωση θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενους πυργίσκους με ελαφρύ πυροβόλο και πυραύλους Stinger που είναι επίσης V-SHORADS.
   Όσον αφορά τις ΡΟΥΣΣΕΝ/Super Vita, και τις πυραυλακάτους γενικότερα, είναι μια κατηγορία πλοίων που εν γένει δεν προσφέρονται για καθήκοντα ASW, συνεπώς η εγκατάσταση sonar και ανθυποβρυχιακών τορπιλών θα ήταν άτοπη. Και αυτό διότι το σύστημα κίνησης, το είδος και ο αριθμός των ελίκων και το μέγεθος αυτών των σκαφών (που δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του όποιου συστήματος sonar σε ικανή απόσταση από τις έλικες) στην πράξη θα αχρήστευαν την λειτουργία της όποιας ηχοεντοπιστικής συσκευής. Με άλλα λόγια σκάφη αυτής της κατηγορίας δεν σχεδιάστηκαν και, ως εκ τούτου, δεν προσφέρονται για ανθυποβρυχιακά καθήκοντα. Όπου αυτό έχει συμβεί (π.χ. σε μόνο δύο σκάφη Sa’ar του Ισραηλινού Ναυτικού) αποτέλεε μεμονωμένη εξαίρεση ελείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων.

   1. Δεν θα διαφωνησω μαζι σου διοτι οπως ειπα δεν ειμαι κ ο πλεον ειδικος. Φανταζομαι οι hamina θα εχουν αλλο ειδος προωσης για να τους βαζουν σοναρ. Ενα ποντιζομενο σοναρ ομως μηπως θα προσεφερε εστω την δυνοτοτητα εντοπισμου εισερχομενων τορπιλων εναντιον των οποιων τα πλοια αυτα ειναι απροστατευτα; Οσο για τους umkhonto βλεπω στη βικιπαιδεια υπαρχει κ εκδοση R με πολυ μεγαλυτερες δυνατοτητες.
    Οπως κ να χει απ οσο ξερω γι αυτες τις κανονιοφορους υπαρχει προβλεψη για harpoon η κατι παρομοιο οποτε με ενα rim κ ισως καποιο ικανοτερο ρανταρ να ειχαμε τη δυνατοτητα να εχουμε περισσοτερες πυραυλακατους απο πλοια που για μενα επρεπε να ανηκουν στην ακτοφυλακη. Θα μου πεις αλλα πραγματα μας καινε κ θα συμφωνησω κ ουτε θεωρω τις πυραυλακατους λυση αλλα ετσι που τα χουμε καταφερει…
    Υ.Γ πιθανοτατα χαζη ερωτηση αλλα ακομη κ χωρις σοναρ δε θα μπορουσαν να βαλουν τορπιλες δεχομενα δεδομενα βολης απο αλλα μεσα;

   2. Εδώ τα υποβρύχια 214 δεν έχουν ακόμα σύγχρονες τορπίλες και αντίμετρα κατά τορπιλών, με την μετασκευή των κανονιοφόρων θα ασχολούμαστε;

    Οι κανονιοφόροι είναι ένα δόγμα κατά την γνώμη μου πια ξεπερασμένο, πρέπει να πλοία αυτά να περάσουν στο Λιμενικό με την παράλληλη δημιουργία μιας ακτοφυλακής, ώστε να εξασφαλίζονται και ευρωπαϊκά κονδύλια… αλλά και χρηματοδοτήσεις.

   3. @andreasmp412c
    Οι κανονιοφόροι έχουν να επιτελέσουν μια εντελώς διαφορετική (αλλά εξίσου κρίσιμη) αποστολή από εκείνη των πυραυλακάτων. Συνεπώς τέτοια διλήμματα δεν υφίστανται.
    Θεωρητικά όντως θα μπορούσε ένα σκάφος να εξαπολύσει τορπίλες δεχόμενο δεδομένα από ένα άλλο. Πρακτικά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί καθώς αποστολές ASW αναλαμβάνουν πλοία που έχουν και τα μέσα εντοπισμού και τα μέσα προσβολής υποβρυχίων. Συνεπώς, γιατί ένα πλοίο που θα μπορεί και θα έχει εντοπίσει ένα εχθρικό υποβρύχιο να ζητήσει να αναθέσει σε ένα άλλο πλοίο να το εξουδετερώσει;

 6. Πολλα οπλα σε ενα σκάφος που δεν εχει και πολλες ελπιδες επιβιωσης ουτως η αλλως. Να εκσυγχρονίσει κανεις τα οργανα επιτηρησης και επικοινωνιων ναι. Να πεταξει κανεις το άχρηστο bofors και να βαλει στην θέση του κανα RAM block.2 (για να χτυπας και στοχους επιφανειας) και πάλι ναι (αν και ισως ειναι overkill). Οτιδήποτε παραπάνω…. παραπανίσιο.

  Καλοι οι ESSM και Harpoon, αλλα μην ξεχναμε οτι πρεπει να επιπλεει κιολας το σκάφος. Υποννοω σαφως οτι ειναι καπως βαρια και θα εχουν αρνητικες επιπτωσεις στην αξιοπλοια του.

 7. Κατ΄αρχήν,όπως ήδη επεσήμαναν κάποιοι προλαλήσαντες,οἱ «κουφές» (κανονιοφόροι) εκπληρώνουν συγκεκριμένα καθήκοντα περιπολίας/επιτηρήσεως,έχουν σχεδιασθεί με βάση αυτά,και ἡ μετατροπή τους σε “μίνι-κορβέτες” είναι αντιοικονομική,αλλά και δυσχερής,ακόμα και άν βρεθούν πόροι.
  Για παράδειγμα,,ακόμα και άν βρεθεί χώρος για τοποθέτηση αεριοστροβίλων,τα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά του σκάφους,με λόγο μήκους προς πλάτος 5,5 : 1 δέν θα επιτρέψουν ταχύτητες άνω των 27-28 κόμβων (ενδεικτικά).

  Όμως,επειδή το Αιγαίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται,(και θα περιμένω με ενδιαφέρον το άρθρο για τις ασύμετρες απειλές),και επειδή το συνηθίζουμε να συρόμαστε σε κρίσεις και επεισόδια,ίσως θα ήταν σκόπιμο να αποκτηθούν κάποιες δυνατότητες αντιαεροπορικής αυτοάμυνας,έστω με Stinger.
  Για Hellfire/RBS-17 δέν θα είχα αντίρρηση,αλλά δέν έχω ελπίδες.
  Και 2-3 πολυβόλα των .30 ἢ 7,62,δέ είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν και να τοποθετηθούν,νομίζω.
  Βέβαια,τίποτε εκ των ανωτέρω δέν θα έχει νόημα,ἂν δέν υπάρχει σκοπός και θέληση να χρησιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα όπλα,στην επόμενη απόπειρα εμβολισμού,για παράδειγμα.

 8. το άρθρο δεν αντέχει σε κριτική, μου κάνει εντύπωση που αναρτήθηκε στην προέλαση.

  ανεδαφικές προτάσεις (πχ τα περί Mk41 δείχνουν παντελή άγνοια) εξαιρετικά κοστοβορες (αεροστροβιλοι), καμία κοστολόγηση κλπ

  Έχω μια πρόταση προς όσους δεν είναι επαγγελματίες του ναυτικού πολέμου.

  Πριν γράψετε άρθρα άποψης κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και στους αναγνώστες σας και διαβάστε το Fleet tactics.

  Εξαιρετικό βιβλίο. Εκεί θα βρει ο αρθρογράφος πολλές απαντήσεις στο γιατί δεν αξίζει να φορτωθεί ένα πλοίο με πυραύλους και όπλα.

   1. κυκλοφορεί ακόμα αυτή η φυλλάδα;

    θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια στη Θες/νίκη που τη διάβαζαν κάποιοι γραφικοί

 9. Καταρχην πρεπει και οι 8 (ΗΣΥ55/56/56Α) να ερθουν στο ιδιο επιπεδο ηλεκτρονικου εξοπλισμου με οτι αυτο συνεπαγεται για την συντηρηση/εκπαιδευση. Επειτα πρεπει να ομοιογεννοποιηθουν και στο κομματι του οπλισμου. Ιδιο κυριο π/β, στη θεση του μποφορς να τοποθετηθει μιλενιουμ, στη θεση των ραιμενταλ καποιος τ/χ πυργος με πολυβολο και τελος μια 4αδα σι-μαρτε ερ. Αυτα, και η επομενη κλαση κ/φ να διαθετει τουλαχιστον σοναρ (μια καλη επιλογη θα ηταν οι Ιταλικες Μινερβα αλλα τις προλαβε το Μπαγκλαντες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.