Αεροπορία Ναυτικού ξανά – Η αναβάθμιση των ΑΦΝΣ P-3B Orion σηματοδοτεί τη μετεξέλιξη της Διοίκησης Ελικοπτέρων

Το πρόγραμμα για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Αν μη τι άλλο, η επανενεργοποίηση της 353 ΜΝΑΣ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία καλή αρχή, σίγουρα, όμως, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. (ΓΕΝ)

Η επανασυγκρότηση της Αεροπορίας Ναυτικού προχωρά αργά, αλλά σταθερά το Πολεμικό Ναυτικό, μετεξελίσσοντας την υπάρχουσα Διοίκηση ελικοπτέρων ναυτικού (ΔΕΝ) (η οποία μετονομάζεται σε Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού – ΔΑΝ), λόγω της επισήμου εντάξεως σε αυτήν των αεροσκαφών τύπου P-3 Orion, που μέχρι τώρα υπάγονταν διοικητικά στην Πολεμική Αεροπορία και επιχειρησιακά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η απόφαση αυτή έχει περάσει ήδη από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρισκόμενης σε πλήρη εξέλιξη αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, αποσκοπώντας στη συγκέντρωση κάτω από “ένα καπέλο” της επιχειρησιακής και διοικητικής λειτουργίας όλων των πτητικών μέσων (αεροσκαφών σταθερών πτερύγων και ελικοπτέρων) του ΠΝ.
Ασφαλώς, η μεγάλη ώθηση στην προώθηση αυτού του σχεδίου ήταν το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος αναβαθμίσεως του καθηλωμένου απο ετών για οικονομικούς λόγους στόλου των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, το οποίο πιστώνεται στις ενέργειες του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη Π.Ν., και φυσικά στην πολιτική βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου Ο τελευταίος προχώρησε το θέμα με ταχύτατους ρυθμούς προς τη Βουλή, όπου στις 30 Ιουλίου έλαβε θετική ψήφο από την αρμόδια Επιτροπή, μαζί με άλλα 42 προγράμματα και των τεσσάρων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων – μεταξύ των οποίων το επίσης πολύ σοβαρό για το ΠΝ πρόγραμμα του εκσυχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών του Στόλου τύπου MEKO-200HN, που θα γίνει στην Ελλάδα.

Αναβάθμιση

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως του στόλου των τεσσάρων P-3B, με δυνατότητα προαιρέσεως για ένα επιπλέον αεροσκάφος, από τα έξι που διαθέτει συνολικώς το Π.Ν., μέχρι την καθήλωση τους, είναι συνολικού κόστους περίπου 270 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Αρχικώς, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin πρόκειται να αναβαθμίσει δομικώς (νέες πτέρυγες, νέοι κινητήρες, νέο κάθετο σταθερό) και με νέα ηλεκτρονικά, αλλά και μερικώς δύο αεροσκάφη, τα οποία θα αποδώσει αμέσως στο Π.Ν., για να αρχίσουν να επιχειρούν. Ακολούθως, θα παραλάβει τα υπόλοιπα δύο, θα τους κάνει πλήρη αναβάθμιση και θα τα δώσει στο Π.Ν. για να επιχειρεί με αυτά, παραλαμβάνοντας πλέον τα πρώτα δύο, που είχαν μερική αναβάθμιση, την οποία και θα ολοκληρώσει ώστε και τα τέσσερα (ή πέντε) αεροσκάφη να είναι του ίδιου επιπέδου.
Αυτή η αναβάθμιση θα προσθέσει ακόμα 25 χρονιά επιχειρησιακής ζωής στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, με το οποίο το Π.Ν. σε κλαδικό επίπεδο και η Ελλάδα σε εθνικό θα μπορούν να εκτελούν τις αποστολές μακράς εμβέλειας θαλάσσιας αναγνωρίσεως και επιτηρήσεως όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλα και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας στο NATO.
Αυτό το τελευταίο -και πολύ σοβαρό- σκέλος είχε αναγκαστικώς παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της καθηλώσεως των Orion, και πραγματοποιείτο περιστασιακώς και με ελληνικές “πατέντες”, κυρίως για να μην αναλάβει τις αποστολές αυτός στο Αιγαίο (αλλά για λογαριασμό του NATO) η Τουρκία, που καραδοκούσε και προσέφερε συνεχώς αεροσκάφη. Το τι “πατέντες” σκαρφίστηκαν το ΓΕΝ και το ΓΕΑ δεν μπορεί να το πει κάποιος με λόγια. Όμως, ήταν προφανές ότι η κατάσταση αυτή ούτε μπορούσε να διαιωνιστεί ούτε αποτελούσε και “λύση”. Από τη στιγμή, δε, που για λόγους οικονομίας και περικοπών δεν μπορούσε να αγοραστεί νέο και σύγχρονο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, όπως προβλεπόταν αρχικώς και γι αυτό είχαν αφεθεί να καθηλωθούν τα Orion, τότε η ανάγκη της αναβαθμίσεως τους αποτελούσε μονόδρομο. Όπερ και εγένετο τελικώς.

Επιχειρήσεις

Ως τώρα τα P-3B επιχειρούσαν απο την 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), απο την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Ελευσίνος, με μικτά πληρώματα. Κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, ιπτάμενος μηχανικός και ραδιοναυτίλος από την Π.Α., όλο το υπόλοιπο πλήρωμα των χειριστών των ναυτικών συσκευών (ραντάρ, σόναρ, ηλεκτρονικά κ.λπ.) καθώς και ο αξιωματικός Τακτικού Ελέγχου (TACOO) ήταν στελέχη του Π.Ν.
Τώρα με τον νέο σχεδιασμό και τη δημιουργία της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, η οποία θα υπάγεται στη δύναμη του Αρχηγείου Στόλου, αυτή θα διαθέτει δύο Μοίρες πτητικών μέσων. Τη Μοίρα Αεροπορίας Ναυτικού (ΜΑΝ) με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη P-3B Orion και τη Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ) που θα περιλαμβάνει όλα τα υπάρχοντα σήμερα στο Π.Ν. ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα S-70B-6 “Aegean Hawk” και AB-212ASW/EW.

Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ στην 353 ΜΝΑΣ, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014. (ΓΕΝ)

Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, απαντώντας σε ανύποπτο χρόνο σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, αναφορικώς με το που θα βρεθεί το ιπτάμενο προσωπικό του Π.Ν. που θα πετάξει με τα αεροσκάφη Orion, αφού ο Κλάδος δεν διαθέτει πιλότους πολυκινητήριων αεροσκαφών, όπως είναι τα τετρακίνητα P-3B, έχει μόνο πιλότους ελικοπτέρων, μας είπε ότι σε πρώτη φάση πιλότοι των αεροσκαφών (κυβερνήτες – συγκυβερνήτες) θα είναι έμπειρα στελέχη της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, που έχουν ώρες πτήσεως σε τετρακινητήρια αεροσκάφη. Αυτοί θα “μεταφερθούν” στη Μοίρα σε εθελοντική βάση αλλά εξακολουθώντας φυσικά να ανήκουν την Π.Α. (κατ’ αντιστροφή του ως τώρα ισχύοντος σχήματος που περιγράφηκε πριν), αφού προηγουμένως περάσουν την απαραίτητη εκπαίδευση στον τύπο από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ταυτοχρόνως, θα προωθηθούν αξιωματικοί ελικοπτεράδες, αλλα και TACOO του Π.Ν. για την αρχική εκπαίδευση στον τύπο του P-3B, ώστε αμέσως μετά να αναλάβουν καθήκοντα συγκυβερνητών, πετώντας δίπλα σε κυβερνήτες της Π.Α. Με την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας και τον προβλεπομένων ωρών πτήσεως ως συγκυβερνήτες θα περάσουν σιγά-σιγα στη διπλανή θέση του κυβερνήτου, ανοίγοντας πλέον και ουσιαστικώς ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αεροπορίας Ναυτικού, αλλά και του Π.Ν. γενικότερα.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
[email protected]

Εφημερίδα Παραπολιτικά, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.