Αναβάθμιση δυνάμεων στη Σούδα από τις ΗΠΑ

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήξει οι Αμερικανοί, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη παρουσία τους στην περιοχή.

Οι συχνές συνεκπαιδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αποτέλεσαν προπομπό αυτής της δρομολογούμενης εξέλιξης, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι πεζοναύτες που αναπτύσσονται σε μικρές ομάδες σε εστίες εντάσεως όπως η Συρία, προέρχονται ολοένα και λιγότερο από το Ιντσιρλίκ. Η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί, επίσης, μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων.

Ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη Σούδα, πηγές παρέπεμπαν και στις διατυπώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο «Concordia Europe Summit» περί ανάγκης «εμβάθυνσης» της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε αποστροφή για το ΝΑΤΟ. Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας μέχρι και για μια δεκαετία, πρέπει να αναδειχθούν τα εξής σημεία, τα οποία προκύπτουν αφενός από τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, αλλά και αυτές που ακολούθησαν σε χαμηλότερο επίπεδο, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι Αμερικανοί ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα (επί υπουργίας Δ. Αβραμοπούλου και Ευάγγελου Βενιζέλου). Δεν ενδιαφέρονται διόλου για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο και, αντιθέτως, προτιμούν το Καστέλλι κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).

Η Αθήνα ήδη επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε επεξεργαστεί το αίτημα και το είχε απορρίψει, λόγω των υπολοίπων πολιτικών προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει το 2014. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, κυρίως σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού του αιτήματος με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV’s, που θα καλύψουν τις ανάγκες για εναέρια επιτήρηση και αναγνώριση. Αυτό το μοντέλο προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στην επόμενη δεκαετία.

Τι ζητάμε

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα ζητεί από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ για λόγους πολιτικούς και, εν μέρει οικονομικούς. Οι Αμερικανοί αναφέρουν στους Ελληνες συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συντηρήσουν τον στόλο των περίπου 60 αντιτορπιλικών αυτής της κλάσης (εκτοπίσματος μέχρι και 9.000 τόνων με πλήρη φόρτο), ωστόσο η Ελλάδα στην παρούσα φάση θα αντιμετώπιζε δυσκολίες για τη συντήρηση δύο τέτοιων πλοίων που, εκτός των άλλων, έχουν πλήρωμα περίπου 320 άτομα, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τις φρεγάτες του ΠΝ.

Στις πρόσφατες επαφές Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματικών, οι πρώτοι έδειξαν εντυπωσιασμένοι και από τις δυνατότητες του αεροδρομίου της Σούδας από όπου μεταφέρθηκαν ταχύτατα και δίχως προβλήματα πυρομαχικά και εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα που είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ για τις ανάγκες των πολεμικών πλοίων τα οποία ελλιμενίζονται τακτικά στο αγκυροβόλιο του Μαραθίου και επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ναυτική διάσταση, που ετέθη και από τον κ. Καμμένο στην πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη και Ν. Τσούνη τους τελευταίους μήνες, αναδεικνύεται διαρκώς.

Το ενεργειακό

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ περί γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από το τέλος του χρόνου, αλλά και η διαρκής δραστηριοποίηση σε όλη την περιοχή από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι και το Καστελλόριζο, απλά κάνει πιο ανάγλυφη την πραγματικότητα. Το ενεργειακό εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο ως καίριο στοιχείο στη στρατηγική ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που –εκ των πραγμάτων– οδήγησε στη σύγκληση της «Γενεύης 2» στις 28 Ιουνίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενδειξη των συζητήσεων και της κινητικότητας που υπάρχει είναι και οι δημόσιες παραινέσεις του προέδρου των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορού για οριοθέτηση ΑΟΖ και «απεμπλοκή» των ερευνών για υδρογονάνθρακες πέρα από τα 6 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση, ήδη από το 1995, έχει υιοθετήσει ψήφισμα για στρατιωτική αντίδραση εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (casus belli).

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κυπριακό αποτελεί θέμα με το οποίο οι Αμερικανοί ασχολούνται με εξαιρετική προσοχή. Στη Λευκωσία δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι Αμερικανοί, ιδίως η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια η επίσκεψη του Αναστασιάδη στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς (4-8 Ιουνίου), οριστικοποιήθηκαν όταν ανακοινώθηκε η τριμερής συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακριβώς αυτή η καθυστέρηση στη διευθέτηση της εκκρεμότητας του Κυπριακού είναι και εκείνη που καθυστερεί την παράδοση δύο μεταχειρισμένων πλοίων της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, προκειμένου η Λευκωσία να αυξήσει τις δυνατότητας επιτήρησης στις θαλάσσιες ζώνες της.

Συνεχείς επαφές με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ενα από τα πλέον ιδιαίτερα κεφάλαια, το οποίο αφορά άμεσα τόσο τα ενεργειακά συμφέροντα όσο και τη γενικότερη επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία απλά αναμένεται να επικυρώσει το υψηλότατο επίπεδο επαφών μεταξύ των τριών χωρών. Σημειώνεται ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα θα έχει λήξει η κοινή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ και της Εθνικής Φρουράς στο όρος Τρόοδος της Κύπρου.

Σε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ανοδική καμπή, βρίσκονται οι σχέσεις Αθηνών – Καΐρου, ιδιαίτερα μετά το άμεσο τηλεφώνημα του ΥΠΕΞ Σάρμεχ Σούκρι προς τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, ώστε η ελληνική πρεσβεία να αναλάβει την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ, με το οποίο η κυβέρνηση Σίσι αποφάσισε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις. Επρόκειτο για μια έμπρακτη απόδειξη όχι μόνο των πολύ καλών προσωπικών σχέσεων ανάμεσα σε Κοτζιά και Σούκρι (ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έχει ανταποκριθεί σε όλες τις προσκλήσεις του ομολόγου του να επισκεφθεί την Ελλάδα, είτε για το Φόρουμ των Πολιτισμών είτε για την Ευρωαραβική Διάσκεψη της Ρόδου). Ωστόσο, η πλέον σημαντική διάσταση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων είναι εκείνη των συζητήσεων για την αναζήτηση πιθανών συγκλίσεων στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, σε σημεία που αφορούν τις δύο χώρες. Ο κ. Κοτζιάς είχε μεταβεί τον Νοέμβριο στο Κάιρο και επιστρέψει αυθημερόν, όπου έκανε στον κ. Σούκρι μια πρόταση σε χάρτη. Ωστόσο, έκτοτε, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε γνωστό.

Το εικονιζόμενο αεροπλανοφόρο George W. Bush βρέθηκε το Φεβρουάριο στη βάση της Σούδας (απ'όπου και η φωτογραφία)
Το εικονιζόμενο αεροπλανοφόρο George W. Bush βρέθηκε το Φεβρουάριο στη βάση της Σούδας (απ’όπου και η φωτογραφία).

Βασίλης Νέδος.

Έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

9 Απαντήσεις

 1. Πραφανώς σκέφτονται δημιουργία μιας MOB των Seal’s στην Σούδα, στην οποία θα ανήκει μια η περισσότερες FOS/FOB στην Κύπρο(Ακρωτήρι?) και σε άλλα σημεία.

  Σχετικά με το θέμα των Arleigh Burke, υπάρχει επιτέλους μια επίσημη αναφορά/απόφαση των ΗΠΑ, η οποία στηρίζεται σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση που βάζει τέλος στις υπεραισιόδοξες “εκτιμήσεις” και τους μύθους που κυκλοφορούν για τα έξοδα λειτουργείας τέτοιων πλοίων.
  Προφανώς οι αμερικάνοι γνωρίζουν καλύτερα απο τους αρμόδιους στην Ελλάδα ποσά αντέχουν οι τσέπες μας, και ποιές επιθυμίες ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας/μεγαλομανίας, μερικοί ονειρευόταν και τέσσερα πλοία της κλάσης, για να τα έχουν στα λιμάνια να σκουριάζουν για να λένε ότι πήραν πλοία με σύστημα AEGIS(που πας ρε Καραμήτρο ξυπόλητος μεσ’τα…αγγούρια).

  1. Το άρθρο είναι μερικών εβδομάδων αν δεν κάνω λάθος και γράφει διαρροές από συνήθως ανεύθυνους τύπους που θέλουν να έχουν άκρες.
   Τι τους νοιάζει τους Αμερικάνους που θα βρούμε χρήματα για να κινούνται τα ΑΒ? Είναι εντελώς άστοχη η τοποθέτηση σου.
   Το όποιο κριτήριο είναι θέμα πολιτικής και ως γνωστόν είμαστε σχετικά ανύπαρκτοι στον τομέα αυτό τα τελευταία 50 χρόνια και το δε αμερικάνικο ελληνικό λόμπι…αδρανοποιημενο και μαλλιά κουβάρια εδώ και δεκαετίες.
   Ο αριθμός του πληρώματος ενός ΑΒ μπορεί να καλυφθεί και με λιγότερα άτομα.Εξαλλου, τα 2 ΑΒ θα βγάλουν στην άκρη 2-3 S για μόνιμη τουλάχιστον συντήρηση…

   1. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι δεν τους ενδιαφέρει που θα βρούμε τα χρήματα για τα έξοδα λειτουργείας, διότι αυτο σημαίνει,ότι δεν θα υπάρχουν και χρήματα για αγορά όπλων στην οποία στοχεύουν με μια τέτοια κίνηση, δεν θα τα έδιναν για να μας κανουν μάγκες αλλά για να βγάλει χρήμα η αμερικανική βιομηχανία οπλικών συστημάτων.

    Όταν δεν βλέπουν τέτοια δυνατότητα γιατί να το κάνουν, μήπως για να παριστάνει ο Έλληνας υπουργός άμυνας τον λόρδο Νέλσον;

    Μετά ακολουθούν και εκείνοι που θα βρουν την ευκαιρία να προτείνουν απόσυρση άλλων μονάδων, ίσως με το σκεπτικό/επιχείρημα ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά για το σύνολο των φρεγατών που υπηρετούν σήμερα στον ΠΝ και των 2-4 AB, δεν αρκεί να σου χαρίσει κάποιος έναν γάιδαρο πρέπει να μπορείς να τον ταΐσεις διαφορετικά δεν βλέπω να εχει νόημα.

 2. Τι κορβέτες έχει το πολεμικό ναυτικό της Αμερικής ; Είδα μόνο κάτι LCS , η κλάση Ελευθερία παρότι πράγματι σύγχρονη δεν διαθέτει σημαντικές ικανότητες κατά στόχων επιφανείας.

  1. Δεν αποκλείεται να σκέφτηκαν για τα πρώτα LCS, που παρουσίασαν διάφορα τεχνικά προβλήματα στο κοντινό παρελθόν(τα οποία δεν φαίνεται να τους ικανοποιούν, εφόσον ακούστηκε κάτι για επανασχεδιασμό και αύξηση εκτοπίσματος στο μέγεθος φρεγάτας).
   Παρόλο που είναι ξεχωριστή κατηγορία θυμίζει (και μοιάζει με) τις τουρκικές Κορβέτες Ada-class(MİLGEM project) με μικρή διάφορα στο εκτόπισμα.

   Σε παλαιότερη συζήτηση αναφέρθηκε ότι η ηγεσία του ΠΝ θα μπορούσε να φανταστεί και απόκτηση πλοίων μικρότερου εκτοπίσματος απο μια φρεγάτα, εφόσον δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για νέα μεγαλύτερα πλοία. Έτσι θα είχε κάποιο νόημα η αναφορά που λέει «η Αθήνα ζητεί από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών», (απλά μια σκέψη).

 3. Μάλλον δεν κατανοείς πως δουλεύει το συστήμα.Λες το Π.Ν. να μην έχει σκεφτεί τι θα χρειαστεί? Ή δεν θα κάνουν διευκόλυνση στην οποία αγορά πυραύλων? Νταξει…δεν έχει καλή προϊστορία το Π.Ν. και πολλοί γίνανε α/γεν δίχως προσόντα αλλά δεν δρα εκδικητικά οπως ο α/ΓΕΕΘΑ που κατήργησε το ΣΥΚ του ΣΞ.
  Στερούνται βάσης αυτά που γράφεις.

  1. Ειδικώς δεν είμαι βέβαια, αλλά κρίνοντας απο την προϊστορία που δεν είναι και τόσο “λαμπρή” όπως αναφέρεις και ο ίδιος, τολμώ να πω ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς ζητάνε.
   Απο την μια μιλάνε για “φρεγατοκορβέτες” απο την άλλη δηλώνουν ενδιαφέρον για αντιτορπιλικά για να καταλήξουν σε ένα “αφού δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβιβάζονται και με μικρότερες μονάδες”(κορβέτες δλδ), έτσι η ευκαιρία για τις ολλανδικές φρεγάτες που απέσυρε το βασιλικό ναυτικό πάει χαμένη, και έμειναν με το τρίτο στο χέρι.

   Οι “διευκολύνσεις” στην αγορά όπλων για κάποια πλοία, είναι ναι είχαμε να λέγαμε.

   Όσο είδανε τις M και L τόσο θα δούνε και τα ΑΒ, ο Ντόναλντ λέει “πρώτα η Αμερική”, και αυτό μεταφράζεται ως “no Money, no Honey”, και έτσι το βλέπω αμφίβολο να μας δώσουν πλοία και όπλα σε τιμή ευκαιρίας. Όπως έγραψα και παραπάνω, ίσως καμία LCS απο τις πρώτες που δεν τους γέμισε το μάτι, αλλά μέχρι εκεί. Χρήμα για τέτοια άλματα ποιός θα δώσει; Οι Βρυξέλλες αποκλείεται, θα σου πούνε “έχουμε και εμείς ωραία πλοία και όπλα, έλα πάρε απο εμάς, αν θέλεις δάνειο για νέες αγορές”, δεν έχει σημασία αν τα θέλεις για πλοία η αξεσουάρ.

   Περίμενε να δεις τι μας περιμένει του χρόνου, όταν θα λήξει το 3ο μνημόνιο/πακέτο των 85 δις που έδωσαν για μια τριετία, ας κάνει πως ζητάει και επόμενο η “σούπερ κυβέρνηση μας”, και θα τους δείξουν “πόσο πάει το καλαμπόκι στα Γιαννιτσά”, όπως λένε και στο χωριό μου.

   https://the500euros.wordpress.com/2013/05/30/1316/https://the500euros.wordpress.com/2013/05/30/1316/

   1. Από την αρχή σου έγραψα: Το άρθρο είναι μερικών εβδομάδων αν δεν κάνω λάθος και γράφει διαρροές από συνήθως ανεύθυνους τύπους που θέλουν να έχουν άκρες.
    Βάλε και το ότι ο α/γεεθα είναι ναυταίος..βάλε και τον αμετροεπή μέθυσο ακομβίωτο στρατάρχη…

 4. Συγνώμη για να καταλάβω. Απο ολα αυτά που μας λείπουν, εμείς πήγαμε και ζητήσαμε φρεγάτες και κορβέτες, ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΒΕΤΕΣ ! Ούτε ενίσχυση αεράμυνας, ούτε λόγος για την ΠΑ που ειναι το φλέγον ζήτημα , ούτε καν κανένα τόμα της προκοπής αλλα ΦΡΕΓΑΤΕΣ ! Τι φρεγάτες έχει το US navy να μας δώσει ; Η μήπως περιμένουμε να μας μας χτίσουν καινούργια lcs και να μας τα δώσουν τζάμπα ; Εαν θέλαμε κατι για το ΠΝ ας κοιτάζαμε το θέμα των τορπιλών για τα υποβρύχια. Αντί για είδος ας μας τα έδιναν σε cash για την αγορα τορπιλων, χίλιες φορές αυτο παρα φρεγάτες και κορβέτες. Τι να τη κανεις τη φρεγάτα όταν ο Τούρκος θα πέρνει το f35 θα κάνει μια βολτούλα μέχρι την Αθήνα και μετά πάλι πίσω και εσύ δεν θα τον παίρνεις χαμπάρι ; θα ρίχνεις απο το LCS searam στον αέρα και θα προσεύχεσαι ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.