Έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2013, η τουρκική αμυντική βιομηχανία σε φάση απογείωσης…

Τα τελευταία έξι χρόνια η τουρκική έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί το καλύτερο βαρόμετρο για την καταγραφή της προόδου που έχει επιτύχει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129. (Φωτ: airliners.net)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Το 2007, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας εξέπληξε τους πάντες παρουσιάζοντας τα πρώτα δείγματα της νέας της στρατηγικής, η οποία υιοθετήθηκε το 2003 και βασίζεται στη σχεδίαση και ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, αντί της συναρμολόγησης και κατασκευής κατόπιν αδείας ξένων οπλικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα της στροφής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας προς την εγχώρια ανάπτυξη νέων συστημάτων έγιναν περισσότερο εμφανή κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF-2011, όταν οι γείτονες παρουσίασαν πλειάδα νέων οπλικών συστημάτων τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής.

Χάρη στη νέα της στρατηγική, η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατάφερε το 2011 να καλύψει το 54,04% των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) σε οπλικά συστήματα, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό το 2003 ήταν μόλις 20%. Η ανοδική πορεία της αμυντικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας αποτυπώθηκε όμως με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην έκθεση IDEF-2013, η οποία διοργανώθηκε μεταξύ 7-10 Μαΐου και στην οποία 255 εκθέτες επισυνόλου 794 προέρχονταν απο την Τουρκία. Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα είναι η παρουσίαση στην έκθεση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, τα οποία στο μέλλον θα επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας.

Η πρόοδος των προγραμμάτων ανάπτυξης του Altay και του Τ-129Α/Β και το νέο αντιαεροπορικό σύστημα Korkut

Περίοπτη θέση μεταξύ των εκθεμάτων της IDEF-2013 κατείχε το υπό ανάπτυξη, πολλά υποσχόμενο νέο άρμα μάχης Altay του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια τουρκική εταιρεία OTOKAR, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η φάση της κρίσιμης ανασκόπησης της σχεδίασης του άρματος και αναμένεται η έγκριση από το SSM για την ανάπτυξη του τελικού πρωτότυπου και την τελική πιστοποίηση του.

Δοκιμές του άρματος Altay στο στίβο μηχανοδήγησης της εταιρείας Otokar (Φωτ: haberler)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η τουρκική εταιρεία παρουσίασε ένα απο τα δύο πρωτότυπα που έχουν κατασκευαστεί και, σύμφωνα με την OTOKAR, τα δύο άρματα μάχης έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές κινητικότητας και βολών του πυροβόλου των 120 χλστ. Το επόμενο βήμα της OTOKAR είναι η κατασκευή τεσσάρων ακόμη πρωτοτύπων για την πραγματοποίηση των δοκιμών πιστοποίησης. Στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανάθεση του συμβολαίου παραγωγής με το SSM σε ένα χρόνο από σήμερα και η ολοκλήρωση αυτών το 2015, ώστε το 2016 να ξεκινήσει η παραγωγή του Altay, για το οποίο έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η Σαουδική Αραβία.

Σε σαφώς πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα του νέου τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T-129A/B. Το πρωτότυπο του ελικοπτέρου παρουσιάστηκε στην IDEF-2013 και, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία TAI, o Τουρκικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο T-129A στις αρχές του καλοκαιριού, παρά την αρχική του άρνηση να το αποδεχτεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τρία Τ-129Α θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενω τρία επιπλέον ελικόπτερα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών και θα παραδοθούν σύντομα. Η συγκεκριμένη έκδοση του ελικοπτέρου μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το πυροβόλο των 20 χλστ. που διαθέτει και τίς ρουκέτες των 2,75 ιντσών. Η επόμενη έκδοση του ελικοπτέρου, το T-129B, θα μπορεί να αξιοποιήσει επιπλέον της κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες Cirit και τους αντιαρματικούς πυραύλους UMTAS. Κατά την TAI, οι δοκιμές πιστοποίησης του T-129B, θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2013 και η παραγωγή του τον επόμενο χρόνο. Μελλοντικά το ελικόπτερο θα εξοπλιστεί με το μιλιμετρικό ραντάρ MILDAR της τουρκικής εταιρείας METEKSAN για την πρόσκτηση και σκόπευση στόχων, ενώ θα αποκτήσει δυνατότητα διασύνδεσης και με UAV. Τα υπόλοιπα 52 ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν απο την TAI με ρυθμό ένα ελικόπτερο το μήνα, ώστε οι παραδόσεις των 59 συνολικά ελικοπτέρων να ολοκληρωθούν το 2018.

Tο αυτοκινούμενο αμφίβιο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων Korkut στη Έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2013.(gazeteci.tv)
Tο αυτοκινούμενο αμφίβιο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων Korkut στη Έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2013.(gazeteci.tv)

Ενα από τα πιο σημαντικά νέα τουρκικά συστήματα που επιδείχθηκαν στην IDF-2013 ήταν το αυτοκινούμενο αμφίβιο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων Korkut, το οποίο αναπτύσσεται κατόπιν απαιτήσεως του Τουρκικού Στρατού από την εταιρεία FNSS σε συνεργασία με την Aselsan και την MKEK. Κάθε μονάδα του συστήματος Korkut αποτελείται από ένα τεθωρακισμένο όχημα Διεύθυνσης Πυρός είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ έρευνας, ηλεκτροπτικό αισθητήρα, υπολογιστή βολής, ενώ οι Μονάδες Πυρός διαθέτουν ραντάρ εγκλωβισμού, ηλεκτροπτικό σύστημα, Σύστημα Ελέγχου Πυρός και δύο πυροβόλα των 35 χλστ. Το γεγονός οτι το όχημα είναι αμφίβιο υποδηλώνει τις προθέσεις του Τουρκικού Στρατού να παρέχει προστασία απο εχθρικά επιθετικά ελικόπτερα στις τεθωρακισμένες μονάδες που θα έχουν διαβεί υδάτινα κωλύματα.

Τα τουρκικά προγράμματα UAV

Ένας τομέας στον οποίο η γείτων έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προόδου είναι η ανάπτυξη συστημάτων UAS. Το πλέον σημαντικό επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι το UAS MALE ANKA Block A της εταιρείας TAI, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση. Σύμφωνα με την εταιρεία, παρά το γεγονός οτι οι δοκιμές αποδοχής του ANKA ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση τον Ιανουάριο του 2013, μετά την πτώση ενός πρωτότυπου το Σεπτέμβριο του 2012, η παραγωγή του πρόκειται να ξεκινήσει μετα την υπογραφή της σχετικής σύμβασης προμήθειας εντός του 2013.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hIF3o_KJgI0] Το ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2012 οδήγησε τους μηχανικούς της εταιρείας στην πραγματοποίηση σειράς αλλαγών στο αερόχημα, όπως η τοποθέτηση δύο αεραγωγών για τον κινητήρα αντί για τον έναν που το ANKA διέθετε, η τοποθέτηση προστατευτικών καλυμμάτων στα σκέλη προσγείωσης και η αύξηση του αριθμού των μηχανισμών ελέγχουν των πτερύγων καμπυλότητας.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος περιλαμβάνεις την ανάπτυξη του ANKA Block B το 2014, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ SAR. Σύμφωνα με στελέχη της TAI, η έκδοση παραγωγής του αεροχήματος θα κωδικοποιηθεί ως ANKA-S και θα ενσωματώνει στοιχεία και απο τίς δύο προηγούμενες εκδόσεις, ανάλογα με τις απαιτήσει των ΤΕΔ. Το κόστος του ANKA κυμαίνεται μεταξύ 5-8 εκατ. δολαρίων και ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης τους θα είναι η Αίγυπτος, η οποία πρόκειται να παραγγείλει 10 αεροχήματα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιπλέον, η τουρκική εταιρεία Roketsan παρουσίασε στην IDEF-2013 μία βόμβα ελεύθερης πτώσης βάρους 50 λιβρών και μήκους 1 μέτρου, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ANKA. Η βόμβα θα καθοδηγείται στο στόχο χρησιμοποιώντας δέσμη laser και μπορεί να πλήττει στόχους σε απόσταση μέχρι και 8 χλμ. ανάλογα με το ύψος άφεσης. Η βόμβα SMM προέρχεται απο το κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα UMTAS, το οποίο μελλοντικά θα εξοπλιστεί το ANKA-S.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στελέχη της TAI επιβεβαίωσαν την απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο του 2012 από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας για την ανάπτυξη ενός UAS κρούσης/αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα έχει βάρος 5 τόνων και θα είναι εξοπλισμένο με τον κινητήρα Turboprop που αναπτύσσει η τουρκική εταιρεία TEI. To αερόχημα του SIHA, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του νέου αεροχήματος, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 1-1,5 τόνων, καθοδήγηση μέσω δορυφόρου, εμβέλεια 1000 χλμ., αυτονομία 20 ωρών, ταχύτητα πλεύσης 200-250 κόμβων και επιχειρησιακή οροφή τα 40000 πόδια.

Και έπεται συνέχεια…

Εκτός απο τα παραπάνω τουρκικά συστήματα με ελληνικό ενδιαφέρον, η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας παρουσίασε στην IDEF-2013 έξι ακόμη οπλικά συστήματα τα οποία θα επηρεάσουν στο μέλλον την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας. Πρόκειται για το πρόγραμμα TF-X του νέου τουρκικού μαχητικού, για το οποίο αποδεσμεύτηκαν νεότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα ναυπήγησης του αντιτορπιλικού αεράμυνας TF-2000, το πρόγραμμα ανάπτυξης του ολοκληρωμένου συγκροτήματος των τριών ραντάρ AESA του TF-2000 με την κωδική ονομασία CAFRAD και την ολοκλήρωση του Τουρκικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης GENESIS στο αμερικανικό ραντάρ SPY-1. Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για το πρόγραμμα MISU του νέου τουρκικού UAV κρούσης, εξοπλισμένο με κινητήρα Turbojet, και για την ολοκλήρωση του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου IDAS στα υποβρύχια Type-214TN που το Τουρκικό Ναυτικό έχει παραγγείλει.

Φωτογραφία πυραύλου IDAS από περισκόπιο γερμανικού υποβρυχίου. (Φωτ: aviationweek.com)

Τα παραπάνω προγράμματα θα παρουσιαστούν σε επόμενο τεύχος των “Επίκαιρων”, αφού, δυστυχώς για την Ελλάδα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία φαίνεται να εισέρχεται σε φάση απογείωσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών.

23 Μαΐου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.