«Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και η μέριμνα του προσωπικού»

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, όπως τους παρουσίασε κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του με τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στρατιωτικούς συντάκτες: Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και η δυνατότητα συντηρήσεώς τους στο 100%, καθώς και η μέριμνα του προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα ο Αρχηγός αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν το ΠΝ και απαντώντας σε ερωτήματα των στρατιωτικών συντακτών, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

Για το θέμα της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου της εφημερίδος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τόσο ως προς την αναχώρηση για τις ΗΠΑ των δύο πρώτων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας με μεγάλη εμπειρία στον τύπο για «επαναδιάθεση» σε αυτόν και εν συνεχεία την εκπαίδευση των πρώτων αεροπόρων του ΠΝ, νυν «ελικοπτεράδων», οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ως πιλότοι «σταθερών πτερύγων», όσο και ως προς τον χρόνο παραδόσεως του πρώτου αεροσκάφους που εκτιμάται ότι θα είναι νωρίτερα του συμβατικώς προβλεπόμενου. «Δόθηκε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ρ-3Β, γιατί εξυπηρετεί στρατηγικά τη χώρα μας όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός.

Αναφορικώς με τα υποβρύχια Type-214AIP ο Αρχηγός είπε ότι τα «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», που είναι και το τελευταίο της κλάσεως, βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις των δοκιμών τους εν πλω, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική αξία του υποβρυχιακού όπλου σήμερα, από πολλές πλευρές. «Στην επιχείρηση της ΕΕ “Sophia” συμμετέχουμε με ένα υποβρύχιο. Έτσι και η χώρα και το ΠΝ εκπροσωπείται, αλλά και σημαντική οικονομία έχουμε, αφού ένα υποβρύχιο και καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και έχει λιγότερο προσωπικό από μία φρεγάτα. Και έχουμε φτάσει στο σημείο να υπολογίζουμε και το τελευταίο μας ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπηγήσεως της 6ης και 7ης πυραυλακάτου τύπου “Super Vita”, των «ΒΛΑΧΑΚΟΥ» και «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» ΣΤΑ Ναυπηγεία Ελευσίνος, υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΠΝ, κατά τα πρότυπα της αποπερατώσεως των υποβρυχίων, με την 6η να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά το θέμα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN για οικονομικούς λόγους.

Αναφορικώς με τις συνεργασίες του ΠΝ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που διαρκώς αναβαθμίζονται, μέσω της διεξαγωγής ασκήσεων η χώρα κερδίζει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά φυσικά επωφελούνται και τα πολεμικά ναυτικά των τριών χωρών.

Αναφορικώς με τον άλλο βασικό στόχο των προτεραιοτήτων του Αντιναυάρχου Τσούνη τη μέριμνα του προσωπικού, ο Αρχηγός επισήμανε ότι σε αυτήν εντάσσονται:

Η ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων «Βοηθητικών Βάσεως» (ΒΒ), το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε προ ημερών με τα οποία εξυπηρετείται το προσωπικό που εργάζεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, να φτάνει στη δουλειά του εγκαίρως και χωρίς προβλήματα

Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου συντόμως προγραμματίζεται η αναβάθμιση και της «5A» Πτέρυγος του Νοσοκομείου, του Οδοντιατρικού Κέντρου και της Μονάδος Υποβοηθήσεως Αναπαραγωγής.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήματα αναφορικώς με τις δραστηριότητες των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Έλληνας Αρχηγός τόνισε ότι αυτές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη λόγω των εκκαθαρίσεων που σημειώθηκαν στο προσωπικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ επισημάνθηκε η απειρία του προσωπικού που προήχθη σε μικρή ηλικία για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων, κάτι που – όπως ειπώθηκε – μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. «Ο άπειρος μπορεί να κάνει λάθος καθώς αντιδρά υπερβολικά σε σχέση με τον έμπειρο» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με το θέμα της υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου σημείωσε ότι «αυτό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμα και ότι οι υφιστάμενες μελέτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν» όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η σε βάθος χρόνου μόνιμη προώθηση μερικών ναυτικών μονάδων στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου της Σούδας, αλλά προηγουμένως θα πρέπει εκεί να γίνουν εγκαταστάσεις για το προσωπικό κλπ. «Σε πρώτη φάση θα κατέβουν πλοία τα οποία θα εναλλάσσονται με άλλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με άλλα για να μην υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό» τόνισε.

Ακόμα επιβεβαίωσε ότι η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) προβλέπεται να ενισχυθεί με αριθμό Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας του προσωπικού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως πληροφορούμεθα ο διαγωνισμός αυτός, είναι μεν τυπικώς σε εξέλιξη, αλλά ουσιαστικώς έχει «παγώσει» από έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων ΟΒΑ.

Τέλος, ουσιαστικώς έβαλε «πάγο» στα όποια σενάρια ακούγονταν για την πιθανότητα εντάξεως στο Στόλο μεγάλων αντιτορπιλλικών κλάσεως Arleigh Burke, από αυτά που προτίθενται να αποσύρει από τη δύναμή του το Αμερικανικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που θα παραλάβουν τα πρώτα σκάφη που θα αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί, επισήμανε ότι είναι καλά σκάφη αλλά ασύμφορα για τη χώρα μας, που αν αποκτήσει κάτι πρέπει να είναι νεότερο, πιο οικονομικό και μικροτέρων διαστάσεων, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα θέμα που σε πολιτικό επίπεδο το χειρίζεται η κυβέρνηση.

(parapolitika.gr – Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Πηγή: staratalogia.blogspot.gr

24 Σχόλια

 1. Kostas

  εαν δαπανάς 500 εκ για αναπαλαίωση αεροσκαφων ηλικίας 50 ετων τοτε ειναι φυσικό επακόλουθο το μονο ναυπηγικό προγραμμα να ειναι μερικά καΐκια για το δρομολόγιο της Σαλαμίνας.

  Απάντηση
  • Χ

   Πόσες καινούργιες φρεγάτες θα αγοράζαμε με 500 εκατ ?? Ρε μπας και κάνουμε οικονομία στα πλοία για να σου αγοράσουμε F-35 για να μην μυξο-κλαίς ??

   Τώρα για να κάνω και λίγη πλάκα φαίνεται πως ο αρχηγός δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα περί των Αrleigh Burke. Σίγουρα δεν έχει διαβάσει το άρθρο αυτού του ανύπαρκτου προσώπου Πετρίδη (δεν θυμάμαι τώρα το μικρό του όνομα) στο πράδβα μούφα προ νιους που έγραψε πως σύντομα πάμε για 2 Α.Β.
   Πέρισυ ενώ έμπαινε μία φρεγάτα μας στο λιμάνι του Πειραιά από την γέφυρα της ο κυβερνήτης της είδε ένα Α.Β του αμερικανικού ναυτικού που ήταν ελλιμενισμένο λίγο πιο πέρα και βάζοντας τα γέλια σχολίασε ειρωνικά όλους αυτούς που ζητάνε και ονειρεύονται να μας δώσουν Α.Β οι Αμερικάνοι. Πρόσθεσε ότι αντέχουμε οικονομικά φρεγάτες εώς 4.000 τόνων. (σημείωση, οι Halifax είναι λίγο μεγαλύτερες αλλά νο πρόμπλεμ)

   Απάντηση
 2. defencegreece

  @X Με 500 εκ $ θα αγόραζες δύο νέες ελαφρές φρεγάτες όπως οι Gowind 2500 ή Sigma Class ή Milgem. Θα είχαν σκοπό κυρίως τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και θα είχαν καλά χαρακτηρι΄στικά για αεράμυνα χωρίς να είναι AAW πλοία.
  Εναλλακτικά με 500 εκ εκσυγχρονίζεις τις ΜΕΚΟ και αγοράζει νέες τορπίλλες που θα έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας

  Εχουμε φτάσει στο σημείο οι Τουρκοι την περίοδο 2020-2025 να έχουν 8 νέες κύριες μονάδες επιφανείας (4 κορβέτες Ada και 4 μεγενθυμένες ελαφρές φρεγάτες Batch II με ESSM και ενεργό σύστημα κατά τορπιλλών) καθώς και ένα αεροπλανοφόρο με 1 οργανική μοίρα F-35B.

  Αν δικιά μας προτεραιότητα είναι τα P-3 τα οποία είναι αμφίβολος ο ανθυποβρυχιακός τους εξοπλισμός αλλά και οι τορπίλλες αν φέρουν….ε τότε τι να πω

  Απάντηση
  • X

   Το ναυτικό δεν θέλει ελαφριές φρεγάτες και κορβέτες. Πέρα από αυτό ότι και να αγοράσουμε σε καινούργιο θα πρέπει να ναυπηγηθεί στο εξωτερικό. Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι τελειωμένα και αν αποφασιστεί να ναυπηγηθούν πλοία εδώ το ναυτικό θα τα παραλάβει κάποτε.
   Οι Αμερικάνοι ήθελαν να πάρουν ένα συμβόλαιο, εδώ κάποιοι έψαχναν πως θα δοθεί δουλειά στην ΕΑΒ, ψάχναμε πως θα γίνει η επιτήρηση της ΑΟΖ κ.α. Και εγώ προτιμούσα αυτά τα λεφτά να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό F-16 σε επίπεδο Viper, ή για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και την αγορά τορπιλών.
   Ο κύριος λόγος που θα εκσυγχρονιστούν τα Ρ-3 δεν έχει να κάνει με τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο στο Αιγαίο. Πάντως θα εχουν πολύ καλή σουίτα ηλεκτρονικών για να κάνουν όλες τις αποστολές τους.

   Σε ότι αφορά τις ΜΕΚΟ δεν θα εκσυγχρονιστούν ενώ για τις τορπίλες ο Καμμένος δεν θέλει να αγοραστούν για να μην πάρουν λεφτά οι γερμανοί οι οποίοι δεν θέλουν να μας δώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

   Απάντηση
   • defencegreece

    Γιαννη Ελαφρια φρεγάτα ειναι και η ΜΕΚΟ. Οτι είναι κα΄τω των 4000 τόννων. Ισως δεν εκφράστηκα σωστά για να το αποσαφηνίσω σε σχέση με τις κορβέττες 1500-2500 τόννους…

   • Gunslinger32

    Σχετικά με την αναφορά στην τελευταία
    παράγραφο θέλω να πω ότι η στάση του
    Π.Κ. Δεν βγάζει νόημα, εφόσον στον
    διαγωνισμό επικράτησε η ιταλική πρόταση
    με τις τορπίλες Black Shark της WASS όπως
    αναφέρει η ιστοσελίδα e-Amyna στο παρακάτω
    άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα.

    Δεν καταλαβαίνω τι παιχνίδι πάει να παίξει, αλλά
    η συμπεριφορά του αφήνει την εντύπωση ότι τα
    παίρνει χοντρά απο τις ΗΠΑ για την προώθηση
    αμερικανικών προϊόντων.

    http://e-amyna.com/σύγχρονες-τορπίλες-για-τα-υποβρύχια-τ/

  • Π.Α

   Kοστος 4 κορβετων απο ρουμανια:

   Η Ρουμανία θα πληρώσει 1,6 δις € για τέσσερις κορβέτες από την Damen

   με ποια προυποθεση κοστιζει μια κορβετα 250Μ ( γιατι η gowind κορβετα ειναι – δε τα ονομαζουμε οπως θελουμε εμεις – https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette)

   Kαλησπέρες κιόλας.

   Απάντηση
 3. Ηλιας

  Αξιοι, κανουν αναγνωριση ,εκτιμηση και αποκρυπτουν τις κινησεις τους,κινουνται στρατηγικα,πολυ καλα.

  Απάντηση
 4. X

  @defencegreece
  Sigma 10513 για το Μαρόκο. Ελαφριά φρεγάτα, εκτόπισμα 2.335 τόνοι, μήκος 105 μέτρα. Τώρα να θυμάμαι καλά κάποια πλοία κλάσης Sigma ή ίσως και όλα μπορούν να φέρουν μόνο 12 α/α πυραύλους μικρού βεληνεκούς. (π.χ MICA VL)
  Εντάξει, είναι πολύ λεπτά τα όρια μεταξύ κορβέτας -ελαφριάς φρεγάτας…

  MEKO-200, Type-23, F-123, Halifax, La Fayette, M, S, L, κ.α αντίστοιχες είναι κανονικές φρεγάτες.

  Απάντηση
 5. X

  @Gunslinger32
  Eκείνος ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω ότι οι γερμανοί ζήτησαν ένα υψηλό ποσό για να πιστοποιήσουν τις ιταλικές τορπίλες στα υποβρύχια. Αν γίνει τώρα διαγωνισμός δεν αποκλείεται οι γερμανοί να κάνουν καλύτερη τιμή για να κερδίσουν ενώ αν πάλι προκριθούν οι ιταλικές τορπίλες οι γερμανοί θα ζητήσουν πολλά λεφτά για την πιστοποίηση τους ώστε ο διαγωνισμός πάλι να ακυρωθεί προς μελλοντικό όφελος τους.

  Απάντηση
  • Gunslinger32


   Σε κάθε περίπτωση ότι και να κάνει πάλι στους
   Γερμανούς θα καταλήξει, είτε του αρέσει είτε όχι.

   Ακόμα και τους Mk. 48 ADCAP να αγοράσει θα
   χρειαστούν πιστοποίηση απο τον κατασκευαστή.
   Για αυτό θα ήταν καλό να προσγειωθεί και να
   ψάξει για άλλο “μοχλό πίεσης” για το θέμα των
   αποζημιώσεων.

   Υ.Γ.
   Για την “Ελληνική παραίτηση” απο τις αποζημιώσεις
   μπορεί να ευχαριστήσει τους πολιτικούς του φίλους
   απο το κόμμα στο οποίο ήταν κάποτε μέλος και ο
   ίδιος.

   Απάντηση
   • X

    Όσο είναι υπουργός δεν θέλει να δώσει ούτε ένα ευρώ στους γερμανούς. Οι οποίοι δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

 6. X

  Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε Arleigh Burke. Φυσικά είναι εξαιρετικά πλοία και από το ναυτικό το λένε αυτό αλλά για διάφορους λόγους οι Αμερικάνοι δεν θα μας δώσουν Α.Β. Πάντως πέρα από αυτό, αυτά τα πλοία δεν είναι για το πορτοφόλι μας….
  Στις ΜΕΚΟ-200 είναι να γίνει μία περιορισμένη αναβάθμιση, εγκατάσταση του συστήματος TACTICOS. Το συνολικό κόστος για τα 4 πλοία θα είναι 30 εκατ. ευρώ. Καμμία σύγκριση με τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό τους.
  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α/ΓΕΝ μελλοντικά το ναυτικό θα απαρτίζεται από 8 φρεγάτες, 8 πυραυλακάτους, και όχι περισσότερα από 6 υποβρύχια. Σε ότι αφορά τα τελευταία από το Γ.Ε.Ν τονίζουν ότι πρέπει να ναυπηγηθεί το 5ο και 6ο ,,214,,. Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους οι νέες Σούπερ Βίτα έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν διπλάσιο αριθμό πυραύλων επιφανείας-επιφανείας συγκριτικά με τις παλαιές πυραυλακάτους ενώ οι πύραυλοι τους έχουν υπερ-διπλάσιο βεληνεκές από τους παλαιότερους Εξοσέτ Μπλοκ-2 και τετραπλάσιο και βάλε από τους ακόμη πιο παλαιότερους Εξοσέτ ΜΜ-38. Δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας με λιγότερα νέα πλοία. Δεν χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση των παλαιότερων πυραυλακάτων μία προς μία.
  Δεν χρειάζονται πύραυλοι SM-2 για το Αιγαίο. Τέτοιοι πύραυλοι στο Αιγαίο θα καταρρίψουν από λάθος και δικά μας αεροπλάνα. Oι SM-2 χρειάζονται μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο.
  Σε ότι αφορά τις μελλοντικές φρεγάτες για για το ναυτικό για κάποιους λόγους δεν θα αναφερθώ για τις κλάσεις νέων και μεταχειρισμένων που μίλησε για αυτές ο Α/ΓΕΝ. Πάντως το ναυτικό ελπίζει να αποκτήσει νέες φρεγάτες ή αλλιώς νέες κορβέτες. Σε ότι αφορά τις μεταχειρισμένες έχουν ήδη τεθεί εκτός λίστας οι αγγλικές Type-23. Πέρα ότι έχουν συστήματα που δεν τα έχει το ναυτικό μας, έχουν κάποια μειονεκτήματα. Σε ότι αφορά τις φρεγάτες μας κλάσης S αυτές θα υπηρετούν μέχρι το 2025.
  Σε ότι αφορά το ναυτικό όπως είναι σήμερα αυτό έχει πολλά πλοία και έπρεπε ήδη να είχε λιγότερα. Μελλοντικά αυτό θα γίνει όπως και να έχει. Το ίδιο φυσικά θα γίνει για την αεροπορία και τον στρατό ξηράς.

  Απάντηση
  • giorgos tsagaris

   Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α/ΓΕΝ μελλοντικά το ναυτικό θα απαρτίζεται από 8 φρεγάτες, 8 πυραυλακάτους, και όχι περισσότερα από 6 υποβρύχια………..

   Aυτο ΔΕΝ προκειται να παιξει ΠΟΤΕ.

   Απάντηση
   • X

    Ο αρχηγος ξερει τι λεει. Για 8 φρεγάτες εχουν πει πριν χρονια και αλλοι ανωτατοι αξιωματικοι. Και να θελουμε να εχουμε περισσοτερες δεν θα γινεται. 6 συγχρονα υποβρυχια είναι καλα. Για περισσοτερα ,,ξεφευγουμε,,. Για 8 φρεγάτες και 6 υποβρυχια το ειχα υπολογισει το πραγμα από καιρο. Για τις πυραυλακατους ειχα υπολογισει 10.
    Η οικονομικη κατασταση τα επομενα χρονια θα χειροτερεψει πολύ. Ποιος σου λεει εσενα ότι η χωρα θα μπορει να εχει δυναμη 12 φρεγατων, 8-10 υποβρυχιων, 12 πυραυλακατων, συν αρματαγωγα κτλ πλοια, ελικόπτερα κ.α ?? Δεν θα εινα εφικτο ουτε με Θεικη παρεβαση….

  • giorgos tsagaris

   Δεν χρειάζονται πύραυλοι SM-2 για το Αιγαίο. Τέτοιοι πύραυλοι στο Αιγαίο θα καταρρίψουν από λάθος και δικά μας αεροπλάνα. Oι SM-2 χρειάζονται μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο………..

   Επικινδυνη απλουστευση………

   Απάντηση
   • X

    Για να μαθεις περισσοτερα σχετικα απευθυνσου στο ΓΕΝ και στο ΓΕΑ.

  • Gunslinger32

   Σχετικά με την αναφορά για την απόκτηση νέων μονάδων επιφάνειας στην προτελευταία παράγραφο θέλω να ρωτήσω τι άλλαξε ξαφνικά που προκάλεσε στροφή και μπήκαν στην λίστα οι κορβέτες.

   Θυμάμαι απο προηγούμενη συζήτηση ότι η απόκτηση μικρότερων μονάδων απο Φ/Γ δεν ήταν στα σχέδια καθώς δεν ικανοποιούσαν το ΠΝ. Αυτό αφήνει την εντύπωση ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις κυρίες μονάδες επιφάνειας, δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η ξαφνική στροφή και το downscale ελπίδων.

   Σαν να λένε εφόσον νέες Φ/Γ δεν έχει ούτε για αστείο ελπίζουμε τουλάχιστον σε ένα νούμερο μικρότερο για να αποφύγουμε μεγάλες περικοπές προσωπικού στον στόλο.

   Απάντηση
   • X

    Σε περιπτωση που αποφασιστεί να αγοραστουν νεα πλοια αλλα τα λεφτα δεν θα επαρκουν για την αγορα φρεγατων, αναγκαστικα θα γινει στροφη στις πιο οικονομικες κορβετες. Είναι φυσικο επομενο πως μια κορβετα Sigma ή ΜΕΚΟ Α-100 είναι πιο φτηνη από μια φρεγατα MEKO A-200.

    Πάντως εκτίμηση μου είναι πως θα είναι απίθανο να βρεθούν λεφτά για την αγορά νέων φρεγατών. Το πιθανότερο είναι να αποκτήσει μεταχειρισμένες φρεγάτες.

   • Gunslinger32

    Αν δεν αλλάξει στάση η eurogroup και το Βερολίνο, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα αγοραστούν νέα πλοία. Για παραχωρήσεις δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει, πάντως για τις F-123 δεν το βλέπω τουλάχιστον μέχρι την παράδοση των MKS 180
    αλλά αυτό θα αργήσει.

   • giorgos tsagaris

    ποιος το ειπε?
    Επειδη βγαλανε φωτογραφιες στην IDEX μπροστα απο τις GOWIND ?

   • Gunslinger32

    Δεν γνωρίζω ποιός το είπε στο ΓΕΝ, αλλά φαίνεται για ανεπίσημη δήλωση η μάλλον ευσεβείς πόθους εφόσον δεν υπάρχει φράγκο.

 7. X

  @giorgos tsagaris
  Ο αρχηγος του πολεμικου ναυτικου το ειπε. Ότι σε μια εκθεση ο οποιοσδηποτε βγηκε φωτο μπροστα από το μοντελο ενός πλοιου δεν σημαινει ότι θα το αγοράσουμε. Που και να θελουμε δεν υπαρχει φραγκο.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: