Γράφει ο Θοδωρής Π.

Σε συνέχεια του άρθρου, όπου παρουσίασα σαν παράδειγμα το SR762 της RUGER ως το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού, σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω ένα εξαιρετικό και καινοτόμο τυφέκιο που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Στο ίδιο πνεύμα θα αναφέρω όχι απλώς τα χαρακτηριστικά του αφού δεν είμαι κάποιος πωλητής που προωθώ κάποιο προϊόν αλλά και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο το νέο τυφέκιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) αλλά και “σκαλοπάτι” για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το τυφέκιο στο οποίο αναφέρομαι είναι το A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE σε διαμέτρημα 5,56Χ45, είμαι σίγουρος ότι, αν όχι όλοι,  σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχετε ποτέ ακούσει την εταιρία πόσο μάλλον το τυφέκιο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την εταιρία όπου πάει και το ελληνικό «άρωμα» του τίτλου. Είναι μέλος της ADCOR INDUSTRIES που δημιουργήθηκε το 1990 από τον Δημήτριο Σταυράκη γιο ενός Έλληνα μετανάστη που ξεκίνησε από ένα κατάστημα μηχανολογικού εξοπλισμού στην Βαλτιμόρη. Εξειδικεύεται στον τομέα εμφιάλωσης αναψυκτικών στις ΗΠΑ όπου έφερε επανάσταση στην διαδικασία παραγωγής με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει μερίδιο 80% σε όλην την Βόρεια Αμερική συνεργαζόμενη με όλες τις γνωστές εταιρίες του χώρου (και μιλάμε για τεράστια μεγέθη και κατανάλωση).

Στον αμυντικό τομέα η ADCOR DEFENCE σχεδίασε και συμμετείχε στην παραγωγή απαρτίων για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων TRIDENT καθώς και στα συστήματα ραντάρ των F-16 μεταξύ άλλων. Στον τομέα των τυφεκίων εισήλθε όταν το 2005 της ζητήθηκε από την COLT να συμμετάσχει στην παραγωγή του άνω μέρους των αραβίδων Μ4, η εταιρία δέχθηκε και στον ελάχιστο χρόνο των 2 βδομάδων είχε ξεκινήσει την παραγωγή τους, ενδεικτικό είναι ότι παρήγαγε 1000 άνω κορμούς την ημέρα όταν η COLT δεν ξεπερνούσε τους 450. Μετά από μερικά χρόνια η εταιρία παρουσίασε το δικό της μοντέλο που βασιζόταν σε ένα νέο σύστημα οπισθοδρόμησης του κλείστρου με πιστόνι που ονομάζεται B.E.A.R. (Brown Enhanced Automatic Rifle) με σχεδιαστή τον Michael J. Brown.

Νέο σύστημα οπισθοδρόμησης του κλείστρου. (adcorindustries.com

Νέο σύστημα οπισθοδρόμησης του κλείστρου. (adcorindustries.com

«Όταν ασχολήθηκα να μάθω για αυτό το τυφέκιο και μετά από δεκάδες βίντεο και δεκάδες άρθρα στο διαδίκτυο, εντύπωση μου έκανε κάτι που δεν είχα δει σχεδόν σε κανένα άλλο, δεν βρήκα καμία αρνητική κριτική για την απόδοση του πέραν παραπόνων για την τιμή και το κουτί με το οποίο αποστέλλονταν στους πελάτες (!). Πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι κάθε τυφέκιο περνά εξονυχιστική «ανάκριση» από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος πελατών που είναι οι ιδιώτες σκοπευτές και κάτοχοι όπλων και οι οργανώσεις τους στις ΗΠΑ.»

