Ανάλυση: Οι τέσσερις υποψήφιοι αντικαταστάτες του τσεχικού ΤΟΜΑ BVP-2

Την Δευτέρα,17 Δεκεμβρίου 2018, το τσεχικό υπουργείο άμυνας ανακοινωσε τους τέσσερις υποψηφίους που επιλέχθηκαν για έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς διαγωνισμούς της Τσεχικής Δημοκρατίας, για την απόκτηση του νέου ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ). Το τσεχικό υπουργείο άμυνας σχεδιάζει να αντικαταστήσει το παλιό ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα BVP-2, ένα σοβιετικής κατασκευής BMP-2 που κατασκευάστηκε υπό άδεια στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η εταιρεία General Dynamics European Land Systems (GDELS) θα προσφέρει την επόμενη γενιά της βαριάς ερπυστριοφόρας τεθωρακισμένης πλατφόρμας ASCOD (αυστριακό-ισπανική συνεργασία). Ο όμιλος BAE Systems αναμένεται να προωθήσει την επόμενη γενιά του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ CV90, το CV90 Mk IV, που αναπτύχθηκε απο την εταιρεία BAE Hagglunds ενώ οι γερμανικές εταιρείες θα προσφέρουν τα PUMA της PSM Projekt System & Management και KF31/KF41 της Rheinmetall Landsysteme.

Το BVP-2 ειναι ένα σοβιετικής κατασκευής ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ BMP-2 που κατασκευάστηκε υπό άδεια στην Τσεχική Δημοκρατία. Το BMP-2 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλαση που έλαβε χώρα στην Κόκκινη Πλατεία, στην Μόσχα, τον Νοέμβριο του 1982. Το όχημα αναπτύχθηκε για πολεμικές επιχειρήσεις με τον σοβιετικό Στρατό στο Αφγανιστάν με τον ιρακινό Στρατό το 1990-1991.

Ο οπλισμός του BVP-2 ειναι παρόμοιος με αυτόν, του σοβιετικής κατασκευής, BMP-2, ο οποίος αποτελειται από το πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών και ενα πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ. τοποθετημένο αριστερά του κύριου οπλισμού. Διαθέτει ένα διμελή πύργο συγκολλημένου χάλυβα με τον αρχηγό να βρίσκεται στα δεξιά και τον πυροβολητή στα αριστερά. Μεταφέρει έξι πεζικάριους οι οποίοι κάθονται σε κάθε πλευρά του οχήματος σε καθίσματα που ειναι τοποθετημένα πλάτη με πλάτη.

©Army Recognition | Το επόμενης γενιάς ΤΟΜΑ CDELS ASCOD

Η νέα γενιά του ASCOD ειναι ένα σύγχρονο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από κοινού από τις εταιρείες Santa Bárbara Sistemas της Ισπανίας και την Steyr της Αυστρίας οι οποίες τώρα ειναι επιχειρηματικές μονάδες της General Dynamics European Land Systems. Τα χαρακτηριστικά αυτού του αρθρωτού μεσαίου βάρους τεθωρακισμένου οχήματος ειναι τα ικανότητα επιβίωσης, κινητικότητα και αξιοπιστία.

Η νέα γενιά του GDELS ASCOD χρησιμοποιεί μια κοινή ερπυστριοφόρα βασική πλατφόρμα που μπορεί να διαμορφωθεί για διάφορους τύπους αποστολών. Μπορεί να διαμορφωθεί ως ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικου), ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης) και πολλές άλλες εκδόσεις.

Τον Ιούνιο 2018 κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Eurosatory, η GDELS παρουσίασε μια έκδοση ΤΟΜΑ του ASCOD εξοπλισμένη με έναν μη επανδρωμένο πύργο που διέθετε πυροβόλο 30 χιλιοστών διπλής τροφοδοσίας, συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ., φορέα δυο αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM), σύστημα ενεργής προστασίας Hard Kill και εξελιγμένο σύστημα παρατήρησης 360 μοιρών για αυξημένη επίγνωση κατάστασης.

©Army Recognition | Το BAE Systems CV90 Mk IV.

Στην αρχή του έτους 2018, η BAE Systems παρουσίασε την νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ CV90, το CV90 Mk Iv, ένα πέμπτης γενιάς, δοκιμασμένο σε μάχη, Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) που συνδυάζει βελτιωμένες ταχύτητες πεδίου και χειρισμού με την αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών για την υποστήριξη των μελλοντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Το CV90 Mk IV ειναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτό πύργο σειράς D ο οποίος μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικούς τύπους οπλισμού, από 30/40 και 35/50 χιλιοστών αυτόματα πυροβόλα μέχρι λειόκαννα αρματικά πυροβόλα 120 χιλ. Ο δευτερεύων οπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει Spike LP ή άλλους εκτοξευτές αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Για το CV90 Mk IV το συζυγές πολυβόλο ειναι εγκατεστημένο σε έναν ανεξάρτητο φορέα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πύργου.

Ο σχεδιασμός του CV90 Mk IV ειναι πολύ παρόμοιος με αυτόν του αρχικού CV90 με τον οδηγό να κάθεται αριστερά μπροστά, το συγκρότημα ισχύος στα δεξιά του, ο πύργος στο κέντρο και το διαμέρισμα προσωπικού στο πίσω μέρος του σκάφους. Το CV90 Mk IV ειναι μια κατασκευή με θωράκιση συγκολλημένου χάλυβα. Η βασική θωράκιση του CV90 παρέχει περιμετρική προστασία ενάντιον διατρητικών βλημάτων 14,5 χιλ. Η θωράκιση στο εμπρόσθιο τόξο ειναι διαβαθμισμένη, αλλά όλα τα μοντέλα από το CV90 και μετέπειτα λέγεται οτι προστατεύονται έναντι διατρητικών 30 χιλ. βλημάτων κινητικής ενέργειας APFSDS.

©Army Recognition | Rheinmetall LandDefense KF41 IFV

Το KF31/KF41 επίσης με το όνομα Lynx, ειναι μια οικογένεια ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε απο την γερμανική εταιρεία Rheinmetall LandSysteme. Το ΤΟΜΑ Lynx KF32 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Rheinmetall στη διεθνή αμυντική έκθεση Eurosatory τον Ιούνιο του 2016, ενώ το KF41 παρουσιάστηκε κατά την έκδοση 2018 της Eurosatory.

To Lynx διατίθεται σε δύο εκδόσεις: το KF31 και KF41 (KF σημαίνει “Kettenfahrzeug”, ή ερπυστριοφόρο όχημα στα γερμανικά). Ζυγίζει ως 38 τόνους, το Lynx KF31 μπορεί να μεταφέρει 3+6 στρατιώτες. Το Lynx KF41 ειναι λίγο πιο μεγάλο και μπορεί να μεταφέρει 3+8 στρατιώτες. Τα δυο οχήματα Lynx μπορουν να διαμορφωθούν σε διάφορους ρόλους ως ΤΟΜΑ, όχημα διοίκησης και ελέγχου, αναγνωριστικό τεθωρακισμένο, τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής (ARV) και ασθενοφόρο.

Ένας μεγάλος βαθμός ομοιότητας στα εξαρτήματα και συγκροτήματα ειναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της οικογένειας οχημάτων Lynx. Αυτό απλοποιεί τη διοικητική υποστήριξη και έχει θετική επίδραση στην εκπαίδευση. Επιπλέον, οι εξατομικευμένες υπηρεσίες συντήρησης ειναι διαθέσιμες παγκοσμίως – που κυμαίνεται απο την εκπαίδευση και διοικητική υποστήριξη στις επισκευές πεδίου και την μεταφορά τεχνολογίας.

