Αναβαθμισμένα Μ-60 για τον Αιγυπτιακό στρατό

Egypt_M-60

Γράφει ο Δημήτρης Μούρκας

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τις 3 Μαΐου προβλήθηκαν πλάνα στην Αιγυπτιακή τηλεόραση από αριθμό αναβαθμισμένων Μ-60 του Αιγυπτιακού στρατού.

Αποσπασματικές πληροφορίες και πλάνα του άρματος είχαν κάνει την εμφάνιση τους και στο παρελθόν σε Αραβικές ιστοσελίδες αλλά δεν είχαν παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό.

Το περίεργο στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι πως δεν έχει εκφραστεί επίσημα ποτέ κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ-60 του Αιγυπτιακού στρατού καθόσον η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος μετά τις ΗΠΑ χρήστης του Μ1 Abrams με άδεια παραγωγής του άρματος στην Αίγυπτο.

M60 Phoenix

Παρ όλα αυτά ο Αιγυπτιακός στρατός είναι ο μεγαλύτερος χρήστης Μ-60 παγκοσμίως με πάνω από 1100 άρματα Μ-60 Α3 σε χρήση. Το γεγονός αυτό έχει κάνει την Αίγυπτο τον νούμερο ένα στόχο εταιριών που προσφέρουν πακέτα αναβάθμισης του Μ-60 όπως το SLEP της Raytheon όπως και το M60-2000 της General Dynamics προτάσεις που ποτέ δεν είχαν περάσει το στάδιο των αρχικών συζητήσεων και της αξιολόγησης.

Η αιγυπτιακή αναβάθμιση του M-60.

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναβαθμισμένα Μ-60 των Αιγυπτίων ούτε ως προς τον αριθμό ούτε ως προς την τελική διαμόρφωση και τον εξοπλισμό που αυτά φέρουν.

Από τις φωτογραφίες όμως μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο του Ιορδανικού άρματος Phoenix που αποτελεί αναβάθμιση του Μ-60 Α3 του Ιορδανικού στρατού.

Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα επίσης να υποτεθεί καθόσον η συνεργασία των δύο χωρών ( από αποτελούν κύριους συμμάχους των Η.Π.Α) πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να δόθηκαν τα σχέδια και την τεχνογνωσία από πλευράς των Ιορδανών στους Αιγυπτίους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των δικών τους Μ-60 χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από την κατασκευή του Abrams στην Αίγυπτο.

To άρμα Phoenix της Ιορδανίας

Το άρμα μάχης M-60 Phoenix της Ιορδανίας.

Το Phoenix είναι αναβάθμιση του M-60 A3 του Βασιλικού Σχεδιαστικού γραφείου της Ιορδανίας (King Abdullah II Design and Development Bureau) και της Ελβετικής Ruag.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

 • Την αύξηση της θωράκισης τόσο του πήγματος όσο και του πύργου μέσω της προσθήκης σύνθετης θωράκισης (composite armor) που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με την παλιά αναιμική θωράκιση του M-60 A3
 • Την αντικατάσταση του πυροβόλου των 105 mm με το επίσης ελβετικό πυροβόλο των 120 mm Compact Tank Gun (CTG) ( Που πρόσφατα είδαμε σε Anders και CV-90).
 • Νέο υπολογιστή βολής της Raytheon με σταθεροποίηση του πυροβόλου για βολές εν κινήσει.
 • Ενεργή εκρηκτική θωράκιση της Ruag για την αντιμετώπιση ρουκετών RPG και βλημάτων HEAT.
 • Σύστημα υποβοήθησης γέμισης του πυροβόλου επιταχύνοντας ρυθμό βολής κοντά στα 6-10 βλήματα το λεπτό
 • Δύο εξαπλούς εκτοξευτές του συστήματος ενεργής προστασίας έναντι βλημάτων, LEDS – Land Combat Defense System, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες έναντι εκτοξευόμενων προς το άρμα πυραύλων και ρουκετών.
 • Την αντικατάσταση του παλαιού κινητήρα AVDS-1790-2C των 750 ίππων με έναν κινητήρα των 950 ίππων της General Dynamics βελτιώνοντας αισθητά την κινητικότητα του άρματος.
LEDS – Land Combat Defense System

Ο Ιορδανικός στρατός προχώρησε στην αναβάθμιση 182 M-60 A3 στο πρότυπο του Phoenix ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον αριθμό Μ-60 που θα αναβαθμίσει ο Αιγυπτιακός στρατός ο οποίος όπως είπαμε είναι ο μεγαλύτερος χρήστη του τύπου παγκοσμίως.

M-60 και Ελληνικός Στρατός

Είναι δεδομένη η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού της χώρας. Η απειλή των τουρκικών Leopard 2 που αναμένονται να αναβαθμιστούν με ένα από τα πακέτα που έχουν παρουσιάσει οι Τούρκοι κατά καιρούς, τα τουρκικά M-60T αλλά και η πιθανολογούμενη μαζική εισαγωγή του Altay υπηρεσία (αν τελικά δοθεί λύση στο πρόβλημα του κινητήρα από Ουκρανία) κάνουν μονόδρομο την ανάγκη αύξησης του αριθμού σωλήνων 120 mm στον Έβρο.

