Αναμνηστική φωτογραφία από την αναπαράσταση της μάχης στο οχυρό Ιστίμπεη μετά απο 75 χρόνια. Η αναπαράσταση έγινε από ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β΄παγκόσμιου πολέμου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το δήμο Σιντικής στο Ιστίμπεη και στο Ρούπελ το διήμερο 14-15 Μαΐου και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Πηγή: MOTION TEAM/Βασίλης Βερβερίδης

Αναμνηστική φωτογραφία από την αναπαράσταση της μάχης στο οχυρό Ρούπελ μετά απο 75 χρόνια. Η αναπαράσταση έγινε από ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β΄παγκόσμιου πολέμου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το δήμο Σιντικής στο Ρούπελ το διήμερο 14-15 Μαΐου και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Πηγή: MOTION TEAM/Βασίλης Βερβερίδης

Το φυσικό τοπίο είναι οργιώδες. Περίπου 20 λεπτά οδήγησης μετά το χωριό Νέο Πετρίτσι, στα βόρεια του Νομού Σερρών, έχουμε φθάσει στο Οχυρό Ιστίμπεη, μία ανάσα από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, σε υψόμετρο 1.339 μέτρων. Το Ιστίμπεη ήταν ένα από τα 21 οχυρά της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά», δηλαδή οχυρωματικών έργων κατά μήκος της οριογραμμής. Στα έγκατα της αμυντικής κατασκευής υπήρχαν δαιδαλώδεις σήραγγες και στην επιφάνεια παρατηρητήρια και πολυβολεία από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τον Απρίλιο του 1941 εδώ εκτυλίχθηκε η «Μάχη των Οχυρών», η πολεμική σύγκρουση ελληνικών στρατευμάτων εναντίον των Γερμανών εισβολέων. Περισσότερο γνωστό είναι το Οχυρό Ρούπελ, στο δυτικό ύψωμα από εδώ που βρισκόμαστε, στην ανατολική όχθη του ποταμού Στρυμόνα. Και σήμερα είναι Σάββατο, πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων που αποφάσισε να διοργανώσει ο τοπικός Δήμος με θέμα τη ρεαλιστική αναβίωση των συγκρούσεων στο Ιστίμπεη και το Ρούπελ, με ανθρώπους ντυμένους Έλληνες στρατιώτες και αντίστοιχα «ορεινούς κυνηγούς» του γερμανικού στρατού.

Η αρχική αίσθηση είναι λιγότερο κιτς από το αναμενόμενο, μοιάζει περισσότερο με ταινία εποχής. Υπάρχουν δύο ομάδες αναβιωτών, δώδεκα ατόμων η καθεμιά: οι «Έλληνες», κάτοικοι της περιοχής που παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σε αντίστοιχη εκδήλωση, και οι «Γερμανοί», μέλη της ομάδας LSSAH HELLAS. Οι τελευταίοι είναι Έλληνες, οι οποίοι ξεκινώντας από το airsoft και τον μοντελισμό, έφτιαξαν το 2012 μια ομάδα αναβίωσης μαχών του Β’ ΠΠ, επιλέγοντας όμως να παίζουν τους κακούς. Χρησιμοποιούν για όνομα εκείνο της πρώτης μεραρχίας των SS, ωστόσο λένε ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική ούτε θέλουν να περάσουν κάποιο μήνυμα – συμμετείχαν πρόσφατα στην ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανουσάκη. Προσπαθώ να κατανοήσω τον ψυχισμό κάποιου που ντύνεται αξιωματικός του Χίτλερ και δαπανά έως και 2.000 ευρώ ώστε να ράψει και να φορέσει μια πιστή αντιγραφή ναζιστικής στολής. «Η πρώτη μεραρχία των SS δε συμμετείχε ούτε σε αντίποινα ούτε συμμετείχε σε φονικές εμπλοκές, μάλιστα είχε κάνει μία πρώτη αναβίωση της μάχης του Μαραθώνα τους πρώτους μήνες της γερμανικής Κατοχής. Η ιστορία είναι ωραία, αν τη μάθουμε σωστά, δεν τρομάζει κανέναν», μου λέει ο Σπύρος Κυριακός, επικεφαλής των «Γερμανών».

Ο ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τα κεφάλια μας στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Επίσημος καλεσμένος της εκδήλωσης είναι o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ομιλία του λέει κάτι για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής κι έπειτα κατευθύνεται προς την τέντα των επισήμων. Η πρόθεση των διοργανωτών είναι οι εκδηλώσεις αναβίωσης στα οχυρά να γίνουν θεσμός, κάτι αντίστοιχο της Μάχη του Βατερλώ στο Βέλγιο ή της απόβασης στη Νορμανδία. Προς το παρόν, στο Ιστίμπεη ο κόσμος δεν είναι πολύς και η ορατότητα στο πεδίο μάχης περιορισμένη (την Κυριακή στο Ρούπελ οι επισκέπτες ήταν πολλαπλάσιοι και πιο ενθουσιώδεις).

Δεν είναι όλοι αγαπημένοι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, υπάρχει στην Ελλάδα αντίστοιχη ομάδα με τους «Γερμανούς» που αναπαριστά Έλληνες στρατιώτες του B’ ΠΠ, οι οποίοι όμως δεν θέλησαν να συμμετέχουν στην αναβίωση. Και σε πολλά πηγαδάκια συζητείται χαμηλόφωνα το πώς και το γιατί «κάποιοι θέλουν να καπελώσουν άλλους» κλπ. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν σταντ του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, με φωτογραφίες και αναμνηστικά. «Χαιρετίζουμε τι εκδηλώσεις που γίνονται με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου της Ελληνικής ψυχής και της ιστορίας της Μάχης των Οχυρών. Ελπίζουμε να είμαστε συν-διοργανωτές σε οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα αναβίωσης, ως ο μοναδικός φορέας εθελοντών στην Ελλάδα που διαθέτει εμπειρία αναβιώσεων από το 2014, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιστορική αναβίωση στο Οχυρό Ιστίμπεη», είπε στο VICE ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη.

Εντέλει, η μάχη ξεκινά. Πυροδοτούνται καπνογόνα, ακούγονται εκρήξεις και το κροτάλισμα πολυβόλων, πολεμικές κραυγές και ποδοβολητά. Μετά από σθεναρή αντίσταση, οι «Έλληνες» υψώνουν λευκή σημαία και βγαίνουν από το οχυρό, ενώ οι «Γερμανοί» τους χαιρετούν τιμητικά. Στην ιστορική μάχη του Οχυρού Ιστίμπεη υπήρξαν 25 νεκροί και 70 τραυματίες στο σύνολο των 320 μελών της ελληνικής δύναμης. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν επίσης βαριές. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο υπήρχε στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας. Αδέρφια, ηττηθήκαμε.

Κώστας Κουκουμάκας.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης και Υπ.Εθ.Α.

Πηγή: vice.com

23 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  ««Η πρώτη μεραρχία των SS δε συμμετείχε ούτε σε αντίποινα ούτε συμμετείχε σε φονικές εμπλοκές»
  Δέν συμμετείχε σε φονικές εμπλοκές;
  Για να περιοριστούμε στον ἑλλαδικό χώρο,στην Κλεισούρα Καστοριάς,ἡ LSSAH αυμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον του Ε.Σ,χωρίς πάντως να διακριθεί ιδιαιτέρως.
  Ήταν μονάδα εχθρικής δυνάμεως,που επετέθη κατά της Ἑλλάδος,ήταν μονάδα των πραιτωριανών του ναζιστικού καθεστώτος,και ἡ προσπάθεια «απενοχοποιήσεως» της συγκεκριμένης μονάδος εμμέσως πλήν σαφώς οδηγεί και σε απενοχοπίηση των SS γενικώτερα,και τα υπόλοιπα τα ακούω και τα διαβάζω βερεσέ.
  (άκου εκεί,2.000€ για να φορέσει ὁ άλλος στολή αξιωματικού των SS)
  Αντιθέτως,εύγε στους κατοίκους της περιοχής,που συμμετείχαν στην αναβίωση.
  Ἄν οἱ ίδιοι οἱ κάτοικοι ανελαμβαναν και την απεικόνιση των γερμανων ορεινών κυνηγών (που δέν έγινε σωστά από τους LSSAH,καθώς απεικόνισαν γερμανικό πεζικό και όχι ορεινούς κυνηγούς),δέν θα είχα να τους προσάψω τίποτε.

  Απάντηση
  • evmeniskardianos

   Αγαπητέ ΑΧΕΡΟΝΤΑ,

   Νομίζω ότι η διαβόητη Ταξιαρχία Leibstandarte Adolf Hitler σε συντομία LAH (αργότερα δημιουργήθηκε από αυτήν η 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία SS LAH, όπως έλεγαν τότε η “ανίκητη μεραρχία”), η οποία έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαυίας και της Ελλάδος. Από τα μέλη της γινόταν η επιλογή της σωματοφυλακής του Αδόλφου Χίτλερ που φύλαγε σκοπιά στο κτήριο της Καγκελαρίας. Εκεί είχε αρχικά υπηρετήσει και ο Μίχαελ Βίτμαν, ο τρομερός διοικητής τεθωρακισμένων που όπως αναφέρει στο βιβλίο του «D-Day» ο Άγγλος ιστορικός Antony Beevor, κατάφερε να σταματήσει με το άρμα Tiger του την προέλαση ενός Αγγλικού Σώματος Στρατού και είχε καταστρέψει μέχρι τον θάνατό του, πάνω από 258 ……………. άρματα μάχης των Ρώσων και των λοιπών Συμμάχων.

   Όλοι οι άνδρες της LAH ήσαν επιλεγμένοι να είναι πάνω από 1,80 μ. είχαν εξαίρετη όραση και όλα τους τα δόντια, δηλαδή ήσαν η crème de la crème του τότε Γερμανικού Στρατού.

   Κατά τον Άγγλο ιστορικό Alan Clark (Barbarossa) οι πρώτες μονάδες των SS (Schutz Staffeln) είχαν εκπαιδευτεί στο ειδικό στρατόπεδο του Μπατ Τελτς των SS (Bad Tölzt, εκεί βρίσκεται σήμερα μεγάλη βάση των Αμερικανών) και ήσαν οι καλλίτερα εκπαιδευμένες, είχαν καλλίτερα στελέχη από εκείνες που σχηματίστηκαν αργότερα στην Λετονία και την Βοσνία. Η πειθαρχία ήταν σιδηρά!

   Κατά τον Alan Clark, στο Μπατ Τελτς ο υποψήφιος έφεδρος αξιωματικός των SS , όφειλε να οπλίσει μια χειροβομβίδα, να την ισορροπήσει στο κράνος του και να σταθεί ακίνητος σε στάση προσοχής έως ότου αυτή εκραγεί. Από τον κώνο των θραυσμάτων δεν επρόκειτο να τραυματιστεί, αλλά αν έπεφτε κάτω ………… τότε ………..!

   Επίσης, έβαζαν τους στρατιώτες των SS να σκάψουν ένα όρυγμα σε χρόνο 20 πρώτων λεπτών και να χωθούν μέσα. Μετά την παρέλευση των 20 λεπτών περνούσε από πάνω από το όρυγμα ένα τεθωρακισμένο όχημα, αδιάφορο αν το όρυγμα ήταν αρκετά βαθύ ή οχι ώστε να μην πάθουν τίποτε!

   Ότι καλλίτερο πολεμικό υλικό διέθεται η γερμανική πολεμική βιομηχανία, πήγαινε πρώτα στα SS ………και μετά στην Βέρμαχτ!

   Από ότι θυμάμαι από το βιβλίο του Alex Buchner «Griechenland Feldzug», στην θέση Κλειδί ή στην Κλεισούρα, συνάντησαν 15 Αγγλικά άρματα μάχης τύπου «I» από τα οποία με το πυροβόλο των 88 χλστ. Που είχαν κατέστρεψαν τα 5 και οι Άγγλοι υπεχώρησαν σχεδόν αμέσως, αδιαφορώντας για την συνοχή του μετώπου και τις γειτονικές Ελληνικές δυνάμεις (Ο Γερμανός ιστορικός Χάϊντς Ρίχτερ αναφέρει πως οι Έλληνες αντέστησαν άλλες δύο μέρες χωρίς να διαθέτουν τον πολύ καλλίτερο Αγγλικό εξοπλισμό).

   Η Ταξιαρχία LAH καταλαμβάνοντας το Μέτσοβο απέκοψε την μοναδική οδό από την οποία γινόταν ο ανεφοδιασμός του Ελληνικού στρατού που πολεμούσε τους Ιταλούς στην Βόρειο Ήπειρο και κατέστησε τον αγώνα του μάταιο.

   Στην Γραμμή Μεταξά, δεν πολέμησαν οι SS, όπως ορθώς γράφεις, αλλά άλλες μονάδες μεταξύ των οποίων ένα σύνταγμα ειδικά εκπαιδευμένο για επιχειρήσεις εναντίον οχυρωμένων θέσεων που επρόκειτο να επιτεθεί κατά της Γραμμής Μαζινό.

   Φιλικά

   Ευμένης Καρδιανός

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Φίλτατε Ευμένη,όντως στα οχυρά δέν έδρασε ἡ LSSAH,αλλά ειδικά στο Ιστίμπεη,ούτε κἄν απλό πεζικό,αλλά ορεινοί κυνηγοί της 5ης ορεινής μεραρχίας.
    Στο Ρούπελ επρόκειτο να δράσει το 125ο σύνταγμα αλλά μάλλον έδρασε κατά των οχυρών Παληουριώνες και Ουσίτα.
    http://www.festungsbauten.de/Greece_Metaxas3.htm
    Τα SS ήταν ποιοτικές μονάδες στην αρχή του πολέμου,αλλά στην πορεία διχάστηκε ἡ προσωπικότητα τους,καθώς αφενός οἱ νέες κλάσσεις και κληρουχίες αλλοεθνών δέν ήταν της αρχικής ποιότητος,αφ᾿ετέρου οἱ εμπειροπόλεμες μονάδες απομειωνόταν,αλλά και σκληρυνόταν αναλόγως.
    Μπορούμε να πούμε ότι εκείνοι από τους παληούς που επιζούσαν γινόταν καλύτεροι,αλλά και λιγώτεροι,όπως ὁ Βιττμαν,αλλά παράλληλα και ειδικά στο ανατολικό μέτωπο,παρουσιάστηκε και μία πόρωση ποτ βαθμιαία κατέστησε τα SS αντιπαθή και στους στρατιώτες (Landser).
    Προς τα τέλη του πολέμου,και πάντα στο ανατολικό μέτωπο,και τόσο περισσότερο όσο οἱ Σοβιετικοί πλησιάζαν στο Βερολίνο,Γερμανοί λιποτάκτες εκτελούνταν από τους SS,επειδή όμως φαίνεται ότι είτε το παράκαναν σε αυστηρότητα,είτε οἱ καταπτοημένοι στρατιώτες δέν δίσταζαν να πυροβολήσουν πρώτοι,σημειώθηκαν αρκετές ενδογερμανικές συμπλοκές.
    Αυτό αναφέρθηκε σε ντοκυμαντέρ του καναλιού NTV,αλλά χρόνια πρίν μου το είχαν επιβεβαιώσει δύο παλαίμαχοι Γερμανοί,που ὁ ένας μάλιστα καταγόταν από τα ανατολικά.

 2. Theognostos

  Οταν οι Γερμανοι ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ πηραν το σπιτι της οικογενειας με το ετσι θελω…οντως ο Γερμανος αξιωματικος ετρεφε ενα ειδος θαυμασμου για την Αρχαια Ελλαδα και του Αρχαιους Ελληνες…οχι ομως και για τους Ελληνες της εποχης του 2ΠΠ… Αρα αυτο δεν τον εμποδιζε ουτε αυτον ουτε τους ΣΣ ως ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ να κανουν οτι θελουν στον Ελληνα ειτε σε αντισταση ειτε σε παθητικη μορφη εξοντωσης εκ της πεινας.
  Αλλο το να φορα στολη ενας ανθρωπος για αναβιωση ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ τι εχει περασει ιστορικα ….και ακομη περναει, και αλλο η συμπαθεια καθεστωτος(των). Δηλαδη οταν γινοταν το εργο για τον Παπαφλεσσα οσοι ηταν ντυμενοι τουρκοι επρεπε να τρεφουν συμπαθεια για την στολη που φορουσαν; Δυστυχως πολλοι “γκοεμ” κομπλεξικοι με το που φορανε μια στολη ευκολα ταυτιζονται με τον ρολο που τους εχει ανατεθει. Βλεπεhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment και πολλα αλλα. Αυτο που ξεχωριζει τον Σωστο Ελληνα ειναι οτι γνωριζει τι εστι Ανθρωπος τι εστι Πολιτισμος εν αντιθεση με την τεχνολογια(αλλο πολιτισμος και αλλο η τεχνολογια.) Χρειαζεται πολυ προσοχη να διατηρηθει το ελεφθερον Ελληνικον Πνευμα.

  Απάντηση
 3. exm38a1er

  Φανταζομαι, αμεσως μετα το ”παρουσιαστε” των Γερμανων, ακολουθησε το σταυροφιλημα
  του επικεφαλης τους με τον Ελληνα Λχια επικεφαλης και κατοπιν η εκτελεση του..

  Απάντηση
   • evmeniskardianos

    Ο στρατηγός Ferdinand Schoerner υπήρξε φανατικός οπαδός του αλήστου μνήμης Αδόλφου Χίτλερ.

    Ήταν εξαιρετικά σκληρός ναζί και εκτελούσε αλύπητα πάραυτα οποιονδήποτε Γερμανό λιγοψυχούσε, αφήστε τους λιποτάκτες Γερμανούς στρατιώτες τους οποίους νομίζω τους απηγχόνιζε!

    Στο τέλος του πολέμου, αυτός ο σκληροτράχηλος στρατηγός φόρεσε τυρολέζικα ρούχα και προσπάθησε να κρυφτεί, αλλά δεν του πέρασε, τον συνέλαβαν.

    Ο Άγγλος ιστορικός Sir Max Hastings στο βιβλίο του “Αρμαγεδών” τον περνά γεννεές δεκατέσσερεις για την μανία του ως εθνικοσοσιαλιστή και πιστού οπαδού του Χίτλερ.

    Λέτε αυτός να δολοφόνησε (διότι τον δολοφόνησε ΔΕΝ τον εξετέλεσε!) τον δικό μας Αρχιλοχία Δημήτριο Ιτσιο;

    Αυτό που έγινε τότε προδίδει αισχίστη ανανδρία και έλλειψη στρατιωτικού τάκτ!

    Μετά την κατάληψη της Ελλάδος, ο πατέρας μου μαζί με έναν άλλο συνάδελφο ονόματι Λεοντή Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανιικό, επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα όπου είχαν καταφύγει για να συνεχίσουν, – ως νόμιζαν -, τον αγώνα κατά των γερμανών.

    Στην Χαλκίδα πού σταμάτησαν, πήγαν να φάνε σε ένα εστιατοριάκι, αλλά ήταν γεμάτο από ένστολους Γερμανούς κατακτητές.

    Μόνο σε ένα τραπέζι υπήρχαν δύο θέσεις και ο Λεοντής ζήτησε την άδεια να καθήσουν μαζί τους.

    Δηλαδή με έναν Λοχία και εναν Δόκιμο έφεδρο Αξιωματικό στους οποίους ο Λεοντής έσκασε οτ μυστικό πως ο πατέρας μου είχε σπουδάσει στο Βερολίνο. Ο Δόκιμος, άρχισε να διηγείται πως αυτος και η διμοιρία του πολιόρκησαν ένα Ελληνικό πολυβολειο, το οποίο περιέχυσαν με μείγμα βενζίνης και ντήζελ και πως οι Έλληνες υπερασπιστές του βγήκαν έξω με εφ όπλου λόγχη κατακαπνισμένοι πολεμώντας.

    Ο καϊμένος ο πατέρας μου, που ήταν όλο και όλο γύρω στα 60 κιλά και δεν ήταν καυγατζής, μου έλεγε ότι ακούγοντας την περιγραφή του γερμανού ήθελε να κατασπαράξει τον Γερμανό.

    Οι δύο Γερμανοί δήλωσαν πως οι Έλληνες πολέμησαν πολύ γερά. Όπως είπαν μάλιστα “Knorke”!

    So much so good!

    Ευμένης Καρδιανός

  • evmeniskardianos

   Το παράσημο Pour le Merrit, ήταν ένα παράσημο του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Στρατού.

   Το πήρε ως νομίζω ο Schoerner, για την κατάληψη του όρους Ματαντούρ των Άλπεων, κατά τον Α΄ Π.Π.

   Κακώς όμως, διότι αυτή την οχυρότατη θέση την είχε ήδη καταλάβει ο Erwin Rommel, όπως αναφέρει στην βιογραφία του Ρόμμελ ο Άγγλος ιστορικός David Irving και ο ίδιος ο Ρόμμελ στο βιβλίο του “Το Πεζικό Επτίθεται” (Infanterie Greifft an!).

   Ίσως για τον λόγο αυτόν ο Φίλος MCAIR έβαλε την εικόνα του παρασήμου, αντίστοιχου του Αγγλικού Victoria Cross και του Αμερικανικού Congressional Medal of Honor, (Tο τελευταίο “”Honor” θυμίζει λίγο ……….τα Pizzetti!).

   Απάντηση
   • mcair

    στη φωτο που εβαλεο ΑΧΕΡΩΝ φαινεται το Pour le Merrit , ο Schoerner ηταν για μενα κατι σαν δευτεροκλασατος το βιβλιο Hittlers generalls εκδοσεις salanander ,τον ανεφερε στην τελευταιες μαχεσ του πολεμου, το Pizzetti ,Ich habe keine ahnung

   • mcair

    υπαρχει και αυτο
    Pizzetti ~ It’s Pizza, It’s Spaghetti, It’s Pizzetti! Yummy Casserole Loaded with Pasta, Cheese and Pepperoni!

 4. mcair

  σχολιο στο κουτι τησ πανδωρασ
  kon kapris Γιάννης_ • ένας χρόνος πριν
  Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΣΙΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ. ΣΤΟ 141Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑ ΥΠΑΡΧΑΝ 3 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟΣ. Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΙΤΣΙΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΡΝΕΡ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΤΣΙΟ…
  http://www.koutipandoras.gr/article/poios-einai-o-ellinas-iroas-poy-skotose-232-germanoys-stratiotes

  Απάντηση
  • evmeniskardianos

   Γιατί γράφετε όλοι σας ………… “εκτέλεσε” (sic!);

   Από που και ως που τον “εκτέλεσε”(sic!);

   Ποιό Δικαστήριο ή ποιό Στρατοδικείο είχε καταδικάσει τον Δημήτριο Ίτσιο σε θάνατο ……… και ο Γερμαναράς εκτέλεσε την απόφαση πυροβολώντας στο κεφάλι έναν αιχμάλωτο ;

   Νομίζω ότι το ορθό είναι να λέμε ότι αυτός δολοφόνησε [διότι τον δολοφόνησε ΔΕΝ τον εξετέλεσε! Ο Γερμαναράς δεν εκτέλεσε κάποια απόφαση ή κάποια πολεμική πράξη πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον αιχμάλωτο Ίτσιο! ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ! τον δικό μας Έλληνα Αρχιλοχία Δημήτριο Ιτσιο;

   Ευμένης Καρδιανός

   Υ.Γ. Νομίζω ότι με τα Pizetti προς στιγμήν ………… σας την έφερα!

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: