Ήταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που βύθισαν το Ρωσικό υποβρύχιο Κούρσκ

kursk
Το υποβρύχιο Kursk κατασκευάστηκε το 1992, βυθίστηκε μετά από έκρηξη στη Θάλασσα του Μπάρεντς, κανένας από το πλήρωμα των 118 ανδρών δεν επέζησε. (Φωτογραφία: Direttanews)

Το στρατηγικό υποβρύχιο “Κουρσκ” το οποίο βυθίστηκε το 2000 το βύθισαν οι Αμερικάνοι. Αυτή η θεωρία συζητείται στη Ρωσία και έρχεται ξανά στην επιφάνεια από το Πολωνικό εβδομαδιαίο περιοδικό Wprost, το οποίο παραπέμπει στα στοιχεία που φέρεται να πήρε από τον Ρωσο αξιωματικό του γενικού επιτελείου “Αντισυνταγματάρχη Andrei.” Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, η συγκράτηση των Ρώσων επέτρεψε να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος ευρείας κλίμακας.

Το γεγονός ότι το “Κουρσκ” βυθίστηκε από έκρηξη τορπίλης υιοθετήθηκε από τη Ρωσία ως η επίσημη θέση. Η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας το 2002 έλεγε ότι η τορπίλη ήταν ελαττωματική και εξερράγη από μόνη της όπου ακολούθησε και η έκρηξη.

Σχεδόν αμέσως μετά το ατύχημα κάποιοι ναύαρχοι και αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το “Κουρσκ” τορπιλίστηκε από υποβρύχιο των ΗΠΑ, το οποίο έπλεε στην περιοχή της άσκησης. Επίσης, κάποιοι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι το Ρωσικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με ενα ξένο υποβρύχιο.

Η πρώτη πληροφορία για κάθε απροσδόκητο γεγονός που παίρνει στη συνέχεια διατάσεις επίσημου μύθου, κατά κανόνα, είναι η πλησιέστερη στην αλήθεια.

Η ίδια θεωρία επίσης αναπτύχθηκε από τον Γάλλο σκηνοθέτη Jean-Michel Carré στην ταινία “Kursk”: “Submarine in turbid waters,” (2005). Σύμφωνα με την ταινία, το Ρωσικό υποβρύχιο παρακολουθούσαν δύο Αμερικάνικα υποβρύχια, το “Memphis” και το “Toledo.” Το “Toledo” είχε πλησιάσει επικίνδυνα κοντά. Για να αποφευχθεί επίθεση από το Ρωσικό υποβρύχιο στο “Toledo”, το “Memphis” φέρεται να εξαπέλυσε μία τορπίλη Mk-48 στο “Κουρσκ.”

Σύμφωνα με το Καναδικό “History TV Channel”, κατά την πορεία παρακολούθησης του “Κουρσκ”, το “Toledo” προσπάθησε να πλησιάσει πιο κοντά, αλλά  εκείνη την στιγμή το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εκτέλεσε ελιγμό. Ο κυβερνήτης του “Memphis”, πίστεψε ότι το “Κουρσκ” θα επιτίθετο στο “Toledo” (προφανώς λαμβάνοντας ηχητικό σήμα από τις θήρες τορπιλών που άνοιξαν), και τορπίλισε το Ρωσικό υποβρύχιο.

Σύμφωνα με τον “Αντισυνταγματάρχη Andrei”, μετά το ατύχημα το μικρό υποβρύχιο As-15 (προφανώς, κλάσης Kashalot – Project 1910) βρήκε αμέσως το το “Κουρσκ”. Ωστόσο, δεν υπήρξε απόφαση για επιχείρηση διάσωσης – αν, όπως ισχυρίζεται η πηγή, υπήρχαν δύτες επί του σκάφους σε θέση να επιχειρήσουν σε βάθος μέχρι 200 μέτρα. Το “Κουρσκ” βρισκόταν σε βάθος 108 μέτρων.

Τα “Kashalots” είναι είναι από τα πιο μυστικά υποβρύχια του Ρωσικού Ναυτικού. Μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο αν είναι υπό τις διαταγές της Ναυτικής διοίκησης. Τουλάχιστον μέχρι το 1986 (την στιγμή που το πρώτο υποβρύχιο αυτού του τύπου ήταν σε χρήση για τρία χρόνια), είχε καταχωρηθεί στα μητρώα της Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye (GRU).

“Πιστέψαμε ότι το πλήρωμα είχε σκοτωθεί, δεν υπήρχε επαφή μαζί τους” συνέχισε ο αντισυνταγματάρχης. “το τηλέφωνο χτύπησε, το σήκωσε ο Korabelnikov, καθώς άκουγε το ακουστικό, χλόμιασε και μουρμούρησε: “Οι ΗΠΑ (…) βύθισαν το υποβρύχιο, θα γίνει πόλεμος!”

Φυσικά, η Αμερικάνικη πλευρά απέρριψε και τις δύο θεωρίες. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του βρετανικού υποβρύχιου ‘Splendid” στην περιοχή, ξεχάστηκε. Το 1986 αντιμετώπισε ενα Σοβιετικό υποβρύχιο “Simbirsk” και το 1999 εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk εναντίων στόχων αντιαεροπορικών ραντάρ στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά την έκρηξη στο υποβρύχιο “Κουρσκ”, πήγε για επισκευή σε ΝΑΤΟική βάση.

Η παρουσία των δύο υποβρυχίων στην περιοχή του ατυχήματος, μαζί με εμπλοκή της μεγαλύτερης δύναμης ανάμεσα σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης των Ρώσων ναυτών.

Ενδιαφέρον είναι ότι μετά το ατύχημα, ήταν δυνατό να εντοπιστεί η διαδρομή των Αμερικανών μετά το περιστατικό, αλλά η κατάσταση με το Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο δεν έχει αποσαφηνιστεί.

HMS SPLENDID
Το υποβρύχιο Splendid, κατασκευάστηκε το 1979, το 1999 εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk εναντίων στόχων αντιαεροπορικών ραντάρ στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (Φωτογραφία: defencetalk)

Η ιδέα μια πιθανής εμπλοκής του “Splendid” στη καταστροφή του “Κουρσκ” ανησυχεί του Βρετανούς. Η Βρετανική “Wikipedia” στη ιστοσελίδα που αφιερώνει για αυτό το υποβρύχιο, έκανε μια μεγάλη υποχώρηση. Ισχυρίζεται ότι το Βρετανικό υποβρύχιο δεν είχε σχέση με την καταστροφή του Ρωσικού υποβρυχίου.

“Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες, οι θεωρητικοί συνωμοσίας τις έχουν διαδώσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.” αναφέρει η “Wikipedia.”

Πράγματι, πίσω στο 2000, η εφημερίδα “Nezavisimaya Gazeta” δημοσίευσε την γνώμη ενός επικεφαλής από τους δύτες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του το υποβρύχιο “Splendid” βρέθηκε να είναι δίπλα στο “Κουρσκ” στο βυθό της Θάλασσας Μπάρεντς, και χτυπήθηκε κατά την διάρκεια μιας από τις επιχειρήσεις που είχε ως σκοπό την ανέλκυση του Ρωσικού υποβρυχίου. Ο αρθρογράφος υπαινίσσεται ότι σύντομα θα ακούσουμε για την απόσυρση η τον καταστροφή του υποβρυχίου.

Τον Οκτώβριο του 2000, σύμφωνα με το BBC, 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια (συμπεριλαμβανομένων όλων των υποβρυχίων “Swiftsure“) αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση εξαιτίας μια διαρροής στο σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα σε ενα υποβρύχιο κλάσης “Trafalgar“. Είναι άγνωστο πόσα υποβρύχια επέστρεψαν αργότερα σε ενεργό δράση.

Σύμφωνα με το κατάλογο “Jane”, το υποβρύχιο είχε διαγράφει το 2004. Παρόλο που ήταν το τελευταίο και το πιο καινούριο υποβρύχιο κλάσης “Swiftsure” (σε σύνολο έξι), ήταν το πρώτο που θα πήγαινε για διάλυση στα άχρηστα μέταλλα.

Φαίνεται ότι το 2003 αυτό το υποβρύχιο, σύμφωνα με Βρετανικές πηγές βασιζόμενες αποκλειστικά και μόνο σε δύο μικρές αναφορές του BBC, “εργάστηκε” εναντίον στόχων στο Ιράκ. Παρεμπιπτόντως, σ’ ένα από αυτά τα ρεπορτάζ παρουσιάζεται με σαφήνεια μια ενδιαφέρουσα εικόνα: ένας ναύτης να φωτογραφίζει στα κρυφά στο σαφώς “τσαλακωμένο” “Slendid.”

Μια ακόμα σκοτεινή και τραγική ιστορία είναι συνδεδεμένη με την απουσία ή παρουσία του υποβρυχίου στο Περσικό Κόλπο κατά την διάρκεια του πολέμου εναντίων του Ιράκ.

Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 2003, ο James Forlong, ένας πρώην δημοσιογράφος και εκφωνητής του Sky News, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ανατολικό Sussex.

Είχε απολυθεί από την υπηρεσία των ειδήσεων του Sky TV αφού ετοίμασε ένα ψεύτικο ρεπορτάζ σχετικά με τη συμμετοχή του υποβρυχίου “Splendid” στο πόλεμο του Ιράκ. Προσεχτική παρατήρηση από προσωπικού του BBC ανακάλυψε ότι κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων το υποβρύχιο ήταν στην αποβάθρα, και ο Forlong χρησιμοποίησε ενα βίντεο από το αρχείο.

Η χρήση βίντεο αρχείου είναι συνηθισμένη στη τηλεόραση. Αλλά αυτή τη φορά, ο Forlong, προφανώς, ήταν πολύ αναστατωμένος και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Δεν είπε ποτέ γιατί ετοίμασε το ψεύτικο βίντεο της συμμετοχής του “Splendid” στο πόλεμο του Ιράκ.

Εφημερίδα Pravda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
    Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”
    ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

    ΤΡΕΞΤΕ GIDIA ΤΡΕΞΤΕ

    Σαν σημερα το 2000

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.