Φυσικά προτεραιότητα για την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί η ολοκλήρωση της εκπεφρασμένης προμήθειας 400 Μ1Α1 από τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς η προμήθεια από τα αποθέματα μεταχειρισμένων Leopard 2 δείχνει λιγότερο πιθανή διότι τα αποθέματα έχουν σκουπιστεί διεθνώς, οι Γερμανοί δείχνουν να θέλουν να διαθέσουν τα όποια διαθέσιμα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως ανάχωμα στη Ρωσία, ενώ η εμπορική επιτυχία της KMW σε Σιγκαπούρη και Ινδονησία δείχνει πως δύσκολα θα παραχωρούνταν άρματα χωρίς να υπάρχει συμφωνία αναβάθμισης.

Καλό λοιπόν θα είναι να υπάρχει στο μυαλό των επιτελών η πιθανότητα αναβάθμισης των αποσυρμένων ή αποσυρόμενων Μ-60 Α3 του ΕΣ.

Τα πακέτα αναβάθμισης SABRA και SLEP που παρουσιάστηκαν (εδώ) αλλά και το Phoenix που παρουσιάστηκε στο άρθρο αποτελούν μια οικονομική και αξιόπιστη λύση αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού του Ε.Σ. Και όταν λέμε οικονομική λύση ας σκεφτεί κανείς πως ένα SABRA κόστισε στην Τουρκία κοντά τα 4 εκ δολάρια η μονάδα, έναντι των 10-13 εκ. που κοστίζει ένα καινούργιο άρμα μάχης.

©ΓΕΣ | Άρματα μάχης M-60A3 της 80 ΑΔΕΤ σε άσκηση εξάλειψης προγεφυρώματος.
©ΓΕΣ | Άρματα μάχης M-60A3 της 80 ΑΔΤΕ σε άσκηση εξάλειψης προγεφυρώματος.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

35 Απαντήσεις

 1. Αν αναβαθμιστούν ποτέ τα Μ60, αυτό θα αφορά μόνο το πυροβόλο και το ΣΕΠ. Όμως είναι απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες.

 2. Eγκατασταση των πυργων των Μολφ στο πηγμα του Μ-60(εφοσον εχουν απομεινει ακετα πηγματ Μ-60.
  Αναπτυξη κατα προτιμηση εγχωριας composite armor) και υιοθετηση στο υβρυδιο Μ60/Molf
  Λεο1 oπως και στα Α4
  Συστημα ενεργης προστασιας (τουλαχιστον στα Λεο2).

  1. Εγώ θα έλεγα να αναβαθμιστεί ένας αριθμός A4 στην έκδοση που δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες, και να τα έχουν έτοιμα σε περιοχές με αυξημένη ισλαμική παρουσία και δραστηριότητα, στο στύλ «Gladio» που έχει αναλύσει ο Ελβετός Daniele Ganser στο βιβλίο του «Nato’s Secret Armies», για να μην υπάρχουν άσχημες εκπλήξεις.

 3. Προσωπικά θεωρώ την αναβάθμιση όλων των Leo 2 ως μονοδρομο. Τα Leo 2 A6 Hel θα μπορούσαν να αποκτήσουν σύστημα ενεργητικής προστασίας (το LEDS θα μπορούσε να ήταν υποψήφιο) ενώ τα Α4 κάτι ανάλογο του Revolution (εξάλλου το Altay θα αργήσει και ήδη η διάτρηση απο το πυροβόλο L44/DN63 είναι επαρκής) Επίσης σκούπισμα αποθεματων από Αυστριακό και Ελβετικό Στρατό μαζί με Μ109. Τα Abrams ήταν μια χαζή και πολυ ακριβή υπόθεση που απλά πλασάρονταν από το ΓΕΣ λόγω ευκολίας FMS

  1. Χωρίς να είμαι αντίθετος στην παραπάνω πρόταση σου, θέλω να παρατηρήσω ότι με τους ρυθμούς που μοιράζονται τα άρματα μάχης απο τα αποθέματα στους νέους συμμάχους του ΝΑΤΟ στα βορειοανατολικά της Ευρώπης, σε λίγο δεν θα υπάρχει άρμα μάχης (με πυροβόλο των 120mm) ούτε για δείγμα. Σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας απο την πρόσφατη ανακοίνωση, τα λίγα επιλεγμένα που παραμένουν μετά το μεγάλο «ξεπούλημα» προβλέπονται μετά απο αναβάθμιση/ανακατασκευή για ενίσχυση των υπαρχόντων μονάδων. Αυτό που μας μένει είναι η αναβάθμιση για αυτά που έχουμε, υπό την προυπόθεση ότι θα βρεθεί μια χρηματοδότηση με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

  2. Τα Άμπραμς δέν ήταν χαζή,ούτε πολύ ακριβή υπόθεση,απλώς χρησιμοποιήθηκαν ὡς σκιάχτρο για να διώξουν τα πραγματικά φθηνά Leo-2A4 που έβρεχε την ίδια εποχή.
   Υπόψιν,τέτοιο κελεπούρι,με 63Μ€ για 240-250 -Α4 από Γερμανία,ακόμη και δουλεμένα,δέν ξαναπαρουσιάστηκε έκτοτε για κανέναν πελάτη.
   Για την Ἑλλάδα των μνημονίων (εκ πεποιθήσεως μάλιστα),αυτή ἡ ευκαιρία δέν ήταν παρά μία μπόρα,που ευτυχώς πέρασε,και σώθηκαν τα εφάπαξ κάποιων ιερών αγελάδων.

   1. @ΑΧΕΡΩΝ
    Γιατί χρειαζόταν ένα σκιάχτρο όπως τα Abrams, δεν μπορούσαν να πούνε απλά ότι δεν θέλουν να πάρουν άλλα άρματα;
    Εφόσον οι αντιδράσεις ήταν αναπόφευκτες, τι νόημα είχε το θέατρο με τα Μ1;

    Όποια πέτρα και να σηκώσεις σε αυτό το κράτος, ψέμα και απάτη θα εμφανιστεί.

   2. Πιστολέρο,υπάρχει πάντα μία «επικοινωνιακή στρατηγική»,ακόμη και σε χώρες όπως ἡ Βόρεια Κορέα.
    Πολύ περισσότερο στην Ἑλλάδα,όπου τελικά ἡ πολιτική είναι ακριβώς το τί επικοινωνείς,και όχι το τί υλοποιείς.
    Εξ άλλου,το κύριο προσδιοριστικό της υποτιθέμενης προσκτήσεως των Άμπραμς,ήταν το «δωρεάν»,το «τζάμπα»,και σε μία εποχή που το σύνδρομο του τζαμπατζή καλλιεργήθηκε ποικιλοτρόπως.
    Εγώ άκουσα από άνθρωπο που ότι γνωρίζει για την άμυνα το γνωρίζει από τα δελτία ειδήσεων,να λέει «αφού μπορούμε να τα βρούμε τζάμπα,γιατί να πληρώνουμε τους Γερμανούς;»,και συμπλήρωσε «ἄν τα φέρουν,μπράβο τους».
    Αυτό το «μπράβο τους»,ήταν προφανώς το επιθυμητό αποτέλεσμα της επικοινωνιακής προσπάθειας,και μάλιστα …τζάμπα!

   3. Σε ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, προφανώς αυτά τα επικοινωνιακά μας έχουν φτάσει στο χάλι που βρισκόμαστε και ίσως μια μέρα θα μας δώσουν και την χαριστική βολή.
    Η μεγάλη απογοήτευση είναι η διαπίστωση ότι συνεχίζουν όλα στο συνηθισμένο ρυθμό, ακόμα και με τα χαράτσια και τους μισθούς που δεν διαφέρουν πλέον και πολύ απο αυτούς σε υπό ανεπτυγμένες χώρες.
    Η κουτοπονηριά το τζαμπατζιλίκι και το παραμύθι, συνεχίζουν παρά τα γεγονότα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την χώρα.

   4. Κάτσε ρε Βαρκάρη….400 άρματα προς 2 δις σχεδόν είναι 5εκ το Άρμα για M1A1 . Οι Φινλανδοί πήραν 100 Leo 2A6 προς 200 εκ τουριστική 2 εκ ανά άρμα….ταυτόχρονα υπάρχουν ελβετικά αποθέματα Α4 που δεν τα έχει πειραξει κανείς
    Θα πει κάποιος μαζεμένα 400 άρματα που να βρούμε?
    Θα απαντήσω εγώ ότι το ΓΕΣ έχει εκφράσει τις ανάγκες του σε 500 άρματα μάχης με πυροβολο 120 mm στον Έβρο…Λίγο πάνω οκ αλλά όχι 50% (αν παραλαμβάνονται τα Μ1 θα είχαμε 753 άρματα γ γενιάς στον Έβρο)

   5. DG,εγώ ήμουν πάντοτε επιφυλακτικός για τα Μ1,σε αντίθεση μάλιστα με εσένα.
    Όοομως…επειδή σε τούτη την χώρα ἡ παράνοια είναι «κουλτούρα»,και ειδικά σε ότι έχει σχέση με την άμυνα το παραμύθι πάει σύννεφο,ἡ περίπτωση των Μ1 δέν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
    Έχουμε και λέμε λοιπόν.
    Το καλοκαίρι του 2010,ενώ υπάρχουν ακόμη Leo-2A4 διαθέσιμα σε εκατοντάδες,σκάει μία είδηση για 600,ολογράφως εξακόσια Μ1Α1,στο FOX-2 magazine.
    Σχεδόν αμέσως κατόπιν,ὁ λόγος είναι για 400 δωρεάν Μ1Α1,που συνεχίστηκε επί μία πενταετία,με εμένα να προειδοποιώ από το «εν κρυπτώ» αρχικά,να κρατήσουμε μικρό καλάθι,ἤ μάλλον «να μήν εκτρέφουμε φλούδες ελπίδες».
    Το ΓΕΣ,όχι εγώ,έστειλε δύο/τρείς επιτροπές στις ΗΠΑ,για να επιθεωρήσουν το υλικό.
    Ὁ Φράγκος και ὁ Κωσταράκος,και ὁ Αβραμόπουλος και ὁ Μανωλάς ασχολήθηκαν με το θέμα,εγώ απλώς σχολίαζα.
    Δέν ξέρω ποιός διακινούσε την πληροφορία ότι με 753 κάννες των 120 στον Έβρο,προλαβαίναμε και την εξέλιξη του Αλτάϋ,όχι εγώ πάντως.
    Και τα 5Μ$ ανά άρμα αφορούσαν την αναβάθμιση σε Μ1Α2SEP,και ἄν με ρωτήσεις,δέν ήταν ούτε το μισό από 10Μ€ (12Μ€ με τον ΦΠΑ που επέβαλε το «ἑλληνικό κράτος»),και δέν ήταν όρος από τις ΗΠΑ,αλλά δική μας επικοινωνιακή μπλόφα.
    Δωρεάν δέν είναι τίποτε πλέον σε ότι αφορά μείζον υλικό,αλλά τα Μ1Α1 μπορούσαν να τα κλείσουν με πολύ λιγώτερο χρήμα από 5Μ$ το ένα,
    Το Μαρόκκο πλήρωσε 358Μ$ για 150 M1A1SA,αλλά πήρε και 50 άρματα για προσπορισμό-στην πραγματικότητα,αυτά τα τελευταία μπορούν να υπηρετήσουν έστω σε κατάσταση παροπλισμού.
    http://defence-blog.com/army/morocco-receives-first-upgrade-m1a1-abrams-main-battle-tanks.html
    Ἄν το Μαρόκκο ήθελε πλήρη αξιοποίηση των 200 Άμπραμς,μέ όλα όσα ζήτησε ὁ Μανωλάς,θα πλήρωνε 1,05 Β$,δλδ 5Μ$ ανά άρμα.
    http://www.dsca.mil/major-arms-sales/kingdom-morocco-m1a1-sa-abrams-tank-enhancement-support-and-equipment
    Kαι σημειωτέον ότι με βάση αυτό που ζήτησε ὁ Μανωλάς,επρόκειτο για διαμόρφωση που ελάχιστα τότε άρματα του U.S.Army είχαν ενσωματώσει,στο πλαίσο του SEP v3.
    Υπάρχει όμως και άλλο παράδειγμα βιασμού της αλήθειας σχετικά με ευκαιρίες αποκτήσεως μεταχειρισμένων αρμάτων:το 2011,ἡ Αυστρία αποδέσμευσε αρχικώς τρείς,και εν τέλει τέσσερις ίλες Leo-2A4,(αρχικώς 42,στην συνέχεια 56 άρματα),προς 400Κ€ το ένα.
    Στην Ἑλλάδα,είτε το ΥΠΑΜ,είτε το ΓΕΣ,είτε «κάποιοι κύκλοι» που το υποκατέστησαν,ισχυσίστηκαν ότι οἱ Αυστριακοί ζητούσαν 2Μ€ το άρμα,ώστε να κάψουν την υπόθεση
    http://www.enkripto.gr/2011/04/leopard-2a4.html?showComment=1482613170401#c7361780767654435968
    Τα ολλανδικά -2Α6 κόστιζαν όντως 2Μ€ το ένα,αλλά κανείς στην Αθήνα δέν κούνησε δαχτυλάκι,τότε μας απασχολούσαν τα Άμπραμς.
    Μόλις στέρεψαν τα Λεοπαρντ-2Α4,μας ξύνισαν και τα αμερικανικά.
    Μετά από όλα αυτά,DG,ὁ Βαρκάρης φταίει;

   6. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε όχι μόνο M1 Abrams δεν θα δούμε αλλά ούτε Leopard 2 ούτε οποιαδήποτε είδους αναβάθμιση πυροβόλου 120mm μέχρι το 2025 ίσως και το 2030!

    Ίσως είναι καλύτερα τότε να εστιάσουμε στον συνδυασμό πυροβολικό/όλμοι-drones.

  3. Θα ήταν ωραίο να γραφτεί ένα αναλυτικό άρθρο με όλες τις χαμένες ευκαιρίες ανά κλάδο (ίσως και σε μέρη) και μετά να το τρίψουμε στη μούρη όλων των ιθυνόντων!

   Αυτά που γράφονται στα σχόλια σε κάνουν το λιγότερο να θες να κοπανήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο!

 4. Tα χρηματα για τα Μ-1 αφορουσαν κοστος κυκλου ζωης και οχι απλα αρχικη προμηθεια (ως συνηθως).
  Και αυτο το ,κοστος εκτιμηθηκε κατα αυτο τον τροπο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ EVER !!!! αντι να ειναι αυτος ο κανονας ΣΚΟΠΙΜΩΣ για να ΜΗΝ γινει η προμηθεια των Μ-1.

 5. Βαρκάρη επίσης ήμουν από τους πρώτους που ήμουν επιφυλακτικός με την υπόθεση Abrams. Μη γνωρίζοντας όμως το κόστος και υιοθετοντας την περίπτωση του Μαρόκου είχα υποστηρίξει πως ναι η μόνη περίπτωση να απόκτηση 400 ακόμη Κάννες στον Έβρο σύντομα είναι η περίπτωση των Μ1. Έπειτα με πρώτο τον Στρατηγό Ζαζια βγήκε ότι το κόστος θα είναι πάνω από 1 δις Ευρώ για να φθάσει στα 1.9 δις στο τέλος.
  Ποιος ο λόγος να πάρουμε μια έκδοση Μ1Α2 Sep v3 όταν οι απέναντι πριν το 2020 δεν θα έχουν το Altay….Προσωπικά ή ανώτατη ηγεσία που διαχειριστικε την υπόθεση ήταν too late too expensive…το κάνουν επικοινωνιακά απλά για να κοιμίζουν τον κόσμο? Δεν το ξέρω αυτό
  Πλέον μόνη λύση είναι οι αναβαθμίσεις μαζί με συμπληρωματική παραγγελία μεταχειρισμένα Λέο 2 (100-150) Παντως το ότι ο μηχανισμός του CTG μπαίνει και σε ΤΟΜΑ θα ήταν ενδιαφέρον για το μέλλον τόσο για τα Λέο 1 όσο και για τα Μ60 να πάρουν ένα πυροβόλο ικανό να διατηρήσει τα Τουρκικά Λέο 2 και έπειτα όταν αποσυρθούν τα τοποθετείς στο τότε ελληνικό ΤΟΜΑ

  1. To επικοινωνιακό στοιχείο στην Ἑλλάδα γίνεται προβληματικό,όπως και όλα τα άλλα βεβαίως,επειδή κάποιοι προσπαθούν να καρπωθούν την όποια είδηση,ακόμα και πολύ πρίν γίνει πράξη,ἤ και χωρίς να έχει την προοπτική να γίνει ποτέ πράξη,ἄν ὁ χρονικός ορίζων παραμονής στην εξουσία ἤ στο αξίωμα είναι σύντομος.
   («ΕΓΩ ΘΑ -με κεφαλαία- έφερνα και άρματα,ΘΑ έφερνα και πλοία,ΘΑ έφερνα και αεροπλάνα,ΘΑ έσωζα και την αμυντική βιομηχανία,αλλά δέν πρόλαβα βλέπεις…)
   Έτσι,εκτοξεύονται πυροτεχνήματα,όπως αυτά στα οποία μας έχει συνηθίσει ὁ σημερινός ένοικος του ΥΠΑΜ,είτε «αρμοδίως»,είτε «ημιεπισήμως»,από «έγκυρους» κύκλους.
   Μπορεί τα επιτελεία να εργάζονται αθόρυβα και επαγγελματικά,αλλά ἡ πολιτικιά ηγεσία να εξαπολύει επικοινωνιακό ορυμαγδό ώστε να δημιουργηθεί ἡ εντύπωση ότι «παράγεται έργο» στον τομέα της άμυνας.
   Ἤ,αντιστρόφως,οἱ αρχηγοί των επιτελείων να προσπαθούν απεγνωσμένα να δώσουν την εικόνα μόιας κάποιας κινητικότητος,όπως προσφάτως ὁ Α/ΓΕΝ Τσούνης,και ὁ Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης.
   Είτε οἱ εκπρόσωποι τύπου των επιτελείων προσπαθούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις που δέν θα «ξεβρακώσουν» κανέναν,ἤ ενίοτε,καθιστάμενοι ὁ ένστολος βραχίων της επικρατούσης «πολιτικής ορθότητος»,υποκαθιστούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εκλογικεύοντας το απαράδεκτο.
   Έτσι,παρουσιάζεται το φαινόμενο,πρίν περίπου δεκαετία,ὁ τότε εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΑΜ ἤ ΓΕΕΘΑ,ένας ναυταίος ονόματι Βελώνηας,να εκλογικεύει την υπέρπτηση ἑλληνικής νήσου από τουρκικό αεροσκάφος,επισημαίνοντας ότι ἡ υπέρπτηση διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα…
   Πέραν της επικρατούσης αυθεντικά νεοελληνικής επικοινωνιακής Βαβέλ,ἡ ανάγκη για περισσότερα άρματα τρίτης γενεάς,όχι απλώς με πυροβόλο των 120,αλλά και προστασία και κινητικότητα τρίτης γενεάς,είναι δεδομένη,και στο ΓΕΣ δέν θα είχε κανείς αντίρρηση να τυποποιηθεί το διαμέτρημα στην Βόρειο Ἑλλάδα στα 120.
   Απλώς,οἱ «προτεραιότητες» των κυβερνήσεων δέν περιλαμβάνουν την άμυνα,και έτσι δέν κινείται τίποτε που δέν έχει κάποιο αντίκρυσμα σε ψηφοθηρία,όπως ἡ «διάσωση» κάποιας ἑλλαδικής αμυντικής βιομηχανίας.
   Σήμερα,400 άρματα από δεύτερο χέρι βρίσκονται μόνο στις ΗΠΑ,όπου περί τις τρείς χιλιάδες Άμπραμς είναι σε απόθεση.
   Επειδή όμως οἱ ανάγκες δέν περιορίζονται στα άρματα (το πυροβολικό και το πεζικό έχουν επίσης πιεστικές ανάγκες,για το μηχανικό ποιός ενδιαφέρεται…),και επειδή το δόγμα βραχονησίδος απαιτεί ελικόπτερα,θα είναι έκπληξη ἡ πρόσκτηση 400 αρμάτων.
   Ἄν όμως θέλουμε,εντελώς προσγειωμένα,να οπλίσουμε με Leo-2A4 τις 4 ΕΜΑ της ΙΙ ΜΚΜ (23η,26η,33η,και 34η,σύν τον πλήρη επανεξοπλισμό της 12ης,με τέταρτο ουλαμό Leo-2A4),υπάρχουν τα 192 παροπλισμένα Pz-87 της Ελβετίας,που βεβαίως θα απαιτήσουν κάποια δαπάνη για να ανακατασκευαστούν.
   Στοίχημα,ότι δέν πρόκειται να συγκινηθεί κανένας «αρμόδιος»;

  2. Αν υπήρχε στοιχειώδεις σοβαρότητα και πατριωτισμός δεν θα άφηναν καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη από αυτές που αναφέρει ο Βαρκάρης στα σχόλια του, συμπεριλαμβανομένων της Ελβετικής και της Ολλανδικής. Και θα προμηθευόμασταν και τα 400 Μ1 με πρόγραμμα FMS κι αντισταθμιστικά (πχ συντήρηση των Αμερικανικών αρμάτων στην ΕΛΒΟ αντί να διασχίζουν τη μισή υφήλιο για να πάνε στις ΗΠΑ). Κι ας καταλήγαμε το 2015 με 1.200+ άρματα με πυροβόλα των 120 mm ενόσω το Αλταύ δεν έχει ακόμα ούτε κινητηρα.

   Ως πότε θα κρατάμε σε υπηρεσία άρματα τεχνολογίας των δεκαετιών του 40 και του 50; Και πότε και με τι χρήματα θα τα αντικαταστήσουμε με καινούρια; Γλιτώνουμε είτε υπέρογκα έξοδα είτε ραγδαία μείωση στρατιωτικών ικανοτήτων από το μέλλον. Επίσης τα αποσυρόμενα άρματα μπορούν να μετατραπούν σε βαρέα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΟ/φορείς α/α και ΑΤ όπλων, οχήματα μάχης μηχανικού, μεταφοράς ΑΕΛΑ και ΠΑΠ κλπ που υπάρχει επιτακτική ανάγκη και μηδενική προοπτική.

 6. Αυτό που για μενα θα πρεπει να γινει σε πρωτη φαση είναι η σταδιακη αναβαθμιση ολων των Leo2a4 σε Leo2a5 η REVORUTION.Θα ηθελα να μαθω αν γνωριζει καποιος φιλος το κοστος της αναβαθμισης αυτης ανα αρμα.Απο κει και περα θα πρεπει να καραδοκούμε για αποιαδηποτε ευκαιρια αποκτησης κι αλλων Leo2a4 που τυχον προκυψουν.οπως τα ελβετικα και αναβαθμιση και αυτων..
  Επισης θα επρεπε ηδη να να ψάχνομαστε και να προγραμματίζουμε για την τοποθετηση συστημστος προστασιας για όλα τα Leo2.
  Θα πρεπει τελος να δουμε τι θελουμε να κανουμε με τα Leo1a5.
  Και μια ισως κουτη ερωτηση για καποιους φιλους σχετικα με τα Μ1.Αν όπως λενε ένα από τα προβλήματα αποκτησης τους είναι ο κινητήρας,θα ηταν μηχανολογικα και συμφερουσα οικονομικα εφικτη η αλλαγη του με καποιον ντιζελοκινητηρα π.χ. ΜΤU;

