Έτοιμα να απογειωθούν τα… ξεχασμένα drones της ΕΛ.ΑΣ.

Του Λευτέρη Μπιντέλα, πρωτοδημοσιεύθηκε στο ethnos.gr

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]την τελική φάση έχει μπει η διαδικασία αξιοποίησης των drones της Αστυνομίας τα οποία ουσιαστικά είναι έτοιμα να απογειωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται στον αέρα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι χειριστές των drones αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την ειδική εκπαίδευση στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα εμπόδια που είχαν καθηλώσει τα αεροσκάφη φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί: Τα drones της ΕΛ.ΑΣ. κατηγοριουποιούνται ως Κρατικά Μέσα (όπως τα αντίστοιχα του Στρατού), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να σηκωθούν ακόμη και σήμερα.

Η αρχική φάση εκπαίδευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απρόοπτου, τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Η επαναδιάθεση στα SPYLITE (τα 3 μικρά drones) εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου. Η θεωρητική εκπαίδευση επί «Γενικών Αεροπορικών Θεμάτων», διάρκειας περίπου 3-4 εβδομάδων θα γίνει από την Πολεμική Αεροπορία, θα αρχίσει μέσα Σεπτεμβρίου για όλα τα στελέχη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επαναδιάθεση των 6 χειριστών στα SPYLITE (refresh course μιας εβδομάδας) και η αρχική εκπαίδευση των υπολοίπων χειριστών στα THUNDER-B (μεγάλα), διάρκειας περίπου δύο μηνών. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων και αφού συγκροτηθεί πλήρως η νέα Υπηρεσία στην οποία θα ενταχθούν τα drones, θα σχεδιαστεί λεπτομερώς και η επιχειρησιακή εκπαίδευση επί επιλεγμένων αποστολών αλλά και η εκπαίδευση εκπαιδευτών που θα αναλάβουν και τις επόμενες σειρές χειριστών.

Τονίζεται ότι στη θεωρητική εκπαίδευση, πέραν των άλλων, καλύπτονται όλα τα επιμέρους μαθήματα που προτείνονται και για τους χειριστές drones του ιδιωτικού τομέα από την ΥΠΑ αλλά και την ευρωπαϊκή αρμόδια υπηρεσία EASA. Το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και αξιοποίησης για τα drones από την ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική, ως Kρατικά Μέσα, εκτιμάται ότι θα εκδοθεί αφού προσδιοριστούν οι αποστολές που θα αναλάβουν στο εγγύς μέλλον (Β’ φάση, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής εκπαίδευσης), υπό την μορφή Πάγιων Διαδικασιών Επιχειρήσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των αποστολών και την σπουδαιότητά τους σε θέματα Ασφάλειας και Πολιτικής Προσασίας.
Η συγκρότηση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής για την εκπαίδευση, την εκπόνηση κανονισμού και τη συγκρότηση της σχετικής υπηρεσίας, υπήρξε απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, η οποία επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Στιγμιότυπο από τις δοκιμαστικές πτήσεις, πέρσι τον Αύγουστο στην Κωπαΐδα, των πρώτων drones που παραλήφθηκαν από το Ισραήλ.

H Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συνέστησαν την Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία συνεργάστηκε και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τη ρύθμιση του πλαισίου πτήσης των λεγόμενων οικιακών drones. Σκοπός της ομάδας ήταν η μελέτη των ισχυόντων διεθνών και κοινοτικών προτύπων και η τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της χώρας μας προς την κατεύθυνση του περιορισμού των εν λόγω πτητικών συσκευών, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής». Στο ίδιο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο υπ. Νίκος Τόσκας αναφέρεται ότι οι «αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες μας έχουν προβεί στην ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού για την παρακολούθηση της εν λόγω δραστηριότητας προς πρόληψη – αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας στρεφόμενης κατά προσώπων ή πραγμάτων».

Τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με εντολή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, συνέταξε σχέδιο κανονισμού για τις πτήσεις των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αφορά αποκλειστικά τα μη κρατικά drones, καθώς η χρήση τους επηρεάζει θέματα ασφάλειας (παρενοχλητική / παραβατική / παράνομη – εγκληματική χρήση) σε πολλούς τομείς. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε στην ΥΠΑ σχετικές απόψεις και προτάσεις για επιβαλλόμενους κανόνες-περιορισμούς σχετικά με το όλο θέμα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον υπό έκδοση κανονισμό.

Παροπλισμένα

Μέχρι και σήμερα, τα drones της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αποθηκευμένα και παροπλισμένα στις αποθήκες της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο. Παρέμεναν ανεκμετάλλευτα, μολονότι επιχειρησιακά έχουν τρομακτικές δυνατότητες. Τα έξι αεροσκάφη αποκτήθηκαν από ισραηλινή εταιρεία επί υπουργίας Νίκου Δένδια, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην αστυνόμευση και στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Το κόστος απόκτησης ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση Τόσκα για τη ρύθμιση σχετικά με τα «οικιακά» drones και, δεξιά, η αιτιολογική έκθεση της ΥΠΑ για τον σχετικό κανονισμό.

Επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια, επικυρώθηκε η συμφωνίας Ελλάδας/Ισραήλ με επίσκεψη του πολιτικού στο Τελ Αβίβ. Λίγο μετά, ξεκίνησε η εκπαίδευση των πέντε πρώτων χειριστών drones. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γιάννης Πανούσης παρέλαβε ως υπουργός τα τρία πρώτα drones τον Ιούλιο του 2015.

Το πρώτο σμήνος αποτελείται από τρία μικρά drones, μήκους 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 – 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας. Ο χειρισμός τους γίνεται από κινητό επιχειρησιακό κέντρο (βαν). Το δεύτερο σμήνος είναι τα μεγάλα αεροσκάφη με μήκος 2,5 μέτρα και άνοιγμα φτερών 4 μέτρα. Διαθέτουν κινητήρες, κάτι που τους επιτρέπει να πετάνε για περισσότερες από 20 ώρες, ενώ η εμβέλειά τους αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα.

ΑΞΙΑΣ ΣΧΕΔΟΝ 9 ΕΚΑΤ. €

Μετέωρη η ψηφιακή ασπίδα απέναντι στις πυρκαγιές

Και ενώ φαίνεται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρεθούν τελικά στον αέρα, άγνωστη παραμένει η τύχη του διαγωνισμού «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς», με ανάδοχο του έργου την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.». Η ένωση των εταιρειών «ΟΤΕ Α.Ε.-ΒΥΤΕ A.B.E.E – SATWAYS LTD» είχε υπογράψει σύμβαση για την εκτέλεση του έργου (Αριθ. Διακηρύξεως 4463/18-03-2014).

Η συμβατική αξία του έργου είναι 8.850.808,53 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και ο χρόνος υλοποιήσεως του έργου οριζόταν σε 18 μήνες, αρχόμενος από την ημέρα υπογραφής της συμβάσεως, μη συμπεριλαμβανομένων των χρόνων παραλαβής.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου ήταν η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Συντονισμού Δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και Ενημέρωσης Πολιτών, που θα μετέτρεπε την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών σε ψηφιακό «παιχνίδι».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής θα τοποθετούνταν προηγμένα πληροφοριακά συστήματα, η ενημέρωση για τις εστίες πυρκαγιάς θα γινόταν σε πραγματικό χρόνο μέσω e-mails, SMS και «έξυπνων» κινητών (smartphones).

Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2015 αναμενόταν σε πρώτη φάση να παραλάβει το Πυροσβεστικό ένα drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) μικρών διαστάσεων.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.