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Το τυφέκιο είναι καινοτόμο γιατί πρώτον είναι το μόνο που έχει free floating κάννη (αν το μεταφράζω σωστά “ελεύθερα επιπλέουσα”) , αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μέσω του οποίου μεταφέρονται τα αέρια που παράγονται κατά την πυροδότηση δεν ακουμπά στην κάννη με αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται δυνάμεις προς αυτήν και να μην επηρεάζεται η ακριβής σκόπευση, δεύτερον ότι εκτός από τον κλασσικό μοχλό όπλισης των τυφεκίων AR έχει και έναν που οπλίζει στα πλάγια ,τρίτον ότι είναι το μοναδικό που διαθέτει ένα προστατευτικό στο κλείστρο για να εμποδίζεται η είσοδος ξένων σωματιδίων κτλ και τέταρτον γιατί το σύστημα εμβόλου που κινεί το κλείστρο πιάνει πάνω στην άνω ράγα εκμηδενίζοντας έτσι τον «τζόγο» του κλείστρου κατά την κίνηση του αυξάνοντας δραστικά το όριο ζωής του.

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Το τυφέκιο το 2011 πήρε μέρος στον διαγωνισμό του Αμερικάνικου Στρατού US Army Individual Carbine Competition για την αντικατάσταση του Μ4 , ήταν ανάμεσα στα 6 από τα 80 αρχικά παραδείγματα που πέρασαν στην δεύτερη φάση (τα άλλα 5 ήταν τα FN FNAC, Heckler & Koch HK416A5, Remington ACR, Beretta ARX-160, Colt Enhanced M4), ο διαγωνισμός τελικά ματαιώθηκε κυρίως για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και όχι απόδοσης των τυφεκίων όπως ήταν η δικαιολογία είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ο χαρακτηρισμός για το τυφέκιο της ADCOR ήταν «outstanding». Το 2011 το τυφέκιο πέρασε εργαστηριακό έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα (H.P. White Laboratory) και κατά την διάρκεια του τεστ βολής 6000 φυσιγγίων δεν υπήρξε καμία αντικατάσταση κάποιου μέρους η πρόβλημα στην τροφοδοσία (χαρακτηριστικό του τεστ είναι ότι για να το περάσει ένα φορητό όπλο θα πρέπει να παρουσιάσει το ανώτερο 18 προβλήματα πόσο μάλλον μηδέν, το Μ4 για παράδειγμα παρουσίαζε ένα πρόβλημα κάθε 600 φυσίγγια κατά μέσο όρο).

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκτός από τα βίντεο μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο έτσι παρακάτω θα αναφερθώ στις δυνατότητες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Καταρχάς να αναφέρω ότι αν και η εταιρία παράγει πια και ολοκληρωμένα τυφέκια ουσιαστικά οι όποιες καινοτομίες βρίσκονται στο άνω μέρος του κορμού και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε κάτω μέρος τυφεκίου AR . Έτσι σαν πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ο εκσυγχρονισμός των τυφεκίων AR των Ειδικών Δυνάμεων αλλά και Σωμάτων Ασφαλείας με ένα μακράν πιο αξιόπιστο σύστημα από το (κατά την άποψή μου) ξεπερασμένο υπάρχων. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία της ΕΑΣ για την σχεδίαση ενός μοντέλου σύμφωνα με τις ελληνικές απαιτήσεις και την παραγωγή του εγχώρια . Η παραγωγή θα αφορούσε το άνω μέρος όπως προαναφέρθηκε που θα προσαρμόζονται στα ήδη υπάρχοντα κάτω μέρη.

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Από εκεί και πέρα αν οι Ε.Ε.Δ. αποφασίσουν την αλλαγή διαμετρήματος και την μετάβαση στο 5,56 τότε η συνεργασία θα συνεχιστεί για τα άνω και η ΕΑΣ θα μπορεί να παράγει δικά της κάτω μέρη αφού ουσιαστικά δεν απαιτείται καμία άδεια για αυτό (και έχοντας ήδη την εμπειρία από την αγορά των M16A2). Αν αποφασιστεί η διατήρηση του 7,62 τότε η συνεργασία θα μπορούσε να έχει ως σκοπό την σχεδίαση και παραγωγή ενός νέου σύγχρονου τυφεκίου τύπου AR που θα αντικαταστήσει τα G3 σε βάθος χρόνου με την ενσωμάτωση των καινοτομιών και του συστήματος B.E.A.R. της ADCOR σε αυτό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με ένα κοινό κάτω μέρος θα μπορούν να προσαρμόζονται κάννες μήκους 10.5 ,14.5 , 16 ,18 και 20 ιντσών για διαφορετικές χρήσεις και απαιτήσεις προσδίδοντας τεράστια ευελιξία και στην σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών αλλά και στον εφοδιασμό και οργάνωση.

Τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Προσαρμογή καννών στο τυφέκιο A-556 ELITE της ADCOR DEFENCE.

Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΑΣ στο κλαμπ των σχεδιαστών και παραγωγών φορητών όπλων και όχι απλώς των υποκατασκευαστών και μάλιστα με μία νέας σχεδίασης ολοκληρωμένης σειράς καινοτόμων τυφεκίων διαφορετικών διαμετρημάτων και μήκους καννών το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στην διεθνή στρατιωτική αγορά ενώ η ADCOR στην πολιτική . Τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια αγορά είναι πολλά και για τις δύο εταιρίες, για την ADCOR η υιοθέτηση του συστήματος της από τις ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από τις όποιες καλές κριτικές και θα της έδινε νέα δυναμική ακόμα και απέναντι στις μεγάλες παραδοσιακές εταιρίες παραγωγής φορητών όπλων όχι μόνο στην πολιτική αγορά που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται και να συμμετάσχει με αξιώσεις σε μελλοντικά προγράμματα στις ΗΠΑ ενώ για την ΕΑΣ τα προανέφερα, έξοδος από την παρούσα μιζέρια και ευκαιρία για εξωστρέφεια και ανάπτυξη.

Για να διαβάσετε το εγχειρίδιο του ADCOR A-556 κάντε κλίκ εδω

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Θοδωρή,το ” free floating ” ἀποδίδεται στην ἑλληνική ὁρολογία (κατά κανόνα) ὡς «ελευθέρας ταλαντώσεως».
  Ἑν γένει,ὑπάρχει ἕνα Ἑλντοράντο ἐκεί ἔξω (μιλώντας για φορητό ὁπλισμό),και τα ΕΑΣ -λυπάμαι που το λέω- εἶναι δυστυχῶς ἕνα βαρίδιο στην Ἑλληνική Ἑθνική Ἄμυνα,ἄν και θύμα τα ἴδια της ἀνεκδιήγητης πολιτικῆς ἑνός κατάπτυστου πολιτικοῦ κατεστημένου.

  Απάντηση
   • Εχετλαιος

    και “πνευστου τυπου” ισως?
    Ενδοιαφερν οπλο, συγχαρητηρια για το αρθρο..
    Αντιλογος ειναι η βελτιωση του G3.

 2. Ilias

  Χρειαζομαστε αμεσα τουλαχιστον ενα νεο τυφεκιο για ΠΖ!
  Καθε καινοτομια και προσπαθεια απο μεριας μας ειναι σπουδαια!
  Το τυφεκιο ΠΖ ειναι το Α και το Ω ενος στρατου για μενα!
  Τι τα θελουμε τα συγχρονα αεροπλανα, υποβρυχια, αρματα οταν εχουμε παμπαλαια τυφεκια!
  Απεναντι ειναι ενας πολυπληθης στρατος…
  Επιτελους το 5.56 δεν ειναι κακο

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Δυστυχώς φίλε Ηλία το τυφέκιο είναι μόνο το Ω. Το Α είναι τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια και τα άρματα που λές.
   Ταυτόχρονα όμως είναι και το πλέον φτηνό οπότε θα έπρεπε να είχε εκσυγχρονιστεί ο συγκεκριμένος τομέας από πολλά χρόνια τώρα

   Απάντηση
   • Ilias

    Να θυμησω μονο οτι τη δεκαετια του ´70 οι βιετναμεζοι, τη δεκαετια του ’80 οι μουτζαχεντιν στο αφγανισταν, τη δεκαετια του ´90 οι τςετςενοι στον καυκαςο και στις μερες μας το ISIS κυριαρχησαν ΜΟΝΟ με απλα τυφεκια…

  • Θοδωρής

   φίλε μου δύσκολο να απαντήσω με ακρίβεια αλλά αν μιλάμε για εξ ολοκλήρου εγχώρια κατασκευή τότε σε καμία περίπτωση δεν θα κόστιζαν όσα κοστίζουν στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ , δεν θεωρώ ότι θα ξεπερνούσε τα 800 ευρώ η κατασκευή σκέτου του συγκεκριμένου τυφεκίου , αν μιλάμε για απλά AR-15 πχ Μ-16Α2 τότε το πολύ στα 500 , δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική οι λύσεις είναι δοκιμασμένες και έτοιμες εμεις απλώς θα πρέπει να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ιδιαιτερότητες , εξάλλου με την εμπλοκή υποκατασκευαστών υιοθέτηση έτοιμων παρελκομένων πχ ξιφολόγχη G3 κτλ και την αφαίρεση μερικών περιττών για τον ΕΣ χαρακτηριστικών θα μπορούσε το κόστος να κινηθεί σε πλαίσια που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ακόμα και αυτήν την περίοδο , AR-15 φτιάχνουν οικογενειακές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πόσο μάλλον μια εταιρία των δυνατοτήτων των ΕΑΣ … κοστος δεν έχει τόσο η κατασκευη αλλά η απόφαση

   Απάντηση
   • g21

    Ας ελπίσουμε ότι η καινούργια ηγεσία του υπουργείου θα σκεφτεί σοβάρα την αμυντικη βιόμήχανια και τον πεζό στρατιώτη, με ένα καινούργιο τυφεκιο και με μια καλή εξάρτηση ,αυτά να κοιτάξει ο υπουργός και όχι τους λαϊκισμούς και τις ανούσιες εμφανισεις.

 3. Gunner

  Την στιγμή που το πεζικό στερείται σημαντικότερων πραγμάτων, κάποιοι λέτε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αντικατασταθεί το G-3;

  Απάντηση
  • Θοδωρης

   συνδυασμός είναι , το νέο τυφέκιο φέρνει νέες εξαρτήσεις , βομβιδοβόλα , δόγμα χρησιμοποίησης , υλικά … παντού στον κόσμο κάτι νέο έχει μια συνέχεια , βέβαια για την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αλλά θα είναι ενδεχομένως η αρχή να δουλέψουν τα σκουριασμένα γρανάζια

   Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε.
   Το Πεζικό, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμη στην εποχή της δεκαετίας του ’60 και σίγουρα μια πιθανή αλλαγή τυφεκίου δεν θα σώσει την ήδη στάσιμη κατάσταση. Πρέπει όμως να διαθέτουμε “ευρύ πεδίο” παρατήρησης και σκέψης.
   Ο Θοδωρής ασχολείται με τον φορητό οπλισμό, και έτσι, καταθέτει ανοιχτά τις απόψεις του.
   Μ’αυτον τον τρόπο (της κατάθεσης ορθολογιστικών προτάσεων) δημιουργείται ένα πεδίο συζητήσεων και “δημιουργικού” προβληματισμού.

   Οι σημερινοί περισσότεροι διοικητές των μονάδων Πεζικού είναι ενημερωμένοι, πρακτικοί και πολύπλευροι, γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα των μονάδων τους και, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους, προσπαθούν να δώσουν πρακτικές και οικονομικές λύσεις, κάποιοι από αυτούς (τους διοικητές), στο μέλλον, θα στελεχώσουν ανώτατες θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους στην εξέλιξη του Όπλου.
   Ευελπιστούμε οτι αυτά τα κείμενα θα διαβαστούν και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αλλαγή τρόπου σκέψεις αλλά και του εκσυχρονισμού του Βασιλιά όλων των Όπλων, του Πεζικού.

   Απάντηση
   • Gunner

    Καλά κάνουμε και το συζητάμε. Κουβέντα να γίνεται.

    Όμως πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικά πιεστικές ανάγκες του πεζικού.

    Οι ασύρματοι των ομάδων μάχης του ΕΣ είναι σχέδια του 70. Είναι διαλυμένοι, με μπαταρίες εξαντλημένες και με ανεπαρκέστατες επιδόσεις. Αυτό είναι ένα από τα 3 βασικά πράγματα που αυτήν την στιγμή λείπει από το πεζικό. Το επόμενο είναι μέσα νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης. Με τα ΜΙΝΙΜΙ που παραλαμβάνουμε, αποκτούμε και τις απαραίτητες διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης για τα όπλα αυτά, όμως τα υπόλοιπα όπλα της ομάδας δεν έχουν κάτι εκτός από τον ακροβολιστή και τον ομαδάρχη που είναι εφοδιασμένοι με την αρχαία Ανδρομέδα 1/2. Να θυμίσω ότι οι απέναντι χορηγούν θερμικές κάμερες στα πολυβόλα και σε επιλεγμένους οπλίτες για να αντιληφθείτε το χάος που μας χωρίζει με τον αντίπαλο. Για ατομικές διόπτρες παρατήρησης, ούτε λόγος, πιθανόν να υπάρχουν κάποια ελάχιστα δείγματα σε πολύ λίγες μονάδες. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι η έλλειψη αντιαρματικών μιας χρήσης για τους τυφεκιοφόρους. Η τελευταίοι φορά που ο ΕΣ παρέλαβε τέτοια όπλα ήταν πριν από 20 χρονιά και αυτά αφορούσαν τα RPG-18. Από τότε καμιά αγορά. Αντιλαμβάνεστε ότι οι αριθμοί έχουν πέσει σημαντικά, με ότι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, αφού διατηρούμε έναν αριθμό για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

    Υπάρχουν και άλλες ελλείψεις όπως οι σύγχρονες εξαρτήσεις οι οποίες δεν συσχετίζονται με το τι τυφέκιο χρησιμοποιούμε, ο ρουχισμός, τα άρβυλα αλλά και όπλα όπως νέοι όλμοι των 120mm για την αντικατάσταση των μουσειακών όλμων των 4,2 που ανάγονται από την εποχή του Β ΠΠ!!!, πυρομαχικά για τα CG M2 που πρέπει να ανανεωθούν και με πυρομαχικά κατά προσωπικού κτλ.

 4. Προβοκάτωρ

  Καινούριο τυφέκιο, για φαντάρια και εφέδρους ξεχάστε το.
  Αν ένας εργονομικός εκσυγχρονισμός του G-3 (που μια χαρά είναι) είναι τουλάχιστον φθηνότερος από ένα νέο τυφέκιο..να λέμε και ευχαριστώ.
  Τυφέκιο και εξάρτυση πάνε πακέτο.
  Υ.Γ: Με την εισαγωγή νέου τυφεκίου θα πρέπει να εκπαιδευτεί και η εφεδρεία (λέμε τώρα..) σε αυτό εκτός και αν παραμείνουν οι ποσότητες του G-3 για αυτή.

  Απάντηση
 5. standby

  “Ἑν γένει,ὑπάρχει ἕνα Ἑλντοράντο ἐκεί ἔξω (μιλώντας για φορητό ὁπλισμό),και τα ΕΑΣ -λυπάμαι που το λέω- εἶναι δυστυχῶς ἕνα βαρίδιο στην Ἑλληνική Ἑθνική Ἄμυνα,ἄν και θύμα τα ἴδια της ἀνεκδιήγητης πολιτικῆς ἑνός κατάπτυστου πολιτικοῦ κατεστημένου.”
  Εκει εξω υπαρχει και νομιμη οπλοκατοχη , με αποτελεσμα οι βιομηχανιες να ανταγωνιζονται
  και να δινουν ποιοτητα στα προιοντα τους σε καλες τιμες. Στην Οπλοφοβικη Ελλαδα τι;
  Δεν μιλαω μονο για τα οπλα αλλα και για την ενδυση,υποδηση κτλ τεραστιος οικονομικος τζιρος
  σκοπευτες , Airsoft, κυνηγι . Η νομοθεσια δεν βοηθαει και τιποτα αλλο.
  Συγχαρητηρια στον ιστοτοπο για την προσφορα στην ενημερωση.
  ΥΓ) Αχ το G3 with greek ammunition .
  Καλο και το PWS DI για το σαβαττοκυριακο στο σκοπευτηριο εδω εξω.
  Μηπως ψειριζω τη μαιμου;

  Απάντηση
  • Aλεξ.Λιόλιος

   Ποιά ελληνικά πυρομαχικά;;;; τα εισαγώμενα από Πορτογαλία,Ισραήλ και Βουλγαρία ;;;;Το εργοστάσιο που προμήθευε πυρομαχικά στο Κόσοβο,κοντά στην Αξιούπολη, το εκλεισαν.Αυτά ειναι προδοσίες,τουλάχιστον.

   Απάντηση
 6. Tasos

  Υπάρχει κάποια δέσμευση λόγο ΝΑΤΟ ότι πρέπει να χρησημοποιουμε μόνο 5,56 η 7,62 ???

  Απάντηση
 7. HYBRIS POLITIKA

  Μα είναι σοβαρό διαμέτρημα για μη καταδρομικές ή cqb το 5.56 σε σχέση με το 7.62; βλ παράπονα των αμερικάνων που τους χτύπαγαν οι ταλιμπαν από μακρύτερη απόσταση και οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες δε λένε μπαρούφες. Προσωπικά: ΑΚ (Zastava-Arsenal-VZ 58-Galil) και ξερό ψωμί, δε σπάει-δε χαλάει-ρίχνει ρίχνει ρίχνει ρίχνει με χώμα/άμμο/νερό-δεν είναι τόσο ακριβές όσο άλλα (τα VZ 58 και Galil ακριβέστερα). Παραπέμπω σε όλες τις τωρινές συγκρούσεις, τα έχουν τσακίσει οι βαρβαρέοι και αυτά ρίχνουν ρίχνουν και ξαναρίχνουν βλ. βίντεο Συρία-Ουκρανία-Ιράκ. Ωραίο μέγεθος, αποδεκτά βαρύ, τσάμπα σε σχέση με τ’άλλα. Τώρα με τόσο απόθεμα 7.62 Νato που έχουμε, καλές οι φιλολογίες αλλά… λεφτά δεν υπάρχουν.

  Παρεμπιπτόντως, τι τα θέλει το ΠΝ τα Μ14, να πάρουν αυτοί τα μ16 και να τα δώσουν στο στρατό για ελευθέρου σκοπευτή, μικρή μετατροπή για διόπτρες και έλα να πάρεις…

  Απάντηση
 8. kuku@otenet.gr

  Η κάννη ελευθέρων ταλαντώσεων θα είχε ενδιαφέρον για ένα όπλο ελευθέρων σκοπευτών, αν και η αυτόματη λειτουργία περιορίζει το πλεονέκτημα. Μπορεί και να ενδιέφερε τους σκοπευτές της IPSC. Ελάχιστοι στρατιώτες είναι ικανοί να εκμεταλευτούν την ευθυβολία των όπλων τους. Αυτό που μετρά για τον φαντάρο είναι η αξιοπιστία. Με λίγα λόγια το καλύτερο για τον στρατό μας θα ήταν κάποιος κλώνος του ΑΚ47 με ισχυρώτερο φυσίγγιο.

  Απάντηση
 9. PANOS

  το πρόβλημα με τα Ελληνικά G3 βασικά είναι το κράμα τους, που σ αυτό διαπράχθηκε έγκλημα κατά του ‘Ελληνα φαντάρου, το είδαμε και σε σύγκριση με το αρκετά παλαιότερο FN που και σ αυτό διαπράχθηκε έγκλημα όσων αφορά την αντικατάσταση των σημείων φθοράς τους (καμιά ροή ανταλλακτικών) για αυτά δε μιλάει κανείς? για πια παραγωγή να μιλάμε? ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ………. άρε κοστολόγοι του Ελλαδιστάν…. είμαστε άξιοι της μοίρας μας (αλλά και τα σκατά για πάντα μα για πάντα θα επιπλέουν)

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: