Αιγυπτος: Σε «σύγκρουση» στρατός και Μουσουλμανική Αδελφότητα-Στους 51 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν το πρωί της 8ης Ιουλίου στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο αυξήθηκε σε 51, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας της Αιγύπτου.

O Αιγυπτιακός Στρατός εκκενώνει τη γέφυρα Kasr el-Nile στο κεντρικό Κάιρο. (Φωτ: washingtonpost.com)

Ο αριθμός των τραυματιών από το επεισόδιο αυξήθηκε στους 435, ανέφερε επίσης ο Μοχάμεντ Σουλτάν.

Ο στρατός της Αιγύπτου ανέφερε ότι μια «τρομοκρατική οργάνωση» αποπειράθηκε να εισβάλει στο αρχηγείο. Σύμφωνα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο στρατός άνοιξε πυρ την ώρα που ορισμένοι ισλαμιστές διαδηλωτές έκαναν την πρωινή προσευχή έξω από το στρατόπεδο όπου κρατείται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγυπτιακός στρατός κάλεσε σήμερα 8 Ιουλίου, τους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμαντ Μόρσι, να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία «απειλή για την εθνική ασφάλεια» μετά το θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων τα πρωί από τα πυρά εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών που εξαπέλυσαν στρατιώτες και αστυνομικοί.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία απειλή εναντίον της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας υπό οιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Άχμεντ Αλί καλώντας τους ισλαμιστές διαδηλωτές να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες κι υποσχόμενος ότι οι συγκεντρωμένοι σε διάφορες πλατείες του Καΐρου «δεν θα αντιμετωπίζουν διώξεις» από την δικαιοσύνη.

Η συνέντευξη του εκπροσώπου του στρατού σημαδεύτηκε ωστόσο από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ διώχτηκαν από την αίθουσα.

«Απορρίπτουμε την παρουσία των εκπροσώπων του Αλ Τζαζίρα στην συνέντευξη Τύπου», είπε ένας δημοσιογράφος. Επικράτησε χάος στην αίθουσα, με πολλούς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να φωνάζουν «το Αλ Τζαζίρα έξω», ώσπου το τηλεοπτικό συνεργείο του δικτύου αποχώρησε. Οι εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας δεν παρενέβησαν.

Το Κατάρ στηρίζει σθεναρά τον Μόρσι και το δίκτυο έχει επικριθεί έντονα για την κάλυψή του, που θεωρείται ότι τάσσεται ανοικτά υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε εξέγερση

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν σε εξέγερση, έπειτα από την επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τα ξημερώματα στο Κάιρο.

Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτική βιτρίνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κάλεσε με γραπτή ανακοίνωσή του «σε εξέγερση τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου εναντίον εκείνων που προσπαθούν να τού κλέψουν την επανάστασή του με τα τανκς».

Ταυτόχρονα, το κόμμα κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, τις διεθνείς οργανώσεις και όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να επέμβουν για να εμποδίσουν και άλλες σφαγές και την εμφάνιση μίας νέας Συρίας στον αραβικό κόσμο».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους ισλαμιστών που προσεύχονταν μπροστά στη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο όπου κρατείται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» προσπάθησε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Διαδηλωτές αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας υπό συγκεχυμένες συνθήκες.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα, ενώ τα απευθείας πυρά προέρχονταν από άνδρες με πολιτικά.

Υποστηρικτές του Μόρσι συνέλαβαν δύο στρατιώτες

Εξάλλου, δύο αιγύπτιοι στρατιώτες συνελήφθησαν από υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο στρατιώτες αναγκάσθηκαν να επιβιβασθούν σε αυτοκίνητο και να απευθύνουν μέσω μεγαφώνων δήλωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι και κατά του στρατού.

ΕΕ: Θα επανεξεταστεί η οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σήμερα ότι θα αξιολογήσει εκ νέου την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τα αιματηρά επεισόδια βίας τα οποία σημειώνονται στη χώρα.

«Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», και «δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι» όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα αυτή, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ασφαλώς, «αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί» το προσεχές διάστημα, αλλά «προς το παρόν, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με στόχο την μετάβαση στην δημοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν.

«Αξιολογούμε συνεχώς την βοήθεια μας προς την Αίγυπτο και αναλόγως της κατάστασης στο πεδίο, αυτή μπορεί να μεταβληθεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η ΕΕ είχε προβλέψει την χορήγηση βοήθειας ύψους πέντε δισεκ. ευρώ, υπό την μορφή δανείων και δωρεών, για την περίοδο 2012-2013 στην Αίγυπτο. Ο Μαν είπε ότι ακολουθείται η αρχή «περισσότερα για περισσότερα», δηλαδή της χορήγησης βοήθειας με αντάλλαγμα το να σημειώνεται πρόοδος στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» της ΕΕ για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί. «Καταδικάζουμε τη βία και εκφράζουμε τη λύπη μας. Ζητούμε η πολιτική διαδικασία να εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο», είπε.

Υπογραμμίζοντας πως οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη στην Αίγυπτο, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, ο Μαν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στείλει το προσεχές διάστημα μια «πολιτική αποστολή» στο Κάιρο.

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.