Έξι Ίκαροι άφησαν τα φτερά τους με “Mirage 2000”

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη – [email protected]

[dropcap size=small]Α[/dropcap]κόμα ένα θύμα στον βωμό του καθήκοντος προστέθηκε στον “ακήρυχτο πόλεμο” (και όχι απαραίτητα “θερμό”) στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα της Πολεμικής Αεροπορίας για “να ειναι πάντα το δικό μας μαχητικό το τελευταίο που προσγειώνεται μετά τις μάχες στο Αιγαίο”, όπως είχε σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Την Πέμπτη 12 Απριλίου σημειώθηκε μια τραγωδία που έπληξε την Πολεμική Αεροπορία, με την πτώση και συντριβή ενός μαχητικού αεροσκάφους “Mirage 2000-5” της 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ) “Θησεύς”, στη θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια βόρεια της αεροπορικής βάσης της Σκύρου, ενώ βρίσκονταν στην τελική φάση για την προσγείωση σε αυτή μαζί με ένα δεύτερο μαχητικό του ίδιου τύπου. Από την πτώση στη θάλασσα σκοτώθηκε ακαριαία ο πιλότος και επικεφαλής του σχηματισμού των δυο μαχητικών, σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, 34 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, 8 και 10 ετών.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς ο “Νο 2” του σχηματισμού ανέφερε την αιφνιδιαστική πτώση του αεροσκάφους χωρίς να έχει προλάβει ο πιλότος του να ανακοινώσει το παραμικρό (κάποια βλάβη ή άλλο πρόβλημα), ενώ, κάνοντας και έναν γύρο πάνω από την περιοχή δεν είδε κάποιο αλεξίπτωτο ή κάποια σωστική σχεδία (που ειναι εντόνου χρώματος) στη θάλασσα.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε συμμετείχε η φρεγάτα του Στόλου “Ψαρά” με το οργανικό της ελικόπτερο, τύπου “S-70B-6 Aegean Hawk”, άλλο ένα ελικόπτερο που απογειώθηκε του ίδιου τύπου που απογειώθηκε από τη βάση του στο Κοτρώνι Μαραθώνα και έσπευσε στην περιοχή, το ελικόπτερο επιφυλακής τύπου “Super Puma” της 384 ΜΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιχείρηση από τη βάση στη Χίο, ενώ από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Μάχη Μεγάρων απογειώθηκε ενα ελικόπτερο “CH-47D Chinook” του 4ου ΤΕΑΣ, μεταφέροντας 18 βατραχανθρώπους της Διοικήσεως Υποβρύχιων Αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού με δύο ελαστικές λέμβους, πλήρως εξοπλισμένες για να πέσουν αμέσως στο νερό αν αυτό απαιτείτο, καθώς και πλωτά του Λ.Σ.- ΕΛΛ.ΑΚΤ.

Σενάρια ευφάνταστων

Η τεταμένη κατάσταση των τελευταίων ημερών στα Ελληνοτουρκικά είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της πτώσης του μαχητικού “Mirage 2000-5”, τη διατύπωση διαφόρων σεναρίων από διάφορους ευφάνταστους. Η αλήθεια όμως για το περιστατικό, με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, είναι ότι από τις 11:00 δόθηκε εντολή από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορία για άμεση απογείωση (“scramble”) στα δύο μαχητικά αεροσκάφη “Mirage 2000-5” της 331 ΜΠΚ που εκτελούσαν καθήκοντα αεροσκαφών ετοιμότητος (“readiness”) στην 135 Σμηναρχία Μάχης (Σκύρος), προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών “F-16”, που είχαν εισέλθει στο “FIR” Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Στις 11:15 έφτασαν στην περιοχή, αλλά στο μεταξύ τα τουρκικά μαχητικά, μόλις αντιλήφθηκαν τα ελληνικά να προσεγγίζουν, απομακρύνθηκαν επιστρέφοντας στη δική τους πλευρά. Στις 11:24 τα δυο ελληνικά “Mirage 2000-5” απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή και διατάχθηκαν να περιπολούν στο Κεντρικό Αιγαίο, σε μεγάλο ύψος για εξοικονόμηση καυσίμων, ώστε να ειναι σε άμεση ετοιμότητα επιστροφής, αν τυχόν επέστρεφαν και οι Τούρκοι στο “FIR” Αθηνών – κάτι που κάνουν συχνά.

Αφού παρέμειναν στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου περίπου ένα εικοσάλεπτο, έλαβαν διαταγή να επιτρέψουν και να προσγειωθούν στην 135 Σ.Μ. Στις 12:15, ο “Νο 2” του σχηματισμού ανέφερε την πτώση αεροσκάφους του συναδέλφου του ενώ βρίσκονταν στα 9 ν.μ. από την άκρη του διαδρόμου. Επομένως, σε υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά.

Το μοιραίο “Mirage 2000-5” της 331 ΜΠΚ ήταν ένα καινούριο αεροσκάφος, με αριθμό σειρά (“s/n”) “546”, που είχε παραληφθεί έκτο στη σειρά παραλαβής το 2007. Ήταν δηλαδή έντεκα ετών και είχε ως αεροκατασκευή μόλις 806 ώρες πτήσης. Συνολικά, βάσει του προγράμματος απόκτησης των αναβαθμισμένων “Mirage 2000-5 Mk.2”, εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία 25 μαχητικά αυτού του τύπου, από τα οποία τα 15 αποκτήθηκαν ολοκαίνουρια απευθείας από τη Γαλλία (ένα από τα οποία ήταν αυτό που έπεσε), ενώ τα υπόλοιπα 10 ειναι τα παλιότερα μαχητικά “Mirage-2000EGM/BGM”, που είχε αποκτήσει ήδη από το 1988 η Πολεμική Αεροπορία και τα οποία αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο “Mirage 2000-5” στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ. Από το 1988, όταν τα “Mirage 2000EGM/BGM”, εντάχθηκαν στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν καταπέσει 13 μαχητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου και των εκσυγχρονισμένων “Mirage 2000-5 Mk.2” ενώ έχουν “πάρει του Χάρου το φιλί μέσα στο αεροπλάνο”, όπως σημειώνει ο Ύμνος της Πολεμικής Αεροπορίας, έξι πιλότοι. Ένα από τα αεροσκάφη που έπεσαν, το “s/n 210”, ανασύρθηκε από τη θάλασσα σε πολύ καλή κατάσταση, στάλθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία “Dassault” στη Γαλλία για επισκευές και ύστερα από εννιά μήνες… ξαναπέταξε.

Πτώσεις μαχητικών “Mirage 2000” και “Mirage 2000-5”

7 Οκτωβρίου 1992 – Mirage 2000BGM / Περιοχή Τανάγρας. Σώθηκε ο πιλότος.

26 Νοεμβρίου 1992 – Mirage 2000BGM / Κεντρικό Αιγαίο. Ένας νεκρός.

10 Οκτωβρίου 1996 – Mirage 2000BGM / Άνδρος. Ένας νεκρός.

28 Ιουλίου 1997 – Mirage 2000EGM / Σκύρος. Ένας νεκρός.

30 Σεπτεμβρίου 1997 – Mirage 2000BGM / Σκύρος. Σώθηκε ο πιλότος.

4 Νοεμβρίου 1998 – Mirage 2000BGM / Σκάλα Ωρωπού. Ένας νεκρός.

27 Νοεμβρίου 2003 – Mirage 2000BGM / Δυτικά της Χίου. Σώθηκε ο πιλότος.

1η Σεπτεμβρίου 2004 – Mirage 2000BGM / 20 νμ βόρεια της Σκύρου. Σώθηκε ο πιλότος.

27 Απριλίου 2006 – Mirage 2000BGM / Πτώον όρος. Ένας νεκρός.

27 Φεβρουαρίου 2007 – Mirage 2000BGM / Τανάγρα. Σώθηκε ο πιλότος.

9 Ιουνίου 2011 – Mirage 2000BGM / Σάμος. Σώθηκε ο πιλότος.

29 Μαΐου 2017 – Mirage 2000BGM / Σκύρος. Σώθηκε ο πιλότος.

