Αμυντική Βιομηχανία, το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η κατάντια της Ελλάδας

H Al Dhafra είναι η τρίτη, εγχώριας κατασκευής, κορβέτα κλάσης Baynunah του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ. (emirates247.com)

Για τους περισσότερους Έλληνες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δεν είναι παρά μία ακόμη πλούσια αραβική χώρα, η ηγεσία της οποίας κατάφερε μερικά χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, το 1971, να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο της και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Τα τελευταία δε οχτώ χρόνια τα ΗΑΕ έχουν μετατραπεί σε ένα από τα πιο δυναμικά κέντρα παροχής υπηρεσιών και τουρισμού. Η στροφή της χώρας προς τον τομέα αυτό ήταν συνέπεια της εκτίμησης ότι κάποια μέρα τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΑΕ θα τελείωναν. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι οτι η ηγεσία των ΗΑΕ, και ειδικότερα του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, αποφάσισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας και να στηρίξει το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ στην υψηλή τεχνολογία και στην εξειδικευμένη βιομηχανική παραγωγική. Το σχέδιο των ΗΑΕ όταν ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια ήταν φιλόδοξο, αφού η χώρα δεν διέθετε την υποδομή, το εκπαιδευόμενο ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και την παράδοση σε αυτούς τους τομείς. Κι όμως, σε αντίθεση με την ελληνική ελίτ και το λανθάνοντα συνδικαλισμό, που ουσιαστικά αποβιομηχάνισαν την Ελλάδα και τη μετέτρεψαν απο παράγωγο σε πελάτη, δημιουργώντας ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στις δημόσιες δαπάνες, στα δάνεια και στις υπηρεσίες, η ηγεσία των ΗΑΕ φρόντισε ώστε με το “Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης”, όπως αυτό ονομάστηκε να τεθούν τα κατάλληλα θεμέλια για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τον περιορισμό της εξάρτησης της από ευάλωτους τομείς, όπως οι ενεργειακοί πόροι, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.

Το σχέδιο για την εκβιομηχάνιση των ΗΑΕ

Απο τα εφτά εμιράτα που συγκροτούν το ΗΑΕ, το εμιράτο του Αμπού Ντάμπι διαθέτει την πλειονότητα των ενεργειακών κοιτασμάτων, παραγωγική υποδομή και την ισχυρότερη οικονομία της Ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο του σχεδίου “Abu Dhabhi Economic Vision 2030”, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάρτησης της οικονομίας απο τον ενεργειακό τομέα και στη δημιουργία τεχνολογικής και βιομηχανικής υποδομής στη χώρα, η ηγεσία του εμιράτου επέλεξε να συμπεριλάβει στον πυρήνα των αλλαγών αυτών και τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Για το σκοπό αυτό η ηγεσία των ΗΑΕ και του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι ενίσχυσε την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ιδρύοντας επενδυτικά σχήματα υπό την αιγίδα των οποίων δημιουργήθηκαν νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που απασχολούν προσωπικό υψηλού μορφωτικού επίπεδου. Κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι το Γραφείο Προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Offset Programa Bureau – OPB), το οποίο το 2002 υιοθέτησε μία πιο επιθετική πολιτική σε σχέση με τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), προτείνοντας στις ξένες εταιρείες-προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ να μεταφέρουν στη χώρα τη σύγχρονη τεχνολογία τους και μετέπειτα να δημιουργήσουν τη βιομηχανική υποδομή για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντική βιομηχανίας.

To αυτόνομο μη επανδρωμένο σύστημα Al-Sabr κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανία ADASI των ΗΑΕ σε Abu Dhabhi Autonomous Systems Investments (ADASI), σε συνεργασία με την αυστριακή Schiebel Camcopret (Πηγή: Adasi)

Η αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ

Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις κρατικοί επενδυτικοί οργανισμοί και εταιρείες, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ο Tawazun Holding, o οποίος περιλαμβάνει συνολικά οχτώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για τις:

α) Tawazun Precision Industries, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα ακριβείας για την αεροναυπηγική βιομηχανία.

β) Burkan Munitions Systems, η οποία με γερμανική τεχνολογία κατασκευάζει πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, καθώς και τουρκικής σχεδίασης ρουκέτες των 107 χλστ. και 122 χλστ.

γ) Caracal Light Ammunition, η οποία κατασκευάζει πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος.

δ) Caracal International, η οποία κατασκευάζει φορητό οπλισμό.

ε) Abu Dhabhi Autonomous Systems Investments (ADASI), η οποία δε συνεργασία με την αυστριακή Schiebel Camcopret ανέπτυξε το σύστημα Al-Sabr, το οποίο βασίζεται στο ελικόπτερο UAV S-100 της αυστριακής εταιρείας.

στ) Nimr, η οποία κατασκευάζει τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα 4Χ4 και 6Χ6.

ζ) Tawazun Dynamics, η οποία κατασκευάζει τη συλλογή κατευθυνόμενης βόμβας με αισθητήρα IIR Al-Tariq.

η) Abu Dhabhi Advanced Radar Systems (ADARS), η οποία θα αναπτύξει συστήματα ρανταρ σε συνεργασία με τη σουηδική Saab AB.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας είναι η Baynuna Group, η οποία περιλαμβάνει εφτα θυγατρικές εταιρείες και πιο συγκεκριμένα τις:

α) Baynuna Aviation Technology, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού για αεροσκάφη.

β) SNECBAT Engine Technologies, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας κινητήρων αεροσκαφών και πυραύλων.

γ) DASBAT Aviation, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη της αεροναυπηγικής τεχνολογίας.

δ) THALBAT, η οποία ασχολείται με την υποστήριξη των ηλεκτρονικών συστημάτων του δικτύου αεράμυνας των ΗΑΕ και της Αεροπορίας της χώρας.

ε) ELBAT Electronic Systems Development L.L.C., η οποία ασχολείται με την υποστήριξη και ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

στ) Baynuna MBDA Missile Technology, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων.

ζ) Sagembat Defence, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογιών για έξυπνα όπλα, ηλεκτροπτικά και αεροβοηθήματα.

Επιπλέον των δύο παραπάνω εταιρειών μία ακόμη κρατική εταιρεία, η Mubadala, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στη συντήρηση αεροσκαφών μέσω της θυγατρικής της AMMROC, ενώ το 2009 η εταιρεία εγκαινίασε το εργοστάσιο κατασκευής σύνθετων υλικών αεροσκαφών της θυγατρικής της εταιρείας STRATA. Εκτός από τις αεροπορικές κατασκευές, η Mubadala δραστηριοποιείται και στη συντήρηση του αρματικού δυναμικού του Στρατού των ΗΑΕ μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Al-Taif.

Στον τομέα των ναυπηγήσεων πολεμικών πλοίων, αξιοποιήθηκε το κρατικής ιδιοκτησίας ναυπηγείο Abu Dhabhi Ship Building (ADSB), το οποίο, αν και είχε ιδρυθεί το 1996 για την πραγματοποίηση επισκευών σε πλοία, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ανέλαβε σε συνεργασία με ξένες εταιρείες τη ναυπήγηση πέντε κορβετών κλάσης Baynunah, καθώς και ταχύπλοων σκαφών σουηδικής και τουρκικής σχεδίασης για το Ναυτικό των ΗΑΕ. Εκτός απο το ναυπηγείο ADSB, η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΑΕ διαθέτει και το ναυπηγείο Etihad, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των εγχώριων ναυπηγείων Al-Fattan με την εταιρεία Melara Middle East και τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri. Το εν λόγω ναυπηγείο πρόκειται να υλοποιήσει το δεύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα του Ναυτικού των ΗΑΕ, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση δύο πυραυλακάτων κλάσης Falaj-2.

Εκτός από τις παραπάνω κρατικές εταιρίες, δύο ακόμη, ιδιωτικές αυτή τη φορά, εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόκειται για την εταιρεία IGG, η οποία κατασκευάζει κατόπιν άδειας τις εξοπλισμένες τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες STAMP και STOP της τουρκικής Aselsan. Η δεύτερη ιδιωτική εταιρεία αμυντικού υλικού είναι η ADCOM Systems, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει συνολικά επτά UAV διαφορετικών κατηγόριων και τέσσερα συστήματα στόχων.

Φωτογραφία από την καθέλκυση (23 Απριλίου 2013) του δεύτερου πλοίου των ΗΑΕ, κλάσης Falaj2 με το όνομα Salahah. (Πηγή: Albmilitary.com)

Σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα

Το συμπέρασμα από την παραπάνω ανάλυση είναι οτι η ηγεσία των ΗΑΕ αντιλήφθηκε νωρίς πως μία χώρα για να επιβιώσει πρέπει να παράγει, και στον 21ο αιώνα τα προϊόντα που θα μπορούσε να παράγουν τα ΗΑΕ είναι υψηλής τεχνολογίας, όπως τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές πολιτικές και οικονομικές ελιτ, ενώ μετά το 1950 έχτισαν μία αξιόλογη βιομηχανική υποδομή, επέτρεψαν -αν όχι συνέβαλαν- την παρακμή της, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να βασίζεται στα δάνεια και στον ευάλωτο τομέα των υπηρεσιών για να επιβιώσει. Η ηγεσία των ΗΑΕ διέγνωσε ότι η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από τους ξένους προμηθευτές οπλικών συστημάτων. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια να χτίσει μία υποσχόμενη αμυντική βιομηχανία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ΗΑΕ. Στην Ελλάδα έχουμε μία αξιοζήλευτη αμυντική βιομηχανία, με τη διαφορά οτι οι πολιτικές ηγεσίες την έχουν εγκαταλείψει αφού η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζεται δυστυχώς και λανθασμένα ως αναγκαίο κακό και όχι ως μέσο οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους της χώρας όπου θα απασχοληθούν 25000 άνθρωποι. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έπρεπε με σκληρό αγώνα να λυθούν σειρά προβλημάτων, όπως εξεύρεση των χρημάτων που το Δημόσιο έπρεπε να καταβάλει στους κατασκευαστές. Μετά από αυτό διερωτάται κανείς πόσο δύσκολο είναι τελικά να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση του άρθρου 87 του νόμου 3883/2010 και να συγκληθούν οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΕΘΑ, της ΓΔΑΕΕ, του ΕΕΛΕΑΑ και του ΣΕΚΠΥ για την αξιοποίηση των 290 εκατ. ευρώ των Εγγυητικών Επιστολών των μη υλοποιημένων ΑΩ, ώστε να σωθούν οι θέσεις εργασίας 10000 ανθρώπων που απασχολούνται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

18 Απριλίου 2013

www.eprikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ…. ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ…???? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.. ΟΠΩΣ Η ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ…

  1. Καταρχήν μία ερώτηση πριν αρχίσουμε, εισαί σίγουρος οτι εκανες το καταλληλο σχόλιο στον κατάλληλο ιστότοπο;
   Δημοσιευσα το σχόλιο ελπίζοντας οτι δεν εισαι καποίο “troll” σαν αυτα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.
   Για να ρωτάς πότε “θα προοδευσουμε σαν λαος” σίγουρα θα ξέρεις την απάντηση.

   Νομίζω οτι εισαι εκτός θέματος, μην πώ εκτός τόπου.

 2. ΚΥΡΙΕ ΔΟΥΚΑ .. ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ.. ΕΞΕΦΡΑΣΑ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ… ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΤΕ!!!

  1. «Εάν ο ΜΙΚΗΣ μπει στον κόπο και διαβάσει στο βιβλίο του Αντιστράτηγου Δημήτριου Θεοδ. Μανίκα « Ο Κόσμος τον 21ο Αιώνα – Η Ασφάλεια της Ελλάδος», Εκδόσεις ΕΛΛΗΝ – Γ. Παρίκος & Σια Ε.Ε., Αθήνα, (το παρουσίασε στην Αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών), το Εθνικό Δόγμα» όλων των Βορείων μας Γειτόνων, ήγουν Τουρκίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Σερβίας, απόλυτα τεκμηριωμένο και συμπληρωμένο με διάφορα άλλα χρήσιμα στοιχεία, όπως το διακήρυξαν οι Ακαδημίες Επιστημών των χωρών αυτών, θα βρει τις απαντήσεις στο ερώτημά του, – Ποιος είναι μιλιταριστής!

   Το Ελληνικό Κράτος, με την μορφή που κατά καιρούς έχει υπάρξει, ποτέ του δεν υπήρξε ….μιλιταριστικό…ή επεκτατικό.

   Απεναντίας, θα μπορούσε κανείς να πει, συγκρίνοντας τα σχέδια των Γειτόνων μας με τα δικά μας, ότι είμαστε υπερβολικά αφελείς όταν δηλώνουμε urbi et orbi πως δεν ζητούμε τίποτε από τους επιθετικούς γείτονες οι οποίοι επιθυμούν να κολοβώσουν την χώρα μας και οι οποίοι βίαια κατέκτησαν περιοχές στις οποίες κατοικούσαν από αιώνων Έλληνες!

   Για την άμυνά μας και μόνο μεριμνούμε και όσοι όπως ο κ. Γαϊτατζής και οι άλλοι κκ. Συντάκτες του Ιστολογίου εκφράζουν σκέψεις για την άμυνα της Πατρίδας, ήγουν απλά αμύνονται και δη «Περί Πάτρης» και όχι «Περί Πάρτης».

   Δημιουργήστε με την φαντασία σας την εικόνα της Αθήνας, εάν η Ακαδημία Αθηνών, διακήρυττε το δικό μας Εθνικό Δόγμα για την ανακατάληψη όλων των χαμένων πατρίδων μας;

   Ντροπή …………..ΜΙΚΗ!

   Ευμένης Καρδιανός

 3. Η Ελλάδα διέθετε και υπολογίσιμη Αμυντική & Ναυπηγική Βιομηχανία, μέχρι που την σμπαράλιασε με αυτογκόλ! Έως το τέλος της δεκαετίας του 2000, ξεπούλησαν και ξαναξεπούλησαν (!) το ναυπηγείο Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ΕΝΑΕ) και υποβάθμισαν εκούσια το σύνολο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Ιδεοληψία ή προδοσία;

  http://ametroepeia.pblogs.gr/2014/08/se-hamara-me-pianei.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.