Αμφιβολίες των ΗΠΑ σχετικά με τα "κενά" στο θέμα της κατάρριψης του Τούρκικου μαχητικού

RF-4
Τουρκικό RF-4 (Φωτογραφία: dailyairforce)

Δημοσίευμα του δικτυακού τόπου “The Wall Street Journal” αναφέρει πως αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) πιστεύουν ότι το Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τις Συριακές δυνάμεις  είναι πιο πιθανόν να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πυροβόλο που είχε βάση στα παράλια της Συρίας καθώς πετούσε εντός του Συριακού εναερίου χώρου.

Η Τουρκική κυβέρνηση, η οποία μετά την κατάρριψη της 22ας Ιουνίου μετακινεί άρματα μάχης στα σύνορά με την Συρία, λέει ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους έπεσαν στα χωρικά ύδατα της Συρίας, αλλά ισχυρίζεται ότι το μαχητικό της καταρρίφθηκε χωρίς προειδοποίηση ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο. Η Άγκυρα έχει επίσης πει ότι το μαχητικό χτυπήθηκε πολύ μακρυά από την Συριακή επικράτεια ώστε να έχει χτυπηθεί από αντιαεροπορικό όπλο.

Η Δαμασκός λέει ότι κατέρριψε το αεροσκάφος με αντιαεροπορική πυροβολαρχία με δραστικό βεληνεκές περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος της Τουρκίας λέει ότι: “Δεν έχουμε ένδειξη ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους – αέρος.” Αξιωματούχος που αρνήθηκε να προσδιορίσει τις πηγές της πληροφόρησης του. Ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι πολλά στοιχειά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το περιστατικό της κατάρριψης.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται τις αμφιβολίες των ΗΠΑ, και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης του ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από Συριακό πύραυλο σε διεθνή εναέριο χώρο.

Η Τουρκική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μια ειδική συνεδρίαση για το Σάββατο το πρωί για το θέμα της Συρίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οι πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με το περιστατικό πιθανότατα θα συζητηθούν.

Η κατάρριψη του μαχητικού διέσπειρε τον φόβο μια γενικής σύγκρουσης στην περιοχή και ανάγκασε το Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) μετά από αίτημα της Τουρκίας να καταδικάσει την πράξη της Συρίας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι η χρήση αντιαεροπορικών πυρών πυροβόλου υποδεικνύει ότι το Τουρκικό, αεροσκάφος πετούσε χαμηλά, και αργά, αν και η Συρία είπε ότι το μαχητικό πετούσε με 800 χιλιόμετρα ανά ώρα περίπου. Αν χτυπήθηκε από αντιεροπορικά πυρά, τότε το μαχητικό θα είχε πλησιάσει πολύ πιο κοντά στη Συριακή ακτογραμμή από αυτή που ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Άγκυρα δοκίμαζε την Συριακή άμυνα.

Η έκδοση του μαχητικού RF-4 που καταρρίφθηκε είναι εξοπλισμένη με εξοπλισμό παρακολούθησης.

Πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που εργαζότανε στενά με τους Τούρκους πιστεύει ότι η πτήση του μαχητικού ήταν για να δοκιμαστεί η αεράμυνα της Συρίας, είπε: “Πιστεύετε ότι το αεροσκάφος βρέθηκε εκεί τυχαία; Αυτές οι χώρες δοκιμάζουν διαρκώς την απογείωση και πόσο γρήγορα αντιδρά ο αντίπαλος, είναι μέρος της εκπαίδευσης τους.”

Τούρκος αξιωματούχος είπε οτι το αεροσκάφος δεν ήταν σε αποστολή παρακολούθησης. “Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν καταδικάσει την εχθρική πράξη της Σύριας και υποστηρίζουν την Τουρκία.” είπε.

Οι εμφανιζόμενες διάφορες μπορούν να αποδειχθούν ντροπιάστηκες για την Άγκυρα και να δημιουργηθεί ένταση στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενάς Νατοϊκός σύμμαχος που συνορεύει σε μεγάλη συνοριογραμμη με την Συρία.

Αν το αεροσκάφος είχε χτυπηθεί από ενα πύραυλο, είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα ήταν μία ένδειξη ότι η Δαμασκός είχε προκαλέσει την ενέργεια. Αλλά ή χρήση αντιαεροπορικού πυροβόλου θα σημαίνει ότι ήταν πρωτοβουλία ενός διοικητή μονάδος, να χτυπήσει το αεροσκάφος και αυτό σημαίνει ότι η Συρία αμύνθηκε και δε προκάλεσε την κατάρριψη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.