Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
[email protected]

Με τη λέξη “συμμάζεμα”, που θα αφορά όλους τους τομείς, μπορεί να αποδοθεί η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε, μέσα σε ένα “ασφυκτικό” οικονομικό πλαίσιο, να επιτύχουν το καλύτερο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με τα μέσα και το προσωπικό που υπάρχουν.
“Πρόκειται ασφαλώς για μία προσπάθεια δύσκολη, άλλα όχι ανέφικτη, προς την οποία έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας”, σύμφωνα με τον έμπειρο “βάτραχο”, αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικώς, επιβεβαίωσε όλες τις πληροφορίες των “Παραπολιτικών”.

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που επιβεβαιώνει ο Α/ΓΕΕΘΑ

Τι περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, αυτό το επιχειρούμενο “συμμάζεμα” στις ελληνικές Ε.Δ.;

1. Κοινή διοικητική μέριμνα. Μερικά παραδείγματα: Το εξαιρετικό και με σπουδαίες δυνατότητες 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ) στη Δραπετσώνα θα αξιοποιήσει όλο του το δυναμικό και θα παράγει στολές και αρβύλες και για τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ. και όχι μόνο για τον Στρατό, όπως γίνεται έως τώρα. Θα υπάρχει ένα εργοστάσιο μπαταριών για όλες τις Ε.Δ., ενώ και οι τρεις Κλάδοι θα εφοδιάζονται με φάρμακα από το στρατιωτικό εργοστάσιο φάρμακων, που έως τώρα απευθυνόταν μόνο στον Στρατό Ξηράς. Τα Περιοδικά Εργοστάσια Βάσεως (ΠΕΒ) του Σ.Ξ. θα έχουν τώρα διακλαδική αποστολή, θα είναι ένα ανά περιφέρεια και εκεί θα επισκευάζονται τα οχήματα όλων των Κλάδων. Ακόμα, θα γίνονται κοινές παραγγελίες κοινών υλικών και για τους τρεις Κλάδους, κίνηση που θα συνεπάγεται πολλή σημαντική οικονομία μεγέθους.

2. Κλείσιμο άχρηστων στρατοπέδων, που τώρα πλέον δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία, αλλά μόνο λειτουργικό κόστος.

3. Χρησιμοποίηση της μεθόδου leasing (στην αρχή) για τα αυτοκίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ζητηθεί από τις εταιρείες να προσφέρουν έτοιμα οχήματά VIP, για όσο τα χρειάζονται οι Ε.Δ., και θα πληρώνονται μόνο γι’αυτό. Οι Ε.Δ. δεν θα έχουν ούτε και θα συντηρούν πανάκριβα οχήματα όλο τον χρόνο για να χρησιμοποιούν σε λίγες περιπτώσεις.

4. Ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληροφοριών για όλους τους Κλάδους των Ε.Δ., στο οποίο θα εισέρχονται όλες οι πληροφορίες από όλες τις πήγες, οι οποίες μετά θα μοιράζονται σε όλους σε “πραγματικό χρόνο” (real time). Αυτό γίνεται τώρα με απόλυτη επιτυχία στη Νορβηγία, μια χώρα του ίδιου μεγέθους με την Ελλάδα, οι Ε.Δ. της οποίας είναι μικρότερες από τις ελληνικές, αλλά άριστα οργανωμένες και στηρίζονται βασικώς στους στρατευσίμους, όπως και οι ελληνικές. Η χώρα αυτή, μάλιστα, ελέγχει σχεδόν αποκλειστικά τις “εξόδους” της Ρωσίας στον Ατλαντικό, τόσο μέσω του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού όσο και μέσω της Βαλτικής στα νότια της χώρας. Καθόλου τυχαίως, τη Νορβηγία επισκέφθηκε προ ημερών επισήμως ο ναύαρχος Αποστολάκης.

5. Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, το ΓΕΕΘΑ, μέσω του ΓΕΝ, θα προχωρήσει σε μια ισχυρή ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην Κρήτη, η οποία θα έχει και ένα NATOϊκό “περιτύλιγμα” πέρα του καθαρώς εθνικού -που είναι και το πρώτιστο. Η εν λόγω ενίσχυση δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα του νοτίου τομέως της ελληνικής αμύνης (Δωδεκάνησα, Κύπρος), αλλά και με την ελληνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ένας χώρος όπου γίνονται τεράστιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ενώ σε αυτόν έχει “ζωτικά συμφέροντα” η χώρα.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον ναύαρχο Αποστολάκη ως “προθέσεις και σχεδιασμός και του του ΓΕΕΘΑ”, θα επιχειρηθεί μια “μεταστάθμευση” ισχυρής Μοίρας του Στόλου στη Σούδα.

Τρεις φρεγάτες, δύο υποβρύχια, τρεις πυραυλάκατοι και ένα πλοίο γενικής υποστηρίξεως θα μετασταθμεύσουν στον Ναύσταθμο Κρήτης. Εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις, ένα εξαιρετικό ναυτικό νοσοκομείο και βάση συντηρήσεως-επισκευών, αλλά δεν υπήρχαν -τουλάχιστον έως τώρα- οι υποδομές για να διαμένει το προσωπικό. Προς την κατεύθυνση αυτή έρχονται να συνεισφέρουν οι Αμερικάνοι (το “NATOϊκο περιτύλιγμα” που προείπαμε), με χρήματα των οποίων θα κατασκευαστούν δύο πολυκατοικίες εντός της βάσεως με 30 διαμερίσματα για το προσωπικό. Η μεταστάθμευση αυτή δεν θα είναι μόνιμη για τα πλοία και τα πληρώματα τους, καθώς θα είναι διάρκειας 30 ημερών για το καθένα και θα γίνεται σε “rotation basis”. Ήδη έχει γίνει η σχετική μελέτη ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η όλη η προσπάθεια κοστολογείται σε περίπου 6 έκατ. ευρώ ετησίως, κυρίως για τα καύσιμα των πλοίων και για τα εκτός έδρας των πληρωμάτων των πλοίων, “αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει”, όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικώς.

Υπό εξέταση… η μετάλλαξη Ερντογάν απέναντι σε Ρωσία – Ισραήλ

Αναφορικώς με τα Ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε επ’ αυτών, η εκτίμηση κορυφαίων στρατιωτικών πηγών του ΓΕΕΘΑ είναι ότι ο “Ερντογαν είχε ανοιχτεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Με όλους είχε ιδιαίτερα κακές σχέσεις. Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ απειρόν”. Και πραγματικώς, από το 2010 και μετά η Τουρκία είχε ιδιαίτερα κακές και προβληματικές σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Συρία ακόμα με τις ΗΠΑ, εκτός βεβαίως απο την Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ο Ερντογάν λοιπόν τα “φόρτωσε” στο αποπεμφέντα υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και άρχισε να κλείνει το ένα μετά το άλλο όλα τα σοβαρά μέτωπα. Σε αυτή την άρον-άρον προσπάθεια συνέτεινε ασφαλώς και η τελευταία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο “Ατατουρκ” της Κωνσταντινουπόλεως, όπου, όπως αποδείχθηκε, και οι τρεις νεκροί καμικάζι ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Καυκάσιος, με ό,τι και άν αυτό συνεπάγεται. Επομένως, Τουρκία και Ρωσία έχουν έναν μεγάλο κοινό εχθρό, το Ντά’ες, και συνακόλουθα ένα κοινό συμφέρον: την εξουδετέρωση του. Γι’αυτό και έκλεισαν το μεταξύ τους θέμα σε χρόνο-ρεκόρ.

Αναφορικά με την επαναπροσέγγιση Τουρκίας -Ισραήλ, αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά για το μέλλον της. Το γιατί είναι ξεκάθαρο. “Αυτό που πάντα χρειαζόταν το Ισραήλ ήταν στρατηγικό βάθος. Η Τουρκία του το παρείχε. Όταν το 2010, λόγω της περιπτώσεως του “Μαβί Μαρμαρά”, οι σχέσεις αυτές χάλασαν, τότε το Ισραήλ στράφηκε προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Τώρα φαίνεται να τα ξαναβρίσκει με την Τουρκία. Να δούμε πως θα συμπεριφερθεί πλέον έναντι ημών”, τόνισε με νόημα κορυφαία πηγή του ΓΕΕΘΑ.

 

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 9 Ιουλίου 2016. Σελ. 44.

 

6 Σχόλια

 1. Πάτε καλά;

  Αυτή η ερμη η νέα δομή δυνάμεων, θα υλοποιηθεί εντος του πλαισίου αναδιοργάνωσης των δαπανών ή θα συνεχίζουμε να έχουμε στρατόπαιδα στα … ΒΔ της χώρας;

  Απάντηση
 2. Προβοκάτωρ

  Μέσα του 2016..κοινή επιμελητεία για 3-4 βασικά είδη προμηθειών…τεσπα.

