Με την έναρξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου και την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 28η Οκτωβρίου 1940, η διάταξη μάχης της Αεροπορίας περιλάμβανε κατανομή του αεροπορικού δυναμικού, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία να κρατήσουν στον επιχειρησιακό τους έλεγχο τα αεροσκάφη που εξυπηρετούσαν το δόγμα επιχειρήσεών τους. (ΓΕΑ)

Ταυτισμένο με τη θυσία του ήρωα πιλότου Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940, μετά από άνιση μάχη στον αέρα με ιταλικά αεροπλάνα, είναι το μικρό χωριό Σακελλαρικό της Ζίτσας.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, κατά τη διάρκεια αερομαχίας, τα πυρά του εχθρού χτύπησαν το αεροπλάνο τύπου PZL-24, της 21ης Μοίρας Δίωξης, του 25χρονου ανθυποσμηναγού, το οποίο κατερρίφθη. Tο χωριό Κουτρουλάδες, προκειμένου να τιμήσει τη θυσία του, ώστε να μη σκεπάσει η σκόνη της λήθης τον ηρωικό θάνατό του, λίγο αργότερα, με απόφαση των κατοίκων του, μετονομάστηκε σε Σακελλαρικό.

Ο ανθυποσμηναγός ετάφη στο χωριό, ενώ σε περίοπτη θέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμά του, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έπεσε ηρωικά στις 2 Νοεμβρίου 1940, μαχόμενος κατά πολύ υπέρτερων αεροπορικών δυνάμεων.
Η κυρία Αλεξάνδρα, σήμερα 93 ετών, έχει ζωντανά στη μνήμη της τις στιγμές της κατάρριψης του ελληνικού αεροπλάνου και αφηγείται όλα όσα βίωσε εκείνη την μέρα, που γράφτηκε ιστορία στο χωριό της.

«Ήταν μεσημέρι. Είμαστε στα χωράφια και μαζεύαμε καλαμπόκια. Από πάνω μας πετούσαν για πολύ ώρα αεροπλάνα. Ήταν τρία ή τέσσερα. Πολεμούσαν στον αέρα. Είμαστε φοβισμένοι, παρακολουθούσαμε τι γινόταν. Εγώ ήμουν 18 χρόνων. Ξαφνικά είδαμε ένα από τα αεροπλάνα να βγάζει άσπρους και μετά μαύρους καπνούς.

»Μετά πήγαινε σαν φτερό στον άνεμο. Το χάσαμε από τα μάτια. Ακούστηκε μεγάλος κρότος πίσω από το μοναστήρι. Εγώ έτρεξα να δω τι έγινε. Εκεί ήταν και το σπίτι της αδελφής μου. Τα φτερά του αεροπλάνου που είχε πέσει ήταν μέσα στο αυλάκι, σε έναν βάλτο. Γίνονταν εκρήξεις. Στην αρχή, όσοι μαζευτήκαμε εκεί, ήρθαν πολλοί από τον κάμπο, δεν ξέραμε εάν είναι ελληνικό, δικό μας το αεροπλάνο, ή ιταλικό.

»Λίγο αργότερα ήρθαν και στρατιώτες. Είπαν ότι το αεροπλάνο ήταν ελληνικό. Δικό μας, δικό μας όλοι φώναζαν! Οι φαντάροι, όταν σταμάτησαν οι εκρήξεις, σήκωσαν το σώμα το πιλότου μέσα από τα συντρίμμια και τα ρούχα που φορούσε πήραν φωτιά. Νομίζω το παλικάρι ήταν ακόμη ζωντανό, ψυχορραγούσε. Τον τύλιξαν με αλεξίπτωτο και με μία κουβέρτα. Μετά τον έφεραν στο χωριό. Εδώ τον θάψαμε τον λεβέντη….». αναφέρει η 93χρονη γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της και συνεχίζει «…σκοτώθηκαν και δικά μας παιδιά, συγγενείς μας, σκοτώθηκε ο λοχίας Γιώργος Καραμπίνας 25 μέρες αργότερα και τον θάψαμε δίπλα στον Σακελλαρίου».

Ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου γεννήθηκε το 1915 στα Βίλια Αττικής. Τον Νοέμβριο του 1935 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Με την κήρυξη του πολέμου τοποθετήθηκε στην 21η Μοίρα Διώξεως. Στις 2 Νοεμβρίου 1940, ως αρχηγός σχηματισμού, ανέλαβε την καταδίωξη ιταλικών βομβαρδιστικών, τα οποία είχαν στόχο την πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν μία άνιση μάχη στον αέρα. Συνολικά τρία ελληνικά καταδιωκτικά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με 15, συνολικά, ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Τα πολυβόλα των ιταλικών αεροπλάνων κατάφεραν να πλήξουν το PZL-24 του Ιωάννη Σακελλαρίου, το οποίο στη συνέχεια κατέπεσε. Στην ίδια αερομαχία χάθηκε και ο επισμηνίας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τα 75 χρόνια από τη θυσία του ηρωικού πιλότου τιμά με τριήμερες εκδηλώσεις ο δήμος Ζίτσας, όπου θα παραστεί αντιπροσωπεία από τη γενέτειρά του.

O τάφος του πιλότου Ιωάννη Σακελλαρίου ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940, μετά από άνιση μάχη στον αέρα με ιταλικά αεροπλάνα, στο μικρό χωριό Σακελλαρικό της Ζίτσας. Λίγο αργότερα, με απόφαση των κατοίκων του, μετονομάστηκε σε Σακελλαρικό, για να τιμηθεί η θυσία του. Ο ανθυποσμηναγός ετάφη στο χωριό, ενώ σε περίοπτη θέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμά του, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έπεσε ηρωικά, μαχόμενος κατά υπέρτερων αεροπορικών εχθρικών δυνάμεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Μ. Τζώρα, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ιωάννινα/mignatiou.com

16 Σχόλια

 1. manolis

  Στο Μουσείο Πολέμου Καλπακίου σώζεται ισως ο μοναδικός στη χωρα αστεροειδής κινητήρας PZL-24 , αυτου της 21ης Μοίρας με το οποίο πετούσε ο Υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου το μοιραίο πρωινό της 2ας Νοεμβρίου 1940.
  ” alt=”” />

  Απάντηση
 2. tsimuha2

  Oπως λεει και η λεζαντα ηταν ενα απο τα ταχυτερα της εποχης του(Paris Air Show 1934)αυτη η εποχη ομως αλλαξε ραγδαια.

  ” alt=”” width=”963″ height=”558″ />

  Απάντηση
   • tsimuha2

    Με πληγωνεις με αυτα που λες,και για αυτο θα παραγγειλω μια Roma Margarita να πανε κατω τα φαρμακια.

   • manolis

    Ρε σεις, βαζω φωτο το -μοναδικο- κινητηρα απο το πεζετελ 24 του Σακελλαρίου και σεις κοιτατε τα πολυβολα?
    Ασ’τις πιτσες τωρα και λεγε τι΄ν’τουτη η σουηδεζα (?) γιατι βαριεμαι να ψαχνω

   • manolis

    Αυστριακη, μαλιστα, παλι καλα που δεν ειπα γιαπωνεζα δηλαδη.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πάψε να κάνεις σάν νιάνιαρο,ἐπιτέλους.
    Εἶσαι θεματολόγος ἐπιπέδου,καταδέχεσαι να σου δίνουν ἀβάντσο;
    (ἄκου μαργαρίτα,νηστεία κάνεις;)
    Ἄσε που πήρες τον Μανώλη στον λαιμό σου:
    %253Fresize%253D350%25252C200&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwestcountyexplorersclub.com%2F2013%2F10%2F21%2Fswiss-army-vehicles-show-pictures%2F&h=200&w=350&tbnid=Wad3TkDkgmvtZM%3A&docid=0Sz5QO5KLg7pKM&ei=sMAxVq61Loe9swHu9KLACA&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=2111&page=13&start=313&ndsp=24&ved=0CD0QrQMwEzisAmoVChMIrs3k04rnyAIVh94sCh1uugiI

   • tsimuha2

    Δεν μπορει να βρει το αυστριακο θελει να βρει και το γιουγκοσλαβικο,(ουπς το καψα παλι).

   • manolis

    Aρα καλα ειπα σουηδεζα τη ροδα των εφεδρων ,οποτε ή ψεματακι πεταξες, ή δεν ξερεις τι ειναι!

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: