Ξεκινά η διαδικασία για την μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας» από τη Νέα Ιωνία του Βόλου προς τα νότια, πλησίον των αποβατικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία χρησιμοποιεί για να μεταβεί στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ιστο­σελίδα του Βόλου ο «Ταχυδρόμος» το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιμένει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου προκειμένου να δρομολογη­θεί το επόμενο βήμα, που είναι η μεταστάθμευση της Ταξιαρχίας σε νέο στρατόπεδα πλησίον της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας εντάσσεται στο σχέδιο δημιουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ). Με την υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμε­ων θα βρίσκονται υπό μια Διοίκηση, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και φυσικά για τις επιχειρήσεις. Οι δυνά­μεις που θα περιλαμβάνει η ΔΔΕΠ θα είναι: η 32η ΤΑΞ/ΠΝ (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών), η 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών), η 71 η Α/Μ ΤΑΞ (71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία), η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταδρομών) του Πολεμικού Ναυτικού και η 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης) της Πολεμικής Αεροπορίας».

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡ_ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ-26/05/2018 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Αυτή η μεταρρύθμιση στο πρότυπο του αμερικανικού μοντέλου ενιαίας διοίκησης ειδικών δυνάμεων (JSOC), αρχίζει να εμφανίζεται σαν απομίμηση, επειδή ξεφεύγει απο το πρότυπο μοντέλο στο οποίο δεν υπάρχει στοιχείο πεζοναυτών. Οι αμερικάνοι πεζοναύτες ανήκουν σε ξεχωριστή διοίκηση του MARSOC, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες Force Recon(FORECON) οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αναγνώριση στο εχθρικό έδαφος.

  Παρακάτω ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ απο τον αμερικανό Τζέρεμι Σκάχιλ, σχετικά με την δράση του JSOC στην ευρύτερη μέση ανατολή. Όπως επίσης μια ενδιαφέρον αναφορά σχετικά με το θέμα(στα αγγλικά και γερμανικά).

  The not-so-secret history of Special Operations
  http://www.luftpost-kl.de/luftpost-archiv/LP_16/LP00316_060116.pdf

  Απάντηση
  • Gunner

   Οι ΜΑΚ πρέπει να διαλυθούν και τις αποστολές τους πρέπει να αναλάβει το πεζικό που σταθμεύει στα νησιά. Δεν εκτελούν κάτι παραπάνω από κλασικό αγώνα πεζικού. Το μοναδικό που χρειάζεται είναι να αλλάξει εκ βάθρων η εκπαίδευση του πεζικού.

   Όσον αφορά την Ζ ΜΑΚ πρέπει να απορροφηθεί από την 32 ΤΑΞ/ΠΝ όπως επίσης και οι ΜΑΛ πρέπει να απορροφηθούν από τους πεζοναύτες.

   Οι βόρειοι ΚΔ πρέπει να απορροφηθούν από την 71η Α/Μ ΤΑΞ.

   Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε μονάδες με 100% επάνδρωση και 100% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το μοναδικό κακό στο παραπάνω σενάριο είναι ότι πρέπει να έχουμε λιγότερους διοικητές μονάδων, επιτελεία κτλ κτλ κτλ κι επίσης κάποιοι θα πρέπει να μάθουν να είναι στρατιώτες κι όχι τεμπέληδες, όπως συμβαίνει στα νησιά αυτήν την στιγμή και όχι μόνο όπως είδαμε πρόσφατα στον Έβρο, κάτι που δεν αρέσει στα στελέχη και πάρα πολύ.

   Απάντηση
   • Kostas

    θα πρότεινα να ενημερωθείς λίγο παραπάνω για την αποστολή και τον χαρακτήρα των ανωτέρω μονάδων.
    Οι προτάσεις σου δεν έχουν βάση. Οποίος γνωρίζει κάτι σχετικά με το αντικείμενο θα θεωρήσει την πρόταση σου αστεία.

    Επίσης τα δεδομένα σου είναι εντελώς λάθος
    Π.χ. Ότι τα ΕΤΕΘ είναι το ίδιο με το πεζικό.
    Μη τα πεις παραέξω αυτά.

   • Giorgos tsagaris

    ”…Οι ΜΑΚ πρέπει να διαλυθούν και τις αποστολες…….. παραπάνω από κλασικό αγώνα πεζικού…”
    ΛΑΘΟΣ

    ”…Όσον αφορά την Ζ ΜΑΚ πρέπει να απορροφηθεί από την 32 ΤΑΞ/ΠΝ όπως επίσης και οι ΜΑΛ πρέπει να απορροφηθούν από τους πεζοναύτες…”
    ΛΑΘΟΣ

    ”…Οι βόρειοι ΚΔ πρέπει να απορροφηθούν από την 71η Α/Μ ΤΑΞ…”
    ΛΑΘΟΣ

    Η ημιμαθεια σκοτωνει….

    ”…Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε μονάδες με 100% επάνδρωση και 100% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα……………. κι όχι τεμπέληδες, όπως συμβαίνει στα νησιά αυτήν την στιγμή και όχι μόνο όπως είδαμε πρόσφατα στον Έβρο, κάτι που δεν αρέσει στα στελέχη και πάρα πολύ…”

    Η εμμονη τυφλωνει…

    Εντελως φιλικα αδερφε…

 2. Gunner

  @ Kostas

  Η αποστολή των παραπάνω μονάδων υφίσταται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Μονάδες με 30-40% επάνδρωση δεν έχουν καμία μαχητική αξία. Αν από την άλλη έχεις 2 ελίτ ταξιαρχίες ταχείας αντίδρασης με ικανότητες ειδικών επιχειρησεων, έχεις κάτι στα χέρια σου.

  Οι ΜΑΚ χρησιμοποιούνται περίπου όπως οι πεζοναύτες σε άλλες χώρες. Δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση ούτε πάνω από όλα τα μέσα να δράσουν όπως φαντάζεσαι.

  Απάντηση
 3. macho

  Θα συμφώνησω με τον Gunner η ύπαρξη υποστελεχομενων ΜΑΚ δεν νομιζω οτι προσφέρει κάτι.’Η τις φτιαχνεις όπως πρεπει’η τις καταργεις.αμφίβιες αποστολές μπορούν να εκτελέσουν και οι πεζοναύτες(βλέπε royal marines).επίσης θα συμφωνησω και για την εκπαίδευση.και το πεζικό χρειαζεται αναβαθμιση και σε εκπαίδευση και σε μεσα.έχουμε επαναπαυθει με την ύπαρξη των ειδικών δυνάμεων και έχουμε παραμελήσει όλα τα υπολοιπα τμήματα του στρατου.ο έλληνας πεζικάριος είναι τελείως ανεκπαιδευτος.ενα καλό μέτρο θα ηταν η αύξηση της θητείας(τουλαχιστον σε 18 μηνες)για πεζικό ,τεθωρακισμένα,πυροβολικό κλπ όπλα και σώματα.επίσης η θητεία στις ειδικές δυνάμεις θα πρεπει να είναι αντίστοιχη για να μην πω και μεγαλύτερη(2 χρόνια ).κανεις κληρωτός δεν προλαβαινει να εκπαιδευθει μέσα σε 9 μηνες.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: