Αίγυπτος και Κατάρ ίσως υποβάλλουν νέες παραγγελίες αεροσκαφών Rafale

Rafale DM01 ©Alexandre Dubath
Rafale DM01 ©Alexandre Dubath

[dropcap size=small]Α[/dropcap]ίγυπτος και Κατάρ ίσως κάνουν χρήση των προαιρέσεων τους σχετικά με τα επιπρόσθετα μαχητικά αεροσκάφη Rafale μέχρι το τέλος του έτους και να προσθέσουν 24 επιπλέον αεροσκάφη στο βιβλίο παραγγελιών της Dassault, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο LaTribune.

Και οι δύο χώρες διαθέτουν προαιρέσεις για δώδεκα αεροσκάφη πέραν των 24 αεροσκαφών που έχουν παραγγείλει και οι δυο.

Η Αίγυπτος για αρκετούς μήνες ασκεί πιέσεις ώστε να αποκτήσει το ίδιο ευνοϊκό οικονομικό πακέτο που έλαβε κατά την πρώτη παραγγελία, αλλά η αντίθεση του γαλλικό υπουργείο οικονομικών εμπόδισε την περαιτέρω επέκταση της πίστωσης χωρίς εγγυήσεις προς την Αίγυπτο.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault, Έρικ Τραπιέρ, επισκέφθηκε την Ντόχα με μια επίσημη προσφορά που περιελάμβανε την προσθετή παρτίδα 12 Rafale. Η προαίρεση του Κατάρ επρόκειτο να λήξει και το Κατάρ ζήτησε την επέκταση της προαίρεσης του, ανέφερε η LaTribune την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, έτσι φαίνεται εύλογη η άμεση υπογραφή της συμφωνίας. Η LaTribune ανέφερε ότι θα μπορουσε να υπογραφεί την 7η Δεκεμβρίου, όταν ο γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα.

Η αρχική σύμβαση με το Κατάρ, αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (€) που περιελάμβανε ένα πολύ μεγάλο πακέτο όπλων, υπογράφηκε τον Μάιο του 2015 και περιελάμβανε έξι διθέσια και δεκαοχτώ μονοθέσια Rafale.

Tον Σεπτέμβριο o αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε από τον Μακρόν να παρακάμψει το βέτο του γαλλικού υπουργείου οικονομικών στην πώληση 12 επιπρόσθετων Rafale και η LaTribune μετέδωσε την 16η Νοεμβρίου οτι ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επισκέφθηκε το Καιρο για να πει στον Αλ Σισι ότι το αίτημα του εγκρίθηκε και πως μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται επί του παρόντος στην Γαλλία για τις τελικές διαπραγματεύσεις της συμφωνίας. Η LaTribune, επικαλούμενη αρκετές ανώνυμες πηγές, μετέδωσε οτι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί “τις επόμενες εβδομάδες”.

Η Αίγυπτος τα τελευταία δύο χρόνια παρήγγειλε γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων €, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων 24 Rafale, ενός δορυφόρου στρατιωτικών επικοινωνιών, τέσσερις κορβέτες Cowind 2500, μια φρεγάτα FREMM και δύο πλοία διοίκησης αποβάσεων κλάσης Mistral.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defense-aerospace.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Προφανώς το Rafale απολαμβάνει ιδιαίτερη δημοτικότητα στη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και επίσης στην Ινδία. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό το μαχητικό αεροσκάφος εκτός από την ελβετική πλευρά η οποία παλεύει όμως με τα έξοδα που θα είχε μια επιλογή του γαλλικού μαχητικού.
  Μια στρατιωτικά ισχυρή Ευρώπη(αν είναι πραγματικά ο στόχος) δεν θα μπορέσει να υπάρξει με τέτοιους εσωτερικούς αγώνες εξουσίας.

  Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακό καθώς είναι τελικά το μοναδικό πραγματικό εθνικό πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους στην Ευρώπη, στο οποίο προέρχονται οι κινητήρες, η άτρακτο και τα κυρία συστήματα/υποσυστήματα αποστολής(αισθητήρες,ΣΑ,λογισμικό) του μαχητικού απο «ένα χέρι». Εδώ η κυριαρχία των Γάλλων(απέναντι στους άλλους παίκτες με εμπειρία στον τομέα στην Ευρώπη) στην σχεδίαση και κατασκευή μαχητικών γίνεται σαφής.

 2. Η Ευρώπη όπως όλοι γνωρίζουμε είναι δυστυχώς ένα κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύμπλεγμα με τόσα αντικρουόμενα και αντιφατικά χαρακτηριστικά και στόχους……

  Αγαπητέ,δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε όλοι.Για τη συντριπτική μας πλειοξηφία η Ευρώπη, ειτε είναι ένωση, είτε οχι ,είναι κατι μεταξυ της εδεμ και των ηλυσιων πεδίων των αρχαιων ή της βαλχαλα για τους βορειους,επι γης, που θα έλενε αυτοματως όλα τα προβληματα.

 3. Καλημέρα σε όλους!

  @Πιστολέρο32: Η Ευρώπη όπως όλοι γνωρίζουμε είναι δυστυχώς ένα κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύμπλεγμα με τόσα αντικρουόμενα και αντιφατικά χαρακτηριστικά και στόχους, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο μια κοινά αποδεκτή και εφαρμόσιμη λογική σχεδόν δεν χωράει.

  Προσωπικά θεωρώ το Rafale το πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό Δυτικό μαχητικό, ένα αεροσκάφος πραγματικά πολλαπλών ρόλων: Έχει κορυφαία αεροδυναμική σχεδίαση, ικανότατο AESA radar και παθητικό IRST, sensor fusion, προβολικό/σκοπευτικό κράνους, κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας (οι Γάλλοι διαρρέουν πληροφορίες για «ενεργητικό stealth» μέσω του SPECTRA), μεγάλη ακτίνα δράσης, μεγάλο οπλικό φορτίο, βγάζει πολλές εξόδους κ.α. Αν και στα σημεία μπορεί να μην είναι κορυφαίο παντού (π.χ. κινητήρας), το σύνολο όμως έχει αθροιστικά ένα εύρος προηγμένων (και αποδεδειγμένων) ικανοτήτων που δεν πιστεύω έχει κανένα άλλο Δυτικό μαχητικό σε παραγωγή σε αυτές τις αναλογίες. Αν ήμουν πιλότος και πήγαινα σε πόλεμο, ένα Rafale θα ήθελα να πετάω.

  Το F-22 πχ. σύμφωνα με τον πιλότο και διοικητή της 95th Expeditionary Squadron, τον Lt. Col. «Ox» , απέδειξε πρόσφατα στην Συρία πόσο ανεπαρκές είναι: Χωρίς IRST δεν μπορούσε να αναγνωρίσει οπτικά εναέριους στόχους την νύχτα (κυρίως Su-27, Su-30, Su-35), όταν αυτοί έφταναν σε ακτίνα βολής όπλων από τα «συμμαχικά» στρατεύματα. Ο εναέριος χώρος στη Συρία είναι σχετικά μικρός και κορεσμένος από κυκλοφορία, και η οπτική αναγνώριση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

  http://aviationweek.com/defense/russian-fighters-test-us-boundaries-skies-over-syria

  Αναφέρει: «It’s so crowded, the typical employment game plans, tactics that we used are happening at much longer ranges than the current fight. It really accelerates our timelines and puts us into very short decision times, especially as those platforms we are trying to identify get closer and closer to our defending point.”

  Έπειτα, επειδή τα F-22 δεν έχουν Link-16 πλήρους αμφίδρομης ικανότητας (μπορούν μόνο να δέχονται δεδομένα, όχι να στέλνουν), πρέπει να χρησιμοποιήσουν φωνητικές επικοινωνίες για να μεταβιβάσουν την εικόνα που έχουν.

  Επίσης δεν έχουν προβολικό/σκοπευτικό σύστημα κράνους, και όπως πάλι λέει ο πιλότος του Raptor, χάνει χρόνο καθώς πρέπει να μοιράζει την προσοχή του μεταξύ του να παρακολουθεί κρίσιμες ενδείξεις στις οθόνες και του να ψάχνει οπτικά τον αντίπαλο. Είπε:

  «It’s just that extra step, and now I’m having to look back outside and find this guy, and a lot of times I’m just looking where I last saw him instead of looking with the helmet and actually having some symbology that shows me exactly where he is,” Ox said. “It would be great to be able to keep our eye on the guy that you are watching and having all that information that is already known to the jet be presented to you.”

  Η έλλειψη σκοπευτικού κράνους δεν επιτρέπει επίσης στο F-22 και να στοχεύσει εκτός του κώνου έρευνας των αισθητήρων του, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δηλαδή τον ΑΙΜ-9Χ ως «High-Off-Boresight» πύραυλο. Ακόμα τα πρώτης γενιάς Mig-29 της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποιούσαν High-Off Boresight πυραύλους με ένα απλό σκοπευτικό κράνους!

  Μιλάμε για τραγελαφικές ελλείψεις για την υποτιθέμενη «5ης γενιάς» αεροπορική αιχμή των ΗΠΑ. Το F-22 έχει πλέον απαξιωθεί επιχειρησιακά έναντι ενός σοβαρού αντιπάλου. Δεν έγινε ποτέ το αεροσκάφος που θα μπορούσε δυνητικά να γίνει -αν είχε μείνει ζωντανό και αναβαθμίζονταν αναλόγως της κρισιμότητας της αποστολής του. Μια χαρά είναι λοιπόν η Αίγυπτος με τα Rafale της. ?

  1. δεν ειναι ακριβως ετσι οπως τα γραφεις τα πραγματα.
   – Το βασικο Ραφαλ εχει PESA και οχι AESA ρανταρ, το οποιο (AESA) εχει γινει σχετικα προσφατα διαθεσιμο.
   – Το βασικο Ραφλ δεν εχει σκοπευτικο επι κρανους, οι καταριανοι αγοραζουν ισραηλινα σκοπευτικα κρανους για τα Ραφαλ.
   – μεγάλη ακτίνα δράσης δεν εχει καθως εχει μονο 10.000 λιβρες εσωτερικου καυσιμου
   – μεγάλο οπλικό φορτίο δεν εχει καθως μπροει να μεταφερει μονο 32.000 λιβρες καυσιμου-οπλικου φορτιου εναντι 44 του Φ15Ε και 40 του Φ35
   – ειναι αγνωστο εαν «βγάζει πολλές εξόδους», εαν εχει καποια παραπομπη, θα με ενδιεφερε να την δω

   Οσον αφορα τα σχολια σου για το Φ22, θα πω οτι το Φ22 εχει μια πολυ συγκεκριμενη αποστολη: την εναερια υπεροχη μεσω εμπλοκων BVR. Σε αυτη την αποστολη ειναι απλα ετη φωτος μπροστα απο το Ραφαλ. Οταν του ζητας να κανεις αλλου ειδους αππστολες, τοτε οντως εχει ελλειψεις, αλλα και παλι τονιζβ δεν ειναι γενικου ρολου αεροσκαφος.

   Το Ραφαλ ειναι ενα αξιολογο αεροσκαφος αλλα αποτελει σχεδιαση 40 ετων και δειχνει την αδυναμια της στα συγχρονα δεδομενα που απαιτουν κυριως αλλες ιδιοτητες ( στελθ, μεγαλη ακτινα δρασης, συζευξη αισθητηρων κα)

  2. Καλησπέρα Σπυρίδωνα

   Συμφωνώ, και ειδικά για το Rafale το οποίο όντως έχει τα προσόντα για ένα πραγματικό μαχητικό πολλαπλού ρόλου(τους κλασικούς ρόλους ενός τακτικού μαχητικού τους καλύπτει ήδη με μεγάλη επιτυχία, στις αποστολές αέρους-εδάφους έχει αποδείξει εντυπωσιακά τις δυνατότητες του στο πεδίο μάχης). Αυτό που λείπει ίσως για την κάλυψη ολόκληρου του πακέτου αποστολών, είναι μια έκδοση για ηλεκτρονική επίθεση και καταστολή/καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας στο είδος του EA-18G(όπως υπάρχει και μια έκδοση με δυνατότητα για μεταφορά/εκτόξευση του όπλου ASMP-A*(που δείχνει η παρακάτω φωτογραφία). Εδώ λείπει και ένα γαλλικό/ευρωπαϊκό όπλο για τέτοιες δουλειές, επειδή και οι ευρωπαίοι(όσοι λειτουργούν μαχητικά σε ρόλους SEAD) χρησημοποιούν τον αμερικανικό πύραυλο HARM.

   Παρόλο που οι ανταγωνιστές εντός της Ευρώπης με τα «Eurocanards» Gripen και Eurofighter προσφέρουν δυνατά προϊόντα, νομίζω ότι δεν έχουν καταφέρει να παράξουν ένα σύστημα που να αξίζει πραγματικά τον χαρακτηρισμό μαχητικό πολλαπλού ρόλου, επειδή το πρώτο το βλέπω στην θέση που είχε το F-16 στην αρχική φάση του προγράμματος LWF(δηλαδή ένα ελαφρύ οικονομικό μονοκινητήριο καταδιωκτικό), και το δεύτερο στη κατηγορία ενός μαχητικού εναέριας υπεροχής, και τα δυο με δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρους-εδάφους αλλά όχι πραγματικά φτιαγμένα για πολλαπλούς ρόλους(σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι εξαρχής ζητούσαν ένα μαχητικό για μα αντικαταστήσουν περισσότερους τύπους για διάφορους ρόλους(π.χ. Super Etendard, Mirage) στην αεροπορία και στο πολεμικό ναυτικό.

   Με το Rafale οι γαλλικές μοίρες που επιχειρούν απο το αεροπλανοφόρο, έχουν μετά τα F-8 «Crusader» πάλι ένα μαχητικό για αποστολές αεράμυνας και με ταυτόχρονη δυνατότητα για αποστολές κρούσης για στόχους στην ξηρά και στην θάλασσα. Εξαιρετική (αν και όχι φθηνή δουλειά της Ντασσό), σχεδιαστικά και απο εμφάνιση, θα έλεγα ότι το Rafale είναι το αριστούργημα της εταιρίας απέναντι στα προηγούμενα αεροσκάφη, αλλά και στις παρουσιάσεις των ανταγωνιστών.

   Ενδιαφέρον και οι αναφορές/περιγραφές του Αμερικάνου πιλότου στα F-22, η έλλειψη δυνατότητας βολής HOB, είναι για ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής ένα σοβαρό πρόβλημα/μειονέκτημα(παρά την κάλυψη που προσφέρει το παλτό μειωμένης υπογραφής απέναντι στα αντίπαλα ραντάρ). Σχετικά με τα σκοπευτικά επι κάσκας των Ρώσων, θέλω να προσθέσω ότι είχαν και οι Νοτιοαφρικανοί τέτοια σύστημα στην εποχή του ‘70.

   «South Africa pioneered the research and development of Helmet Mounted Display Systems (HMDS) in the 1970s and the SA Air Force was the first to fly helmet- mounted sights operationally.»

   http://www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=21894:czo-launches-new-helmet-sight&catid=7:Industry&Itemid=116

   «The F1AZ features an integrated ground-attack system, comprising two on-board computers that can identify targets at a distance of 5 km. A laser range finder, situated below its conical nose, is connected to the computers to provide them with target info without emitting radar signals. After target identification and information gathering, bombs are automatically released at the right moment.[citation needed] While the range-finding ability of the EMD AIDA 2 radar permits the use of combat and visual interception missiles, the helmet-mounted sight element enables the pilot to make bore attacks,[further explanation needed] without waiting until achieving an optimum firing position. The F1AZ is equipped with two internal DEFA 30mm cannons with 125 rounds each, and carries a wide variety of external ordnance, including various types of bombs, cluster munitions, missiles, and rocket launchers.»

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_F1#Mirage_F1AZ_and_F1CZ

   http://resize3-parismatch.ladmedia.fr/r/625,417,center-middle,ffffff/img/var/news/storage/images/paris-match/actu/societe/aller-vite-viser-loin-et-frapper-fort-armee-de-l-air-573748/5457104-1-fre-FR/Aller-vite-viser-loin-et-frapper-fort.jpg

   Έχω την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας και στην εναέρια μάχη εξ αποστάσεως, και σήμερα οι πιλότοι τους διαπιστώνουν ότι στην κοντινή απόσταση (την οποία έχουν αμελήσει) χάνουν απέναντι σε έναν μελλοντικό ισάξιο αντίπαλο το τακτικό πλεονέκτημα και την πρωτοβουλία στην μάχη, εφόσον δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι. Σε αντίθεση με όσους επιμένουν σε δοκιμασμένες λύσεις/πρακτικές.

   Απο την άλλη δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο ένα „Spirit“ η ένα „Raptor“, για βομβαρδισμό ανταρτών και παραγωγών/εμπόρων ναρκωτικών(ειδικά όταν στον τόπο τους δεν υπάρχουν λίγοι που λένε, ότι η μάχη κατά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ έχει χαθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων που πέρασαν, μέχρι σήμερα).

  3. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ούτε τα γαλλικά rafale έχουν σκοπευτικό σύστημα κράνους – αν κι θεωρητικά μπορούν να πάρουν κάποιο της thales. Οι εξαγωγικές εκδόσεις δεν ξέρω με τι καλούδια έχουν εφοδιαστεί.

  4. τώρα τι να αρχισω να εξηγησω…Ελληνες πιλοτοι με Μιραζ 2000 βυθισαν το αεροπλανοφορο της Γαλλίας που ειχε Ραφαλ σέ ασκηση…που ηταν τα ραφαλ;;;;…..ψαξτο ισως υπάρχει ακομη στον ιστοτοπο…

   παμε στο Φ22 ..ενεκα της δουλειας που κάνουν εννοειται οτι μαζευουν όλες τις πληροφορίες και συνενοουνται μονον μεταξυ τους με κλειστο κυκλωμα και με ειδικη γραμμή με τα εναέρια ρανταρ ….δεν χρειαζονται λινκ 16…κρατουν σιγη ιχθύος

   Το να γράφεις οτι το Φ22 έχει πλέον απαξιωθεί δειχνει ποσο άσχετος είσαι

   εάν ειχε απαξιωθει θα το ειχαν εξαγάγει στην αυστραλία μεγαλη βρετανία ιαπωνια ισραηλ κ.ο.κ

   το Φ22 υπερτερει ως γεράκι που είναι ολων των σημερινων πολεμικων μαχητικων αεροσκαφων αν και υπάρχει σε υπηρεσια ισως τοσα χρονια οση και η ηλικια μερικων οσων γραφουν εδω σχόλια

   εαν εχει απαξιωθει ας ζητησει η Ελλας εξηντα απο τις ηπα να αλλαξει ολα τα δεδομένα…σε ολη την περιοχη …

   το ραφαλ δεν ειναι 5ης γεννιάς αεροσκάφος ούτε προκειται να γίνει με αναβαθμίσεις..ειναι ένα αναβαθμισμενο μιραζ 2000 ξεκινησαν σωστα οι γαλλοι στο προσθιο τμημα του αεροσκαφους και το άφησαν ημιτελές οτι ’αρκει’ ειναι ομως έτσι;

   το Φ22 σε πραγματικο πολεμο ουτε που θα το δουν θα τους έλθει πριν καλα καταλάβουν απο που θα σπερνει θανατο…δεν υπάρχει και δέν υφισταται λογος εμπλοκης οπως τα μαχητικα τεταρτης γεννιας ψαξε να βρείς το τι εκανε ενα εναντιον πολλαπλων Φ15

   δέν θεωρω το ραφαλ ενα αεροσκαφος του μελλοντος προς το παρον κανει την δουλεια που του έταξαν…

   στήν περιπτωση που αναφέρεις στην συρία αναγκαζεται ο πιλοτος του Φ22 να δουλέψει συμβατικά και οχι οπως πρέπει…να καθαρισει τους αιθέρες

   το εάν αναβαθμιστηκε το Φ22 η οχι αυτο επισης δειχνει ποσο πρωτοποριακο ειναι το αεροσκαφος ακομη και σήμερα

   το ραφαλ μπορει να κάνει για την αιγυπτο
   ομως προς το παρών
   ας γίνει αναβαθμιση των Ελληνικων μιραζ2000 και των φ16 (have glass too) και μια χαρα θα ηταν με εγχωρια παραγωγη

   1. @Theognostos
    «τώρα τι να αρχισω να εξηγησω…Ελληνες πιλοτοι με Μιραζ 2000 βυθισαν το αεροπλανοφορο της Γαλλίας που ειχε Ραφαλ σέ ασκηση…που ηταν τα ραφαλ;;;;…..ψαξτο ισως υπάρχει ακομη στον ιστοτοπο…»
    -Δεν γνωρίζω/θυμάμαι το περιστατικό, αλλά πάλι τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το Rafale; Ο σύγχρονος αεροπορικός πόλεμος είναι εξαιρετικά σύνθετος και ρευστός, και δεν υπάρχουν «μαγικές σφαίρες». Διαφήμισε κάποιος το Rafale ως το αήττητο και απόλυτο υπερόπλο (όπως αφελώς κάνουν κάποιοι για τα F-22/F-35); Εγώ πάντως όχι. Και ασφαλή συμπεράσματα δεν βγαίνουν χωρίς να έχει κανείς τις αναλυτικές (και διαβαθμισμένες συνήθως) λεπτομέρειες της άσκησης. Π.χ. οι πιλότοι των Rafale ήταν νέοι ή έμπειροι; Δοκίμαζαν μήπως κάποιες νέες τακτικές ή υποσυστήματα; Ποιοι ήταν οι κανόνες εμπλοκής κτλ;

    «…(τα F22) συνενοουνται μονον μεταξυ τους με κλειστο κυκλωμα και με ειδικη γραμμή με τα εναέρια ρανταρ ….δεν χρειαζονται λινκ 16…κρατουν σιγη ιχθύος»
    -Δεν χρειάζονται Link 16 λες εσύ φίλε μου, αλλά όπως λέει ο… πιλότος του F22 (η γνώμη του οποίου έχει αντικειμενικά μεγαλύτερη βαρύτητα) εξακολουθούν να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν φωνητικές επικοινωνίες για να περιγράψουν σε άλλες πλατφόρμες (πλην F-22) τι βλέπουν. Πόση ώρα θέλει να μεταβιβάσεις ως προωθημένος πιλότος ενός stealth όπως το F-22 τα ίχνη π.χ 10 στόχων φωνητικά; Και να ενημερώνεις τις επαφές σου στο χρόνο; Είναι αυτονόητος νομίζω ο φόρτος εργασίας. Άρα χρειάζονται Link 16; Φυσικά και χρειάζονται. Άλλωστε «sensor fusion» με φωνή και ασύρματο δεν υπάρχει. Ένα «απλό» data modem για εντός σχηματισμού ώστε «να συνεννοούνται μόνο μεταξύ τους» όπως λες, έχουν π.χ και τα δικά μας Mirage 2000-5 ή τα F-16 block 50/52 (IDM). Δεν είναι δα και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας…

    «Το να γράφεις οτι το Φ22 έχει πλέον απαξιωθεί δειχνει ποσο άσχετος είσαι»
    – Το μην έχει το υποτιθέμενο κορυφαίο 5ης γενιάς μαχητικό εναέριας υπεροχής (με κόστος $400 εκατ./μονάδα) προβολικό/σκοπευτικό κράνους, πυραύλους Ηigh-off Boresight (HOB), παθητικούς αισθητήρες όπως IRST (ούτε ως ατρακτίδιο!) καθώς και αμφίδρομο data link άλλες πλατφόρμες πλην του εαυτού του τι το λες ακριβώς; Η όταν χρησιμοποιεί ακόμα πυραύλους ΑΙΜ-120C και ΑΙΜ-9Χ block I γιατί μόλις το… 2019 σκοπεύουν να ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ την αναβάθμιση ώστε να δέχεται το F22 τους νεότερους AIM-120D και ΑΙΜ-9Χ Block ΙΙ (μέχρι τότε θα πετάνε με τον… «υπερσύγχρονο» ΑΙΜ-120C). Η κατάρριψη ενός εχθρικού αεροσκάφους είναι μια ολόκληρη διαδικασία γνωστή και ως «kill chain». Ότι και να είναι το F22 ως αεροσκάφος, για την ώρα, στην τερματική φάση μιας αερομαχίας BVR ένας κοινός AIM-120C θα κληθεί να κάνει την τερματική κατάρριψη με το δικό του ραντάρ και τις δικές του κινηματικές επιδόσεις. Άρα έχεις ως αντίπαλος λύση να αντιμετωπίσεις έναν συμβατικό και ψηλό-παρωχημένο AIM-120C; Τότε έχεις λύση (αρκετή τουλάχιστο για να επιβιώσεις) και για το F-22. Ένα F18 του US Navy τελευταίου block με ένα συνδυασμό AIM-120D (με 50% μεγαλύτερη εμβέλεια από τον C), ΑWACS και πλήρως αμφίδρομο Link-16 (που ήδη χρησιμοποιούν) είναι δυνητικά περισσότερο φονικό σε αγώνα BVR από ένα Raptor με AIM-120C και μισό datalink – μισό ασύρματο. Αυτό αν υπολογίσει κανείς ρεαλιστικά όλο το «kill-chain» μέχρι και την κατάρριψη (συνυπολογίζοντας δηλαδή και τις επιδόσεις του βλήματος) και όχι μόνο το κομμάτι της έρευνας αποκάλυψης/απόκρυψης στόχων όπου τα χαρακτηριστικά stealth δίνουν μια υπεροχή.
    https://scout.com/military/warrior/Article/New-F-22-AIM-120D-AIM-9x-Weapons-Enter-Next-Phase-109530753

    «εάν ειχε απαξιωθει θα το ειχαν εξαγάγει στην αυστραλία μεγαλη βρετανία ιαπωνια ισραηλ κ.ο.κ»
    Δεν το εξάγουν για πολλούς λόγους, (πλέον γιατί δεν παράγεται άλλο), αλλά και όταν ήταν σε παραγωγή ήταν πανάκριβο και κυρίως διαβαθμισμένης τεχνολογίας. Μια κοινή πρακτική όταν θέλει κάποιος να προστατέψει τις τεχνολογίες του είτε από την αντιγραφή/μελέτη/αντίμετρα γιατί αυτές δουλεύουν, είτε για να τις προστατέψει από να εκτεθούν τυχόν αδυναμίες/ελλείψεις τους. Ή λίγο και από τα δύο.

    «στήν περιπτωση που αναφέρεις στην συρία αναγκαζεται ο πιλοτος του Φ22 να δουλέψει συμβατικά και οχι οπως πρέπει…να καθαρισει τους αιθέρες»
    -Στον πόλεμο δεν υπάρχει «δεν με άφησαν να δουλέψω όπως πρέπει». Μόνο στις ταινίες και στις προσομοιωμένες ασκήσεις της USAF δουλεύουν «τόσο απλά» τα πράγματα. Εκεί που βγαίνουν και τα (αστεία για εμένα) kill ratios τύπου 20:1 που ανακοινώνει κατά καιρούς η Lockheed. Στο πραγματικό πόλεμο, σκοπός του ο αντιπάλου είναι να μην σε αφήσει να παίξεις τα δυνατά σου σημεία εκμεταλλευόμενος παράλληλα τα αδύνατά σου σημεία. Θα προσπαθήσει να σε «ξεβολέψει» και να σε αναγκάσει να αποκλίνεις από τις καλά δουλεμένες τακτικές σου. Η USAF έχει κακομάθει βομβαρδίζοντας χώρες με ισχνή ή ανύπαρκτη αεροπορία και φτωχό τεχνολογικό επίπεδο, και η αλαζονεία έχει πάντα και ένα κρυφό κόστος σε πραγματισμό και οξυδέρκεια.

    Τώρα για το αν το «F-22 υπερτερεί ως γεράκι» ή «σε πραγματικο πολεμο ουτε που θα το δουν θα τους έλθει πριν καλα καταλάβουν απο που θα σπερνει θανατο» δεν ξέρω, αλλά αυτά μου ακούγονται και λίγο ως απλουστεύσεις (ευγενικά) ενός εξαιρετικά σύνθετου θέματος που επιπλέον συνεχώς μεταλλάσσεται με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 4. Για να μην «ψαρεύουμε σε θολά νερά» (όπως λένε και στο χωριό μου), παρακάτω ένα φρεσκάρισμα με μερικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Rafale.

  A major milestone was passed in 2011 when an AESA perfor- mance evaluation test campaign was conducted by the DGA at Cazaux Air Base using Mirage 2000 and Falcon 20 ying test benches. The new radar was pit- ted against a range of lightly ins- trumented and fully characterised targets (in terms of radar cross section) to make sure that per- formance levels matched predic- tions. In all, 25 flights totalising around 140 test runs were per- formed by DGA engineers and ight test specialists. The results have shown that detection and tracking ranges in air-to-air mo- des exceeded expectations. This means that Rafale aircrews’ situa- tional awareness will be brought up to unprecedented levels using the radar alone. The AESA, when utilised in conjunction with the Rafale’s Front Sector Optronics, Spectra electronic warfare/self- defence suite and L16 datalink, will transform the ghter into a lethal opponent in the unforgi- ving air-to-air arena.

  Air-to-surface radar modes have also been checked to make sure that the Rafale will remain a dea- dly performer when attacking surface targets or when hugging the ground at very high speed. For instance, the terrain-following modes of the AESA have also been thoroughly tested in various conditions, over a wide range of backgrounds, when over ying at terrain, mountains or indus- trial buildings, and when facing vertical cliffs. This mode is crucial for low-level high-speed penetra- tions against a dense network of surface-to-air missile systems.

  Such is the con dence of Thales and Dassault in their new product, that pre-series AESA radars have already been demonstrated to potential export costumers during demanding and realistic com- bat scenarios. Series production of AESA systems for the Rafale omnirole ghter has begun at the various Thales plants and series AESA sets will be used for the quali cation programme to be conducted by the DGA.

  The first production Rafale to be delivered with the AESA will be an Air Force single-seat Rafale C which will make its maiden ight in 2012. It is anticipated that the rst ve Armée de l’Air aircraft with the AESA will be operatio- nal by the end of 2013. By early 2014, the rst Air Force front-line squadron will start ying Rafales equipped with the new radar. In an effort to standardise the French Ministry of Defence Rafale fleet, the French Navy is also sla- ted to receive Rafales fitted with the AESA from 2013 for service onboard the Charles de Gaulle nuclear aircraft-carrier.

  Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: http://kovy.free.fr/temp/rafale/pdf/fox3_16.pdf

  Rafale F4 standard launched
  Paris, March 22nd 2017, French defence Minister Jean-Yves Le Drian announced that he had authorized the development of the Rafale F4 standard. The first Rafale F4 should be delivered in 2025 but some of the features of this new version will be available as early as 2023.

  The key improvements would be the following:
  Improved net-centric capabilities (New data links, satcom)
  RBE-2 AESA upgrade
  SPECTRA upgrade
  OSF IRST (New IR channel for the OSF)
  M88 engine upgrade (AB thrust > 8 T)
  Mica NG missile integration
  AASM missile upgrade
  Le Drian also confirmed that a 5th production tranche should be ordered during the next LPM (Multi-year military procurement plan)

  Previous Rafale standards contents
  LF1 standard (2000/05/01)
  R550 Magic 2

  F1 standard (2001/12/01)
  30M791 gun A2A modes
  Mica EM
  SPECTRA

  F2.1 standard (2005/12/01)
  Hadrware update
  MDPU
  MIDS-Link16
  Upgraded SPECTRA
  OSF
  Sensor fusion
  SCALP
  MICA-IR

  F2.2 standard (01/06/2006)
  SBU-38
  Upgraded SPECTRA
  Obsolescences updates

  F3.0 standard (01/07/2008)
  Hardware update
  Long range MICA-IR modes
  High resolution Radar MAP
  Upgraded IFF
  SLPRM V4-2

  F3.1 standard (2009/06/01)
  Common F3 software for retrofited F2 and F3-O aircrafts
  F3.2 standard (2010/03/01)
  Full LGB capability
  Damocles-MP
  GBU-12/22
  SBU-64
  30M791 gun A2G modes
  AM39 block 2 mod 2
  ASMP-A
  AREOS recce pod

  F3.3 standard (2012/01/01)
  MIDS-Link16 upgrade
  RBE-2 AESA
  OSF-IT
  DDM-NG
  New MFD
  Improved HUD transparancy
  Upgraded IFF

  F3.3′ standard (2013/05/01)
  GBU-24
  AESA antenna compatibility with tranche 1, 2, 3 aircrafts

  F3.4+ standard (2014/12/01)
  MGRS format GPS data input
  Updated HUD safety symbology and warning
  New take off abortion warning (max brake energy capability)
  Real time ground following mode switch (radar-digital mapping)

  F3R standard (2018/10/01)
  Meteor
  Talios LDP
  AGCAS
  IFF mode 5/S
  Link 16 upgrade
  RBE-2 PESA upgrade
  SPECTRA upgrade
  AREOS pod upgrade
  Full SBU-54 integration
  AASM fuse programmation upgrade
  GBU-16 integration
  NARANG refueling pod

  http://rafalenews.blogspot.de

  Προσοχή στις χρονολογίες για τα διάφορα Standard του αεροσκάφους.

  Σχετικά με το σκοπευτικό για τα κράνη των πιλότων του Rafale, νομίζω ότι μια ενσωμάτωση είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, και σίγουρα αρκετά πιο οικονομική η απόκτηση τους όπως συμβαίνει και στα F-16 και F-18 που λειτουργούν με τα JHMCS(τα οποία κοστίζουν γύρο στις 150.000$/€ ανά μονάδα), σε αντίθεση με τις (εξωφρενικές) 700.000$/€ που κοστίζει ένα κράνος για τα μαχητικά 5ης γενιάς(το οποίο αντιμετοπιζει ακόμα κάποια προβλήματα με συνέπεια να μην θεωρείται έτοιμο για χρήση).

  1. Η συνέχεια σχετικά με την εγκατάσταση του AESA στο Rafale

   AESA IN FRENCH NAVY SERVICE
   The first two Rafale M omnirole fighters fitted with an Active Electronic Scanning Array (AESA) are now fully operational with the Aéronavale at Landivisiau.

                                                         http://kovy.free.fr/temp/rafale/pdf/fox3_18.pdf
   
  1. @Σπυρίδωνας

   κοιτα καλά αυτην την εικονα

   κὰποτε οι ηπα στειλανε πεζοναύτες στον λιβανο ομως στους φρουρους απογορευόταν να έχουν σφαίρες στα μ16 αποτελεσμα οι αλλοι τιναξαν ολοκληρο κτισμα με αυτοκινητο που πέρασε μεσα…δηλαδη μάθε οτι υπάρχουν κανονες εμπλοκής …

   το ιδιο συμβαινει και στούς αιθέρες αλλωστε βασει παρομοίων κανονων Ελληνες πιλοτοι μάχονται στο Αιγαίον και δεν υπάρχουν καταριψεις τούρκων.

   το λινκ16 απο μόνο του δέν φέρνει την άνοιξη

   ειτε το δεχεσαι ειτε οχι βάζοντας μπαλωματα σε τεταρτης γεννιας αεροσκαφη οπως ρανταρ μεγάλης εμβέλειας ΑΑ κτλ δεν κάνει τα αεροσκαφη πεμπτης γεννιας

   σημερα το Φ22 παραμένει το μονο πεμτης γεννιας καθαρα μαχητικο αεροσκάφος

   οι λογοι που δεν αυξησαν τους αριθμους ηταν η πτωση η διαλυση της σοβιετικης ενωσεως μαθε οτι και ιαπωνια και ισραηλ και αυστραλια κτλ ζητησαν το Φ22 αλλά οι ηπα επ ουδενι δέν δινουν αυτην την τεχνολογια μαλιστα ε τοσους πελατες μπορουσαν να ανοιξουν παλι την παραγωγη αντιθέτως εστειλαν ολους στο Φ35

   ειτε το δεχεσαι ειται οχι σημερα το Φ22 παρα ολα του τα χρονια παραμενει το κορυφαιο μαχητικο

   1. Μην το κανουμε πολυπλοκο παιδια το F-22 βρισκεται ακριβως εκει που πρεπει να βρισκεται και κανει την δουλεια του οπως ειναι . Εαν και εφοσον χρειαστει θα παρει ενα software update μεσα σε μια βδομαδα και θα αποκτησει συμβατοτητα με aim 120d , aim 9x block III και οτι αλλο θελουν .

    Ποιο super hornet και κολοκυθια το F-22 πεταει απο το 1996 με ταχυτητα 1,5 mach χωρις χρηση afterburners το τι σημαινει αυτο ειναι αλλη κουβεντα και πως μεταμορφωνεται ο aim 120c σε 120d οπως και ολα τα αερος-αερος και αερος-εδαφους. Και ειναι λογικα ολα αυτα ειναι ενα προγραμμα 70δις με κοστος αεροσκαφους 150μυρια minimum . Αυστραλοι ιαπωνες ισραηλινοι παρακαλαγανε να τα σκασουνε αλλα δε τους το δινουν και βολευτηκαν τελικα με superhornet , f-15 και f-35 .

 5. Σε αντιδιαστολή με αυτούς που διαθέτουν Rafale, οι οποίοι τοποθετούν νέες παραγγελίες (σύμφωνα με την ανάρτηση), οι αγοραστές του F-35 το ξανασκέφτονται, όπως προσφάτως οι Βρετανοί (και παλαιότερα Ιταλοί, Καναδοί κλπ): https://www.ft.com/content/696be98e-cec8-11e7-b781-794ce08b24dc , ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα (‘reality of world we are living in’, όπως λέει και το άρθρο των Financial Times).

  Επί του θέματος «Rafale vs F-35», παραπέμπω σε ένα πρόσφατο σχόλιό μου στην Πτήση:
  https://www.ptisidiastima.com/rafale-vs-f-35/#comment-56488

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.