Αμερικανική σφήνα για τις φρεγάτες

Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belharra έχει μετατραπεί σε σίριαλ, το “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” προς το παρόν δεν έχει αποδώσει καρπούς, αφού οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για το οικονομικό έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και έτσι… ο θείος Σαμ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: οι Αμερικανοί έχουν μπει σφήνα, με στόχο η Ελλάδα να αλλάξει ρότα και τελικά αντί για τις γαλλικές να επιλέξει φρεγάτες made in USA.

Οι επαφές Ελλάδας-Γαλλίας συνεχίζονται και, συμφωνά με πληροφορίες, προς το παρόν δεν υπάρχει οριστικό ναυάγιο, όμως ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) μεταφέρει το μήνυμα ότι “συζητήσεις κάνουμε και με Αμερικανούς”, η φράση του αποτυπώνει το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον αλλά και την πρόθεση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του ελληνικού “Πεντάγωνου” να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους με τους Αμερικανούς στην περίπτωση που τελικώς το ελληνογαλλικό ντίλ για τις φρεγάτες αποτύχει, καθώς η ένταξη νέας φρεγάτας στον ελληνικό στόλο αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΠΝ. Πάντως, οι κινήσεις του Πενταγώνου γίνονται πολύ προσεκτικά καθώς γνωρίζουν οτι η Τουρκία καραδοκεί πάντα για να τορπιλίσει μια καλή συμφωνία που θα τη φέρει σε μειονεκτική θέση.

Το πρεσάρισμα των ΗΠΑ στη χώρα μας με στόχο να προτιμήσουμε αμερικανικές φρεγάτες έχει αρχίσει να γίνεται στενότερο το τελευταίο διάστημα, όπως όλα δείχνουν. Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον απο την αρχή τις ελληνογαλλικές επαφές και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθευτεί γαλλικά πολεμικά πλοία. Εδώ και λίγους μήνες όμως -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”- οι ΗΠΑ εξέφρασαν πλέον ανοιχτά τα παράπονά τους για τις ελληνογαλλικές συζητήσεις και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επαφές με Έλληνες ομολόγους τους έλεγαν χαρακτηριστικά: “Γιατί δεν συζητάτε και με εμάς για τις φρεγάτες;”.

Τα ελληνικά ναυπηγεία

Η σφήνα των ΗΠΑ για τα νέα πολεμικά πλοία που επιθυμεί διακαώς να εντάξει στον στόλο του το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φάνηκε και από μια ακόμη αμερικανική κίνηση που έγινε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ONEX Shipyards κατέθεσε στην κυβέρνηση επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, πρόταση που αφορούσε τόσο το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων. Μάλιστα λίγο αργότερα η πρεσβεία των ΗΠΑ χαιρέτιζε την πρόταση, τονίζοντας πως ειναι “υπέροχο να βλέπουμε ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης”. Πως αυτό συνδέεται με τις φρεγάτες; Τα ελληνικά ναυπηγεία αυτή την περίοδο είναι σε μαρασμό, όμως αν επιτευχθεί μια συμφωνία είτε με τους Γάλλους ειτε με τους Αμερικανούς προεξοφλείται πως ένα κομμάτι της ναυπήγησης των πλοίων θα μπορουσε να γίνει στην Ελλάδα.

Το έντονο φλερτ των Αμερικανών δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο και με την παρατεταμένη άνοιξη που διανύουν τελευταία οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ανώτατοι παράγοντες του ελληνικού “Πενταγώνου” θεωρούν οτι ειδικά το τελευταίο εξάμηνο οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και αυτό -σημειώνουν- αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις τους αλλά και απο τις πράξεις τους. Μόλις προ μηνών ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη του είχε εκδηλώσει την έντονη επιθυμία της Αμερικής να ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεων της σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (όπως σε Σούδα, Βόλο).

Επιπλέον, οι συνεκπαιδεύσεις του στρατού των ΗΠΑ με ελληνικές δυνάμεις ειναι συχνότερες, ενώ οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να παρέχουν σειρά από διευκολύνσεις στον Ελληνικό Στρατό. Στις αρχές του έτους θα ενταχθούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (πληρώνουμε μόνο την μεταφορά τους) 70 αμερικανικά ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποσύρθηκαν απο τον στρατό των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό ειναι προσφάτως οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μας δώσουν και επιπλέον ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα, πράγμα που σημαίνει οτι θα ειναι σχεδόν όλα επιχειρησιακά.

Ελληνογαλλικό αγκάθι

Η χρηματοδότηση αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στο ελληνογαλλικό ντίλ για τις φρεγάτες Belharra που διαρκεί εδω και περίπου έναν χρόνο. Το κόστος για τις δύο πρώτες φρεγάτες υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Λεφτά όμως ακόμη δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φρεγατών αν μέρος της χρηματοδότησης δεν γίνει απο την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που είχαν διακρατηθεί απο τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτή ήταν η αρχική γαλλική πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση – με option για ναυπήγηση άλλων φρεγατών στη χώρα μας-, η οποία όμως φαίνεται οτι μπλοκαρίστηκε από τη Γερμανία. Προς το παρόν, και παρόλο που οι συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ένταξη των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών ειναι πολύ προχωρημένες, λύση στο οικονομικό αδιέξοδο δεν έχει βρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, όποια λύση κι αν επιλέξει η ελληνικό κυβέρνηση, δηλαδή είτε καινούριες φρεγάτες απο την Γαλλία είτε από τις ΗΠΑ ή ακόμα μεταχειρισμένες, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία ειναι “η αποπληρωμή να μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις”.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Γιατί κάτι μου λεεί ότι η επόμενη ημέρα του ΠΝ θα μας βρει με 4 LCS, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ από LM και για επιστέγασμα η παραχώρηση δύο ΑΒ αρχικής ναυπήγησης με SM-2MR με παράλληλη αγορά των ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ (απευθείας ή μέσω κάποιας άλλης όπως ΟΝΕΧ για συντηρήσεις ώστε να δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος του ΟΛΠ που όλο και περισσότερο μπαίνει η COSCO. Πληρωμές με δωρεάν παραχωρήσεις, υποσχέσεις εξυγίανσης ναυπηγείων και θέσεις εργασίας, FMS/EDA και νατοϊκά κονδύλια και έσοδα για τους Αμερικανούς λίγο πιο μετά όταν θα έχουμε καλύτερες οικονομικές ημέρες. Οι ΗΠΑ δεν βιάζονται. Απλά δεν θέλουν να μπει άλλος παίχτης και να ελέγχουν τα κύρια οπλικά συστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.