Η ανοιχτή επιστολή ενός έμπειρου Αξιωματικού προς τους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών του Αμερικανικού Στρατού που μιλάει σχετικά με το τι χρειάζεται ένας πραγματικός ηγέτης.

Είτε η αποφοίτηση βρίσκεται βδομάδες ή έτη μακρυά, η αντίστροφή μέτρηση που ξεκίνησε πριν από 1460 ημέρες πρόκειται να φτάσει οριστικά στο τέλος της. Φανταστείτε τo για μια στιγμή.

Εσείς και οι ανήσυχοι συμμαθητές σας παρευρίσκεστε στην τελετή. Περήφανοι γονείς παρακολουθούν από την πλευρά των προσκεκλημένων. Ο Εθνικός Ύμνος ανακρούεται. Εναρκτήριοι ομιλητές βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων. Είναι η τελευταία σου μέρα με την στολή του σπουδαστή.

Όπως είχες προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή, σε καλώ να κρατήσεις μέσα στην καρδία σου τη συμβουλή του Ταγματάρχη Γ.Α. Μπάχ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους σπουδαστές Αξιωματικούς στο Φόρτ Σέρινταν το 1919:

“Αυτά τα Αξιώματα δεν θα σας κάνουν ηγέτες, θα σας κάνουν απλούς Αξιωματικούς”.

Είτε θα βρίσκεστε μέσα σ’ ένα αποστειρωμένο ερευνητικό εργαστήριο, σε ένα πιλοτήριο μαχητικού στα 40000 πόδια, ή στην πρώτη γραμμή του σχηματισμού μάχης στρατευμάτων πεζικού, όλοι σας θα βαδίσετε διαμέσου του περιβάλλοντος της ηγεσίας. Η ηγεσία βρίσκεται οπουδήποτε βρίσκονται οι άνθρωποι. Είναι το στοιχείο που μετατρέπει τη δυνητική δράση των μονάδων και κλιμακίων σου στην ολοκλήρωση της αποστολής. Χωρίς ποιοτική ηγεσία, έχουμε αποτύχει.

Δυστυχώς κάποιοι σπουδαστές επιδιώκουν μυριάδες άλλα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα. Καθώς πιστεύουν ότι η τελετή ονομασίας θα τους επιφοιτήσει κατά έναν μαγικό τρόπο με το χάρισμα της ηγεσίας που απαιτείται για να προκόψουν. Στην πραγματικότητα η ηγεσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να φοράς χρυσές πλάκες και να εκδίδεις διαταγές. Εξελίσσεται διαμέσου της διάρκειας του μεγάλου ταξιδιού σχολαστικής μελέτης, προβληματισμού και σκληρής εμπειρίας.

Και αυτή η βελτίωση δεν θα προκύψει παθητικά, καθώς κανείς δεν θα εμπλέκεται με την αριστεία της ηγεσίας. Αν θέλεις να είσαι ένας ικανός ηγέτης από την πρώτη ημέρα σου ως Αξιωματικός, η ηγεσία πρέπει να είναι ένα αυτενεργό μέρος της εμπειρίας σου ως σπουδαστής -Μια καθημερινή προσωπική επιδίωξη και όχι απλώς μια ακαδημαϊκή τάξη που πρέπει να περαστεί και να ξεχαστεί.

Βρες δέκα λεπτά την ημέρα για να κάνεις κάτι, οτιδήποτε που σχετίζεται με την ηγεσία ή βελτιώνει την μελλοντική ικανότητα σου να ασκείς επίδραση σ’ αυτούς που θα διοικείς. Τα βιβλία και τα άρθρα είναι εξαιρετικά, η τήρηση σημειώσεων και η συγγραφή των σκέψεων σου είναι ακόμα καλύτερο.

Να έχεις τουλάχιστον μια συνομιλία την ημέρα που θα υπερβαίνει τα κοσμικά και να περιλαμβάνει λέξεις όπως: Ακεραιότητα, Τιμή, Επιρροή, Πίστη, Πειθαρχία, Χαρακτήρας, Σεβασμός, Πρωτοβουλία, Δικαιοσύνη, Ευθύνη, Σαφήνεια. Αριστεία, Βελτίωση, Ανταμοιβή, Αποτυχία, Παράδειγμα προς μίμηση, Συναίσθημα, Πάθος, Ηθική, Επιμονή, Εμπιστοσύνη, Καθήκον, Όραμα, Αποτελεσματικότητα, Έμπνευση και Ταπεινότητα.

Γιατί; Επειδή αυτή είναι η γλώσσα των ηγετών και είναι δύσκολο να χρησιμοποιείς αυτές τις λέξεις στις ομιλίες χωρίς να μαθαίνεις κάτι ουσιαστικό.

Τελικά, ενεργοποίησε το ραντάρ της ηγεσίας σου. Μ’ αυτό, εννοώ ότι πρέπει να είσαι ανοιχτός στα διδάγματα εσωτερίκευσης και κατανόησης της ηγεσίας που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας σου. Κατέγραψε ενεργά την συμπεριφορά αυτών που επιθυμείς να έχεις ως πρότυπα, ακόμα και αυτών που δεν επιθυμείς. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα γεμίζει το σακίδιο επιβίωσης σου με τη χρήσιμη γνώση την οποία θα χρειαστείς αργότερα, θα σε εκπαιδεύσει ώστε τα επόμενα χρόνια να γίνεις ένας λαμπρός ηγέτης.

Το μεγάλο χάρισμα ηγεσίας είναι δύσκολο να αποκτηθεί, δυσκολότερο να εφαρμοστεί και πάντοτε είναι παροδικό. Ως εκ τούτου, ανέπτυξε σήμερα κιόλας την εμπειρία σου ως σπουδαστής ώστε να είσαι προετοιμασμένος για τις προκλήσεις που ελλοχεύουν αύριο.

Και λαμβάνοντας υπόψιν την προσωπική διαπίστωση του Άγγλου θεολόγου του 19ου αιώνα Χ.Π. Λίντον, ο οποίος είπε:

“Αυτό που θα πράξουμε σε κάποιες μεγάλες περιστάσεις, θα εξαρτηθεί από το τι είμαστε, και το τι είμαστε θα ‘ναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων ετών αυτοκυριαρχίας”.

 

Αυτό το άρθρο: “Μια ανοιχτή επιστολή προς τους Σπουδαστές”, πρωτοδημοσιεύθηκε στο “The MilitaryLeader.Com”

Απόδοση/Μετάφραση από το Taskandpurpose.com για την Προέλαση.

17 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή Viper.
   Για αρχή θα προχωρήσουμε με χαμηλό ρυθμό αναρτήσεων ώσπου να ξαναβρώ την χαμένη φόρμα μου.
   Ο προηγούμενος μήνας ήταν μία δυσκολη περίοδος αλλά τώρα πάει, πέρασε.
   Καλώς σας βρήκα φίλτατε.
   Θα τα λέμε εδώ.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    Για αρχή μπορείτε να δημοσιεύσετε ένα άρθρο για το F35 ,τα σχόλια θα φτάνουν για μήνες ?

   • Kostas

    Καλώς ήρθατε πίσω!

    Βάλτε κάτι σε Φ35, σε 7.62 ενάντιον 5.56, σε σακίδια μέσης εναντίον γιλέκων και θα συζητάμε για βδομάδες ?

   • Gunslinger32

    Πολύ αγωνία θα είχε και ένα άρθρο για «απίστευτους κινητήρες»(μαχητικών αεροσκαφών), εκεί νομίζω ότι θα δώσουμε ρέστα. ??

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Το ατσάλι δεν λυγάει ούτε ο κύριος Δούκας που είναι εδώ πάλι κοντά μας!

  Μας στενοχώρησε ανησυχήσαμε για αυτόν αλλά ήρθε πάλι ακάθεκτος στο καθήκον!

  ΥΣ Ελπίζω να διάβασες αυτό που σου έστειλα και να μου πεις την γνώμη σου!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: