Αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας – Κάνουν πεδίο βολής το μισό Αιγαίο

Με μια νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές της νέας ελληνικής κυβέρνησης. (dzkk.tsk.tr)
Με μια νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και επιχειρεί να δοκιμάσει τις αντοχές της νέας ελληνικής κυβέρνησης. (dzkk.tsk.tr)

Σε πορεία  ραγδαίας επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, η οποία χθες εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει από σήμερα 2 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου, μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο παραβιάζοντας κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ο σχεδιασμός αφορά την χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για πρωτοφανή περιστατικό ακόμη και για την γνωστή τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται να καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν συνθήκες διπλωματικού συναγερμού και αποφασίστηκε  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ακολουθηθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική σε σχέση με το παρελθόν. Δηλαδή η Αθήνα μέσω συντονισμένης κίνησης και αφού  ενεργοποίησε το Σαββατοκύριακο τις αναγκαίες διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία:

  1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ
  2. Συνήθως η Τουρκία  δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως  ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε ήδη την Τουρκία,  με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ. Αργά την Κυριακή επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Χάρτης με τις περιοχές που δεσμεύουν οι Τούρκοι. (ethnos.gr)

Αυτή η προκλητική κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε μια πρώτη αντίδραση των αρμόδιων ελληνικών αρχών που χαρακτήρισαν παράνομη την έκδοση της συγκεκριμένης τουρκικής NOTAM A0413/15, καθώς όχι μόνο αφορά το FIR Αθηνών αλλά επικαλύπτει και Ελληνικό Εναέριο Χώρο (όπου η Τουρκία αμφισβητεί τις περιοχές μεταξύ 6 και 10 ν.μ.) αλλά και χωρικά ύδατα. Επίσης με την συγκεκριμένη παράνομη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία επικαλύπτει το τερματικό του αεροδρομίου της Λήμνου και επηρεάζονται ο αεροδιάδρομος G33(Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Εύβοια-Τζια) και ο διεθνής αεροδιάδρομος Ν130 και συνεπώς η αεροπορική κυκλοφορία σε ολόκληρη την περιοχή.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Τουρκία με δυο προκλητικές NAVTEX (1076/14 και 1077/14) έχει δεσμεύσει δυο μεγάλες περιοχές για διάστημα ενός χρόνου με την πρώτη να περικλείει την περιοχή μεταξύ Αγίου Όρους, Θάσου, Σαμοθράκης, και Λήμνου και η άλλη, μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κιναιρου, Λεβίθας και Αμοργού
Και οι δυο αυτές NAVTEX επικαλύπτουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου, επικαλύπτουν τμήμα του Τερματικού διαδρόμου του αεροδρομίου της Λήμνου και προκαλούν εμπόδια στην ομαλή αεροπορική κίνηση καθώς επηρεάζονται ο αεροδιάδρομος G33, R19 και L995. Η Τουρκία μάλιστα ,με το επιχείρημα ότι ο αεροδιάδρομος R19/UR19 και L995/UL995 διασχίζει για μερικά δευτερόλεπτα τουρκικό εναέριο χώρο ,τα κυβερνητικά αεροσκάφη και εκείνα που μεταφέρουν όπλα πυρομαχικά κλπ θα πρέπει να ζητούν διπλωματική άδεια από την Τουρκία. Ο αεροδιάδρομος αυτός όμως είναι που συνδέει την Ρόδο με την Αθήνα.

Το περιστατικό αυτό, έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΝΑΤΟ  στο παρελθόν με την στάση του έχει ενοχλήσει την Αθήνα καθώς τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου.

Πηγές: Σωτήρης Σιδέρης και Νίκος Μελέτης
kathimerini.gr και ethnos.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.