Έρχεται τώρα η ώρα των OH-58D Kiowa Warrior… στην Αθήνα η LOA

©U.S. Army/Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια ακόμα πολύ θετική εξέλιξη σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πέραν αυτή της αναβάθμισης σημαντικού μέρους του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αφορά επίσης πτητικό μέσο, αυτή τη φορά του Στρατού Ξηράς. Συγκεκριμένα, το Defence-Point.gr επικαλούμενο πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρει, ότι έφτασε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές η LOA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο της εκποίησης του στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) του αμερικανικού Στρατού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων είναι περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηρίζεται ως «μη απαγορευτικό», εάν κριθεί ότι η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο θα ενισχύσει την ελληνική άμυνα. Αυτή η διευκρίνιση οφείλει να γίνει, καθώς τους τελευταίους μήνες είχε αναπτυχθεί προβληματισμός και δεύτερες σκέψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ανώτατο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε σοβαρά το αντεπιχείρημα ότι η ένταξη ενός ακόμα τύπου ελικοπτέρου στο οπλοστάσιο των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει, θα μπορούσε να καταλήξει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επέλυε. Πρόκειται για μια άποψη που κέρδισε «οπαδούς» και δεν μπορεί να την απορρίψει κανείς χωρίς σοβαρό προβληματισμό.

Φαίνεται πως επικράτησε η σφοδρή επιθυμία της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτησή τους και εικάζεται η ετοιμότητα να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στη μείωση του κόστους από τη «θηριώδη» και μη «αναλογική» με τα οικονομικά δεδομένα της χρονικής συγκυρίας Δομή, ώστε να προκύψουν σοβαρές εξοικονομήσεις και οικονομίες κλίμακος.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο οπλικό σύστημα το οποίο μάλιστα, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσει σε σημαντικούς αριθμούς ο Στρατός Ξηράς, με αποτέλεσμα η τακτική αξιοποίησή του να προσθέτει σοβαρούς πονοκεφάλους σε όποιον ενδεχομένως σχεδιάζει να κινηθεί ενεργητικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο.

Αναμένεται πλέον η υπογραφή της LOA που θα προσδιοριστεί επακριβώς το κόστος του ελληνικού προγράμματος για να ακολουθήσει η διαδικασία υλοποίησης της παραλαβής των ελικοπτέρων και των υλικών που θα τα συνοδεύουν, με διακρατική συμφωνία μέσω δηλαδή των αποκαλούμενων ως «πιστώσεων FMS» (Foreign Military Sales).

Ένα σοβαρό θέμα που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά μετ’ επιτάσεως, είναι το να δοθεί έστω και στοιχειωδώς η δυνατότητα εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς τα ελικόπτερα θέλουν μικρές παρεμβάσεις για να βρεθούν σε τέλεια πτητική κατάσταση για να παραδοθούν στον χρήστη (Αεροπορία Στρατού) και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στον επιχειρησιακό και τακτικό αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η στάση της αμερικανικής πλευράς σε τέτοια αιτήματα της ελληνικής πλευράς δεν είναι αρνητική και σε επίπεδο προθέσεων παρουσιάζεται η βούληση για να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία όσο είναι δυνατό. Πάντα βέβαια, από το επίπεδο των προθέσεων έως εκείνο της πράξης και των αποφάσεων, υπάρχει ενίοτε σημαντική απόσταση.

Σεναρια επιχειρησιακής αξιοποίησης

Το «DP» έχει εισφέρει στη σχετική «συζήτηση» θετική άποψη για την απόκτηση των ελικοπτέρων, καθώς η ένταξη των OH-58D Kiowa σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Όπλου αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα στο θέατρο του Αιγαίου για τους κόλουθους λόγους:

>το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή του στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων),

>η δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού (πολυβόλα, κάλαθοι ρουκετών, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) το καθιστά ισχυρή πλατφόρμα πυρός και,

>η ύπαρξη του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτοντας υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα,

>το καθιστούν ελκυστικό για προκεχωρημένη ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος (για παράδειγμα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) όπου ενταγμένα σε συγκροτήματα υψηλού χρόνου ετοιμότητας θα ενεργούν ως τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να επεμβαίνουν, ημέρα και νύκτα, σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλη ισχύ πυρός όπου και όταν απαιτηθεί καταβάλλοντας συντριπτικό πλήγμα στην εχθρική δύναμη.

Θεωρούμε επίσης, ότι οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν την κεντρική διαχείριση του στόλου των OH-58D Kiowa. Δηλαδή την ένταξη όλων των ελικοπτέρων σε ένα συγκρότημα το οποίο εκτός της εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναπτύσσει σε προκεχωρημένες θέσεις ανάπτυξης στο Αιγαίο επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα και πληρώματα όπου θα παραμένουν για διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των προς προμήθεια ελικοπτέρων είναι επαρκής, η κατανομή τους σε τρεις κύκλους (επιχειρησιακής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επιχειρησιακή ανάπτυξη και συντήρηση), θα αποδώσει περί τα 20 έως 24 ελικόπτερα ανά κύκλο.

Δηλαδή πέντε έως έξι διμοιρίες (τέσσερα ελικόπτερα ανά διμοιρία) ανά κύκλο, οι οποίες αναπτυγμένες σε προκεχωρημένες θέσεις και στο πλαίσιο συγκροτημάτων υψηλού χρόνου ετοιμότητας, θα είναι ικανές λόγω ταχείας αντίδρασης και ισχύος πυρός να αντιμετωπίσουν και εξαλείψουν κάθε εχθρική ενέργεια μόλις αυτή εκδηλωθεί.

Πηγή: Defence-Point.gr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Όταν το ΓΕΣ μετά απο μελέτη επιμένει (σφόδρα) στην απόκτηση του OH-58D, ποιοί είναι αυτοί που προσπαθούν να την αποτρέψουν;

  Υπάρχουν προς το παρόν λύσεις που να προσφέρουν τις δυνατότητες ενός πλήρους εξοπλισμένου OH-58, και με τα ίδια έξοδα για τον αριθμό που προσφέρουν οι ΗΠΑ;

  Οι άλλοι τα πήραν και οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια σε πραγματικό πόλεμο, όπου αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά στην Ελλάδα (έχω την εντύπωση) όταν βρίσκουν το … συνεχίζουν να ψάχνουν για τρίχες, όπως συνέβει και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

  Στις περιπτώσεις που «χάθηκαν» τα ελικόπτερα του ΠΝ, θα ήταν νομίζω προτιμότερο να πήγαιναν πλήρες εξοπλισμένα/οπλισμένα OH-58D, παρά τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

  Η «οπλισμένη αναγνώριση» δεν ονομάζεται τυχαία έτσι(επειδή ακούγεται σπουδαία), αλλά επειδή υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι πιο σοφό να μην πηγαίνεις σε ραντεβού στα τυφλά με άδεια χέρια.

  1. Φίλτατε Gunslinger, είχα διαβάσει κάπου οτι τα kiowa θα έρχονταν στην Ελλάδα χωρίς τα καλούδια τους. Δηλαδή χωρίς τα ΜΜS, ζεύξεις δεδομένων και συστήματα ΗΠ – αυτοπροστασίας. Καλά είναι να πετάνε στα νησιά αλλά να μην καταντήσουν κινούμενοι στόχοι. Αναγνώριση ναι, τζάμπα παλιατσούρα όχι. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε πληροφορίες για αυτό το LOA

   1. @geoexplorer72
    Στην συνέχεια ίσως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του πακέτου και της συμφωνίας για τα OH-58D, που προσφέρονται στον ΕΣ.

    Επειδή αναφέρθηκε όμως ότι οι άλλοι πλήρωσαν κάτι παραπάνω για να τα έχουν μαζί με τα «μπιχλιμπίδια»(χωρίς τα οποία δεν θα είχε νόημα μια επένδυση στον τύπο), να μην τα περιμένουμε και με φούλ εξτρά εξοπλισμό(προφανώς δεν είμαστε και τόσο σπουδαίοι όσο θα θέλαμε, για να μας λούζουν με πλούσια δώρα που δεν δίνουν ούτε στους φίλους στην γη της επαγγελίας).

    Για τσάμπα παλιατζούρα νομίζω ότι κανένας δεν σκίζεται ιδιαίτερα, εφόσον όμως υπάρχουν προηγούμενα με εξοπλισμούς(Leo2/M1) για παραχώρηση προς τον ΕΣ που απορρίφθηκαν με χίλιες και μια ιστορίες/δικαιολογίες, δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για άχρηστο υλικό, παρά τα χρονάκια που έχουν στην πλάτη τους οι Ινδιάνοι(και τα Huey έχουν αρκετά όπως και τα Leopard διαφόρων εκδόσεων που παραχωρήθηκαν η πωλήθηκαν για συμβολικά ποσά η στα πλαίσια συμφωνιών για νέα συστήματα που αγοράστηκαν).

    Στην περίπτωση των Chinook που παραχωρήθηκαν η πωλήθηκαν σε ιδιαίτερα «φιλικές» τιμές στην ΑΣ, δεν θυμάμαι να υπήρξε θέμα έλλειψης εξοπλισμού όπως π.χ. τα ΣΑ για τα ελικόπτερα.

   2. Το πρόβλημα της αποψίλωσης από συγκεκριμένα συστήματα είχε διαπιστωθεί γι’αυτό και πάγωσε η συμφωνία. Το γεγονός ότι το LOA έρχεται λίγες μέρες μετά την υπόθεση των F-16 και το ταξίδι του ΠΘ στις ΗΠΑ μάλλον κάτι θετικό δείχνει…

 2. Eλπίζω αυτό να μη σημαίνει ότι τα ΑΗ-64Α θα αρχίσουν να κοσμούν πλατείες…Τα chinook πάντως δεν έχουν Σ.Α….Ελπίζω κάτι να γίνει στο μέλλον…Η τιμή απόκτησης είναι σίγουρα συμφέρουσα αλλά καλό θα είναι να μην είναι τελείως …

  1. @SKYHOOK47

   Απο την παρακάτω περσινή δημοσίευση στο eAmyna, είχα την εντύπωση ότι τα Chinook παραδόθηκαν με τα AN/AAR-57(που αναφέρονται σαν ΣΑ common missile warning system CMWS).

   Επειδή η αναφορά για προγραμματισμένη παράδοση των Chinook με τα συγκεκριμένα συστήματα, υπάρχει και σε άλλο άρθρο του eAmyna, αναρωτήθηκα αν υπάρχει περίπτωση να παραδόθηκαν αλλά να μην έχουν εγκατασταθεί στα ελικόπτερα.
   Αναρωτήθηκα επίσης, αν τα Chinook της ΑΣ είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Flight Director(FD), το οποίο είναι εγκατεστημένο στα μοντέλα του US ARMY(σύμφωνα με επίσημες αναφορές).

   «Παραδίδονται τα ελικόπτερα Chinook, στην αναμονή για Kiowa Warrior

   Ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα απόκτησης 10+5 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αμερικανικά πλεονάσματα καθώς ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου η επιλογή των καταλληλότερων μετά από επιτόπια επιθεώρηση αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Στρατού με επικεφαλής τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού. Εκτός απροόπτου, η πρώτη παρτίδα ελικόπτερων αναμένεται στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου στις ΗΠΑ, οπότε θα υλοποιηθούν σημαντικές μεταβολές στην υφιστάμενη οργανωτική δομή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Με την παραλαβή της δεύτερης παρτίδας στα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους, η Αεροπορία Στρατού θα διπλασιάσει το στόλο των CH-47D Chinook, διαθέτοντας συνολικά 30 ελικόπτερα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα συνολικής αξίας $150 εκατ. ενεργοποιήθηκε με σημαντική καθυστέρηση καθώς η προκαταβολή ύψους $23 εκατ. κατεβλήθη μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Με βάση την σχετική ειδοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου 2014, παρέχονται 10 ελικόπτερα CH-47D Chinook, 23 κινητήρες T55-GA-714A, 12 αισθητήρες προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57, 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-220 High Frequency (HF), 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-186 Very High Frequency (VHF), 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-164 Ultra High Frequency (UHF)-AM, 12 συστήματα VOR ILS τύπου AN/ARN-123, 12 συστήματα AN/ARN-89 ή AN/ARN-149 Direction Finder Sets, 12 συστήματα AN/ASN-128 Doppler/GPS, 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-201D ή AN/ARC-201E VHF, 12 συστήματα IFF AN/APX-118, 3 συστήματα IFF AN/APX-118A και 12 συστήματα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ AN/APR-39A(V)1. Επιπρόσθετα, στο πακέτο απόκτησης των ελικοπτέρων περιλαμβάνονται ανταλλακτικά, υλικό αποστολών, εργαλεία επισκευών, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και τεχνική υποστήριξη ενώ η διακρατική σύμβαση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση έως 5 πρόσθετων ελικοπτέρων χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το οποίο και υλοποιείται.»

   http://e-amyna.com/παραδίδονται-τα-ελικόπτερα-chinook-στην-ανα/

   «Eξομοιωτές Chinook και 70 ελικόπτερα OH-58D για τον Ελληνικό Στρατό

   Λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση της αποδέσμευσης των ελικοπτέρων OH-58D και των προαναφερθέντων εκπαιδευτικών συσκευών εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές η δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας και δύο εξομοιωτών πτήσης ελικοπτέρων CH-47D. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς που έρχεται να συμπληρώσει την προμήθεια 15 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αμερικανικά πλεονάσματα η οποία υπογράφηκε από το ΥΠΕΘΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η DSCA (Defense Security Cooperation Agency) τον Δεκέμβριο του 2014, το προσφερόμενο πακέτο προς την Ελλάδα περιλαμβάνει 10 CH-47D Chinook, 23 κινητήρες T55-GA-714A (20 εγκατεστημένους στα ελικόπτερα και 3 για ανταλλακτικά), 12 αισθητήρες προειδοποίησης επερχόμενων βλημάτων AN/AAR-57 Common Missile Warning System (10 εγκατεστημένους και 2 ανταλλακτικά), 12 ασυρμάτους AN/ARC-220 (HF), 12 ασυρμάτους AN/ARC-186 (VHF), 12 ασυρμάτους AN/ARC-164 (UHF-AM), 12 συστήματα VOR/ILS τύπου AN/ARN-123, 12 συστήματα AN/ARN-89 ή AN/ARN-149 Direction Finder Sets, 12 συστήματα AN/ASN-128 Doppler/GPS, 12 ασύρματοι AN/ARC-201D ή AN/ARC-201E (VHF), 12 συστήματα IFF AN/APX-118, 3 συστήματα IFF AN/APX-118A, 12 συστήματα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ AN/APR-39A(V)1. Η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 150 εκατ. δολάρια. Ως γνωστόν, ακολούθησε η αύξηση του αριθμού των παραχωρούμενων ελικοπτέρων (και, αναλόγως, των αντίστοιχων παρελκομένων) από 10 σε 15. Αρχικά οι παραδόσεις τους προβλεπόταν να ξεκινήσουν στις αρχές του τρέχοντος καλοκαιριού, ωστόσο στο όλο θέμα υπήρξε μικρή καθυστέρηση λόγω της προσπάθειας της Αεροπορίας Στρατού να εντοπίσει τα ελικόπτερα εκείνα με τον μικρότερο δυνατό αριθμό ωρών πτήσης.»

   http://e-amyna.com/eξομοιωτές-chinook-και-70-ελικόπτερα-oh-58d-για-τον-ε/

   AN/AAR-57 common missile warning system (CMWS)

   http://www.baesystems.com/en-us/product/anaar57-common-missile-warning-system-cmws

  1. Φίλε Αχέροντα,

   με δύο λόγια το θέμα έχει ως εξής:

   Ας πούμε ότι τα επιθετικά ελικόπτερα θα απογειωθούν από έναν Προκεχωρημένο Χώρο Συγκεντρώσεως “Α” για να προσβάλουν στόχους σε μια περιοχή “Β”.

   Ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι τόσο η διαδρομή ΑΒ όσο και η ενέργεια στο Β θα είναι στο στυλ “στο έμπα έκοψε εκατό, στο έβγα δυο χιλιάδες και στο καλό το γύρισμα κανέναν δεν αφήκε”.

   Όμως η πραγματικότητα έδειξε ότι αν η διαδρομή ΑΒ όσο και η περιοχή των στόχων Β από πλευράς εχθρού δεν είναι ακριβώς όπως εκτιμήθηκε κατά τη σχεδίαση της αποστολής τότε τα ελικόπτερα κινδυνεύουν να την φάνε πολύ άσχημα. Δηλαδή η ενέργεια των επιθετικών ελικοπτέρων είναι δέσμεια των πληροφοριών σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ίσχυε σε μια χερσαία μονάδα ελιγμού.

   Οποιεσδήποτε απόψεις ευπρόσδεκτες.

   1. Ἡ δική μου επιφύλαξη σχετικά με τα ελικόπτερα,είναι ότι δέν έχουμε δεδομένη κάποια συντριπτική αεροπορική υπεροχή που θα εξασφαλίσει έναν χωροχρονικό θύλακα ασφαλείας μέσα στον οποίο αυτά θα αξιοποιηθούν,και μάλιστα θα επιφέρουν και επικά αποτελέσματα.
    Ίσως βέβαια ἡ προκρινόμενη τακτική,λόγω μικρών αριθμών Ε/ΕΠ να είναι δράση σε μικρές ομάδες,αξιοποιώντας τον αιφνιδιασμό,και σε συνέργεια με τα τακτικά συγκροτήματα στο έδαφος,και όχι ἡ μορφή της μαζικής επελάσεως α λά US Cavalry,και μάλιστα όχι σε ασφαλείς ουρανούς.
    Όλα αυτά εντελώς πρωτόλεια,βέβαια,το αντικείμενο είναι ευρύ,και καλό θα ήταν να είχαμε πληράστερη εικόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.