Έρευνες τουρκικού ερευνητικού μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Αν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι ωκεανογραφικές εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Bilim 2» θα είχαν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αφού η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει μέρος ελληνικής ΑΟΖ.

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο Bilim 2 θα διεξάγει εργασίες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. (Πηγή: hamsi)

Σύμφωνα με τη NAVTEX 181/13, το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Bilim 2», μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου (αύριο Πέμπτη) θα πραγματοποιεί έρευνες σε διεθνή ύδατα, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο που ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, κάνει έρευνες σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για την ακρίβεια, κάποιες από τις περιοχές όπου το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου πραγματοποιεί έρευνες επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Ποιες είναι οι «δέουσες ενέργειες» δεν διευκρινίζεται, εικάζεται ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γιατί προχώρησε σε έρευνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να έχει ζητήσει προηγούμενως άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, λίγες μόλις ημέρες μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό, οι Τούρκοι επιχειρούν να καταδείξουν ότι όποτε το επιθυμήσουν μπορούν να κάνουν έρευνες ακόμη και πάνω από περιοχές όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης. Επισημαίνεται ότι επί περίπου 24 ώρες, από το πρωί της Τρίτης μέχρι σήμερα το πρωί, η τουρκική κορβέτα «Bafra» περιέπλεε τα νησιά του Αιγαίου με πολύ χαμηλή ταχύτητα λες και εκτελούσε περιπολία…

Μάκης Πολλάτος

www.protothema.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.