  1. Φιλε Ικαρε.
   Τοσο ο κ.Μανωλάς όσο και οι προηγούμενοι Α/ΓΕΣ θα έπρεπε να απαντήσουν γιατί αγνοούσαμε τα Leo 2A4 και μετά φαινόταν το ΓΕΣ να θέλει να δώσει πολλά λεφτά για Μ1Α1 τα οποία θα τα εκσυγχρόνιζε εις βάθος (καλύτερες θερμικές κάμερες ακόμη και από τα leo 2A6 HEL) ?
   Γιατί επίσης με τις διάφορες διαρροές δίνονταν η εντύπωση ότι οι Αυστριακοί και υπόλοιποι Ευρωπαίοι χρήστες πολούσαν ακριβα ενώ οι Αμερικανοί Δωρεάν?
   Οσον αφορά το κόστος κύκλου ζωής όπως και στην περίπτωση των P-3 μπορούν να δώσουν στη δημοσιότητα την μελέτη του ΓΕΣ για τα Abrams?
   Γιατί άλλο 5 χρόνια ανταλλακτικα και άλλο 20 χρονια (οποτε τοτε οκ 2 δις ισως δεν είναι τόσο πολλα)
   Μπορεί επίσης να δώσει συγκριτικά το κόστος μιας ΕΜΑ LEO 2 A6 HEL που υπηρετεί ήδη στον ΕΣ?
   Τα συστήματα APS γίναν της μόδας τα επόμενα χρόνια από το 2010 (οποτε δεν πρέπει να τους αδικήσουμε)
   Οσον αφορά τα Leo 1….θα ήθελα να δω μερικά σε ρόλο Tank Killer συμπληρωματικά (λόγω της μεγάλης ταχυβολίας σε σχέση πχ με εκτοξευτές TOW) στον ΕΒΡΟ….
   Μ60 νομίζω πως απλά θέλουμε να τα αποσύρουμε καθώς ανταλλακτικά μόνο ότι έχει το υπάρχον στοκ

  2. @IKAROS
   Σχετικά με την ερώτηση για το κόστος μιας αναβάθμισης των Leopard 2A4 στο επίπεδο A5/6, ίσως να δίνει μια εικόνα για το μέγεθος, το παρακάτω παράδειγμα με την συμφωνία μεταξύ της Πολωνίας και της εταιρίας Rheinmetal, για αναβάθμιση 128 Leo 2A4 στο επίπεδο A5/6, που ανέρχεται (σύμφωνα με την παρακάτω περσινή αναφορά) σε 220 εκατ. €, (η δημοσίευση είναι στα γερμανικά).

   https://m.pressebox.de/boxid/781517

   «(PresseBox) (Düsseldorf, 23.02.2016) Rheinmetall ist erneut erfolgreich bei einem umfangreichen Modernisierungsprogramm im Bereich der schweren Kampffahrzeuge. In Polen ist der Düsseldorfer Konzern nun damit beauftragt worden, 128 Leopard 2-Kampfpanzer einer umfassenden Modernisierung zu unterziehen.

   In einer industriellen Kooperation mit der Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) und ZM Bumar-Labedy S.A. ist Rheinmetall der strategische Partner der polnischen Unternehmen und steuert entscheidende Schlüsseltechnologien – unter anderem in der Elektronik und bei der Waffentechnik – bei. Für Rheinmetall verbindet sich mit dem Projekt ein Auftragsvolumen von insgesamt rund 220 MioEUR.

   Im Zuge der Modernisierung sollen die 128 Leopard 2 A4 Kampfpanzer, die die polnische Armee 2002 aus Beständen der Bundeswehr gekauft hat, auf den neuen Standard Leopard 2 PL gebracht werden, der dem des deutschen Leopard 2 A5 bzw. A6 entspricht.»

   1. Τα 220 Μ€ αφορούν αποκλειστικά την Rheinmetall:
    «Für Rheinmetall verbindet sich mit dem Projekt ein Auftragsvolumen von insgesamt rund 220 MioEUR.»
    Mτφρ:
    Για την Rheinmetal,σε συνάρτηση με το πρόγραμμα,συνδέεται όγκος εργασίας δια του συμβολαίου,ύψους 220 Μ€.
    Επιπλέον Μ€ θα αφορούν τις υπόλοιπες εργασίες και απάρτια.
    Δείτε την παραπομπή για το Janes,του xm-8 σε παλαιότερη ανάρτηση της Προελάσεως,όπου ὁ λόγος είναι για 5Μ$
    http://www.proelasi.org/2016/02/20/%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

    1. Ευχαριστώ αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, με την Ένδειξη τιμών που δίνουν οι παραπομπές σου, και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Leo 2, με κόστος 5 εκατομμύρια ανά μονάδα, δεν φαίνεται δυνατή στο ορατό μέλλον (αν δεν γίνει κάποιο Οικονομικό θαύμα).

 7. Δεν νομίζω ότι θέλουνε (ή θέλανε) να δώσουν χρήματα για άρματα γιατί την πιθανότητα χερσαίου πολέμου την έχουν ξεγράψει. Αν ο Άκης δεν ήθελε τότε τα άρματα για τους δικούς του λόγους με τα Μ60Α3 θα ήμασταν και θα περιμέναμε την επόμενη CFE.

  1. Έτσι όπως βαδίζουν, σε λίγο θα ξεγράψουν επίσης τις πιθανότητες για πόλεμο στον αέρα και θάλασσα, μετατρέποντας τις ΕΕΔ σε εταιρία παροχής υπηρεσιών υποστήριξης για τους μεγάλους παίκτες (και την κομματική πελατεία).

  2. κύριε Τ.Τ. μερικές φορές τα σχόλια σας τσακίζουν πραγματικά κόκαλα.Επίπονος(φιλοσοφικός) ρεαλισμός…

   1. Ὁ φίλος Τ.Τ,ὡς πρώην αξιωματικός,και μάλιστα των ΤΘ,έχει το προνόμιο να γνωρίζει κάποια πράγματα,που εμείς ὡς πολίτες έχουμε το προνόμιο να αγνοούμε.

  3. Τ.Τ, ὡς πρώην αξιωματικός των ΤΘ που είσαι, θέλω να σε ρωτήσω, υπάρχουν στελέχη που ασχολούνται με πιθανές αναβαθμίσεις/μετατροπές υλικού, π.χ καταρτίζοντας μελέτες και τεχνικές εκθέσεις;

   ‘Η αυτό είναι κάτι εκτός πραγματικότητας για τον Ε.Σ;

   1. Μέσα στις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων των Όπλων και των Σωμάτων είναι και αυτό. Το οποίο ή θα διαταχθεί από πάνω προς τα κάτω ή θα γίνει εισήγηση από κάτω προς τα πάνω, η οποία μετά μπορεί να προχωρήσει ή να απορριφθεί.
    Βέβαια καταλαβαίνεις ότι ο στρατός είναι ένας τεράστιος γραφειοκρατικός οργανισμός δεν είναι ιστολόγιο που μπαίνει ένας και λέει «γιατί να μην κάνουμε αυτό?»
    ύστερα το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάτι γίνεται αντιληπτό από το σχετικό κλίμα, δεν ξεκινάει κάποιος να φτιάχνει άσκοπα πύργους στην άμμο. Δεν είναι δηλαδή υπόθεση του α΄ ή του β΄ στελέχους να κάνει κάτι από μόνος του, είναι πιο συνολικό.
    Και επειδή όλα αυτά είναι χρονοβόρα υπάρχει και το ζήτημα της συνέχειας. Η οποία συνέχεια είναι και αυτή δύσκολη γιατί ως γνωστό ο ΕΣ κάθε Μάρτιο ξεκινάει από την αρχή.

 8. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο;
  [url=http://www.proelasi.org/2015/08/09/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%cf%84%ce%b5%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%81/]Ισραήλ: Τεθωρακισμένος φορέας αντιαρματικών πυραύλων Pereh[/url]

  Αξίζει; Και πόσο θa κοστίσει;

 9. Το να μετατρέψεις ένα τόσο παλιό άρμα σε κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν συμφέρει όταν το έκαναν οι ισραηλινοί ναι και αναφέρομαι στην μετατροπή εν σχέση με την ηλικία του άρματος.

  Ασφαλώς και αξίζει γιατί η εμβέλεια του συστήματος είναι υπέρ διπλάσια+ του πυροβόλου του άρματος.

  Αν κάναμε την μετατροπή σήμερα θα ξεπερνούσαμε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ με το κόστος αγοράς των πυραύλων.

  Αν κάναμε σκέτη την μετατροπή χωρίς πυραύλους δεν νομίζω να σε ενδιαφέρει το κόστος.

  Προσοχή στο κόστος αναφέρομαι σε ρώσικους πυραύλους ίδιας απόδοσης αλλά αν πάρεις μεταχειρισμένα ΒΡΜ3 με ένα εκατομμύριο ευρώ κάνεις την δουλειά σου και έχεις περισσότερες δυνατότητες.

  Το θέμα είναι γιατί το έκαναν αυτό οι ισραηλινοί, τι ανάγκες είχαν τότε που το έκαναν που ήθελαν ΑΤ δυνατότητες με μεγάλη εμβέλεια σε περιβάλον ερήμου που πηγάζει από τα διδάγματα του πολέμου του Σινά με τους Αιγυπτίους που έβαζαν τα άρματα και πριν τα άρματα υπήρχαν χαρακώματα με πεζούς που είχαν πολλά ΑΤ. Έκαναν επίθεση χωρίς πεζικό οι ισραηλινοί είχαν απώλειες, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πεζικό αλλά τα άρματα μετά των Αιγυπτίων τους τσάκισαν.

  Αν διαβάσεις της αναλύσεις των ισραηλινών πολέμων θα το καταλάβεις αυτό, πως έκαναν επιθέσεις με τα άρματα μόνα τους γιατί δεν είχε επιστρατευτεί ακόμα το πεζικό.

  Δηλαδή με αυτό το οπλικό σύστημα θα κατέστρεφαν τα εχθρικά άρματα από μακριά και δεν θα τα αντιμετώπιζαν την στιγμή που έφταναν στο εχθρικό πεζικό που εκεί αντιμετώπιζαν και τα άρματα του εχθρού και τα ΑΤ του πεζικού!

 10. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 72 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 28 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  ..

  α Μ60 πιο ανθεκτικα απο τα Leo-2A4

  «photo of a tank hit by three ATGMs «fired by ISIS in northern Aleppo» in 2016″

  .http://forum.militaryparitet.com/viewtopic.php?id=26515

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.