«Ένστολοι» ή… «Ένοπλοι»;

Φωτογραφία από την επιχειρησιακή Εκπαίδευση μονάδων της 96 ΑΔΤΕ (Αρχείο ΓΕΣ)

Του Ιωάννη Παρίση
Υποστράτηγος ε.α. Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ευρεία έκταση η χρήση – κυρίως από δημοσιογράφους και πολιτικούς – του όρου «ένστολος/οι», προκειμένου να αναφερθούν στα στελέχη των ΕΔ. Το έγραψα και προ τριετίας σε άρθρο μου: «ένστολοι» είναι πολλές κατηγορίες υπαλλήλων του Κράτους χωρίς τις ιδιαίτερες νομοθεσίες, ποινικό κώδικα, καταστατικούς νόμους και συνταγματικούς περιορισμούς, αλλά και την αποστολή των στελεχών των ΕΔ.

Τι σχέση έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τους ένστολους δημοσίους υπαλλήλους που δεν υπάγονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, έχουν συνδικαλισμό, κάνουν συλλαλητήρια, παίρνουν ρεπό…; Γιατί διστάζουν ή αποφεύγουν να αναφερθούν σε αξιωματικούς ή σε στελέχη των ΕΔ; Οι οποίοι βρίσκονται «εν υπηρεσία» 365 ημέρες το χρόνο, και όχι μόνο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Το τι σημαίνει αυτό θα μπορούσε να το εξηγήσει σε κάποιους ακόμη και ένας φοιτητής που «πέρασε» το μάθημα του εργατικού δικαίου!

Χρησιμοποιούν τον όρο «ένστολος», μετατρέποντας τον επιθετικό προσδιορισμό σε ουσιαστικό! Διότι το «ένστολος» δεν προσδιορίζει την ιδιότητα ενός προσώπου ή ενός κοινωνικού συνόλου αλλά μια κατάσταση, δηλαδή ότι κάποιος ή κάποιοι παρίστανται σε κάποιο χώρο «εν στολή» ή όχι. Το χρησιμοποιούν μάλιστα και για τους Αποστράτους, οι οποίοι φυσικά… δεν φορούν στολή!!!

Ανθυποσμηναγοί της ΠΑ κατά τη διάρκεια του Σχολείου Διαφυγής Ιπταμένων (Φωτογραφία από το αρχείο της Πολεμικής Αεροπορίας)

Εκτός αν, όπως διάβασα κάπου, στόχος είναι να περάσει, για τους στρατιωτικούς, η αντίληψη του «ένστολου πολίτη», δηλαδή ενός δημοσίου υπαλλήλου που απλά φέρει και στολή (!) Ενδεχομένως να εντάσσεται στην γενικότερη (συνειδητή και συστηματική) προσπάθεια απαξίωσης του σώματος των αξιωματικών και του στρατεύματος γενικότερα, η οποία βαίνει κλιμακούμενη κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις και συνέπειες για την άμυνα και ασφάλεια της Χώρας.

Οι ΕΔ αποτελούν μια ιδιότυπη κοινωνική ομάδα η οποία, όντας συνυφασμένη με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, διέπετε από νόμους και κανονισμούς καταρχήν αυστηρότερους εκείνων που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες (ακόμα και για εκείνους που επίσης φέρουν στολή) και διακρίνεται από τα λοιπά οργανωμένα τμήματα της Πολιτείας, τόσο από άποψη δομής όσο και από άποψη σχέσεων μεταξύ των υπηρετούντων σ’ αυτές. Απαιτείται λοιπόν να αντιμετωπίζονται με ανάλογη υπευθυνότητα και συναίσθηση της εθνικής αποστολής τους.

Ο συνταγματικός, αλλά και ο κοινός νομοθέτης, θεωρώντας ως ιδιαίτερα υψηλής σημασίας το έργο και την αποστολή των στελεχών των ΕΔ, στερούν ή περιορίζουν γι’ αυτούς δικαιώματα και ελευθερίες που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τι μας λέει δηλαδή ο νομοθέτης; Ότι αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε κατηγορίας, μπορεί μεν να υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες ή δυσμενείς συνέπειες για τη Χώρα, αλλά «δεν θα χαθεί η Ελλάδα». Ενώ αν απεργούσαν τα στελέχη των ΕΔ ίσως «θα χανόταν η Ελλάδα». Κοντολογίς, ο νομοθέτης τοποθετεί την αποστολή που επιτελούν οι ΕΔ, για το Έθνος και το κοινωνικό σύνολο, σε υψηλότερο επίπεδο. Διότι χωρίς εθνική άμυνα και ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ούτε παιδεία, ούτε υγεία, ούτε μεταφορές και συγκοινωνίες, ούτε βιομηχανική ανάπτυξη, ούτε γεωργία, ούτε εμπόριο, ούτε ναυτιλία.

Για όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν κάποιον επιθετικό προσδιορισμό προκειμένου να αναφερθούν στα στελέχη των ΕΔ, θα πρότεινα αντί του ΕΝΣΤΟΛΟΙ να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το ΕΝΟΠΛΟΙ. Είναι μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα! Στο κάτω-κάτω είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι των Ενστόλων Δυνάμεων!

Πηγή: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Τι σχέση έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τους ένστολους δημοσίους υπαλλήλους που δεν υπάγονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, έχουν συνδικαλισμό, κάνουν συλλαλητήρια, παίρνουν ρεπό…;Η ΜΟΝΗ ΕΝΣΤΑΣΗ ΜΟΥ,ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ,ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΟΙ 365 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΟΛΗ ΜΕΡΑ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΡΕΠΟ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΥΝΑΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑΙ,ΕΝΟΠΛΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΣΤΟΛΟΙ,ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΤΙΕΡΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ.

  1. Νομίζω ο Στρατηγός αναφέρεται στο Εργασιακό Δίκαιο το οποίο αποκαλεί τους Αστυνομικούς ως “Υπαλλήλους”. Οι Στρατιωτικοί δεν είναι υπάλληλοι, δεν έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον υπαλληλικό κώδικά.
   Οπότε δεν μπορούν, εργασιακά, να ταυτιστούν με τους υπαλλήλους! (Απεργίες, συνδικαλισμός και πολλά άλλα)
   Είναι λεπτά πράγματα αυτά, και αν δεν διαβάσουμε τι προβλέπει η νομοθεσία θα πληκτρολογούμε άδικα. Καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει ένας νομικός που και ίσως διαβάσει το άρθρο και γνωρίζει επί του θέματος.
   Πάντως η εχθρική σφαίρα είναι το ίδιο θανατηφόρα και για τους “Υπαλλήλους” αλλά και για τους “Στρατιωτικούς” και κανένας δεν μπορεί να μειώσει την σημαντικότητα της υπηρεσίας όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
   Όλα είναι ένα παιχνίδι λέξεων το οποίο χρησιμοποιείται συχνά τα τελευταία χρόνια με σκοπό να χαλαρώσουν οι συνειδήσεις των πολιτών, να σου θυμίσω το New Talk, όπου με την χρήση “απαλών” λέξεων προσπαθούν να “εξωραΐσουν” κάποιες από αυτές (θα χρησιμοποιήσω ένα ακραίο παράδειγμα) τον τρομοκράτη δολοφόνο τον αποκαλούν “Επαναστάτη”, τους αμάχους νεκρούς κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών “Παράπλευρες Απώλειες” και πολλά άλλα.
   Έτσι, κατά τη γνώμη μου, με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να αλλάξουν αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του για τους “Ενόπλους” αποκαλώντας τους… Ένστολους!

 2. ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΛΗΝ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΤΕ ΔΥΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΖΗΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΘΑΛΠΤΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ,ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.ΑΝ ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΕ ΜΕ ΝΤΑΗΛΙΚΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΟΥΤΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.

 3. Το αρθρο σωστα προσπαθει να βαλει τα πραγματα στη θεση τους. Ενοπλοι λοιπον και οχι ενστολοι καθως καθαρα η λεξη ως εννοια, ετυμολογει αυτον που φερει οπλο.
  Το οτι καθονται καποια Σαββατοκυριακα αυτο δεν σημαινει τιποτα. Οταν βρισκεσαι υπο διαταγη ακομα και οταν κοιμασαι δεν νομιζω αυτο να λεγεται καθομαι.
  Για τα αλλα ενοπλα σωματα τωρα πως καταφεραν να τα κανουν δημοσιους υπαλληλους, αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.
  Διαβαζουμε και για τη λεγομενη καταργηση των στρατοδικειων τωρα τελευταια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.