Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 4 κατηγορούμενοι σε υπόθεση, που τιτλοφορήθηκε, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ πανελληνίως, ως «σκάνδαλο» υπεξαίρεσης και λαθρεμπορίας καυσίμων από το 95 ΤΜΧΕΘ.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που εφέρετο να έλαβε χώρα στο διάστημα από 2 Δεκεμβρίου 2011 έως 1 Μαΐου 2012 αλλά και την 2α Μαΐου 2012, ήταν ο τότε διοικητής της Μονάδας, ο υπαξιωματικός διαχείρισης καυσίμων, ο νόμιμος εκπρόσωπος Ροδίτικης ανώνυμης εταιρείας και ένας ημεδαπός, οδηγός βυτιοφόρου.

Για την υπόθεση, όπως από την πρώτη στιγμή είχε γράψει η «δημοκρατική», προκλήθηκε αδίκως πανελλήνιος θόρυβος, με υπαιτιότητα του Υπουργείου Άμυνας, ενώ βρέθηκε υπόλογος, μεταξύ άλλων, ο τρίτος κατηγορούμενος, εργολάβος της Ρόδου, που διέθεσε βυτιοφόρο ιδιοκτησίας του για να εξυπηρετήσει τη συγκεκριμένη μονάδα στη μεταφορά καυσίμων!

Προέκυψε επίσης ότι οι αναλογούντες δασμοί για τη συγκεκριμένη «λαθρομεταφορά» καυσίμων είναι μόλις 1.205,68 ευρώ και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία με την καταβολή του ποσού αυτού παύει και η οποιαδήποτε ποινική έρευνα σε βάρος των εμπλεκομένων…

Με εντολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόρη Πεπόνη είχαν συλληφθεί τότε ο 55χρονος οδηγός βυτιοφόρου, κάτοικος Ρόδου, ο 42χρονος πολιτικός μηχανικός – εργολάβος, ο 44χρονος διοικητής του 95ΤΜΧΕΘ, αντισυνταγματάρχης και ο 36χρονος υπεύθυνος διαχείρισης καυσίμων του ίδιου στρατοπέδου, επιλοχίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Την 2α Μαΐου 2012 απεστάλη στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου από την κεντρική υπηρεσία του στην Αθήνα ανώνυμη καταγγελία στην οποία γινόταν λόγος ότι στη μονάδα εισέρχονται βαρέα οχήματα τα οποία φορτώνουν καύσιμα από την αντλία εφοδιασμού.

Άνδρες του ΣΔΟΕ έθεσαν υπό παρακολούθηση το στρατόπεδο και διαπίστωσαν ότι την 11:40 ώρα της Τετάρτης εισήλθε στη μονάδα ένα φορτηγό και εξήλθε στις 12:40, φορτωμένο με δύο πλαστικές δεξαμενές οι οποίες περιείχαν, κατά δήλωση του οδηγού, πετρέλαιο κίνησης, ποσότητας 2000 λίτρων.

Ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι ο εργολάβος. Ο οδηγός δεν έφερε μαζί του έγγραφα για τη διακίνηση των καυσίμων, γι’ αυτό και συνελήφθη, το δε φορτηγό κατασχέθηκε.

Στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου εμφανίστηκαν οικειοθελώς οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και επειδή τα καύσιμα διακινήθηκαν χωρίς συνοδευτικά παραστατικά έγγραφα, που να δηλώνουν την προέλευση και τον προορισμό τους, θεωρήθηκαν προϊόντα λαθρεμπορίας, κλοπής και υπεξαίρεσης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν κατόπιν και προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπονή.

Ο οδηγός του φορτηγού ισχυρίστηκε ότι το προηγούμενο βράδυ πήρε εντολή από τον αδελφό του εργολάβου, να μεταβεί στο στρατόπεδο, να παραλάβει καύσιμα και να τα μεταφέρει στην περιοχή «Ψαλίδι», όπου εκτελείτο έργο του στρατού. Δήλωσε ότι παρέδωσε την ταυτότητά του στην πύλη του στρατοπέδου, ότι του φόρτωσε τα καύσιμα ένας στρατιώτης και ότι έφυγε με προορισμό το «Ψαλίδι».

Ο εργολάβος κατέθεσε ότι μετέφερε τα καύσιμα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον στρατό. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία του είχε κατασκευάσει δύο σκέπαστρα για πυροβόλα για λογαριασμό του στρατού, στην περιοχή «Ασπρη Πέτρα». Η εταιρεία προέβαινε σε εργασίες στεγανοποίησης των στεγάστρων και ο διοικητής του στρατοπέδου του ζήτησε να τον εξυπηρετήσει και να μεταφέρει με το φορτηγό του καύσιμα δύο τόνων για τον ανεφοδιασμό δύο μηχανημάτων του στρατού που εργάζονταν στην ίδια περιοχή. Τόνισε δε ότι ο στρατός μετέφερε τα καύσιμα από το στρατόπεδο στην περιοχή βαρέλι – βαρέλι.

Για τη μεταφορά χρησιμοποίησε δύο δικές του δεξαμενές, οι οποίες βρίσκονταν ήδη στην περιοχή όπου εκτελούντο τα έργα. Επεσήμανε επιπλέον ότι οι χωματουργικές εργασίες ήταν υποχρέωση του στρατού και είχε μόνιμα στην περιοχή ένα φορτωτή και έναν εκσκαφέα τάφρων. Τα καύσιμα προορίζονταν για τον ανεφοδιασμό των μηχανημάτων αυτών.

Ο διοικητής της μονάδας κατέθεσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο του στρατού στην περιοχή «Ψαλίδι», ζήτησε από τον εργολάβο να μεταφέρει τα καύσιμα στον τόπο των έργων. Για την μεταφορά τους συνέταξε έγγραφο προς την εταιρεία του. Τόνισε μάλιστα ότι την 30ή Απριλίου 2012 υπέγραψε έγγραφο εις τριπλούν, το οποίο και κοινοποίησε στον διαχειριστή καυσίμων της 95ΤΜΧΕΘ και στο 95ΤΜΧΕΘ/4ο γραφείο.

Ο επιλοχίας ισχυρίζεται ότι ενήργησε μετά από εντολές του διοικητή του. Εξήγησε μάλιστα ότι λόγω έλλειψης βυτιοφόρου στη μονάδα ο εφοδιασμός γίνεται με βαρέλια τα οποία μεταφέρονται με όχημα της μονάδας και με χειραντλία την οποία δίνει ο ίδιος. Επεσήμανε ότι από την 30ή Απριλίου 2012 του είχε δοθεί έγγραφη εντολή για τη συγκεκριμένη μεταφορά από τον διοικητή του και ότι σκοπός ήταν ο εφοδιασμός μηχανημάτων του στρατού επί διήμερο σε έργο που εκτελείται στην περιοχή «Ψαλίδι – Ασπρη Πέτρα».

Τόνισε επιπλέον ότι επειδή τα βαρέλια δεν κάλυπταν τις ανάγκες των μηχανημάτων και επειδή η χειραντλία αφήνει πάνω από ¼ της ποσότητας του καυσίμου μέσα στο βαρέλι, γιατί δεν μπορεί να αντληθεί, αποφασίστηκε να γίνει η μεταφορά των καυσίμων με τον τρόπο αυτό, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει ξανά τέτοιος εφοδιασμός.

Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος και Β. Καταβενάκης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr

2 Σχόλια

 1. jim40

  Τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν η μονάδα διέθετε βυτιοφόρο

  Απάντηση
 2. Jerry

  Και κερατάς και δαρμένος, δηλαδή!!!

  Τεσπα, η άλλη υπόθεση με την αφαίμαξη από τον αγωγό, άραγε πώς εξελίσσεται?

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: