Έλληνες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί στην Γερμανία για τα αμερικανικά M1117

Είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει περίπου 1200 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian ως πλεονάζον αμυντικό υλικό (EDA) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

Πρόσφατα, αποστολή Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού ταξίδεψε στο Καϊζερσλάουτερν, στην Γερμανία, για να εκπαιδευτεί και να εξοικειωθεί με τα τεθωρακισμένα οχήματα M1117 που πρόκειται να παραληφθούν από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 η 21η Διοίκηση Υποστήριξης Θέατρου ((21st TSC) του Στρατού Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (UsEurAf) ανακοίνωσε στους λογαριασμούς που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), Twitter και Facebook ,πως αντιπροσωπεία του ΕΣ μετέβη στο Καϊζερσλάουτερν της Γερμανία, ώστε, κατόπιν εκπαίδευσης από το προσωπικό της 18ης Ταξιαρχίας Στρατονομίας, να εξοικειωθεί στα υπο παράδοση τεθωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian.

Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού “Δούρειος Ίππος”, Σάββα Βλάσση, τα οχήματα που θα έλθουν από την Γερμανία, αναμένεται να διατεθούν στο Δ΄ Σώμα Στρατού προκειμένου να ενισχυθούν τα μέσα επιτηρήσεως της μεθορίου με την Τουρκία.

Πρόκειται για οχήματα Λόχου Στρατονομίας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που βρίσκονται ακόμη σε ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν τεθεί σε αποθήκευση και κατά συνέπεια είναι πλήρως λειτουργικά και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Δυσκολίες ανέκυψαν λόγω και των μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19, που εμπόδισαν την μετάβαση επιτροπής αξιωματικών στην Γερμανία, από τυπικής απόψεως όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ούτε οι δέουσες ενέργειες από αμερικανικής πλευράς κι εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμη διάστημα μερικών μηνών. Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει κι έχει εξασφαλίσει από την αμερικανική, την διατήρηση των οχημάτων στην Γερμανία, ώστε να αποκλειστεί η μεταφορά τους στις ΗΠΑ.

Με αυτά τα M1117 στην Γερμανία, θα μπορούσε να επιτευχθεί η ένταξη του τύπου σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, καθότι η επιθεώρηση και η επιλογή οχημάτων που βρίσκονται σε αποθήκευση στις ΗΠΑ, απαιτεί χρόνο. Το υλικό παραχωρείται δωρεάν, ως Πλεονάζον Αμυντικό Είδος (EDA) ωστόσο η ελληνική πλευρά θα καταβάλει κόστος για την μεταφορά τους. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, έχει προϋπολογισθεί ποσό ύψους 50 εκατ. €, με καταβολή της πρώτης δόσεως ύψους 15 εκατ. € το 2021. Με αυτό το ποσό, θα καλυφθούν το κόστος μεταφοράς και της αρχικής υποστηρίξεως των οχημάτων.

Στο ανωτέρω κόστος, δεν περιλαμβάνεται όπως φαίνεται το κόστος για τον οπλισμό των οχημάτων, που συνίσταται σε βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm και πολυβόλο βομβίδων των 40 mm, φερόμενα επί πυργίσκου τύπου Μ48. Ωστόσο, στην δυνητική περίπτωση της προμήθειας 1.200 οχημάτων, το κόστος ανά όχημα διαμορφώνεται λίγο πιο πάνω από τα 40.000 €, που είναι πράγματι συμβολικό για την κατηγορία του οχήματος.

Σημειώνεται ότι ενώ το ΓΕΣ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μέχρι 1.200 οχήματα, είναι πιθανό να παραληφθούν λιγότερα για διαφόρους λόγους.

Το 14τόνων τεθωρακισμένο όχημα M1117 Guardian (Τεθωρακισμένο Όχημα Ασφάλειας – ASV 150), που παράγεται από την εταιρεία Textron, είναι μια εξέλιξη του φημισμένου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Commando που χρονολογείται από τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αρχικά εξελίχθηκε για την αμερικανική Στρατονομία. Τη δεκαετία του 2000, αποκτήθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ ως ένα είδος «υποκατάστατου ελαφρού MRAP» για χρήση στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν στην θέση των HMMWV. Συνολικά, ο Στρατός των ΗΠΑ απέκτησε 2058 μονάδες συν 844 M1200 βασισμένα σε στο M1117. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασματικών M1117 είναι σε καθεστώς αποθήκευσης.

Η θωράκιση του Guardian είναι σχεδιασμένη για να αντέχει πυρά μικρών όπλων, νάρκες και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED). Η θωράκιση του είναι κεκλιμένη χωρίς κάθετες επιφάνειες, εκτρέποντας αρκετά χτυπήματα πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG). Η κεκλιμένη θωράκιση είναι περισσότερο ανθεκτική στις επιθέσεις σε σχέση με την κάθετη θωράκιση λόγω του σχήματος του σκάφους πατώματος σχήματος βε (V) εκτρέπονται οι εκρηκτικές δυνάμεις, σε αντίθεση με το σκάφος επίπεδου πατώματος το οποίο απορροφάει ολόκληρη την εκρηκτική ισχύ.

Το όχημα μπορεί να φτάσει τα 70 μίλια/ώρα (110 χλμ/ώρα), ενώ μπορεί να εκτελέσει διέλευση υδάτινου κωλύματος βάθους 1,5 μέτρου, να ανέλθει μετωπική κλίση 60%, πλευρική κλίση 30% και να διέλθει κάθετα εμπόδια ύψους 5 ποδιών. Έχει εδαφική ανοχή 46 εκατοστών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Χωρίς μπαταρία, λάστιχα φθαρμένα, όπλα εκτός. Αλλά το ελληνικό εργοστάσιο στην Πάτρα θα ακολουθήσει την αντικατάσταση αυτών, ελαστικών εννοώ. Μάλλον έχω αυταπάτες για όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.