12 Απριλίου 2018 – Mirage 2000-5 / 9 νμ βόρεια της Σκύρου. Ένας νεκρός.

Σύνολο: 13 μαχητικά – 6 νεκροί πιλότοι

Πηγή: ΓΕΑ.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, σελ. 44. 14 Απριλίου 2018.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. Λάβε όμως υπόψιν,ότι τα λιγοστά δίλιτρα έχουν δουλέψει υπερωριακώς σε επαγγέλματα βαρέα και ανθυγιεινά.

   1. @ΑΧΕΡΩΝ

    Οι απώλειες αεροσκαφών Mirage2000/F-16 είναι περίπου οι ίδιες σε αριθμούς, σύμφωνα με τον πίνακα στην παρακάτω αναφορά πρόκειται για συνολικά 26 αεροσκάφη στην διάρκεια υπηρεσίας τους στην ΠΑ μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα αν μέτρησα σωστά, έχουν χαθεί 14 Mirage και 12 F-16 σε ατυχήματα και αερομαχίες.

    Ο μικρός αριθμός Mirage είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, αλλά αν τα συγκρίνω με τον αρκετά μεγαλύτερο αριθμό των F-16 που υπηρετούν στην ΠΑ(που λογικά θα έπρεπε να σημαίνει μικρότερη φθορά των F-16), θα έλεγα ότι έχουν μια εξαιρετική στατιστική σε σχέση με την εκτενής χρήση τους σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Όχι μόνο εξαιτίας των συχνών εμπλοκών σε σκληρές αερομαχίες επάνω απο το Αιγαίο, αλλά και λόγου του θαλάσσιου περιβάλλοντος που φέρει επιπλέων φθορές στο υλικό(σύμφωνα με την παρακάτω αναλυτική αναφορά της Μπόινγκ, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν απο την συχνή παρουσία/χρήση αεροσκαφών σε θαλάσσιο περιβάλλον).

    Ατυχήματα και πτώσεις αεροσκαφών

    http://www.ellinikos-stratos.com/aeroporia/atiximata_1.asp

    CORROSION AT SEA
    Why are hazardous materials required to produce an F/A-18? One big driver is corrosion control. If it flies in the air, where does all the corrosion come from? The problem is usually not in the air, but on the ground, or in the case of the F/A-18, in the middle of an ocean.

    http://www.boeingsuppliers.com/environmental/TechNotes/TechNotes2000-02.pdf

    1. Σωστό και αυτό,ἡ αναλογία είναι υψηλή.
     Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε και την αναλογία ατυχημάτων ανά χιλιάδες ώρες πτήσεων.
     Ἡ διάβρωση πάντως αφορά όλα τα ιπτάμενα μέσα της ΠΑ,αλλά σε μεγάλο βαθμό και της ΑΣ.
     Και από τα λίγα που γνωρίζω,ἡ διάβρωση δέν έχει σημαντική συμμετοχή στα αίτια ατυχημάτων.

     1. Οι πληροφορίες για αυτές τις στατιστικές σίγουρα υπάρχουν, αλλά ίσως να μη είναι διαθέσιμες(η εταιρία Safran που υποστηρίζει σήμερα τον M53, ούτε τα στοιχεία δεν εμφανίζει πλέον), στην ΠΑ όμως πιστεύω θα υπάρχουν στατιστικές. Όσο για την διάβρωση που ανέφερα επάνω, είναι απλά ένας επιπλέον παράγοντας που επιρεάζει την φθορά(εννοείται σε όλα τα αεροσκάφη που πετούν επάνω απο το Αιγαίο η την Μεσόγειος). Η συχνότητα χρήσης είναι νομίζω αυτό που παίζει ρόλο, έτσι σε μια πρόχειρη/ερασιτεχνική «μελέτη» ήθελα να περιγράψω, ότι εξαιτίας του μικρότερου αριθμού Mirage η φθορά θα είναι μεγαλύτερη επειδή πετάνε πιο συχνά απο τα F-16, εφόσον τα γεράκια είναι πολλά περισσότερα.
      Αυτό ήταν το σκεπτικό μου πίσω απο την προηγούμενη αναφορά, τα αιτία ατυχημάτων μπορεί να είναι πολλά, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια απώλεια.

      Ενδιαφέρον είναι πάντως οι αναφορές στην αξιοπιστία του M53 η οποία ήταν απο την αρχή του προγράμματος υψηλή, απέναντι στους αμερικανικούς κινητήρες για τα F-16 οι οποίοι στην αρχική φάση(πρώτες παρτίδες) παρουσίαζαν ελαττώματα και χρειάζονταν προσοχή.

      «That said, it must be noted that the M53 Series engines have been reliable from the beginning. The M53 P2 offers carefree handling with almost no operating restrictions. The only restriction is that no throttle movement is permitted when the airspeed is under 100knots above 40,000 ft. The first generation P&W F100 Series engines were not particularly pilot friendly and required tender loving care from the pilot. The F110 engines have also been the source of concern, resulting in the occassional grounding of various F16 fleets.»

      http://www.mirage-jet.com/Propulsion/M53/m53.HTM

 1. 1998 εως 2003 πέντε χρόνια χωρίς απώλειες έπειτα 2011 εως 2017 εξη χρόνια χωρις απώλειες.

  Δεκατρία μαχητικα εξη πιλότοι νεκροί δηλαδη κατω του 50% και εαν εξεταστουν εξονυχιστικα οι συνθήκες θα βρεθει οτι και απο τους εξη τουλάχιστον αλλο ενα 50% μπορούσε να ειχε σωθεί.

  Δεν υπάρχουν ατυχήματα (σηκωνει μεγαλη εξήγηση).

  Οι στατιστικές για μονοκινητηρια μαχητικά αεροσκάφη ειναι καλές σίγουρα με την δυσκολη δουλειά των μηχανικων που συντηρούν και των πιλότων που τα έχουν κάνει εργαλεία. Ειναι τελικά εξαιρετικά αεροσκάφη.

 2. https://www.defensenews.com/news/your-military/2018/04/08/the-death-toll-for-rising-aviation-accidents-133-troops-killed-in-five-years/

  Through a six-month investigation, the Military Times found that accidents involving all of the military’s manned fighter, bomber, helicopter and cargo warplanes rose nearly 40 percent from fiscal years 2013 to 2017. It’s doubled for some aircraft, like the Navy and Marine Corps’ F/A-18 Hornets and Super Hornets. At least 133 service members were killed in those fiscal year 2013-2017 mishaps, according to data obtained by Military Times.

  The rise in aviation mishaps has not surprised former Defense Secretary Chuck Hagel, who led the Pentagon in 2013 when the cuts were enforced.

  “We stopped training, for months,” Hagel said. “Of course, all of that affected readiness. It’s had an impact on every part of our defense enterprise,” he said. “And that means, surely, accidents.”

  Military Times has compiled and published online a database of individual reports of all Class A through Class C mishaps that have occurred since fiscal year 2011, then focused on the 5,500 aviation accidents that occurred between fiscal years 2013 and 2017.

  1. Οι περικοπές στην εκπαίδευση, ίσως να μην φέρουν αυτομάτως μια εξοικονόμηση πόρων, εφόσον έχουν ως συνέπεια αύξηση των απωλειών πολύτιμου προσωπικού και ακριβού υλικού, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν, που σημαίνει νέα (περισσότερα) έξοδα.

 3. Εχω την εντυπωση οτι επισκευαστηκε και το πρωτο αεροπλανο που επεσε στην Ταναγρα, καθως ειχε κανει «ομαλη πτωση» επανω στις γραμμες και η πρωτη πραγματικη απωλεια ηταν η δευτερη του καταλογου (η συγκρουση δηλαδη με το F-16 του Μπρινταγκ).

  Οποτε (αν ισχυει αυτο που λεω ) απο τα συνολικα 40 Μ2000 της πρωτης σειρας , επεσαν τα 12 απο τα οποια επισκευαστηκαν τα 2, αρα εμειναν ενεργα 40-12+2=30 αεροπλανα.Απο αυτα αφαιρουμε τα 10 που μετατραπηκαν σε -5 οποτε μενουν 20 απο τα αρχικα και αντιστοιχα 25-1=24 απο τα -5.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.