Έφτασε στην Ελλάδα το νέο περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ τύπου STAN PATROL 5509 (βίντεο)

Νέο περιπολικό σκάφος Stan Patrol 5509 για το Λιμενικό (Proelasi Προέλαση/Flickr)

Ένα ακόμη σκάφος για την προστασία των ελληνικών θαλασσίων συνόρων παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή. Το νέο περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης ΛΣ 090 Γαύδος αφίχθηκε στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου και αναμένονται οι διαδικασίες αποδοχής του από το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για ένα σκάφος τύπου STAN PATROL 5509 της ολλανδικής εταιρείας Damen το οποίο παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 με συνολικό κόστος 28,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αγοράς του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε και πιο ειδικά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και από εθνικούς πόρους με 25%. Ουσιαστικά από τα 28,8 εκατ. ευρώ η Ελλάδα κατέβαλε τα 7,2 εκατ. ευρώ.

Το STAN PATROL 5509 έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα, βύθισμα 2,9 μέτρα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους.

Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες. Η γάστρα του σκάφος του πλοίου είναι κατασκευασμένη από χάλυβα ενώ η υπερκατασκευή από κράματα αλουμινίου.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλοίου είναι πλώρη τύπου AxeBow που έχουν υιοθετήσει οι σχεδιαστές της ολλανδικής εταιρείας. Το νέο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης δεν διαθέτει οπλισμό. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη.

Το νέο σκάφος θα προστεθεί στο στόλο των υπαρχόντων τεσσάρων περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης τύπου Europatrol-250 Mk.1 και Sa’ar-4 που το Λιμενικό Σώμα διαθέτει.

Πηγή: viadiplomacy.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.