Η έκδοση ΤΟΜΑ KF41 παρουσιάστηκε στην Eurosatory 2018 με πύργο Lance 2.0, την νέα γενιά της -εν υπηρεσίας- οικογενείας Lance που έχει εξελιχθεί να βελτιώσει την καταλληλότητας του για τα ΤΟΜΑ. Ο πύργος ειναι οπλισμένος με νέο ηλεκτρικής μετακίνησης πυροβόλο WOTAN των 35 χιλ. που βάλλει τα πυρομαχικά της οικογενείας 35×228 χιλ. της Rheinmetall. Το WOTAN 35 ειναι το τελευταιο μέλος της οικογενείας πυροβόλων WOTAN και, λόγω του μεγάλου διαμετρήματος, παρέχει μεγαλύτερο βεληνεκές και βαθύτερη διάτρηση από τα πυροβόλα των 30 χιλ.

©Army Recognition | Γερμανικό ΤΟΜΑ Puma

Το Puma είναι η τελευταία γενιά του ΤΟΜΑ το οποίο τώρα ειναι σε υπηρεσία με τον γερμανικό Στρατό. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε την 6η Ιουλίου 2009 στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος των γερμανικών εταιρειών Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall Landsysteme, οι οποίες δημιούργησαν μια κοινοπραξία υπό την μορφή της Projekt System Management GmbH (PSM).

Καθώς εξωτερικά το Puma δεν διαφέρει πολύ από τα σύγχρονα ΤΟΜΑ, ενσωματώνει ορισμένες εξελιγμένες και τελευταίας λέξης τεχνολογίες. Μπορεί να ενσωματώσει πολλών διαφόρων τύπων θωρακίσεις, για να προσφέρουν τρεις κλάσεις προστασίας οι οποίες είναι εν όλω ή εν μέρει εναλλάξιμες. Η προστασία κλάσης “Α” ειναι το βασικό όχημα, με 31,5 τόνους βάρος μάχης αερομεταφερόμενο από το A400Μ. Η προστασία κλάσης “C” αποτελειται από δυο μεγάλα πλευρικά πλαίσια που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρες τις πλευρές του οχήματος και ενεργούν ως καλύμματα (ποδιές) ερπυστριών και ένα σχεδόν πλήρες κάλυμμα πύργου και πλάκες θωράκισης για το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του οχήματος. Τα πλευρικά πλαίσια ειναι μείγμα συνθετικής και διακένου θωράκισης. Προσθέτει περίπου 9 τόνους στο μεικτό βάρος. Αρχικά, υπήρχε επίσης η προστασία κλάσης “Β” που προορίζονταν για την σιδηροδρομική μεταφορά. Ωστόσο, έγινε φανερό οτι η κλάση “C” εμπίπτει με τα όρια βάρους και διαστάσεων για τις σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, έτσι η κλάση “B” καταργήθηκε.

Το Puma ειναι εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, που αναπτύχθηκε απο την Kraus-Maffei Wegmann, ο οποίος ειναι οπλισμένος με πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας Mauser 30 χιλ. Η Rheinmetall ειναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του πυροβόλου Mauser και το σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών. Ενα συζυγές πολυβόλο MG4 ειναι εγκατεστημένο ως δευτερεύων οπλισμός και ειναι τοποθετημένο και λειτουργεί σε σχέση με τον κυρίως οπλισμό. Στο πίσω μέρος του πύργου ειναι εγκατεστημένοι 8 εκτοξευτές καπνογόνων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Εντυπωσιακή η εμφάνιση του συστήματος που προτείνει η RM με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, ισχυρό πολυβόλο, όπως και προβλέψεις για επιπλέον συστήματα αποστολής, εγώ όμως «ψηφίζω» Πούμα(KMW) & CV90, παρόλο που τα γερμανικά(και τα 2 αρθρωτές σχεδιάσεις με πρόβλεψη για συνεργασία με το σύστημα IDZ/FS) δεν θα έχουν μεγάλη διάφορα στα έξοδα αγοράς/χρήσης.

  []

 2. Τα σύγχρονα ΤΟΜΑ έχουν γίνει (όπως έλεγαν οι παληοί) «μισή σαρακοστή» λόγω πολυπλοκότητος,και αυτό δέν θα φέρει καλά ξεμπερδέματα σε ότι αφορά κόστος,αξιοπιστία και διαθεσιμότητα.
  Από την άλλη,διαφαίνεται ήδη μία στροφή σε απλούστερα οχήματα ως μέλη της ιδίας οικογενείας,δηλαδή ΤΟΜΠ.
  Απαλλαγμένα από τον (αμφισβητήσιμης χρησιμότητος) πύργο και οπλισμό με το βάρος,πολυπλοκότητα,και κόστος του,τα οχήματα καθίστανται απλούστερα,πολύ φθηνώτερα,και άν κριθεί αναγκαίο,και πιο ευρύχωρα για δεδομένο βάρος.
  Τέτοια παραδείγματα είναι το Αrmadillo (CV-90 χωρίς πύργο),το Bradley χωρίς πύργο,που απασχολεί τον U.S.Army,και πλέον το ASCOD.
  Από την άλλη,το εμβληματικώτερο Βαρύ ΤΟΜΠ,το Nammer,ζήλεψε τον πύργο που είχαν οι φίλοι του και αυτό δέν είχε,αλλά μένει να φανεί άν οι Ισραηλινοί το εννοούν για τις δικές τους ανάγκες,όπως τις βλέπουν να διαμορφώνονται,ή ακολουθούν την μόδα ελπίζοντας σε εξαγωγές.
  Όπως και άν έχει,η μετάβαση από το Μ-113 σε οχήματα όπως τα ανωτέρω,είναι κάπως σάν το χερσαίο ισοδύναμο της μεταβάσεως από τα ελικοφόρα στα αεριωθούμενα.

  1. Είχα περίπου την ίδια σκέψη ΑΧΕΡΩΝ, χαζεύοντας ένα Armadilo CV90 σε φωτογραφίες.
   Ειδικά το συγκεκριμένο σκάφος, μου φαίνεται ιδανικό σαν πλατφόρμα για διάφορες εκδόσεις με Πύργο η χωρίς στον οποίο μπορούν να εγκατασταθούν μια ποικιλία όπλων(όπως προσφέρεται ήδη), απο αυτόματο πολυβόλο σε RWS έως πυροβόλο 120mm για αντιαρματικό αγώνα, σε μια οικογένεια οχημάτων για περισσότερες εφαρμογές που χρησημοποιεί όμως ένα σκάφος(ein Fahrzeug Typ als Waffenträger für verschiedene Systeme/Anwendungen sozusagen, wie es beim Wiesel umgesetzt wurde mit unterschiedlichen rüstsätzen). Φυσικά δεν θα έπρεπε να λείπει η έκδοση με τον όλμο εγκατεστημένος σε Πύργο, η οποία μου φαίνεται προτιμότερη απο μια παραδοσιακή (εντελώς χειροκίνητη) εγκατάσταση.

   CV90 Family
   ADAPTIV
   CV90120
   CV90 IFV
   CV90 Armadillo
   CV90 MkIV

   https://www.baesystems.com/en-dk/download-en-dk/infographic/thumbnailImage/20151110190722/1434557076803.

   http://www.techhook.com/wp-content/uploads/2014/11/BAE-CV90-IFV.jpg

   https://www.armyrecognition.com/images/stories/europe/united_kingdom/light_armoured/armadillo_cv90/pictures/Armadillo_CV90_tracked_armoured_combat_vehicle_BAE_Systems_United_Kingdom_British_002.jpg

   http://www.standard.al/wp-content/uploads/2016/11/7070e6c8ddbc20fcc24e0476d4574c99.jpg

   1. To 120άρι είναι μάλλον το κερασάκι στην τούρτα.
    Χωρίς να είναι πραγματικό άρμα,ίσως είναι ανταγωνιστικά ακριβό.
    Αλλά και οι διάφορες απόπειρες για ΤΟΜΟ CV-90 δέν καρποφόρησαν,ούτε το εξεζητημένο AMOS,ούτε το απλούστερο Mjoelner.
    Άν και προσωπικά είμαι αναφανδόν υπέρ κάποιου εύχρηστου όλμου αμέσου υποστηρίξεως,είχαμε και εδώ σχετική συζήτηση.
    Όπως το βλέπω,η διαφαινόμενη τάση για το μέλλον είναι η προσαρμόσιμη (adaptiv) διαμόρφωση,με τις φθηνώτερες επιλογές σε πρώτη ζήτηση.
    Ακόμη,για πελάτες με συγκεκριμένες ανάγκες,απαιτήσεις ή προτιμήσεις,θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με ολιστικώτερες λύσεις,που θα περιλαμβάνουν «απ΄όλα»,σε αναλογίες που θα καθορίζονται κατά περίπτωση.

    1. Σίγουρα θα έχει αρκετά έξοδα με το μεγάλο πυροβόλο, όσοι θα ήθελαν όμως να έχουν ένα Centauro (με μικρότερο πυροβόλο), έχουν (έστω θεωριτικά) μια εναλλακτική επιλογή, αν υπάρχει πεδίο εφαρμογής για την συγκεκριμένη έκδοση.

     Όσον αφορά το θέμα των όλμων, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα αρκεστούν/συμβιβαστούν προφανώς όντως με πιο απλές/εύκολες/οικονομικές λύσεις, αντί ενός ξεχωριστού εξειδικευμένου συστήματος σαν το Mjölner/Amos, για τα οποία δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά(ακόμα και αν θα πρόσφεραν αισθητά πλεονεκτήματα στο πεδίο μάχης, σε περιπτώσεις/περιοχές όπου δεν προσφέρεται ένα οβιδοβόλο).

 3. Θεωρώ ότι το μέλλον στα τεθωρακισμένα θα γίνει κάπως έτσι.

  Ένα κοινό σασή , το οποίο θα έχει 4-6 εκδώσεις.

  Άρμα μάχης με 3 άτομα πλήρωμα, πυροβόλο 120mm και βάρος μάχης περιπου 40t, αλλά με πολύ καλύτερη κινητικότητα σε σχέση με τα σημερινά άρματα, και με πολλά ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας.

  Ένα ΤΟΜΑ ή άρμα υποστήριξης πάλι στους 40t βάρος αλλά με πυροβόλο 40-50mm και τριμελές πληρωμα, χωρίς μεταφερόμενο προσωπικό, με σκοπό να παρέχει αντιαεροπορική προστασία, να εμπλέκει στόχους ψηλά (εντός κατοικημένων), ή στόχους δευτερευούσας σημασίας, και να μεταφέρει 6-8 πυραύλους αντιαεροπορικούς ή αντιαρματικούς.

  Ένα ΤΟΜΠ μεταφοράς προσωπικού σε δύο εκδόσεις. Το ένα εκτός από προσωπικό θα μεταφέρει και 3-4 UAV έτσι ώστε να υπάρχει ένα μάτι από ψηλά που θα εντοπίζει στόχους και θα μπορεί να τους καταδεικνύει και με λέιζερ. Το δεύτερο θα μεταφέρει 1-2 UGV τα οποία ανάλογα με το μέγεθος θα μπορούν να κάνουν μαχή ή να εξουδετερώνουν νάρκες ή εκρηκτικά.

  Ένα ΤΟΜΟ των 120 mm το οποίο θα έχει 2-3 άτομα προσωπικό και θα αναλάβει να παρέχει πυρά υποστήριξης στον ουλαμό , και να καθαρίζει το πεζικό του αντιπάλου που κρύβεται πίσω από οχυρώσεις. Αυτό θα δέχεται τις εντολές από τα UAV και θα έχει και βλήματα τηλεκατευθυνόμενα με λέιζερ .

  Ένα όχημα μηχανικού το οποίο θα αναλάμβάνει να περισυλλέγει τα κατεστραμμένα οχήματα ή και να τα φτιάχνει εάν μπορεί .

  Ένα διαφορετικό όχημα μηχανικού το οποίο ρόλος θα είναι να καθαρίζει τα ναρκοπέδια και να σκάβει λάκκους έτσι ώστε να κρύβονται τα υπόλοιπα οχήματα από τα αντιαρματικά του πεζικού του αντιπάλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.