Αμερικάνοι, Τούρκοι και ο… Σόρος αλωνίζουν στη Θράκη

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, στην Ελλάδα

Ο Αμερικάνος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ερικ Ρούμπιν.

Του Μάνου Ηλιάδη

Επίκεντρο περίεργων δραστηριοτήτων φαίνεται να έχει γίνει τελευταία η Θεσσαλονίκη, με την ανάμειξη Αμερικάνων επισήμων, πληροφορίες για άνοιγμα γραφείου του Τζορτζ Σόρος και συμμετοχή σε αυτές των γνωστών ψευδεπίγραφων δήθεν πολιτιστικών συλλόγων της μουσουλμανικής μειονότητας κ.α., δραστηριότητες, δηλαδή, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία των άνομων σχεδιασμών ξένων δυνάμεων για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα απο αυτό το πλήθος δραστηριοτήτων προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η τεράστια διαμάχη μεταξύ παρατάξεων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, οι φήμες περί του αμερικάνικου ενδιαφέροντος για ανάπτυξη του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης, οι πληροφορίες για την επιδίωξη των Τούρκων οπαδών του Σεϊχη Νουρσί [Σ.Σ.: πρόκειται για το ίδιο ιδεολογικό ρεύμα απο το οποίο προήλθε και το κίνημα του Φ. Γκιουλέν] να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του κινήματος τους όλα τα Βαλκάνια και άλλα περίεργα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καυγάς πολλών… γαϊδάρων σε ξένο αχυρώνα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά είναι η ανάδειξη της διασπάσεως της της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία κατέστη εμφανής κατά την πρόσφατη (μέσα Φεβρουαρίου) επίσκεψη στην Ελλάδα του Έρικ Ρούμπιν, Αμερικάνου βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ταυτίστηκε με τις αμερικάνικες προσπάθειες επιλύσεως των διαφόρων μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, τις συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και άλλα γενικότερης φύσεως θέματα.

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει απο το μάλλον άγνωστο γεγονός ότι, εκτός των παραπάνω θεμάτων, ο Αμερικάνος βοηθός υφυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας, και μάλιστα όχι στη Θράκη, αλλά στη Θεσσαλονίκη. Πριν από την επίσκεψη αυτή είχε προηγηθεί επίσκεψη άλλου Αμερικάνου αξιωματούχου του Στέητ Ντηπάρτμεντ (διευθυντού πρεσβειών και προξενείων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) στις 9 Νοεμβρίου 2012, όταν σημειώθηκαν και πάλι επαφές με στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας. Το θέμα, βέβαια, της επισκέψεως και των επαφών -αν όχι και αναμείξεως- αξιωματούχων μίας τρίτης χώρας, έστω και φιλικής και συμμάχου όπως η Αμερική με μία μειονότητας εντός της ελληνικής Επικράτειας για κάθε άλλη κυβέρνηση, πλήν όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, θα ήταν ανεπίτρεπτο. Γιατί κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν είναι δυνατόν να ανέχεται ξένες “επιθεωρήσεις” για την πολιτική της σε ένα καθαρά εσωτερικό της θέμα, επιθεωρήσει οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε αρνητικές εκθέσεις που εξυπηρετούν ξένες σκοπιμότητες και πλήττουν το κύρος της χώρας . Η Κύρα Αδάμ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική (Ελευθεροτυπία, 6/3/2009) για το πώς αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση σε τέτοιας μορφής επιθεωρήσεις.

Το πρόβλημα με τις εσωτερικές διαμάχες της μειονότητας ανεδείχθη κατά τη διάρκεια της προσκλήσεως στελεχών της, τα οποία προσκαλούντο στο δείπνο που είχε ετοιμάσει επι τη ευκαιρία της επισκέψεως του Ε. Ρούμπιν ο Αμερικάνος γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σάντερς. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες των “Επικαίρων” απο τη Θράκη, προέκυψε ότι τα μέλη του “Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας”, ο οποίος κατηγορείται απο αντιπάλους του οτι είναι τυφλό όργανο του προξενείου Κομοτηνής, αρνήθηκαν ομαδικά να παραστούν στο δείπνο με τον Αμερικάνο βοηθό υφυπουργό. Αιτία της αρνήσεως τους, όπως λέγεται, ήταν η συμμετοχή στο δείπνο του Ιρφάν Ουζούν, αντιπεριφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης, εναντίον του οποίου πνέει μένεα ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, Ιλχάν Σενέρ, που, κατά πληροφορίες, τον θεωρεί όργανο των Αμερικάνων. Στον καυγά για τις προσκλήσεις στο δείπνο ανεμείχθη ακόμη ο γνωστός εξτρεμιστής ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ουζούν, προκαλώντας έτσι τη μύνιν του Τούρκου προξένου, ο οποίος φέρεται να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της μειονότητας. Σε αυτόν τον τουρκικό σκυλοκαυγά ανάμειξη έχει επίσης και η τουρκόφωνη εφημερίδα Μιλλέτ, με την ομάδα της οποίας είναι σε πλήρη διάσταση ο Α. Μέτε.

Στο ίδιο σκηνικό έντονων αντιπαραθέσεων ηγετικών στοιχείων της μειονότητας αντίδρασης υπήρξε επίσης για τη συμμετοχή στο δείπνο της Πέρβίν Χαϊρουλλά, επικεφαλής της “Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας”. Η Χαϊρουλλά κατηγορήθηκε και αυτή από την ομάδα του τουρκόφωνου περιοδικού Αζινλικτσά ως στενή συνεργάτις του Τούρκου προξένου Ιλχάν Σενέρ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα του περιοδικού υποστηρίζει τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αν και η τελευταία είναι επίσης γνωστή για την άριστη συνεργασία της με το αμερικάνικο προξενείο Θεσσαλονίκης να λάβει μέρος στο αμερικάνικο πρόγραμμα για Νέους Μουσουλμάνους Ηγέτες -να δούμε τι θα προκύψει από αυτό για μας-, που εφέτος γίνεται στις Βρυξέλλες. Γενικώς η κατάσταση στην άλλοτε αρραγή μουσουλμανική μειονότητα είναι τέτοια, που θα μπορούσαν κάποιοι αρμοδιότεροι ημών να την εκμεταλλευτούν κατάλληλα, αλλά ποίος το λέει και ποίος το ακούει… Κατά τα άλλα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν η Τουρκία απέσυρε απο εδώ τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ, ο οποίος τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα, στερώντας μας έτσι την ικανοποίηση να τον στείλουμε εμείς στο σπίτι του – το αστείο του άρθρου.

Τέμενος Καγιαλί (Μεντρεσές Κομοτηνής). (Πηγή: Wikimedia)

Στο δείπνο τελικώς συμμετείχαν η γνωστή για την ανθελληνική της στάση Σιμπέλ Μουσταφάογλου (πρώην πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής), ο Αϊντίν Μποσταντζή, απο το περιοδικό Αζινλικτσα, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγους “Ελπίδα” των Ρομά, η οποία αναφέρεται ως μόνιμος συνομιλητής του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης για θέματα των Ρομά, ο Ιρφάν Ουζούν, ο Αμερικάνος γενικός πρόξενος, Ρόμπερτ Σάντερς, και φυσικά ο Έρικ Ρούμπιν.

Αμερικανικό “ενδιαφέρον”

Οι πληροφορίες από πηγές μας στη Θράκη αναφέρουν ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός ενδιαφέρθηκε για το γνωστό θέμα της τροπολογίας για το διορισμό ιεροδιδασκάλων και ιδιαίτερα εάν υπήρξε στην περίπτωση αυτή έλλειψη διαλόγου με φορείς στης μειονότητας. Η θέση αυτή είναι παρόμοια, αν και ηπιότερη, με τη θέση που υποστήριξε το 2009 η γνωστή Μακντόναλτ (άλλη επιθεωρήτρια εξ Αμερικής), η οποία μας είχε επισκεφτεί τότε και έχει συντάξει μία έκθεση για την Ελλάδα και μας συνιστούσε να παρέχουμε δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση, όπως απαιτούν οι Τούρκοι, να εκλέγουμε τους μουφτήδες, όπως και πάλι απαιτούν οι Τούρκοι αλλά δεν το κάνουν ούτε οι ίδιοι στη χώρα τους -ούτε γίνεται σε καμία άλλη ισλαμική χώρα-, και παρόμοιες καθαρά τουρκικές θέσεις σε άλλα θέματα.

Το σημαντικότερο είναι οτι μέσα σε αυτό το περίεργο σκηνικό υπάρχουν πληροφορίες απο αξιόπιστες πηγές της συμπρωτεύουσας ότι σύντομα αναμένεται να ανοίξει γραφεία στη Θεσσαλονίκη ο περιβόητος Τζορτζ Σόρος, διαχρονικός συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου -την περασμένη εβδομάδα ήταν πάλι μαζί. Σημειώνεται οτι ο Σόρος, εκτός απο τις ανθελληνικώς δρώσες ΜΚΟ τις οποίες χρηματοδοτεί στη χώρα μας και άλλου και την πρόθεση του να χρηματοδοτήσει εγκαταστάσεις διαμονής προς ανακούφιση των εδώ λαθρομεταναστών -ώστε να μην φύγουν ποτέ-, αναφέρεται ότι ετοιμάζεται να ρίξει αρκετά χρήματα στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη.

7 Μαρτίου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.