Το φορητό αντιαρματικό σύστημα Spike LR. (armyrecognition.com)

Ο Γερμανικός Στρατός, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προμηθεύεται τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) Spike-LR από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Rafael. Η οικογένεια πυραύλων έχει βρει εξαγωγική επιτυχία στην Ινδία, με την Bundeswehr να σχεδιάζει να εξοπλίσει μερικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Puma με το εν λόγω πυρομαχικό.

Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει ήδη αγοράσει ένα αριθμό πυραύλων Spike και η τοποθέτηση τους στα ΤΟΜΑ Puma αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

Η Ινδία αναζητούσε ένα σύγχρονο σύστημα πυραύλου προβολής αρμάτων/πεζικού για να αντικαταστήσει τους γαλλικούς πυραύλους Milan οι οποίοι κατασκευαζόταν υπό άδεια από την ινδική Bharat Dynamics.

Οι φιναλίστ στον διαγωνισμό ήταν ο αμερικάνικος fire-and-forget, Javelin, και ο ισραηλινός Spike με τον συνδυασμό τρόπων καθοδήγησης μέσω αγωγού και επιλογής fire-and-forget.

Από τον Οκτώβριο του 2014, ο Spike φαίνεται να έχει κερδίσει, παρά τις προσφορές από τις ΗΠΑ για συμμετοχή της Ινδίας στην ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης του Javelin.

Το φορητό σύστημα Spike αποτελείται από έναν πύραυλο με το κάνιστρο του, ένα τρίποδο, μια μονάδα ελέγχου εκτόξευσης που περιέχει τα οπτικά και το σύστημα πυρός, και έναν συσσωρευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς ο χειριστής θα τοποθετεί τον νηματόσταυρο στο σημείο σκόπευσης χρησιμοποιώντας την διόπτρα ημέρας με μεγέθυνση 10Χ, ή την διόπτρα του θερμικού περισκοπίου για τη νυχτερινή παρατήρηση, το Spike μπορεί να μεταβεί από την θέση “απενεργοποιημένο” σε κατάσταση βολής σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα.

Η σκόπευση fire-and-forget χρησιμοποιεί τον ερευνητή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), αλλά υπάρχει επίσης και ένας προαιρετικός πλήρως αυτοματοποιημένος τρόπος καθοδήγησης, με τη χρήση καλωδίου οπτικής ίνας το οποίο ξετυλίγεται από το πίσω μέρος. Οι τρόποι βολής μπορούν να συνδυαστούν με τον “fire and forget plus”, ο οποίος κλειδώνει ένα στόχο πριν την βολή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή στόχων ή για την ματαίωση μετά την εκτόξευση.

Ο πύραυλος πετά σε καμπύλη τροχιά, προσβάλλοντας τον στόχο με κατάδυση και προκαλώντας την έκρηξη μίας διπλής σε σειρά κεφαλής (tandem) υψηλής εκρηξιμότητας η οποία μπορεί να εξουδετερώσει θωρακίσεις τύπου ενεργής αντιδραστικής θωράκισης (ERA). Η καμπύλη τροχιά επιτρέπει επίσης στο βλήμα να προσβάλει στόχους που είναι πίσω από τοίχους, ή αυτούς που δεν είναι άμεσα ορατοί στο οπτικό πεδίο του πυροβολητή.

Η επαναγέμιση του διαρκεί λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα.

Το φορητό σύστημα Spike-LR. (wikipedia.org)

Απόδοση απο το defencenews.in για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: