Αναβάθμιση 123 μαχητικών F-16 της ΠΑ στη διαμόρφωση F-16 Block V

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16 έκανε γνωστές η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας με έγγραφό της προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξέδωσε την τελική απόφαση έγκρισης της πιθανής Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) προς την κυβέρνηση της Ελλάδας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στη διαμόρφωση F-16V. Το εκτιμώμενο κόστος ειναι 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια ($). Η Υπηρεσία Ασφάλειας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) παρέδωσε την 16η Οκτωβρίου 2017 την απαιτούμενη πιστοποίηση που ενημερώνει το Κογκρέσο για την συγκεκριμένη πιθανή πώληση.

Την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency), που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Ειδικότερα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιωτές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Ελλάδας αιτήθηκε την πιθανή προμήθεια της αναβάθμισης του υπάρχοντα στόλου F-16 στη διαμόρφωση F-16 Block V η οποία περιλαμβάνει έως εκατόν είκοσι πέντε (125) ραντάρ APG-83 Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), (εκ των οποίων τα δυο ειναι εφεδρικά), εκατόν είκοσι τρεις (123) Αρθρωτούς Υπολογιστές Αποστολής (MCU), εκατόν είκοσι τρία (123) Συστήματα Πολλαπλών Λειτουργιών Διανομής Πληροφοριών – Κοινά τακτικά συστήματα ασυρμάτου (MIDSJTRS) με TACAN και EHSI, εκατόν είκοσι τρία (123) Ενσωματωμένα Συστήματα Παγκόσμιας Πλοήγησης (EGI)/Συστήματα Αδρανειακής Πλοήγησης (INS), και εκατόν είκοσι τρεις (123) Βελτιωμένες Οθόνες Γεννήτριες Προγραμματισμού (iPDG).
Επίσης περιλαμβάνεται η προτεινόμενη πώληση έως εκατόν είκοσι τριών (123) Προηγμένης Ταυτοποίησης Φιλίου ή Εχθρικού (AIFF) Συνδιαμένων Ερωτών Αναμεταδοτών (CIT), ένα Σύστημα Σχεδίασης Κοινής Αποστολής (JMPS), έναν εξομοιωτή F-16 V, αναβάθμιση δυο υφιστάμενων εξομοιωτών, έναν Σταθμό Δοκιμής Αερο-ηλεκτρονικών, ασφαλείς επικοινωνίες, εξοπλισμό κρυπτογράφησης και πλοήγησης και την αναβάθμιση και ενσωμάτωση του Ολοκληρωμένου Προηγμένου Εξοπλισμού Αυτο-προστασίας (ASPIS) I στο ASPIS II σε είκοσι έξι (26) F-16, Συστήματα Επίγειας Υποστήριξης, ολοκλήρωση και δοκιμή συστημάτων, ανταλλακτικά και εξαρτήματα επισκευών, εξοπλισμό υποστήριξης και δοκιμών, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, υπηρεσίες μηχανικής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο, υπηρεσίες υλικοτεχνικής και τεχνικής υποστήριξης και άλλα συναφή στοιχεία υποστήριξης της επιμελητείας και του προγράμματος. Η συνολική εκτιμώμενη αξία του προγράμματος ειναι 2,404 δις $.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO, αναφέρει το έγγραφο.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπληρώνουν οι Αμερικανοί.

Ακόμη, αναφέρεται πως από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει πολλούς τύπους F-16 (Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced) δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας και υποστήριξης του προγράμματος, ενώ σημειώνεται με νόημα πως η κίνηση αυτή δε ανατρέπει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Μάλιστα, εάν υλοποιηθεί στο σύνολο και εφόσον ισχύει η εκτιμώμενη τιμή, βγαίνει 19,5 εκατ.(και κάτι ψηλά) ανά αεροσκάφος. Αν συμβεί και μια στραβή(αύξηση) όπως στην περίπτωση της Ταϊβαν πάμε στα 3 δις $, έτσι για να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι.

  Οι περιγραφές του τι περιέχει η συμφωνία για το πρόγραμμα αναβάθμισης των γερακιών, είναι μια καλή εικόνα για αυτά που θα μας περιμένουν σε περίπτωση απόκτησης(εδώ γελάμε) του JSF, και εδώ μιλάμε για μια αναβάθμιση όχι για ένταξη νέου τύπου επόμενης γενιάς στο οπλοστάσιο. Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση φαίνεται απαραίτητη, αν και το μενού δυστυχώς δεν περιέχει ένα οπτοηλεκτρονικό σύστημα/αισθητήρα(optronics) το οποίο είναι State of The Art σε όλα τα μαχητικά 4ης γενιάς των ανταγωνιστών.

  Αυτό το Rafale νομίζω ότι θα το κλάψουμε πάρα πολύ στο μέλλον(η ίσως πιο σωστά την χαμένη ευκαιρία ένταξης ενός πραγματικού μαχητικού 4ης+ γενιάς στην δύναμη της ΠΑ, με αρκετά περιθώρια αύξησης δυνατοτήτων, υψηλή αξιοπιστία και διαθεσιμότητες σε συνθήκες αυξημένης δραστηριότητας και με δυνατότητα χρήσης του υπάρχον οπλισμού. Συν την απαξίωση των Mirage 2000(και το σύνολο των όπλων του) που έχουν ακόμα αρκετά να δώσουν σαν σχέδιο και σαν προϊόν υψηλής ποιότητας (Qualitätsprodukt όπως λένε και στο χωριό μου). Το άτυχο άρθρο της περασμένης εβδομάδας που ευτυχώς αναδημοσιεύτηκε στην eAmyna έστω και σαν σχόλιο, είναι πολύ επεξηγηματικό και δίνει μια καλή σφαιρική εικόνα για το όλο θέμα/παιχνίδι.

  Πάντως μια αναβάθμιση (αρκετά) μικρότερου αριθμού F-16, δεν θα ήταν και μεγάλη έκπληξη με αυτά που έχω δει στο παρελθόν στο θέμα των Mirage 2000-5, με την διάφορα ότι πυραύλοι πλεύσης απο τους φίλους αμερικανούς γιόκ. Ποιός ξέρει, με την νέα γραμμή του προστατευτισμού που χάραξε ο νέος πρόεδρος Τράμπ, δεν θα ήταν και έκπληξη αν έλεγαν μια μέρα ότι «ξέρετε κάτι αγαπητοί φίλοι, πιστοποίηση των IRIS-T στα αναβαθμισμένα F-16 δεν είναι δυνατή(και εξαιτίας αυτού που ακούστηκε πρόσφατα για την νέα σύσκεψη προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών στην ΕΕ) επειδή προκύπτουν κάποια τεχνικά προβλήματα συνεργασίας με τους νέους υπολογιστές(λέω εγώ τώρα σαν παράδειγμα). «Έχουμε όμως πιστοποιημένους τους AIM-9X αν θέλετε, εδώ είμαστε». Όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Ν. Πλέσσας(δεν κατηγορώ τον άνθρωπο, την δουλειά του κάνει όπως και πολλοί άλλοι).

  Οι εταιρίες που παράγουν και πουλάνε όπλα, δεν είναι και δεν πρέπει να μπερδεύονται με φιλανθρωπικούς η και πατριωτικούς οργανισμούς/συλλόγους. ?

  1. ο Τραμπ ειναι businessman….cash is king…ενω ο τσιπρας έκανε και μεγάλα στρατηγικα λάθη μιλωντας εναντιον του τραμπ στην προεκλογικη περίοδον δεν ακολουθησε το μη προτρέχει η γλώσσα της διανοίας….αυτά δέν ξεχνιούνται εύκολα…ο τούρκος έχειͺ ηδη μπεί στο προγραμμα 100 F-35 επι 100 δισ…..ανα αεροσκαφος….αγορασε τα Μποινγκ εγκαιρου προειδοποιησεως κτλ κτλ….

   το Ραφαλ καλο σε γενικές γραμμες αναβαθμισμενο Μιραζ 2000 μπορούσαν να το ειχαν κάνει πολύ καλύτερο και απο αεροδυναμικη αποψη… αλλά οπως πάντοτε επικρατει το ʹαρκει ʹ εάν έχεις την συνδεση για τήν ανάλυση γραψε ….

   εχουμε αυτο που λεγεται 90/10 η 80/20 η 70/30 λύση….

   η Ελλας μπορεί να αναπτύξη δικό της αεροσκαφος στελθ εαν θέλει…δηλαδη εάν τήν αφήσουν ….

   1. @Theognostos
    Ασφαλώς και είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο μετράει το making ? και όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά, αυτό είναι και στην φύση ενός Selfmademan/billionaire και δεν πρέπει να είναι έκπληξη για τους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι βιάστηκαν για άλλη μια φορά να πετάξουν τις εξυπνάδες τους απέναντι στον υποψήφιο εκείνες τις ημέρες Τράμπ(έχουν ένα ταλέντο να βάζουν αυτογκόλ σε τέτοιες περιπτώσεις, προσωπικά το είχα 80% σίγουρο ότι οι δηλώσεις θα τους ερχόταν μπούμερανγκ, όπως και έγινε στην συνέχεια).

    Ειδικά τα E-7 Wedgetail που αγόρασε η ΤΗΚ είναι εξαιρετική επιλογή, με ραντάρ που καλύπτει 360° σε αντίθεση με τα Erieye που επέλεξε η ΠΑ.

    Δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω αντιγραφή/επικόλληση το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά δεν ξέρω αν δημιουργηθεί παρεξήγηση ανάμεσα στις ιστοσελίδες. Μπορώ να δώσω όμως τον σύνδεσμο για το συγκεκριμένο άρθρο(σχόλιο), για να το μελετήσει οποίος ενδιαφέρεται. Ελπίζω να δουλέψει ο σύνδεσμος.

    http://e-amyna.com/ανακοίνωση/#comment-3572982856

    Φαίνεται δύσκολο να μας αφήσουν να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας, όσο οι έξω τόσο και οι μέσα παράγοντες στην Ελλάδα. Στην Γερμανία θυμάμαι υπήρξε μια προσπάθεια για ένα εθνικό γερμανικό πρόγραμμα vlo την εποχή πρίν εμφανιστεί το F-117 «Nighthawk», αλλά δεν τους άφησαν να προχωρήσουν, μετά «ξαφνικά» εμφανίστηκε το σχέδιο της LM που έμοιαζε παρά πολύ το γερμανικό. ?

    Όταν σκοντάφτουν όμως ακόμα και στον πύραυλο πλεύσης ΜΑΚΕΔΩΝ* που παρουσίασε κάποτε η BSK Defence, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή μιας εταιρίας απο έξω. Ακόμα και να καταφέρουμε όμως κάτι στο είδος του SOM κλπ, δεν νομίζω ότι θα μας δώσουν πιστοποίηση για τα μαχητικά, για εμπορικούς λόγους(εδώ μπαίνει πάλι ο προστατευτισμός στο παιχνίδι).

    *
    http://www.fox2magazine.net/Ελλάδα/5934-«ΜΑΚΕΔΩΝ»-Η-ελληνική-απάντηση-στον-τουρκικό-SOM.html

    http://www.bsk-defense.com

  2. Θα πρέπει να περιμένουμε κανα μήνα ώστε να δουμε ακριβώς τι θα γίνει και τι μπορεί να δημοσιευθεί (πιστοποιήσεις όπλων?).IRIS-T είναι πιστοποιημένοι στα δικά μας το ποθούμενο είναι να πιστοποιηθούν οι MICA με προφανή τα οφέλη!
   Ελπίζω πως τα Μ μαζί με την απόσυρση των F-4 θα φύγουν όλα μαζί για να έρθει η τελευταία έκδοση του EF με προφανή και πάλι τα οφέλη (επιχειρησιακό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο).Άλλωστε η πρώτη τροχιοδεικτική έπεσε από Βρυξέλλες..

 2. Έχω την αίσθηση πως θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν τα 52Μ δεδομένου ότι απαιτούν ελάχιστες παρεμβάσεις για να έλθουν στο επίπεδο της «Οχιάς» κάτι που μετουσιώνεται σε σχετικά χαμηλό ανά αεροσκάφος κόστος σε σύγκριση πάντα με το κόστος ανά μονάδα των 37 blk50 που θα απαιτήσουν περισσότερες επεμβάσεις. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε ως απλοί φίλοι της εδώ στήλης αμυντικού χώρου είναι αν τα 50άρια μπορούν να δεχτούν CFTs καθώς παλαιότερο στο F16net είχε αναρτηθεί κείμενο που έλεγε πως δεν είναι εφικτό λόγω σκελετού! Και κάτι άλλο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται πουθενά Joint Helmet Mounted Cueing System… Ασφαλώς, τα 52+ και 52Μ έχουν ήδη, η απουσία αναφοράς όμως από την ανακοίνωση αφήνει την αίσθηση πως δεν προβλέπεται εξοπλισμός των προς αναβάθμιση 50…….. Στα θετικά, η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση 26 ASPIS I (blk30) και η απόκτηση σχεδόν 30 σετ link 16 (blk52M – Advanced ήδη φέρουν) που προφανώς θα καταλήξουν στα 30άρια….. Ένα τελευταία που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η πλήρης απουσία αναφοράς σε targeting pods…… Όσο για την αδιαφορία σε όπλα μακρού πλήγματος βλέπε JASSM, SLAM-ER κ.ο.κ. είναι να τρελαίνεται κανείς!

 3. Αγαπητέ Gunslinger32, μην μιλάτε για γαλλικά οπλικά συστήματα και “πέσει” και η Προέλαση, όπως έγινε με το e-amyna…: http://e-amyna.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7/ (Στο πρώτο σχόλιο παρατίθεται το “απαγορευμένο άρθρο” 😉 )

  Όσον αφορά τα F-16, οι ανακοινώσεις πέραν του Ατλαντικού αποτελούν σαφώς ένα θετικό γεγονός, αν και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν γίνουν γνωστά τα λεπτομερή στοιχεία της αναβάθμισης (ποια, πόσα και σε ποια διαμόρφωση).

  1. Αγαπητέ Κωνσταντίνε Ζηκίδη, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αντιστάθηκα στον πειρασμό, και απέφυγα να κάνω αντιγραφή/επικόλληση του συγκεκριμένου άρθρου στην παρούσα συζήτηση . ?
   Δεν θα γίνω εγώ η αιτία μιας κυβερνοεπίθεσης στο Προέλαση. ?

 4. Ασφαλώς είναι νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα, για να μάθουμε περισσότερα.

  Σχετικά με τους IRIS-T/AIM-2000, η επίσημη αναφορά της ΠΑ λέει ότι είναι πιστοποιημένοι μόνο στα νεότερα μοντέλα F-16 των συμβάσεων PXIII/IV δηλαδή στα Block 52+ και ADV. Εάν αυτό ισχύει, σημαίνει για τα υπόλοιπα F-16 ότι μέχρι την αναβάθμιση θα πρέπει να την βγάλουν χωρίς τους συγκεκριμένους πυραύλους και προφανώς χωρίς JHMCS, εφόσον δεν υπάρχει λόγος για χρήση χωρίς πιστοποιημένο όπλο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της κάσκας για εμπλοκές/εφαρμογές off boresight για τις οποίες αγοράστηκε ο συγκεκριμένος πύραυλος και η κάσκα JHMCS.

  Καθοδήγηση: ΙIR (Imaging Infra Red) με δυνατότητα IRCCM
  Πολεμική Κεφαλή: 12.7kg ΗΕ Blast Fragmentation
  Εμβέλεια: έως 25 Κm
  Βάρος: 87,4 Κgr
  Άνοιγμα Πτερύγων: 44,7cm
  Μήκος: 3 m
  Διάμετρος: 12,7cm
  Ταχύτητα: 3 Mach
  Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16BLK 52+, 52+ADV

  https://www.haf.gr/arsenal/aim2000-iris-t-infrared-imaging-seeker-tail/

  Ότι θα φύγουν τα F-4 στο κοντινό μέλλον είναι το σίγουρο, για τα M2000 δεν γνωρίζω, αν φύγουν όμως και αυτά μαζί με τους φαντομάδες θα είναι άλλη μια πολύ άτυχη απόφαση. Όχι επειδή δεν συμπαθώ το EF το οποίο θεωρώ ικανότατο για αεροπορική υπέροχη(με TVC θα ήταν πραγματικός φονιάς), αλλά επειδή με την προυπόθεση μιας σωστής υποστήριξης έχουν ακόμα να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ΠΑ. Ακόμα και με μια αναβάθμιση “light“, επειδή είναι μια ποιοτική κατασκευή η οποία δεν «τρίζει» τόσο γρήγορα απο την καταπόνηση της συχνής χρήσης(σύμφωνα με μια αναφορά του αγαπητού Κωνσταντίνου Ζηκίδη, εάν κατάλαβα σωστά). Σαν μαχητικό “omnirole” βλέπω όμως το Rafale πιο μπροστά, το οποίο θα διευκόλυνε, και επειδή μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση Plug n‘ Play σε ότι αφορά το οπλοστάσιο που απέκτησε η ΠΑ απο την Γαλλία για τα Mirage 2000(όπως και την δυνατότητα χρήσης του μελλοντικού Meteor, και βέβαια το πυροβόλο DEFA/GIAT που θεωρείται κορυφαίο στην αγορά, αλλά και το σύστημα SPECTRA).

  ΥΓ
  Μια ωραία παρουσίαση για την ΠΑ υπήρξε στο γερμανικό περιοδικό Flug Revue.

  Griechenlands Luftstreitkräfte
  https://www.flugrevue.de/militaerluftfahrt/streitkraefte/griechenlands-luftstreitkraefte/577642

 5. @Gunslinger32 , Konstantinos Zikidis et al.

  Mercy beaucoup. Je n’ai rien vu de mal avec l’article en question.

  Δηλαδή δεν ειδα κάτι το φοβερό, άλλωστε ακόμη και αδαεί άτομα επί αμυντικών θεμάτων σηκώνουν το πανο και ξεκινούν πορείες γία δήθεν διαφάνεια στά εξοπλιστικά προγράμματα διαμαρτύρονται ότι δύο καί κάτι δισ γιά την άμυνα είναι πολλά ( αραγε τα υπολοιπα περιπου 98% ) πού πάνε…..η διαφάνεια τὸση πού η τροικα μπήκε μέσα στά υπουργεία οπως το υπουργειο αμύνης. Λοιπόν;

  Από απόψεως παραστάσεως προτιμώ μία εικονα Χ—Ψ όπου δίνει κόστος εξαρτημάτων κουκιδες διαφορετικές αρθροισμα ολικο για συστημα χρονοδιάγραμμα, υπέρ και κατά προβληματισμοί συγκριση με παρόμοια συστηματα , εγχώρια βιομηχανία επι τοις εκατό….

  το JHMCS σύστημα γίνεται πλέον το στανταρτ στις αερομαχίες δίνοντας πλεονέκτημα σέ οποιον το κατέχει

  αν και όχι ακριβώς οπως δειχνει

  http://cdn01.dailycaller.com/wp-content/uploads/2016/01/Screen-Shot-2016-01-22-at-5.09.51-PM-620×396.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.