Αγορά 12000 βλημάτων 120 χιλ. για τα Leopard 2 – Τέλη του 2014 έρχονται τα DM12A2 και DM63, συμπαραγωγή με ΕΑΣ

Ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί από τη Γερμανία 12.000 βλήματα DM63/DM63A1 και DM12A2, μέσω διακρατικής συμφωνίας, συνολικού κόστους περίπου 52 εκατ.ευρώ. (ΓΕΣ)

Η γερμανική βιομηχανία Rheinmetall προκειται να προμηθεύσει στον Ελληνικό Στρατό 12000 βλήματα των 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης Leopard 2 υπό το πλαίσιο σύμβασης αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ η οποία ανακοινώθηκε την 15η Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η σύμβαση αντιπροσωπεύει μια μεγάλη επανάσταση στην ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος των αρμάτων μάχης Leopard 2 των ελληνικών τεθωρακισμένων.

Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος, ο πραγματικός αγοραστής είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμού, Πληροφορικής και Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας και βοήθειας. Η συγκεκριμένη διαδικασία ουσιαστικά απλοποιεί τη διαδικάσια προμήθειας, δίνοντας, στις Ελληνικές αρχές,  τη δυνατότητα να απαλλαχθούν από την δαπανηρή συγκέντρωση μεσαζόντων στο τομέα της προμήθειας πυρομαχικών.

Τα υπουργεία άμυνας της Γερμανίας και Ελλάδας έθεσαν τις βάσεις για τη σύμβαση σε μία συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του 2014.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση κάνει λόγο για την προμήθεια πυρομαχικών 120mm DM12A2 πολλαπλής χρήσης, όπως επίσης και βλημάτων κινητικής ενέργειας-διατρητικών (ΚΕ) DM63 και DM63A1.
Επίσης περιλαμβάνει την παραγωγή και τοποθέτηση, από την Rheinmetall, των βλητικών δεδομένων (πινάκες βολών) των βλημάτων KE στα Leopard 2A4.

Διατρητικό βλήμα 120 χιλιοστών DM63. (.rheinmetall-defence.com)
Διατρητικό βλήμα 120 χιλιοστών DM63. (.rheinmetall-defence.com)

Δύο από τους τύπους βλημάτων, το DM12A2 και το DM63, προκειται να παραδοθούν στον Ελληνικό Στράτο στα τέλη του 2014 ώστε να εκπληρωθεί η άμεση απαίτηση του ΓΕΣ. Τα υπόλοιπα πυρομαχικά (DM63A1) θα παραδοθούν σε τρεις παρτίδες εντός του 2015 και 2016 μετά την διαδικασία πιστοποίησης του νέου πυρομαχικού στις αρχές του επόμενου έτους.

Έχει ξεκινήσει ήδη η παραγωγή εξαρτημάτων εγχωριώς από την ελληνική βιομηχανία και συνεργάτη της Rheinmetall τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία εξαρτήματα, θα τοποθετηθούν στα βλήματα DM63A1, έτσι διασφαλίζεται πως το πρόγραμμα προμήθειας θα δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει στόλο 353 αρμάτων μάχης Leopard 2. Από αυτά τα άρματα μάχης, 170 Leopard 2 HEL είναι εξοπλισμένα με το επιμηκυμένο πυροβόλο L55, ενώ τα υπόλοιπα 183 Leopard 2A4 διαθέτουν το βραχύτερο μοντέλο L44, κατά τα δύο έχουν κατασκευαστεί από την Rheinmetall.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με άρθρο του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη στον ιστότοπο της εφημερίδας “Παραπολιτικά” η προμήθεια των παραπάνω πυρομαχικών πρόκειται για ένα «πονεμένο» πρόγραμμα του ΕΣ, «ουρά» του προγράμματος αποκτήσεως των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A4/A6HEL, που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και, όπως συνηθιζόταν τότε, αντί να γίνει ΜΙΑ αγορά (άρματος και πυρομαχικών, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις) είχε «σπάσει», και έτσι το πρόγραμμα της αποκτήσεως πυρομαχικών ήταν ξεχωριστό και από τότε άρχισε αυτό να καρκινοβατεί.

Αποτέλεσμα της καταστάσεως αυτής ήταν ο ΕΣ να έχει τα πιο σύγχρονα άρματα παγκοσμίως και να μην έχει… πυρομαχικά. Τελικά μετά από πολύ κόπο αποκτήθηκαν αρχικά 5.000 για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και μετά άλλη μία μικρή παρτίδα από τα αποθέματα του Ολλανδικού Στρατού.

Με την απόκτηση και αυτής της «μεγάλης» παρτίδος πυρομαχικών τα υπερσύγχρονα ελληνικά άρματα θα έχουν επαρκές απόθεμα ασφαλείας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, κάτι που είναι σε πολλαπλά επίπεδα, απαραίτητο.

Βλήμα 120 χιλιοστών DM63 (shephardmedia.com)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.