Το Γραφείο Μελετών Αλλοδαπών Στρατευμάτων (Foreign Military Studies Office–FMSO ) του αμερικανικού στρατού, το οποίο είναι εξέλιξη του Γραφείου Μελετών για τον Σοβιετικό Στρατό, έχει
αποστολή, εκτός άλλων, να ερευνά και να παρουσιάζει αντιλήψεις για τον πόλεμο που υπάρχουν εκτός ΗΠΑ και οι οποίες το Γραφείο θεωρεί ότι δεν έχουν μελετηθεί αρκετά και δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο έχει εκδώσει το βιβλίο «Fangs of the Lone Wolf», των Dodge Billingsley και Δρ. Lester Grau, το οποίο περιέχει περιπτώσεις από μάχες μικρών κλιμακίων του ρωσικού στρατού με Τσετσένους αυτονομιστές. Οι περιγραφές των μαχών γίνονται από την οπτική γωνία των Τσετσένων.

Επειδή η μελέτη των αγώνων μικρών κλιμακίων έχει αξία καθώς αποτελούν τον πυρήνα των πολεμικών επιχειρήσεων πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον να παρουσιαστούν, σταδιακά, οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο ανωτέρω βιβλίο.

Σύντομο ιστορικό του πολέμου στην Τσετσενία

Dzokhar Dudaev (1944-1996). ΠΗΓΗ

Η μετασοβιετική ιστορία της Τσετσενίας μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερα μέρη. Στο διάστημα από το 1991-1994 που οδήγησε στον Α΄ Πόλεμο (1994-1996), στη μεσοπολεμική περίοδο 1996-1999 και στον Β΄ Πόλεμο (1999-2009). Καθώς η Σοβιετική Ένωση διαλύονταν ο Ρώσος πρόεδρος Boris Yeltsin ενθάρρυνε τους λαούς «να αρπάξουν όση ελευθερία μπορούσαν». Η Τσετσενία άρπαξε την ελευθερία της και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Όμως, ο Yeltsin δεν συμπεριέλαβε τους Τσετσένους ανάμεσα σε αυτούς που θα έπρεπε να αρπάξουν την ελευθερία τους. Η Τσετσενία βρίσκεται στο ορεινό τείχος που προστατεύει τη Ρωσία στον Καύκασο, έχει τριάντα πετρελαιοπηγές που παράγουν πετρέλαιο κατάλληλο για αεροπορικό καύσιμο και η πρωτεύουσα το Grozny ήταν ένα σημαντικό κέντρο διυλίσεως πετρελαίου.

Η υποστηριζόμενη από τη Μόσχα τσετσενική αντιπολίτευση προσπάθησε να ανατρέψει τον Τσετσένο πρόεδρο Dzokhar Dudaev το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1994. Οι δύο προσπάθειες απέτυχαν. Στη συνέχεια ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το Grozny. Η ρωσική ενέργεια τελματώθηκε και οι Ρώσοι αποσύρθηκαν προσωρινά από την πόλη για να ανασυγκροτηθούν. Τελικά τον Φεβρουάριο του 1995 οι Τσετσένοι αυτονομιστές εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και προσπάθησαν να κρατηθούν στην ύπαιθρο. Μέχρι τον Ιούνιο του 1995 οι αυτονομιστές είχαν χάσει όλες τις μεγάλες πόλεις. Τότε εγκατέλειψαν τον συμβατικό αγώνα και στράφηκαν στον ανταρτοπόλεμο στα βουνά. Τον Αύγουστο του 1996 Τσετσένοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο Grozny και σκότωσαν, αιχμαλώτισαν και κύκλωσαν όλες τις ρωσικές μονάδες που ήταν εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά ο Yeltsin αποδέχτηκε την ανεξαρτησία της Τσετσενίας και υπόγραψε το Σύμφωνο του Khasavyurt.

Στο μεσοπολεμικό διάστημα οι Τσετσένοι οπλαρχηγοί απέτυχαν να δημιουργήσουν μία βιώσιμη κρατική οντότητα. Στις 7 Αυγούστου 1999 η Διεθνής Ισλαμική Ταξιαρχία, υπό τους Shamil Basaev και Ibnal Khattab, εισέβαλε στο Dagestan. Ρωσικές μονάδες αντέδρασαν και η Ισλαμική Ταξιαρχία υποχώρησε στην Τσετσενία. Το γεγονός αυτό υπήρξε η αφορμή για τον Β΄ Πόλεμο.

Στις 1 Οκτωβρίου 1999 ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα και κύκλωσαν την πρωτεύουσα. Αυτή τη φορά οι Ρώσοι σφράγισαν αποτελεσματικά τις οδούς διαφυγής από το Grozny και  ξεκίνησαν να εκκαθαρίζουν μεθοδικά την πόλη. Η απόπειρα των αυτονομιστών να διαφύγουν στις 31 Ιανουαρίου 2000 οδήγησε σε βαριές απώλειες. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2000 οι Τσετσένοι μαχητές είχαν χάσει όλα τα αστικά κέντρα και είχαν καταφύγει στα βουνά. Οι τρομοκρατικές ενέργειες που διενεργήθηκαν μέσα στη Ρωσία δεν προσέφεραν κάποιο όφελος στους αυτονομιστές ενώ έβλαψαν τη διεθνή εικόνα τους. Στις 15 Απριλίου 2009 η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία είχε επίσημα τελειώσει.

Περίπτωση 1η : Η πρώτη φάση της μάχης για το Serzhen Yurt, Αρχές Μαΐου – 23 Μαΐου 1995

Με το κόκκινο τετράγωνο υποδεικνύεται ο χώρος όπου διεξήχθη η πολεμική ενέργεια που περιγράφεται. ΠΗΓΗ

Τον Μάιο του 1995 η τσετσενική εξέγερση εξέπνεε. Το Grozny είχε εγκαταλειφθεί και το Argun, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο, όπως και πολλά χωριά στην ύπαιθρο. Η τσετσενική ηγεσία είχε εξωθηθεί στα βουνά και οι τσετσενικές μονάδες προσπαθούσαν να κρατήσουν μία γραμμή από πόλεις και χωριά κατά μήκος της οροσειράς που εκτείνονταν από το   Bamut δυτικά, το Chiri Yurt στο κέντρο και το Serzhen Yurt στα ανατολικά. Κάθε μία από αυτές τις πόλεις είχε στρατηγική σημασία τόσο για τους Τσετσένους όσο και για τους  Ρώσους καθώς αποτελούσαν πύλες εισόδου προς την ορεινή περιοχή. Εάν οι Ρώσοι τις καταλάμβαναν θα απέκοπταν τους αυτονομιστές από τις εστίες υποστήριξης τους στα αστικά κέντρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: http://con-ops.blogspot.gr/2017/04/blog-post_25.html

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: