Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]νοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της “πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ). Έχοντας αποσχιστεί κυριολεκτικά εν μία νυκτί, το νεοπαγές κράτος απέμεινε με τα απομεινάρια που άφησε πίσω του φεύγοντας ο Λαϊκός Γιουγκοσλαβικός Στρατός, ο οποίος μάλιστα εφαρμόζοντας ορθή στρατιωτική πρακτική, κατέστρεψε ό,τι βαρύ υλικό δεν μπόρεσε να πάρει μαζί του. Για χρόνια, η πολεμική ικανότητα των Σκοπίων ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Συστηματική εργασία των αξιωματικών της και της κυβέρνησής της έθεσαν τα θεμέλια για την αναδιοργάνωση του Στρατού και της Αεροπορίας.

Η συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές στο πλευρό των ΗΠΑ (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανος, υποστήριξη της KFOR) και η τραυματική εμπειρία των συγκρούσεων με τους Αλβανόφωνους το 2001, όπου φάνηκε η γύμνια και η κακή απόδοση των κληρωτών, έθεσαν τα θεμέλια για την επαγγελματοποίηση του στρατεύματος και την ενίσχυσή του με σύγχρονο υλικό. Από το 2005 οι ΕΔ αποτελούνται από επαγγελματίες. Αριθμούν συνολικά 24.000 και χωρίζονται σε στρατό ξηράς και μια μικρή δύναμη ελικοπτέρων.

Ο στρατός παρατάσσει την 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που μαζί με το Σύνταγμα ειδικών δυνάμεων (αποτελούμενο από τάγμα ρέηντζερς και το τάγμα “Λύκων”) συνθέτουν την ενεργή δύναμη του στρατού-την “Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης”. Δύο ακόμα μονάδες επιπέδου ταξιαρχίας, η ταξιαρχία Λογιστικής Υποστήριξης που αναλαμβάνει την συντήρηση και ανεφοδιασμό των μάχιμων μονάδων και την Διοίκηση Στρατηγικών Εφεδρειών που σκοπό έχει να επιστρατεύσει και να οργανώσει τις εφεδρείες όταν και αν παραστεί ανάγκη, ολοκληρώνουν το παζλ.

Το υλικό των ΕΔ, η βάση του εξοπλισμού είναι το παλιό υλικό του γιουγκοσλαβικού στρατού μαζί με συγγενή σοβιετικά συστήματα. Η τάση της ηγεσίας των ΕΔ των Σκοπίων όμως είναι ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα δυτικά συστήματα. Από το 1991 παρελήφθησαν σημαντικές ποσότητες συστημάτων από την Γερμανία, τόσο του ανατολικογερμανικού όσο και του δυτικογερμανικού στρατού. Οι συγκρούσεις του 2001 έφεραν τάχιστα πολλά αμερικανικά, ρωσικά, ουκρανικά και βουλγαρικά συστήματα. Σήμερα, ο στρατός παρατάσσει 31 άρματα μάχης Τ-72, 11 ΒΜΡ-2, 11 ΜΤLB, 12 BTR-80, 60 BTR-70 ενώ σε αποθήκευση τηρούνται 30 Μ-113 και 10 “Λεωνίδας-2” (δωρεές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδος). Οι ΕΔ των Σκοπίων φαίνονται να προτιμούν τα τροχοφόρα οχήματα για τις επιχειρήσεις εσωτερικής ασφαλείας και κυρίως τα 115 TM-170 “Hermelin” 4Χ4 που έλαβαν από την γερμανική αστυνομία. Η συμμετοχή τους στις αποστολές του Ιράκ και του Αφγανιστάν τους εξασφάλισαν επίσης έναν αριθμό θωρακισμένων Hummer και ένα (1) Cobra της τουρκικής Otokar (για δοκιμές, προσφορά της τουρκικής κυβέρνησης). Το πυροβολικό διαθέτει αρκετές δεκάδες σοβιετικών Ρ/Κ πυροβόλων των 122χλσ, 12 ρουκετοβόλα GRAD (Ουκρανία), 12 M-63 “Plamen” (Γιουγκοσλαβία) και 36 Μ-101 των 105χλσ (ΗΠΑ). Πιο καλά εξοπλισμένο τμήμα είναι τα δύο τάγματα ειδικών δυνάμεων που λαμβάνουν τυφέκια M-4, G-3, MP-5 και άλλα υλικά.

Η “αεροπορία” παρατάσσει σύμφωνα με στοιχεία του 2015 12 επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24. 6 Mi-8 και 2 UH-1. Από αυτά επιχειρησιακά είναι τα 4-4-2. Για εκπαίδευση χρησιμοποιούνται 4 Bell 206 και 8 μονοκινητήρια ελικοφόρα τσεχοσλοβακικής προέλευσης.

Ένα Αn-2R αποτελεί το μοναδικό αεροσκάφος μεταφορών. παλιότερες παραχωρήσεις Su-25 Frogfoot από την Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των Αλβανοφώνων ανταρτών φαίνεται ότι αποσύρθηκαν. Για την αντιαεροπορική άμυνα υφίστανται MANPADS Strela-2 και Igla καθώς και 10 συστήματα 9K35 Strela-1, άγνωστο σε ποιά κατάσταση επιχειρησιακά.

Η πΓΔΜ διαθέτει μια μικρή βιομηχανική βάση που κατασκευάζει απάρτια οπλισμού της σειρά καλάσνικωφ, σφαίρες, οβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους και ΠΑΟ γιουγκοσλαβικής τεχνολογίας (Μ-80, Μ79, Μ-90) βαλλόμενα επ ώμου.

Διακαής στόχος για τη βελτίωση των προγραμμάτων άμυνας που στηρίζονται σε έναν αμυντικό προϋπολογισμό 134 εκ. δολαρίων είναι η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η διαμάχη της με την Ελλάδα διαρκώς αποτρέπει. Οι ΕΔ των Σκοπίων έχουν κινητοποιηθεί τόσο για την αντιμετώπιση των Αλβανοφώνων όσο και για την ενίσχυση της αστυνομίας, αφενός με την αντιμετώπιση κύματος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο το 1999 και αφετέρου με τη ροή λαθρομεταναστών το 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

2 Απαντήσεις

  1. Μια διόρθωση.Τα 4 Su-25(3 μονοθέσια και 1 διθέσιο) αποκτήθηκαν από την Ουκρανία και όχι από την Βουλγαρία και πετούσαν με μισθοφορικά πληρώματα.Οι Βούλγαροι είχαν προτείνει την παραχώρηση 12 αεροσκαφών MIG-21bis και 12 ελικοπτέρων Mi-24 Hind από τα αποθέματα τους πλην όμως η προσφορά δεν έγινε αποδεκτή όπως και η αντίστοιχη τουρκική για 20 αεροσκάφη F-5A/B Freedom fighter.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.