  Αναδιάρθρωση για το ελλάντα είναι:

  1) Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων (συγχώνευση ΣΥΠ+ΣΕΜ+ΤΧ σε ένα, ΤΘ με ΠΖ μαζί, ΠΒ ως έχει)
  2) Αρχηγείο Ναυτικών Δυνάμεων
  3) Αρχηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων (όλες οι…αεροπορίες καταργούνται και απλώς η κανονική αεροπορία κάνει κουμάντο)

  Υπό το ΓΕΕΘΑ
  5) Διακλαδική Διοίκηση Διαβιβάσεων
  6) Διακλαδική Διοίκηση Αεράμυνας
  7) Διακλαδική Διοίκηση Πληροφοριών
  8) Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων
  9) Διακλαδική Διοίκηση Λειτουργικών Υπηρεσιών (Υγειονομικό με κοινά νοσοκομεία), Σ.Ε., Οικονομικό-Ελεγκτικό. Δικαστικό, Στρατονομία, @#$#@%Ταχυδρομικό,Μουσικό,Γεωγραφικό-Ῡδρογραφικό,Θρησκευτικό κ.α. και κλείσιμο πολλών τρυπών…)
  10) Διακλαδική Διοίκηση Cyberwarfare (με R&D μαζί σε όλους τους τομείς )

  Απάντηση
  • ΔΝΤ

   Ολα σωστα αγαπητε. Θα προσθετα μονο την ”εξελιξη” της ΑΣΔΕΝ σε ενα τεταρτο σωμα των ΕΔ, π.χ. Πεζοναυτων με μοναδικα καθηκοντα την αμυνα των νησιων του Αν. Αιγαιου απο Σαμοθρακη εως Καστελοριζο.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Άφησα λίγο στην άκρη τον ΣΞ διότι χρειάζεται και άλλες αλλαγές, οι οποίες προϋποθέτουν τη μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών αφενός και αφετέρου την κατάργηση και αναδιάταξη- αναδιοργάνωση σχηματισμών.Και αυτό αγαπητέ ΔΝΤ,δεν καταπίνεται εύκολα από πολλούς και δυσκολότερα χωνεύεται από σχεδόν όλους.
    Ενδεικτικά, θα αναφέρω την κατάργηση όλων των αποκαλούμενων “ειδικών δυνάμεων”, όπως ΕΤΕΘ, ΜΚ,ΜΑΛ και του τραγέλαφου της 72ης Α/Μ(!!)
    Σοβαρό εκσυγχρονισμό σε έμψυχο και άψυχο υλικό της 32ΤΞ/ΠΖΝ και ασφαλώς διαβαθμισμένο-αναβαθμισμένο ρόλο για αυτή!
    Το ΜΧ πάει στα ΤΘ και το ΠΖ συνλειτουργεί με τα ΤΘ και οι καλύτεροι Πεζικοί θα δημιουργήσουν μία Σύνταγμα ελαφρού επίλεκτου ΠΖ το όποιο θα είναι κατά βάση αερομεταφερόμενο.
    Σε ότι αφορά την ΑΣΔΕΝ μένει ώς έχει προς το παρόν αλλά αναλαμβάνει μόνο όταν έχει φύγει το παιχνίδι από τη θάλασσα..
    Είναι και αλλά βεβαίως αλλά ξεκινήσουμε με τα βασικά…

 3. EVRIPIDES

  Ωραιες ιδέες. Και μετά ξύπνησα. Ωραίο όνειρο ήταν.
  Και μια διόρθωση: ΠΕΒ= Προκεχωρημένο Εργοστασιο Βάσης, όχι Περιοδικό Εργοστασιο Βάσης (!!!!). Εχει σχέση με το που το ΕΒ είναι τοποθετημένο στο σύστημα ΔΜ. Για αυτό το λόγο έχουμε:
  1_ΕΒ (Μέχρι Κεντρική Ελλάδα)
  2_ΠΕΒ (Από Κεντρική Ελλάδα και βορειότερα ή ανατολικότερα).

  Απάντηση
 4. Θανάσης Κ

  “…θα γίνονται κοινές παραγγελίες κοινών υλικών και για τους τρεις Κλάδους, κίνηση που θα συνεπάγεται πολλή σημαντική οικονομία μεγέθους.”

  Να το δω και να μην το πιστεύψω. Τόσα χρόνια έχει χυθεί τόνοι μελάνι μπας και γίνει καμιά παραγγελία και για του 3 κλάδους των ΕΔ. Αλλά ας περιμενουμε πρώτα να δούμε τι αφορά, γιατί εάν μιλάμε για γραφική ύλη άντε και κανένα μηχανικό μέρος τροχαίου υλικού τότε κλαφτα….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: