Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (ΙI)

©V. Vyatkin/RIA Novosti. Οι δύσβατοι δρόμοι της Τσετσενίας, 1η Μαρτίου 2000.
©V. Vyatkin/RIA Novosti. Οι δύσβατοι δρόμοι της Τσετσενίας, 1η Μαρτίου 2000.

Περίπτωση 2η : Η δεύτερη φάση της μάχης για το Serzhen-Yurt, 24 Μαΐου – τέλος Μαΐου 1995.

[dropcap size=small]Α[/dropcap]φότου οι Ρώσοι αποσύρθηκαν μετά την πρώτη επίθεση τους, και κάλυψαν την απόσυρση τους με πυρά πυροβολικού και αεροπορίας, οι Τσετσένοι που επάνδρωναν τη Γραμμή Serzhen-Yurt συμπτύχθηκαν στην επόμενη θέση τους, μέσα στην πόλη, στο ύψος του μνημείου του Zhelimkhan. O Mohmad Hatuev έφερε μία εφεδρική μονάδα για να αντικαταστήσει αυτήν του Tutashkh που είχε κυκλωθεί και καταστραφεί πριν από δύο ημέρες. Τα τσετσενικά τμήματα που τώρα κρατούσαν τη νέα γραμμή εκτείνονταν από τον ποταμό Khulkhulan στα ανατολικά μέχρι τους δασωμένους λόφους στα δυτικά της πόλης.

«Υπήρχαν θέσεις που είχαν ετοιμαστεί από πριν. Ξέραμε από πριν ότι θα συμπτυσσόμασταν σε αυτή τη θέση. Ο Τσετσένος στρατιώτης μόλις μετακινηθεί στη νέα του θέση αρχίζει να σκάβει . Υπάρχει χαλίκι παντού, πέτρες –το σκάψιμο είναι δύσκολο- γι΄ αυτό χρειάζεται λοστούς και άλλα εργαλεία. Η μετακίνηση αυτού του εξοπλισμού είναι ένα έξτρα βάρος πέραν του οπλισμού και των άλλων προμηθειών. Ήταν πολύ δύσκολο και μας εξέθετε σε επιπλέον κίνδυνο. Γι΄ αυτό είχαμε προετοιμάσει αυτές τις θέσεις από πριν για να μην έχουμε αυτόν τον κίνδυνο».

Η μονάδα του Kair (ψευδώνυμο) συμπτύχθηκε κατευθείαν προς τα πίσω, πάνω στο δρόμο, και τώρα κατείχε θέσεις στα δεξιά της κύριας οδού, κοντά στο μνημείο του Zhelimkhan. Μία άλλη μονάδα στα αριστερά του Kair κάλυπτε το δεξί πλευρό της πόλης. Ο Mohmad είχε μετακινήσει τη δύναμη του νοτιότερα κατά μήκος του ποταμού σε έναν παιδικό καταυλισμό από τη σοβιετική εποχή (Svettiachiok camp). Η αποστολή του ήταν να απαγορεύσει στους Ρώσους τη χρήση της όχθης του ποταμού ή τον δρόμο ανατολικά του ποταμού, από τον οποίον θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τη νέα θέση των Τσετσένων και να κινηθούν νότια προς το τσετσενικό στρατηγείο στο Vedeno.

Αναφερόμενος στη σύμπτυξη ο Kair είπε: «Μόλις λάβαμε τις νέες μας θέσεις οι Ρώσοι ανακάλυψαν ότι είχαμε υποχωρήσει. Και ξεκίνησαν, όπως έχω πει, να αναγνωρίζουν. Περισσότερο  κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, κατά μήκος των δρόμων. Τους παρατηρούσαμε καθώς προετοίμαζαν την περιοχή για την άφιξη του όγκου των δυνάμεων τους. Αυτό έγινε τη δεύτερη μέρα. Είχαμε εγκαταλείψει τις προωθημένες μας θέσεις τη νύχτα και κινηθήκαμε στις νέες μας θέσεις. Τη δεύτερη μέρα, προς το απόγευμα, οι Ρώσοι είχαν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν. Στην  αναγνώριση τους επιδίωκαν να διαπιστώσουν που υπήρχαν νάρκες και που όχι. Ας πούμε ότι υπάρχει μία φρέσκια εκσκαφή στον δρόμο – τότε γνώριζαν ότι υπήρχε νάρκη εκεί. Έπαιρναν  φωτογραφίες αυτού του δρόμου από ένα ελικόπτερο. Μετά προχωρούσαν, αφού είχαν αναλύσει τις φωτογραφίες και τις αναφορές».

Διάταξη των αντιπάλων και τρόπος ενεργείας. Πηγή: Fangs of the Lone Wolf

Στις 24 Μαΐου το ρωσικό πυροβολικό σταμάτησε και η επίθεση στο Serzhen-Yurt ξανάρχισε. Οι Τσετσένοι έχοντας συμπτυχθεί τώρα κατείχαν καλύτερες θέσεις επειδή η κοιλάδα στένευε και αυτό τους επέτρεπε καλύτερη συγκέντρωση των δυνάμεων τους. Οι Ρώσοι άπαξ και επιθυμούσαν να φτάσουν στο Vedeno από το Serzhen-Yurt δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν μετωπικά.

Οι πρώτες μάχες ξέσπασαν ανατολικά του ποταμού καθώς οι Ρώσοι προσπάθησαν να σπάσουν τις θέσεις των Τσετσένων κατά μήκος του χωματόδρομου. «Υποπτεύομαι ότι προσπαθούσαν να περάσουν από ΄κει και να φτάσουν σε κάποιο στρατηγικό ύψωμα από το οποίο θα επόπτευαν όλη την περιοχή του Serzhen-Yurt μέχρι και νότια προς το Vedeno» αναφέρει ο Kair.

«Οι Ρώσοι συγκεντρώνονταν κατά μήκος του ποταμού. Υπήρχαν δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Χρησιμοποίησαν τα δέντρα για απόκρυψη». Η λωρίδα των δέντρων ήταν περίπου 50 μ. «Ο δρόμος ήταν παράλληλος σε ένα απότομο γκρεμό, έτσι οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να πάνε αριστερά ενώ αν πήγαιναν δεξιά θα έπεφταν στο ποτάμι και στη μονάδα μου. Η μόνη τους επιλογή ήταν να επιτεθούν
κατευθείαν πάνω στη μονάδα του Mohmad ή να αποχωρήσουν».

Οι Τσετσένοι είχαν ταχθεί έτσι ώστε το ένα τμήμα να μπορεί να βοηθήσει το άλλο σε περίπτωση που κάποιο θα έδειχνε σημάδια κατάρρευσης. «Γι΄αυτό οι αμυντικές μας θέσεις βρίσκονταν εκεί που ήταν. Ήμασταν κάτω από το μνημείο και υπήρχε μία εφεδρική ομάδα στην άλλη πλευρά του δρόμου. Από τις θέσεις μας είχαμε τη δυνατότητα να βάλλουμε πάνω από το ποτάμι και μέσα στη λωρίδα των δέντρων» θυμάται ο Kair. «Εξαιτίας του δάσους δεν μπορούσαμε να δούμε τις κινήσεις τους αλλά μπορούσαμε να προσδιορίσουμε που ήταν επειδή έβαλλαν στις θέσεις του Mohmad. Εμείς απλώς βάλλαμε συνεχώς με τα αντιαρματικά μας όπλα σε εκείνη την περιοχή». Μία από τις εφεδρικές ομάδες του Hatuev ήταν σε ετοιμότητα να μετακινηθεί στο ποτάμι για να αναχαιτίσει τους Ρώσους που πίεζαν το τμήμα του Mohmad. «Σε περίπτωση που εμπλέκονταν με εκείνο το τμήμα εμείς ήμασταν έτοιμοι να πάμε να βοηθήσουμε».

Η ρωσική επίθεση στη θέση του Mohmad αναχαιτίστηκε. Υπήρξε ένας αριθμός κατεστραμμένων θωρακισμένων οχημάτων απλωμένων πάνω στο δρόμο. «Κάψαμε αυτά τα άρματα που ήταν από την άλλη πλευρά του ποταμού και τα στείλαμε στην κόλαση», θυμάται ο Kair. Την άλλη μέρα ένα ρωσικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη θέση που είχε διεξαχθεί η μάχη. Υπήρχαν Τσετσένοι παντού σε διάφορα κτήρια μέσα στην πόλη που παρατηρούσαν το ελικόπτερο μέχρι που ένα βαρύ πολυβόλο κάποιας εφεδρικής ομάδας κοντά στο μνημείο άνοιξε πυρ. Το ελικόπτερο προσπάθησε να φύγει αλλά ήταν αργά. Οι σφαίρες κατέστρεψαν την ουρά και ένα λεπτό μετά έπεσε στο ποτάμι. Τσετσένοι μαχητές έτρεξαν στα συντρίμμια για να εξασφαλίσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά. Οι κάλαθοι ρουκετών ήταν πολύ σημαντικοί τόσο για τις ρουκέτες όσο και για τους σωλήνες.

Στα δυτικά, οι Ρώσοι αποφάσισαν να στείλουν μία μονάδα διαμέσου των δασωμένων υψωμάτων για να υπερκεράσουν την αμυντική γραμμή των Τσετσένων. «Οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να περάσουν μέσα από την πόλη γι΄αυτό πήγαν από γύρω και άρχισαν να ανεβαίνουν την πλαγιά».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: http://con-ops.blogspot.gr/2017/05/i.html

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

  1. Ο πόλεμος της Τσετσενιας μας διδάσκει πέραν του οτι μια μικρότερη δύναμη , εαν εκμεταλλευτεί σωστά τους πόρους της και πολεμήσει έξυπνα μπορεί να νικήσει ενα πολύ ισχυρότερο εχθρό αλλα και το τι γίνεται όταν η κεντρική κυβέρνηση καταρρέει και ειναι ανίκανη και αυτονομιστικα κινήματα μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα εντός της χώρας. Οποιεσδήποτε ομοιότητες με την Ελλάδα ειναι τυχαίες.

  2. οι Ρώσοι εχουν μεγαλη εμπειρια στο να αντιμετωπίζουν οχυρωμένος (ταμπουρωμένους) εχθρούς.

    Για αυτο εχουν το Μπουροτινο, μια βολή 24 ρουκετών απο το Μπουροτινο ισοπεδώνει τα παντα σε έκταση 40 στρεμμάτων.

    Υπ’οψιν κανενα όρυγμα ή στέγαστρο δεν μπορει να σε προστατέψει απο τα θερμοβαρικα!

    Πέραν της επιχειρησιακής αξίας, το συγκεκριμενο όπλο εχει φοβερό ψυχολογικό αποτελεσμα καθως ο αμυνόμενος γνωρίζει οτι δεν εχει καμια ελπίδα σωτηρίας εαν ο εχθρός χρησιμοποιήσει θερμοβαρικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.