Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 ολοκληρώθηκε η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη (SETC) 2017. Ο νικητής ουλαμός προέρχεται από την Αυστρία, που συμμετείχε για πρώτη φορά. Οι στρατιώτες των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων “Bundesheer” που διέθεταν το άρμα μάχης Leopard 2A4 δεκαετίας 1980, νίκησαν την περυσινή νικήτρια Γερμανία. Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Μαΐου, ομάδες από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) προσπάθησαν να επιδείξουν τις ικανότητες τους σε αριθμό διαφορετικών δεξιοτήτων.

Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι επιθετικές ενέργειες, αμυντικές ενέργειες, εντοπισμός/ταυτοποίησή στόχου τρίτων συμμαχικών και εχθρικών στόχων, εκτίμηση απόστασης στόχου χωρίς την χρήση του αποστασιόμετρου λέιζερ, ακριβείς αναφορές κατάδειξης στόχου σε μια προσομοιωμένη αστική περιοχή και βολές ατομικού οπλισμού (πιστόλια και οπλοπολυβόλα). Τμήμα του SETC ήταν επίσης η περισυλλογή ενός άρματος το οποίο προσομοίωνε το ακινητοποιημένο άρμα εν μέσω ΧΒΡΠ επίθεσης, εκκένωση και περίθαλψη των τραυματισμένων, αίτηση πυρών υποστήριξης πυροβολικού/αεροπορίας και οδήγηση ακριβείας μέσα σε προκαθορισμένη πορεία. Τα πληρώματα έπρεπε επίσης να αντέξουν μια δοκιμασία σωματικής κατάστασης. Εν συγκρίσει με την περασμένη χρόνια η βαθμολόγηση είχε αλλάξει.

Οι επιβεβαιωμένες κατατάξεις ειναι:

· Αυστρία (Leopard 2A4)
· Γερμανία (Leopard 2A6)
· Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (M1A2 SEP v2)

Όπως αναμένονταν, τα Leopard 2 κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, πέρυσι όλες οι τρεις πρώτες ομάδες διέθεταν άρματα μάχης Leopard 2. Το γεγονός ότι το παλιότερο Leopard 2Α4 κατάφερε να νικήσει τα κατά δεκαέξι χρόνια νεότερα Leopard 2Α6 μας δίνει πολλούς λόγους για να κάνουμε εικασίες. Φαίνεται πως τo άρμα μάχης Leopard 2A6 (όπως και τα άρματα μάχης Leclerc και M1A2) πιθανόν να μην κατάφεραν να κανουν πλήρης χρήση των περισσότερο σύγχρονων σκοπευτικών τους, καθώς δεν ελεγχθήκαν οι νυχτερινές πολεμικές επιχειρήσεις. Το Leopard 2A4 – εφοδιασμένο μόνο με ένα μονό, παλιό θερμικό περισκόπιο- έπρεπε να τα πήγαινε πολύ χειρότερα από αυτά τα άρματα μάχης. Το περιορισμένο πεδίο κατά τις δοκιμασίες των βολών επίσης κατέστησε αδύνατη τη χρήση των μακρύκαννων πυροβόλων από τους γάλλους και γερμανούς αρματιστές.

Austria_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τα πληρώματα των τεσσάρων αυστριακών Leopard 2A4 με το έπαθλο τους.

Ωστόσο υπάρχει ένας άλλος μεγάλος παράγοντας για τη νίκη της Αυστρίας: η εκπαίδευση πληρώματος. Η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη δεν σχεδιάστηκε ως μια αξιολόγηση τεχνικών χαρακτηριστικών των αρμάτων μάχης, αλλά αντ’αυτου προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο καλά ένας ουλαμός μιας χωράς μπορεί αποδώσει με τον δικό του εξοπλισμό. Οι αυστριακοί αρματιστές νίκησαν, επειδή ήταν τα καλύτερα εκπαιδευμένα πληρώματα (ή μάλλον: μπόρεσαν και εφάρμοσαν το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης τους).

Με βάση τη φωτογραφία ενός φύλλου βαθμολόγησης, η οποία λήφθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι αυστριακοί κατάφεραν να αποδώσουν καλύτερα στην αίτηση πυρών, το τμήμα του διαγωνισμού με την μεγαλύτερη βαθμολογία. Οι αυστριακοί αρματιστές κατάφεραν να λάβουν 696 από τους 700 πιθανούς βαθμούς, ενω οι υπόλοιπες ομάδες όπως οι γερμανοί και πολωνοί έλαβαν μόνο 500 και 450 βαθμούς αντίστοιχα. Τα Leopard 2 κατάφεραν να λάβουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις επιθετικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την υψηλή ποιότητα και απόδοση των οπτικών και του συστήματος ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) του άρματος. Τα πληρώματα των ουλαμών των Leopard 2A4 και Leclerc κατάφεραν να κανουν τον ταχύτερο χρόνο στη δοκιμασία της οδήγησης ακριβείας, και τα δύο άρματα τύχαινε να έχουν την μεγαλύτερη σχέση ισχύς-βάρους από όλα τα διαγωνιζόμενα μοντέλα. Αυτό ίσως να δώσει στους σχεδιαστές αρμάτων έναν λόγο για να σκεφτούν, αν η αναβάθμιση των κινητήρων δεν θα έπρεπε να αποτελέσει μια προτεραιότητα για το μέλλον, ειδικά έκτοτε που αναβαθμίστηκαν οι θωρακίσεις αυτό οδήγησε στην αύξηση του βάρους μάχης των αρμάτων όπως τα M1 Abrams και Leopard 2 κατά περισσότερους από εφτά τόνους.

Germany_SETC_2017_ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Το φύλλο των βαθμολογίων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στον SETC 2017 υπήρχαν 12 διαφορετικές δοκιμασίες/στάδια τα οποία παρείχαν συνολική βαθμολογία 1500 πιθανών βαθμών. Ωστόσο, επίσημα στοιχεία από τον Αυστριακό Στρατό (οι βαθμολογίες κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, δεν ολοκλήρωσαν όλες οι ομάδες τον ίδιο αριθμό αποστολών) και η φωτογραφία από το φύλλο των βαθμολογίων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δείχνουν ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1500 πιθανοί βαθμοί.

Germany_SETC_2017_ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ_1

Ανεπιβεβαίωτες φήμες ενός ουκρανικού ιστοτόπου υπονόησαν ότι η γαλλική ομάδα με το άρμα μάχης Leclerc κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση, ενώ ο ουκρανικός ουλαμός -που χρησιμοποίησε την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος T-64BV (το οποίο κάποιες φορές αναφέρεται και ως T-64BM)- έλαβε την πέμπτη θέση. Τα άρματα αυτά εφοδιάστηκαν με νέους ασυρμάτους, συστήματα GPS και σκοπευτικά νυχτερινής παρατήρησης πριν αποσταλούν στον SETC 2017. Προφανώς τα πληρώματα μπόρεσαν και νίκησαν κάποιους άλλους ουκρανούς στρατιώτες με T-64Bm και T-80BV σε έναν εθνικό διαγωνισμό πριν αποσταλούν την Γερμανία. Υποτίθεται ότι η πολωνική ομάδα με τα Leopard 2A5 κατέλαβε την τελευταία θέση, κάτι το οποίο οφείλεται στην ελλειπή εκπαίδευση τους, πέρυσι οι πολωνοί κατόρθωσαν να ξεπεράσουν όλους εκτός από τους γερμανούς και δανούς αρματιστές. Έχοντας ως βάση το φύλλο των βαθμολογίων από το μέσο των δοκιμασιών οι πολωνοί αρματιστές είχαν σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις στην περισυλλογή βεβλαμμένου οχήματος σε σενάριο ΧΒΡΠ απειλής, στην οδήγηση ακριβείας, στην αίτηση πυρών, στην αναγνώριση οχημάτων και την εκτίμηση απόστασης. Άλλοι ισχυρισμοί που δικαιολογούν την χαμηλή απόδοση του πολωνικού ουλαμού λένε ότι το ΣΕΠ ενός άρματος Leopard 2A5 χάλασε σε τέτοιο σημείο που το πλήρωμα δεν μπορούσε να το επισκευάσει. Ωστόσο, τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι μπόρεσαν να καταλάβουν την τετάρτη θέση νικώντας τον γαλλικό και τον ουκρανικό ουλαμό -ίσως αυτό να είναι πιθανό, γιατί μετά τη δοκιμασία προστέθηκε μια τροποποίηση με σκοπό την αναπλήρωση της απώλειας ενός άρματος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αμερικανικού ιστοτόπου Stripes.Com, όλα τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο.

Germany_SETC_2017

Το τρόπαιο και τα βραβεία για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση.

Το 2017 ο Στρατός των ΗΠΑ διέθεσε μόνο έναν ουλαμό για να διαγωνιστεί στην Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη, πέρυσι δύο ουλαμοί των ΗΠΑ προσπάθησαν όσο μπορούσαν για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Τότε τα άρματα M1A2 SEP v2 κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πέμπτη και έκτη θέση, νικώντας μόνο τα άρματα μάχης M-84 του Σλοβενικού ουλαμού.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα απ’ολα τα άρματα μάχης του οπλοστασίου του (το M1A2 SEP v2, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 2011) αλλά και πάλι απέτυχε να νικήσει τουλάχιστον έναν από τους χρήστες Leopard 2 με πολύ πιο παλιό υλικό. Αυτό σημαίνει είτε η εκπαίδευση των αμερικάνων αρματιστών είναι χαμηλού επιπέδου ή ότι το M1A2 SEP v2 χρειάζεται αρκετή δουλεία για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο απόδοσης με τις παλιότερες γερμανικές σχεδιάσεις. Έχοντας ως βάση τα ελάχιστα γνωστά αποτελέσματα, ο ουλαμός των αμερικάνικών αρμάτων μάχης τα πήγε λίγο χειρότερα στις επιθετικές ενέργειες (βολές, παρατήρηση στόχου) απ’οτι οι γερμανόφωνες ομάδες, ενώ, επίσης, τα πήγε πολύ χειρότερα στην οδήγηση ακριβείας. Ειδικά ανάμεσα στις δοκιμασίες του διαγωνισμού που επηρεάζονται περισσότερο από το υλικό και τον εξοπλισμό πρέπει να είναι οι επιθετικές ενέργειες.

Η φιναλίστ του SETC 2016, η Δανία, δεν μπόρεσε να συμμετέχει λόγω οικονομικών λόγων. Η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη είναι μια αρκετά δαπανηρή διοργάνωση, δεν απαιτείται μόνο η αποστολή των πληρωμάτων τεσσάρων αρμάτων, αλλά επίσης και η μεταφορά τεσσάρων αρμάτων στη νότια Γερμανία. Αντ’αυτου η Δανία αποφάσισε να διαγωνιστεί στη “Δοκιμασία Ουόρθιγκτον” στον Καναδά και στην “Αρματική Δοκιμασία Νόρντικ” στην Σκανδιναβία, και οι δύο διαγωνισμοί απαιτούν μόνο δύο τετραμελή πληρώματα, ενώ τα άρματα μάχης μπορούν να ενοικιαστούν.
Τον επόμενο χρόνο η Σουηδία θα διαγωνιστεί στην Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη, πιθανόν με την αναβαθμισμένη έκδοση του Strv 122, υπάρχουν ελπίδες ότι στον SETC 2018 θα συμμετάσχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς με το Challenger 2 και το Leopard 2 (2A6 ή 2A6M) αντίστοιχα.

Απόδοση/Μετάφραση από το Bellow The Turret Ring για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. ΚΝ

  Η αλήθεια ειναι πως οι ΗΠΑ ποτε δεν είχαν παράδοση στο στρατό ξηράς , σε σύγκριση με τις ηπειρωτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Σίγουρα δεν μου κάνει εντύπωση πως στους διαγωνισμούς κερδίζουν Γερμανοί ή γερμανόφωνοι απο την κεντρική Ευρώπη με παράδοση στις αρματομαχιες. Πιστεύω πως για τις αποτυχίες των ΗΠΑ οφείλεται η έλλειψη “κουλτούρας” εκπαίδευσης σε αυτο το τύπο μάχης σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες , άλλωστε όταν κάθε χιλιόμετρο που προχωράς προηγείται και ενα air strike που ισοπεδώνει τον εχθρό , δεν χρειάζεσαι και ιδιαίτερο ταλέντο. Πολύ ενδιαφέρον θα είχε σε διαφορετικές εποχές , να βλέπαμε ενα τετοιο διαγωνισμό όπου θα συμμετείχαν και Ρώσοι. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τις δυο παραδοσιακές ηπειρωτικες δυνάμεις της Ευρώπης να συγκρούονται .

  Απάντηση
 2. T.T.

  Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε στη δοκιμασία στις επιθετικές και στις αμυντικές επιχειρήσεις τι ακριβώς τους ζήτησαν να κάνουν.

  Απάντηση
 3. Gunslinger32

  Ωραίοι οι αγώνες και διαγωνισμοί, ποσά λέει όμως μια τέτοια άσκηση για την συμπεριφορά των πληρώματων σε σοβαρές περιπτώσεις(πολέμου), όπου η ψυχολογική κατάσταση εν όψει του χειρότερου σενάριου είναι διαφοερετική εξαιτίας των φόβων και του άγχους.

  Η απορία μου(σαν τροφή για σκέψη): ?
  Μπορεί η απόδοση των καλύτερων πληρωμάτων στις ασκήσεις και στους διαγωνισμούς, να είναι μια ρεαλιστική ένδειξη για το πως θα δράσουν/αντιδράσουν οι ίδιοι άνθρωποι σε μια περίπτωση όπου θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος να χτυπηθούν ανά πάσα στιγμή απο εχθρικά πυρά θα υπάρχει πραγματικά και όχι μόνο σε εξομοίωση;

  Οι αμερικάνοι που ασχολήθηκαν με το “φαινόμενο του δισταγμού” που παρουσιάστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό αμερικανών στρατιωτών στον Β’ΠΠ, κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα, για την συμπεριφορά ανθρώπων σε περιπτώσεις πολέμου.

  Απάντηση
  • T.T.

   Φίλε Gunslinger32
   Με αφορμή το σχόλιο σου μερικές ιδέες για την εκπαίδευση για να ενισχύσουμε τον διάλογο.
   Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι ανεξαρτήτως όπλου – σώματος ο μαχητής ξεκινάει από τα βασικά του πεζικού.
   Μετά ακολουθεί η εκπαίδευση πληρώματος/στοιχείου. Η κορωνίδα της εκπαίδευσης του πληρώματος είναι η βολή.
   Μετά το πλήρωμα πρέπει να μάθει τα της τακτικής μέσα στον ουλαμό και μετά στην ίλη. Χωρίς βολές, γιατί όταν υπάρχουν βολές όλα είναι συγχρονισμένα και δεν υπάρχει τίποτα απροσδόκητο. Γι΄ αυτό χρειάζονται πεδία ασκήσεων με μεγάλο χώρο ώστε στους εκπαιδευόμενους να δίνονται πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Αφού περάσει αυτό το στάδιο και έχουν αποκτήσει όλοι τον ίδιο αριθμό εικόνων και παραστάσεων και έχουν μάθει να μιλάνε την ίδια γλώσσα και όταν λένε «θα γίνει αυτό» καταλαβαίνουν όλοι το ίδιο πράγμα, πάμε παρακάτω.
   Το μεγάλο πρόβλημα στην εκπαίδευση το έχουν το πεζικό και τα τεθωρακισμένα γιατί αφού έρχονται σε επαφή με τον εχθρό πρέπει ο εχθρός να μπορεί να αναπαρασταθεί.
   Αυτό μόνο με τα MILES (Multiple Intergraded Laser System) μπορεί να γίνει, όπως το κάνουν οι Αμερικανοί στο NTC και αλλού, όπως το κάνουν οι Γερμανοί, κλπ, κλπ.
   Γι΄ αυτό είχα και την απορία τι ακριβώς τους ζητάνε στη δοκιμασία στις επιθετικές και στις αμυντικές επιχειρήσεις.
   Δεν έχω καμία δικιά μου σχετική εμπειρία αλλά μιλώντας με συνάδελφο που είχε περάσει το σχολείο ουλαμαγών στην Αμερική μου είπε ότι την εβδομάδα της άσκησης διπλής ενεργείας απέναντι στην OPFOR και με την απειλή να σου χτυπήσουν το άρμα ανά πάσα ώρα και στιγμή ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ρεαλιστικό από αυτό.
   Οπότε πιστεύω ότι ένα πεδίο ασκήσεων με MILES δίνει μια καλή εικόνα για τις δυνατότητες των πληρωμάτων.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις εξηγήσεις, όταν διάβασα την είδηση για τον διαγωνισμό θυμήθηκα παλιές συζητήσεις που είχα με φίλους και γνωστούς που υπηρέτησαν σε διάφορες ειδικότητες στα τεθωρακισμένα της Bundeswehr.

    Σε μια περίπτωση θυμάμαι που μου έλεγε ένας φίλος που υπηρετούσε στα Leopard 2, για μια άσκηση/συνεκπαίδευση που είχαν με τους βρετανούς. Παρόλο που υπήρχε υψηλή ένταση και νευρικότητα στα πληρώματα, δεν υπήρχε φόβος.

    Η συγκεκριμένη αναμέτρηση κατέληξε σε σύντομο φιάσκο/βατερλό για τους γερμανούς(σύμφωνα με τα λεγόμενα του), με νικητές τους βρετανούς που χρησιμοποίησαν τακτικές των Γερμανών γρεναδιέρων απο την εποχή του Β’ΠΠ για να ακινητοποιήσουν και να καταστρέψουν εικονικά τα γερμανικά άρματα μάχης.

    Ένας λόγος για το παραπάνω ερώτημα που έθεσα, είναι και διάφορα παραδείγματα απο διάφορες περιπτώσεις στις οποίες χτυπήθηκαν δυνάμεις απο φιλικά πυρά που φαίνεται να προέκυψαν απο φόβο και έλλειψη ψυχραιμίας, σε μια δύσκολη και συγκεχυμένη κατάσταση/περίπτωση. Για αυτό νομίζω ότι δίπλα στην εκπαίδευση του προσωπικού στα διάφορα οπλικά συστήματα και στις τακτικές, έχει σημασία και η ψυχολογία.

    Δυο συγκεκριμένα παραδείγματα με άρματα μάχης σε περιπτώσεις friendly fire η Blue in Blue, είναι τα παρακάτω με τους βρετανούς και αμερικανούς, και ένα η βύθιση του τουρκικού πλοίου «Κοτζάτεπε» το 1974, απο την ΤΗΚ.

    1)
    The deaths of two UK soldiers killed after a so-called «friendly fire» incident has underlined the dangers involved in fighting such a fast-paced war.

    The two soldiers were riding in a Challenger II tank when it came under fire from another British tank, which either missed its target or ricocheted into their path.
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/2887235.stm

    2)

    A. The 4th Squadron of the 7th Cavalry Regiment (Between 3:00 – 5:30 PM, February 26, 1991)

    DU rounds fired from Abrams tanks hit three Bradleys between 3:00 and 5:30 PM on February 26th during a large-scale tank battle. Visibility was poor due to dusk, blowing sand and smoke. The vehicles were either mistaken for Iraqi vehicles or were caught in the crossfire of a shifting and confused battlefield.

    http://www.gulflink.osd.mil/du_ii/du_ii_tabh.htm

 4. Theofilos Charalampidis

  Σχετικά με τους Αμερικάνους η αλήθεια είναι ότι μετά το Βιετνάμ δεν δώσανε ποτέ μάχες με ισάξιο αντίπαλο και νομίζω πως στο Βιετνάμ δεν δοθήκανε μάχες με άρματα, πιστεύω αν ειχαν να αντιμετωπίσουν πχ. Έλληνες, Γερμανούς η Ρώσους σε μια πραγματική μάχη θα είχαν χάση και τα σώβρακα τους!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: