Στρατιώτες των ΗΠΑ τον Μάιο του 2011, φοράνε τη φόρμα UCP, μαζί με την αντικαταστάτρια φόρμα προτύπου MultiCam (δεύτερη από αριστερά) στην επαρχία Πακτικα, στο Αφγανιστάν. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ένα κυβερνητικό, ανεξάρτητο, παρατηρητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) που εργάζεται για λογαριασμό του Κογκρέσου, εξέδωσε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 μία καυστική έκθεση κατακρίνοντας τον Στράτο των ΗΠΑ, για τον τρόπο που έχει αναπτύξει τις φόρμες παραλλαγής την τελευταία δεκαετία, θέτοντας όλους τους στρατιώτες σε κίνδυνο και ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια.

Το Government Accountability Office (GAO) καταδεικνύει την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό των ΗΠΑ ως παραβάτες ανάμεσα στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που επιπλήττει έντονα για την ανάπτυξη της φόρμας Airman Battle Uniform (ABU) του 2002 και της Army Combat Uniform (ACU) του 2003.

Κάθε κλάδος είχε εξελίξει τη δίκη του φόρμα παραλλαγής τα τελευταία δέκα χρόνια. Επικεφαλής των Στρατιωτικών επιτελείων είχαν εισαγάγει επτά νέα μοντέλα – δύο ερήμου, δύο τύπου Woodland και τρία γενικής (Universal) παραλλαγής – μέχρι το 2002.

Αξιωματούχοι του GAO προέτρεψαν τους αξιωματούχους του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ να εργαστούν μαζί σε αυτή την έρευνα για να αποφευχθεί η “αποσπασματική προσέγγιση”.

Οι ερευνητές του GAO εξέδωσαν την αναφορά τους τέσσερις μήνες προτού οι Στρατιωτικοί Επιτελείς αποφασίσουν να διαλέξουν τη νέα σειρά στολών παραλλαγής. Ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε το μαζικό σχέδιο βελτίωσης των στολών παραλλαγής το 2009 όταν το ψηφιοποιημένο (Digital) πρότυπο παραλλαγής (UCP) τέθηκε υπό τον έλεγχο των στρατιωτών, νομοθετών και της επιστημονικής στρατιωτικής οικογένειας.

Δύο μελέτες που διενεργήθηκαν από το “Κέντρο Συστημάτων Στρατιώτη Natick” του Στρατού των ΗΠΑ – η μία ολοκληρώθηκε το 2009 και η άλλη το 2006, έδειξαν ότι η στολή UCP είχε χαμηλή επίδοση όταν συγκρίθηκε με πολλαπλά πρότυπα παραλλαγών όπως η φόρμα ερήμου (Desert Camo) και MultiCam του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Στρατιώτης των ΗΠΑ φορώντας την φόρμα παραλλαγής προτύπου (UCP), στο Αφγανιστάν τον Ιούνιο του 2007. Είναι εμφανής η αντίθεση της φόρμας παραλλαγής προτύπου UCP με τα χρώματα του τοπίου (Φωτογραφία: Wikipedia)

Τον Ιούνιο του 2009, ο Δημοκρατικός πολιτικός της Πενσιλβανία στη βουλή των Αντιπροσώπων John Murtha, ο οποίος ήταν τότε ο Πρόεδρος του Οίκου της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Άμυνας, εμπλέχτηκε στο θέμα των παραλλαγών. Ο Murtha πίεσε την υπηρεσία να βρει ενα καλύτερο πρότυπο παραλλαγής, μετά τις υποβολές καταγγελιών από υπαξιωματικούς σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις της UPC στην εμπόλεμη ζώνη.

Το 2010, ο Murtha απεβίωσε άλλα η διεύθυνση του, διαμήνυσε στον Στρατό να ξεκινήσει μία προσπάθεια για τις παραλλαγές των στρατιωτών. Πολλά πρότυπα αξιολογήθηκαν στο Αφγανιστάν, αλλά το MultiCam ήταν ξεκάθαρα ο νικητής στο περιβάλλον των πολλαπλών περιοχών της χώρας.

Επικριτές ισχυρίζονται ότι ο Στρατός των ΗΠΑ έχει ξοδέψει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρμες και εξοπλισμό που είναι όλα τυπωμένα στην ανεπαρκή παραλλαγή UCP. To GAO υπολογίζει ότι ο Στρατός των ΗΠΑ θα ξοδέψει ακόμη 4 δισ. σε φόρμες και εξοπλισμό τα επόμενα πέντε χρόνια όταν θα επιλέξει την νέα οικογένεια προτύπων παραλλαγής.

Το GAO επαίνεσε το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για την χρήση “αξιόπιστων, βιώσιμων και έγκαιρων δεδομένων” για την επιλογή του δικού του προτύπου παραλλαγής.

Στρατιώτες των ΗΠΑ φοράνε την παραλλαγή MultiCam κατά την διάρκεια επίδειξης του προγράμματος του Μελλοντικού Στρατιώτη το 2007 (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ενώ οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν φορούσαν την παραλλαγή προτύπου “Operation Enduring Freedom – OCP” το Πεντάγωνο την υιοθέτησε το 2010. Αν και θεωρήθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική, η OCP κόστισε 3,4 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί. Οι άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που επίσης αναπτύχθηκαν φορούσαν την OCP μετά από μελέτες της USAF που βρήκαν ότι η ABU ήταν αναποτελεσματική στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Οι Πεζοναύτες φορούν ακόμη την φόρμα παραλλαγής επιχειρήσεων γενικής χρήσης (MCCCU) η οποία άρχισε να διανέμεται τον Ιούνιο του 2002. Οι Πεζοναύτες ξόδεψαν 319 χιλιάδες δολάρια για να αναπτύξουν την φόρμα – χρηματικό ποσό σημαντικά μικρότερο από το Στρατό και την Αεροπορία οι οποίοι ξόδεψαν 3,2 εκατ. για την ACU και 3,1 εκατ. για την ABU αντίστοιχα

Φόρμα παραλλαγής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ “Airman Battle Uniform” ή Tiger Stripe (Φωτογραφία: Wikipedia)

Στολές Tiger Stripe

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε την δίκη της αποτυχία στις φόρμες παραλλαγής, ονομάζοντας και αναπτύσσοντας μία φόρμα επιχειρήσεων που  κατασκευάστηκε για να φορεθεί εκτός στρατοπέδου από τους άνδρες της USAF.

Οι άνδρες της αεροπορίας αμέσως διαμαρτυρήθηκαν για το βαρύ ύφασμα και το πρότυπο Tiger Stripe της στολής της αεροπορίας (ABU) όταν αναπτύ- χθηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων το 2007. Το 2006 μία μελέτη του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων “Air Warfare Center” διαπίστωσε ότι η ABU δεν ήταν αποτελεσματική λόγω ανομοιόμορφης εφαρμογής του παντελονιού, συσσώρευση θερμότητας και άλλων ανησυχιών.

Το κύμα διαμαρτυριών ανάγκασε τελικά την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να παραγγείλει νέες ABU για τους άνδρες της αεροπορίας με ελαφρύτερα υλικά και υψηλότερο κόστος για την υπηρεσία.

2 Σχόλια

 1. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ.

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΟΗΤΟΙ.
  ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΗΣΟΥΝ

  Απάντηση
 2. Δούκας Γαϊτατζής

  Αν θυμάμαι καλά είχα δει φωτογραφίες του τότε Α/ΓΕΣ Φράγκου σε μία επίσκεψη του στο ΤΕΣΑΦ να φορά την παραλλαγή νέου τύπου (digital ή κάτι τέτοιο) που ήταν να υιοθετηθεί από τον ΕΣ.
  Άραγε τι να έγινε αυτό το σχέδιο φόρμας;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: