HELLAS_NH90Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 08 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ένα ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού για την αεροδιακομιδή πολυτραυματία από τροχαίο, 40 ετών από την Πάρο στην Αθήνα.

Η έναρξη της επιχείρησης αεροδιακομιδής πραγματοποιήθηκε στις 05:05 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 08:50.

21 Σχόλια

 1. manolis

  Αεροδιακομιδες σε Παρο-Ναξο-Μυκονο, μονο απο ΝΗ90. Αυτο και μονο Αχεροντα, θα επρεπε να σου αλλαξει γνωμη 🙂

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Μέχρι εκεί τους παίρνει.
   Ανατολικώτερα,μόνο οἱ ζόρικοι και οἱ παλαίμαχοι. 😀

   Απάντηση
   • SKYHOOK47

    Δεν είναι το θέμα αν τους παίρνει,αν είναι παλαίμαχοι,ζόρικοι ή όχι.Αν θα έχεις προσέξει οι αεροδιακομιδές που γίνονται από τα Μέγαρα γίνονται στην περιοχή των Κυκλάδων ανεξάρτητα από τον τύπο του Ε/Π.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Tα Σινούκ που πιάνουν Δωδεκάνησα,από που σηκώνονται;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἄρα,επιβεβαιώνομαι,ότι ανατολικώτερα των Κυκλάδων,μόνο οἱ ζόρικοι πάνε. 😀

   • SKYHOOK47

    Δεν είναι έτσι όπως τα λές Αχέρωντα,απλά το chinook μπορεί να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών.Δεν είναι μόνο οι αεροδιακομιδές η αποστολή του…

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ αναβάθμιση (καλορίζικη) μου έφαγε ένα σεντονάκι.
    Τώρα,μία κάπως πιό συνεπτυγμένη επανάληψη.
    SKYHOOK,έχω την εντύπωση ότι υπερασπίζεσαι το ΝΗ90 «παντί σθένει»,σχεδόν αντανακλαστικά,και παραβλέπεις τα σκωπτικά/χιουμοριστικά σημεία.
    Θα γίνω ίσως ξυνός,αλλά ελπίζω τεκμηριωμένα ξυνός.
    Λοιπόν,έχουμε έναν σούπερ-ντούπερ και ντίπ-καταντίπ τύπο ελικοπτέρου,με κόστος F-16,ὁ οποίος,δέκα και βάλε χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα ακόμα δέν λέει να ωριμάσει,όχι μόνο ως βιομηχανικό προϊόν,αλλά και ως υλικό προς αξιοποίηση (asset,εις άψογον κοινοβαρβαρικήν).
    Σκεπασμένο από τα στοργικά φτερά της Πάχης,σε φάση «μήν του μιλάτε του παιδιού»,ἤ,πιό σαλονάτα,διάγει μία ατελείωτη προεφηβεία,ενώ την δουλειά την βγάζουν κυρίως οἱ άλλοι,οἱ ώριμοι έως παραωριμασμένοι βετεράνοι.
    Σε προηγούμενο σχόλιο σου,είχες πεί ότι το ΝΗ90 είναι το μέλλον.
    Ίσως αυτό να είχε βάση πρίν δέκα χρόνια,αλλά…
    Επτά χρόνια μετά την συμβατική προθεσμία ολοκληρώσεως των παραλαβών,έχουμε μόλις λίγο παραπάνω από τα μισά ελικόπτερα,και το μέλλον άδηλο.
    Και δέν είναι μόνο αυτό.
    Όπως ὁ ίδιος αναφέρεις πιό πάνω,απλά το chinook μπορεί να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών.(και μέλλον έχει μπροστά του,αφού ακόμη παράγεται,όπως και το Μπλάκχωκ,και αυτό κάτι λέει)
    Το ΝΗ90 όμως κόστισε ακριβώτερα απο Σινούκ,χωρίς να έχει το φάσμα του.
    Αυτό το λές και αυτογκόλ απο τα αποδυτήρια.
    Μπορεί για τους χειριστές του το ΝΗ90 να είναι καψούρα.
    Με τί κόστος όμως…
    Και θα θεωρούσαν ίσως τα πληρώματα των ΝΗ90 τιμωρία,το να πετούν με τους άλλους τύπους;
    Και για να το θέσω λίγο ωμά,τα πληρώματα των άλλων τύπων,από Χιούη μέχρι Σινούκ,τιμωρημένα είναι;
    Ἄν,πίσω στο 2001 είχαμε κάνει μία οποιαδήποτε από τις τρείς εξετασθείσες επιλογές,θα είχαμε στο ίδιο κόστος ΚΑΙ τα μέσης μεταφορικής ικανότητος ελικόπτερα ἤδη προ δεκαετίας,ΚΑΙ τους διαδόχους των Χιούη,(όχι 1:1,αφού την χονδρή δουλειά θα την βγάζανε τα μεσαία και τα Σινούκ),αλλά ΚΑΙ των ΑΒ-205.
    Και δέν θα υπήρχε αφορμή για την συζήτηση που γίνεται εδώ,και ίσως να είναι και απολύτως φιλολογική,ἄν το ΥΕΘΑ κατά την προσφιλή του συνήθεια ρίχνει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

   • npo

    Θα συμφωνήσω με τον Αχέρωντα.
    Δεν θα είχαμε την πολυτέλεια να κοιτάμε ποιο είναι τεχνικά το πιο γκάζι ακόμα κι αν είχαμε την οικονομία της Ολλανδίας.

    Σε κάποια χρόνια που τα NH90 θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό θα γελάει και το παρδαλό αρκούδι. Ή μάλλον θα κλαίει.. ΚΑι δεν δίνουν και οι Αυστραλοί απο τα αποθέματα γμτ..

   • SKYHOOK47

    Συμφωνώ μαζί σου ως προς το θέμα της επιλογής του ΝΗ-90. Και εγώ έχω τις ίδιες ενστάσεις με εσένα όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου Ε/Π και τις καθυστερήσεις που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα.Προσωπική μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να είχαμε επιλέξει το UH-60 για τις επιδώσεις του αλλά και για λόγους που περισσότερο έχουν να κάνουν με την υποστήριξη από τον κατασκευαστή και τον Αμερικανικό στρατό,την ομοιοτυπία [ύπαρξη των ΑΗ-64Α στην ΑΣ (ίδιοι κινητήρες κοινά ανταλλακτικά,κοινή φιλοσοφία συντήρησης και τεχνικής εκπαίδευσης του προσωπικού συντήρησης) καθώς και η ύπαρξη των S-70 στο ΠΝ].Από τη στιγμή που τα πήραμε όμως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.Οι δυνατότητες που έχουν είναι τεράστιες είτε το πιστεύεις είτε όχι.Το ότι δεν έχουν το ίδιο φάσμα δυνατοτήτων με το chinook είναι καθαρά θέμα κατηγορίας. Άλλη κατηγορία είναι το ΝΗ-90 και άλλη το chinook.Δεν μπορώ να επεκταθώ παραπέρα για το τί είδους αποστολές και ποιός είναι ο ρόλος του chinook στις επιχειρήσεις.Όσο για τα περί τιμωρημένων και καψούριδων εκπλήσσομαι που πιστεύεις ότι υπάρχουν στελέχη στην ΑΣ που σκέπτονται με αυτό τον τρόπο…Εγώ πάντως ως τιμωρημένος έχω να σου πω ότι σφάλεις…Το όνομα μου και μόνο θα έπρεπε να σε είχε βάλει σε υποψίες για την ιδιότητά μου.Ότι σου γράφω είναι από την προσωπική εμπειρία που έχω με το αντικείμενο δεν είναι θεωρίες…

   • npo

    @ SKYHOOK47
    Ας ελπίσουμε πως εκεί στα επιτελεία έχουν μια ιδέα κόστους κύκλου ζωής και οφέλους, οπότε θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Εμείς εδώ περισσότερο κουβέντα καφενείου κάνουμε 🙂

    Απλά για να σε μπάσω στο πνέυμα, η όλη κουβέντα ξεκίνησε απο αυτό εδώ το άρθρο:
    http://www.proelasi.org/2016/06/05/βρέθηκε-πελάτης-για-τα-nh-90-ενδιαφέρο/

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Skyhook,ομολογώ ότι το ψευδώνυμο σου μου δημιούργησε έναν αόριστο συνειρμό.(λόγω του «47» μετά το nick)
    Κατά τα λοιπά,ὁ npo έδωσε πιό πάνω το στίγμα της συζητήσεως.
    Διευκρινίζω ότι το «καψούρηδες» και τιμωρημένοι»,το έθεσα εν γνώσει μου προβοκατόρικα,επειδή δίνω μεγάλη σημασία στο πώς αντιμετωπίζει το υλικό του το προσωπικό.
    Οἱ επαγγελματίες εννοείται ότι το προσεγγίζουν πιό αποστασιοποιημένα,αλλά είναι μεγάλη υπόθεση να αγαπάς και να εμπιστεύεσαι το υλικό σου.
    Από το τυφέκιο και τον ασύρματο μέχρι το Κ/Β,το πυροβόλο,το άρμα και το όχημα μάχης,το μαχητικό ἤ όποιας άλλης χρήσεως αεροπλάνο,το καράβι,το ραντάρ.
    Εν προκειμένω,μιλώντας για το ΝΗ90,το έθεσα για να υπενθυμίσω ότι όσο σούπερ-ντούπερ και ἄν είναι,και όσο και ἄν είναι ενθουσιασμένα τα πληρώματα (επειδή μου το τόνισε αυτό φίλος σε άλλον ιστοχώρο),το τίμημα είναι ότι άλλα πληρώματα έχουν καταδικαστεί να παλεύουν μέχρι σήμερα με υλικό που ήταν υπό απόσυρση ἤδη πρίν μία δεκαετία.
    Χαίρομαι,ομολογώ,που οἱ αιχμές μου σε έκαναν να παραθέσεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 2. Thanasis

  Ήθελα να ήξερα τι στο καλό αγοράζαμε ελικόπτερα για αεροδιακομηδές για να χρησιμοποιούμε ένα ελικόπτερο στρατιωτικών προδιαγραφών για κάτι που ούτε καν σχεδιάστηκε….

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Τα ελικόπτερα από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τους διάφορους στρατούς του κόσμου μια από τις αποστολές τους ήταν και η μεταφορά των τραυματιών από το πεδίο της μάχης.Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί γι αυτό…Να λέτε πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά και γίνονται οι αεροδιακομιδές. Όταν και άμα καθηλωθούν και αυτά να δούμε τί θα γίνε..ι

   Απάντηση
   • manolis

    Μιλαμε για αεροδιακομιδές ασθενων σε καιρο ειρηνης , και οχι CSAR σε πολεμικη περιοδο, που και εκει το ελικοπτερο χρειαζεται καποιες μινιμουμ προδιαγραφες. Δινω ενα απλο παραδειγμα, αν ο πολιτης ασθενης που μεταφερεται με Σινουκ παθει μαρμαρυγη και χρειαστει ηλεκτροσοκ, το ελικοπτερο δεν ειναι πιστοποιημενο και μπορει να παρουσιασει προβλημα στα οργανα πτησης με τραγικα αποτελεσματα για τους επιβαινοντες. Τα περισσοτερα πολεμικα ελικοπτερα της ΑΣ κλπ. ειναι απλα ιπταμενα “φορτηγα” και δεν εχουν καμμια τετοια πιστοποιηση (η οποια ειναι μια απο πολλες σχετικες) με πιθανη εξαιρεση τα νεα ΝΗ-90, για τα οποια συμφωνα με το ε-αμυνα εχει γινει παραλαβή και αξιοποίηση των 4 προσθαφαιρούμενων υγειονομικών συλλογών (MEDEVAC) που αγοραστηκαν μαζι. Απο τα υπολοιπα ελικοπτερα που διεξαγουν αεροδιακομιδες, μονο τα ΒΚ-117 του ΠΣ ειχαν εξ’αρχης παραγγελθει για μεταφορα τραυματιων πυροσβεστων και έχουν καποιες προβλέψεις. Επισης 2 αναλογες υγειονομικες συλλογες (MEDEVAC) που αγοραστηκαν πριν τους Ο.Α. 2004 για χρηση με τα Super Puma της ΠΑ, παραδοθηκαν προσφατα για χρήση με τα 2 μεγαλυτερα Super Puma του ΠΣ που επισης διεξαγουν αεροδιακομιδες , αν και αποκτηθηκαν για ταχεια αερομεταφορα αγηματων πυροσβεστων.

   • SKYHOOK47

    Κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται για την ασφάλεια των πτήσεων με τη χρησιμοποίηση απινιδωτή στο chinook.Αν υπήρχε το παραμικρό θέμα που θα επηρέαζε την ασφάλεια των πτήσεων να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν γι αυτό το σκοπό.Το chinook μπορεί να είναι φορτηγό όπως λές αλλά είναι και ευρύχωρο και μπορεί να μεταφέρει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό με μεγαλύτερη ευχέρεια.Συμφωνώ ότι δεν είναι το οικονομικότερο μέσο αεροδιακομιδών για μεταφορά ενός και μόνο ασθενούς αλλά πολλές φορές έχει τύχει να γίνει ταυτόχρονη μεταφορά ακόμα και 4 ασθενών.Όσο για το ποιός κάνει τις αεροδιακομιδές στα πολιτισμένα κράτη δες και αυτό http://www.helis.com/database/news/it_medic2016 .Συμφωνώ μαζί σου πως τα πράγματα θα έπρεπε να είναι αλλιώς αλλά δυστυχώς δεν είναι…

   • manolis

    Δεν ειναι ετσι και (μαλλον) το ξερεις. Απο τα λιγα που ξερω, οι ιπταμενοι γιατροι του ΕΚΑΒ μπορουν να χρησιμοποιουν στα στρατιωτικα ιπταμενα μεσα λογω ελλειψης Η/Μ προστασιας, μονο φορητα μηχανηματα σχετικα μικρης ισχυος με μπαταριες. Ο απινιδωτής π.χ. αντεχει μονο 2-3 εκκενωσεις. Μονο και μονο η εικονα ασθενη στο C-130:

    και στο εξειδικευμενο νοσοκομειακο Α-109 του ΕΚΑΒ:

    ειναι ευγλωττη…

   • SKYHOOK47

    Aυτά που γράφω τα λέω από την προσωπική μου εμπειρία.Δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα.Ο φορητός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι γιατροί του ΕΚΑΒ είναι ίδιος σε επιδόσεις με αυτόν που υπάρχει και στο Α-109. Απλά είναι φορητός και μπορεί να μπεί σε οποιοδήποτε μέσο.Η ισχύς του απινιδωτή είναι ίδια οπότε είτε μια φορά χρησιμοποιηθεί (1 εκκένωση) εντός του Ε/Π είτε εκατό εάν υπήρχε πρόβλημα Η/Μ προστασίας τα αποτελέσματα θα τα είχαμε μάθει…Εγώ το μόνο που βλέπω στην εικόνα που μου δείχνεις είναι ότι ο εξοπλισμός στο Α-109 είναι καλύτερα τακτοποιημένος.

   • manolis

    Εν πασει περιπτωσει, δεν ειναι οτι διαφωνω να αναλαμβανουν αεροδιακομιδες πολιτων τα στρατιωτικα ελικοπτερα, μονο επικουρικα ομως και για μεγαλη αναγκη , για τους λογους που αναπτυξα. Αυτα ομως γινονται στα πολιτισμενα κρατη και οχι σε εκεινα που τα λυμαινονται συμμοριες συμφεροντων.

   • manolis

    Δεν θα επιμεινω στο θεμα μια και η προσωπικη μου πειρα ειναι περιορισμενη και περισσοτερο μεταφερω μαρτυριες αλλων.

  • SKYHOOK47

   Η απόφαση αγοράς των NH-90 έγινε με πολιτικά κριτήρια. Λόγω λοιπόν αυτής της πολιτικής επιλογής κάνουμε αυτή την κουβέντα.Πάντως ότι και να λέμε εμείς, άλλοι είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις…

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: