Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (ΙII)

Ρώσοι πεζοί στρατιώτες στο Bamut, προσπερνούν άρμα διασπάσεως ναρκοπεδίων

Περίπτωση 3η : Η άμυνα του Bamut, μέσα Ιουνίου 1995

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην άνοιξη του 1995 οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το Grozny και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Τσετσενίας. Τον Μάιο έπεσε το Vedeno χωρίς πολύ αγώνα και η τσετσενική διοίκηση υποχώρησε βαθύτερα στα βουνά. Το Shatoiκαι το Nozhai-Yurtκ  καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στις 13 Ιουνίου. Το Bamut ήταν το μόνο μεγάλο χωριό υπό τον έλεγχο των Τσετσένων.
Προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις είχαν αποτύχει αλλά είχαν μετατρέψει το χωριό σε ερείπια. Κατεστραμμένα ρωσικά άρματα και ΒΜΡ βρίσκονταν διάσπαρτα στην κύρια οδό που οδηγούσε στο χωριό, μάρτυρες των σκληρών μαχών που είχαν διεξαχθεί πριν [15].

Με το κόκκινο τετράγωνο υποδεικνύεται ο χώρος όπου διεξήχθη η πολεμική ενέργεια που περιγράφεται (Πηγή)

Με το Shatoi στον έλεγχο τους οι Ρώσοι μπορούσαν να εστιάσουν ξανά την προσπάθεια τους στην κατάληψη του Bamut. Το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού τμήματος του τσετσενικού μετώπου ήταν υπό τον έλεγχο του Ruslan (Khamzat) Galaev όμως για την άμυνα του χωριού υπεύθυνος ήταν κάποιος Τσετσένος γνωστός ως Boris. Παρατηρώντας τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται απέναντι του ο Boris έστειλε μία επείγουσα έκκληση για οποιεσδήποτε τσετσενικές ομάδες ή μεμονωμένους Τσετσένους αυτονομιστές που θα μπορούσαν να πάνε στο Bamut να βοηθήσουν. Εκείνη την ώρα οι υπερασπιστές του Bamut ήταν εθελοντές από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Ανταποκρινόμενες στην έκκληση πολλές μικρές ομάδες άρχισαν να πηγαίνουν προς το Bamut. Ατυχώς για τους Τσετσένους πολλές από αυτές τις ομάδες καθώς πλησίαζαν στο χωριό έπεσαν σε ενέδρες ρωσικών αναγνωριστικών μονάδων που ενεργούσαν κατά μήκος του διαδρόμου: Gekhi-Chu– Orekhovo–Staryi-Achhoi, ανατολικά του Bamut. Άλλες ομάδες συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο προσπάθησαν να φτάσουν μέσα από τα βουνά, η ορεινή διαδρομή όμως ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Μερικές ομάδες έφτασαν μία – δύο ημέρες πριν την ρωσική επίθεση έχοντας λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν και να προετοιμάσουν τις θέσεις τους.

«Ήταν υποχρεωτικό να ενημερώσεις τον διοικητή του τομέα με την άφιξη της ομάδας σου, να αναφέρεις τη δύναμη της και άλλες λεπτομέρειες ώστε να σε τοποθετήσει στην αμυντική του διάταξη ανάλογα με τις δυνατότητες σου και τις ανάγκες του», ανέφερε ένας από τους διοικητές τμημάτων. Καθώς οι αφικνούμενες ομάδες και οι μεμονωμένοι μαχητές παρουσιάζονταν στον Boris αυτός τους τοποθετούσε εκεί που είχε ανάγκες και μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα.

Διάταξη των αντιπάλων και τρόπος ενεργείας. ΠΗΓΗ: Fangs of the Lone Wolf
Διάταξη των αντιπάλων και τρόπος ενεργείας. ΠΗΓΗ: Fangs of the Lone Wolf

Τα τσετσενικά τμήματα που ήταν ταγμένα κατά μήκος της δυτικής περιμέτρου του Bamut έσκαβαν με φρενήρη ρυθμό ορύγματα και ορύγματα συγκοινωνίας για να αντέξουν την επικείμενη ρωσική επίθεση. Οι Τσετσένοι έσκαψαν επίσης ορύγματα στη δασωμένη πλαγιά ανατολικά του Bamut, όπου είχαν ιδρύσει ένα σημείο περισυλλογής απωλειών (στον χάρτη αναγράφεται ως casualty collection point). Οι Τσετσένοι χρησιμοποίησαν σανίδες για να φτιάξουν πεζογέφυρες πάνω στον ποταμό Fortanga. Η πρότερη καταστροφή του Bamutπαρείχε άφθονα οικοδομικά υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων αμυντικών έργων.

Τα ορύγματα δυτικά του Bamut ήταν φτιαγμένα σε πολλές σειρές, με τις πιο προωθημένες θέσεις να βρίσκονται 50 με 100 μ. από τα ερείπια των σπιτιών. Οι Τσετσένοι καταλάμβαναν θέσεις σε βάθος εκμεταλλευόμενοι τις διαδοχικές σειρές ορυγμάτων γιατί η τακτική τους, που την είχαν τελειοποιήσει τους προηγούμενους μήνες, βασίζονταν στην αρχή «κάνε επίθεση και υποχώρησε, κάνε επίθεση και υποχώρησε». Η γενική ιδέα ήταν η συνεχής κινητικότητα κατά τη διάρκεια της μάχης γιατί μία σταθερή θέση θα μπορούσε να στοχοποιηθεί και να καταστραφεί από ρωσικές εναέριες επιθέσεις, πυροβολικό και όλμους.

Η επίθεση στο Bamutάρχισε όπως την περίμεναν οι Τσετσένοι: αεροπορικές επιθέσεις ακολουθούμενες από πυροβολικό. Οι Τσετσένοι ήταν εξοικειωμένοι με αυτό το σχήμα και το θεωρούσαν «τον παλιό τρόπο – τον σοβιετικό τρόπο». Το επίπεδο έδαφος που απλώνονταν βόρεια από τις θέσεις τους τους επέτρεπε να παρατηρούν τους Ρώσους. Οι θέσεις των Ρώσων βρίσκονταν περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά, πέρα από το αποτελεσματικό βεληνεκές του μόνου αντιαρματικού όπλου που είχαν οι Τσετσένοι, του RPG [16]. Οι Τσετσένοι μπορούσαν μόνο να περιμένουν στη σχετική ασφάλεια των ορυγμάτων τους να ολοκληρωθεί το ρωσικό μπαράζ. Τελικά το πυροβολικό σταμάτησε και οι Τσετσένοι έτρεξαν στις πιο προωθημένες θέσεις τους για να συναντήσουν το ρωσικό πεζικό και τα τεθωρακισμένα που προσέγγιζαν κατά μήκος της κυρίας οδού που οδηγούσε στο χωριό.

Οι Ρώσοι επιχείρησαν επίσης και μία παραπλανητική επίθεση (στο σχεδιάγραμμα: feigned Russian attack) από την κατεύθυνση του Achkoi-Martan. Δεν είναι ξεκάθαρο πως αλλά οι Τσετσένοι την περίμεναν και αναγνώρισαν αμέσως ότι αυτή ήταν μία δευτερεύουσα προσπάθεια και δεν τσίμπησαν το δόλωμα. Κράτησαν τις θέσεις τους απέναντι στη ρωσική φάλαγγα που έρχονταν από τα ΒΔ. Καθώς η ρωσική φάλαγγα πλησίασε το Bamut διάφορα τμήματα της άρχισαν να λαμβάνουν σχηματισμό παρατάξεως απέναντι στο τσετσενικό μέτωπο.

Ο Boris είχε συνολικά τη διοίκηση της άμυνας του Bamut αλλά κάθε διοικητής μονάδας ήταν επικεφαλής των ανδρών του και των θέσεων που κατείχε. Επίσης, κάθε μεμονωμένος διοικητής εφάρμοζε κατά την κρίση του την τακτική που επιθυμούσε. Εξαιτίας αυτού η μάχη του Bamut την πρώτη ημέρα είχε τη μορφή μίας σειράς μεμονωμένων συμπλοκών ανάμεσα στη ρωσική διάταξη, η οποία είχε αρχίσει να χάνει τη συνοχή της εξαιτίας της «ομίχλης και της τριβής» της μάχης και των τσετσενικών ισχυρών θέσεων, όπου ο κάθε αντίπαλος προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα πλευρά του. Μεμονωμένα τσετσενικά τμήματα πολέμησαν ξεχωριστά, το καθένα με τον τρόπο του και με το σχέδιο του.

Μόλις μπήκαν στο βεληνεκές τους οι Τσετσένοι άρχισαν να βάλλουν με πυρά αυτομάτων όπλων και RPG τους επερχόμενους Ρώσους, προσέχοντας να μη μένουν σε μία θέση αρκετά ώστε οι Ρώσοι να προσαρμόσουν τα πυρά υποστηρίξεως τους πάνω τους. Έγιναν δύο σημαντικές μάχες οι οποίες ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν. Οι Τσετσένοι μάλιστα στο αριστερό πλευρό κατάφεραν να παγιδεύσουν και να κυκλώσουν ένα τμήμα της επιτιθέμενης δύναμης (δείτε τη λεπτομέρεια (2) στο σχεδιάγραμμα). Στο δεξιό άκρο της τσετσενικής διάταξης ένα τμήμα είχε έρθει στο Bamut με αντιαρματικές νάρκες και εφάρμοσε τις δικές του τακτικές για να προσβάλλει τη ρωσική δύναμη (δείτε τη λεπτομέρεια (1) στο σχεδιάγραμμα).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: http://con-ops.blogspot.gr/2017/05/ii.html#more

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.