Αναδρομή στην ιστορία Της 337 Μ ”Φάντασμα” (Ανανέωση)

Απ’ότι φαίνεται τα Block 52+ της 337 Μ που μέχρι πρότινος στερούνταν διακριτικού, πλέον πετούν με ένα ”Φάντασμα” στο κάθετο σταθερό τους. Ξεχωρίζουν τα κόκκινα άστρα…χάριν ιστορικής μνήμης. ( © Kostas Alkousis)

Με αφορμή το “νέο” διακριτικό στα κάθετα σταθερά της 337, μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της ίδιας και του μοιρόσημου της από τον Manolis:

Η 337, τρίτη αρχαιότερη μοίρα της Αεροπορίας μας (μετά την 335 και 336), συγκροτήθηκε στις αρχές του 1945 και εφοδιάστηκε με αεροσκάφη Spitfire Mk Vb/Vc που προερχόταν από τη RAF.

Το 1946 η 337 Μοίρα Διώξεως μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση Θριάσιου (Ελευσίνας) και το 1947 ενισχύθηκε με (πάντα) μεταχειρισμένα αεροσκάφη Spitfire Mk IX, ενώ το 1949 παρέλαβε Spitfire Mk XVI.

 

Το 1952, είναι το επόμενο έτος σταθμός στην Ιστορία της 337 Μοίρας, καθώς εισέρχεται πρώτη στην εποχή της αεριώθησης, παραλαμβάνοντας αρχικά λιγοστές “δασκάλες” Τ-33Α και μερικούς μήνες αργότερα, τα πρώτα ελληνικά πολεμικά τζέτ F-84G Thunderjet. Τότε άλλαξε και η ονομασία της σε 337 ΜΔ/Β (Μοίρα Διώξεως / Βομβαρδισμού). Λίγο μετά τον Δεκέμβριο του 1952, αφού η Μοίρα εγκαθίσταται στην αεροπορική βάση της Λάρισας, καθιερώνεται το χαρακτηριστικό κλήσεως της 337 Μοίρας ως “Ιπτάμενο Φάντασμα”. Το μοιρόσημο, είναι φυσικά ένα ιπτάμενο Φάντασμα – Σκελετός που κρατά στα δύο χέρια του 2 βόμβες χρώματος πορτοκαλί.

Στις αρχές του 1953 έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της μοίρας στην Ελευσίνα και εκεί γεννιέται μέσα από τους κόλπους της 337 ΜΔ/Β, το περίφημο πρώτο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος. Τον Σεπτέμβριο του 1954, τα πληρώματα της 337 κατακτούν μια σαρωτική πρωτιά στους διεθνείς αγώνες βολής εδάφους των αεροποριών της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που διεξήχθησαν στην Ιταλία. Τον Νοέμβριο του 1956, η 337 ΜΔ/Β επιστρέφει στην Α.Β. Λάρισας, όπου θα παραμείνει (με ένα διάλειμμα) μέχρι το 1966.

Ο πρωτος Μοίραρχος της 337 ΜΔΒ οταν αυτη εφοδιάσθηκε με τα νέα τζετ μαχητικά F-84G, Σμηναγός Κωνσταντίνος Κόκκας. Το φαντασμα της 337 ειναι εμφανες. Μία επίδειξη που έγινε το 1952 στην Ελευσίνα από τους skyblazers, το ακροβατικό σμήνος της USAFE, θα του δημιουργήσει την έμμονη ιδέα να αποκτήσει και η Ελλάδα ακροβατικό σμήνος. Θα παρακάμψει, τρόπον τινά, ακόμα και την ιεραρχία για να το καταφέρει!
Ο πρωτος Μοίραρχος της 337 ΜΔΒ οταν αυτη εφοδιάσθηκε με τα νέα τζετ μαχητικά F-84G, Σμηναγός Κωνσταντίνος Κόκκας. Το φαντασμα της 337 ειναι εμφανες. Μία επίδειξη που έγινε το 1952 στην Ελευσίνα από τους skyblazers, το ακροβατικό σμήνος της USAFE, θα του δημιουργήσει την έμμονη ιδέα να αποκτήσει και η Ελλάδα ακροβατικό σμήνος. Θα παρακάμψει, τρόπον τινά, ακόμα και την ιεραρχία για να το καταφέρει!

Τον Ιανουάριο του 1960, η Μοίρα μετονομάζεται σε 337 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού) διότι μέσα στην χρονιά αυτή αρχίζει η αντικατάσταση των F-84G από τα F- 86 D, μία ακόμη πρωτιά της 337 μοίρας : Το North American Aviation F-86D Sabre Dog ήταν (θεωρητικά) το πρώτο αναχαιτιστικό παντός καιρού της Ε.Β.Α., αφού έφερε ΣΕΠ με ραντάρ και κατευθυνόμενα βλήματα και το πρώτο που μπορούσε να συνεργαστεί με επίγειους σταθμούς έγκαιρης προειδοποίησης για την εκτέλεση αυτόματης αναχαίτισης GCI ημέρα και νύκτα (Ground Control Interception : Κατεύθυνση απο σταθμό Εδάφους προς Αναχαίτιση στόχων αέρος – αρχικά βομβαρδιστικών).

Τα ελληνικά F-86D ήταν τα πρώτα ελληνικά μαχητικά (ΣΗΜ.1) που τροποποιήθηκαν για να μεταφέρουν κάτω από τις πτέρυγες 2 φορείς για 2 κατευθυνόμενους Α/Α πυραύλους υπέρυθρης καθοδήγησης ΑΙΜ-9B Sidewinder, γνωστούς τότε με την αρχική υπηρεσιακή ονομασία της USAF, GAR-8 (προφερόταν Γκαρέητ ακόμα και μέχρι πριν λίγα χρόνια απο τους παλαιότερους στην Π.Α.!). Ο λόγος ήταν ότι το αεροσκάφος στερούταν πυροβόλου. Ο βασικός οπλισμός του αεροσκάφους, αποτελούνταν από 24 μη κατευθυνόμενες ρουκέτες Mighty Mouse Folding-Fin Aerial Rocket (FFAR) των 2,75”, σε κοιλιακό ανασυρόμενο φορέα, κατάλληλες μόνο για αναχαίτιση βαρέων βομβαρδιστικών.

Eλευσινα, 1963. Σπάνια φωτογραφία F-86D Sabre Dog της 337ΜΠΚ στην 112 πτερυγα μάχης , οπλισμένο με πύραυλο Α/Α ΑΙΜ-9Β. Ο εικονιζόμενος ειναι ο οπλουργός του αεροπλάνου, κ. Σ. Γκιόκας, με την ευγενική άδεια του οποίου δημοσιεύεται η φωτογραφία "για να θυμούνται οι παληοί και να μαθαίνουν οι νέοι", όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
Eλευσινα, 1963. Σπάνια φωτογραφία F-86D Sabre Dog της 337 ΜΠΚ στην 112 πτερυγα μάχης , οπλισμένο με πύραυλο Α/Α ΑΙΜ-9Β. Ο εικονιζόμενος ειναι ο οπλουργός του αεροπλάνου  κ. Σ. Γκιόκας, με την ευγενική άδεια του οποίου δημοσιεύεται η φωτογραφία “για να θυμούνται οι παληοί και να μαθαίνουν οι νέοι”, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
F-86D της  ΕΒΑ με κενούς φορείς ΑΙΜ-9Β sidewinder στη ρίζα της πτέρυγας.  ( HAF.gr)

Tότε, άλλαξε και το μοιρόσημο, σε κάτι πιο οικείο σήμερα σε εμάς. Ιπτάμενο Φάντασμα (ο σκελετός δεν φαίνεται πια) που κρατά 2 πρωτόλειους πύραυλους ΑΙΜ-9B εν μέσω νύκτας.

Το 1966 η 337 μεταφέρεται στην Νέα Αγχίαλο (111 Π.Μ ) και υποβαθμίζεται μετονομαζόμενη ταυτόχρονα σε 337 Μ.Α.Η (Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας), αν και αποκτα το τελευταίο απόκτημα της ΕΒΑ εκείνη την εποχή, το F-5A Freedom Fighter. Όμως το θρυλικό Πεντάρι, δεν έχει ραντάρ ή άλλους αισθητήρες και δεν ειναι τίποτε περισσότερο απο ένα ευέλικτο μαχητικό ημέρας, με σχετικά περιορισμένη εμβέλεια. Το υπερσύγχρονο για την εποχή F-104G Starfighter, o ουσιαστικός αντικαταστάτης του F-84D στην ΕΒΑ, δεν θα διασταυρώσει πορεία με την 337. Το μοιρόσημο της 337 ΜΑΗ, απεικονίζει και την αλλαγή ικανοτήτων της μοιρας. Οι 2 ΑΙΜ-9 / GAR-8 παραμένουν, αργοτερα αναβαθμισμενοι στην εκδοση -J ή -Ρ (-Πάπα).

Παρ’όλη την (τεχνολογική) υποβάθμιση της, η 337 εξακολουθεί να ειναι στην πρώτη γραμμή των επάλξεων: Στις 22 Ιουλίου 1974 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 2 F-5A της 337 ΜΑΗ εμπλέκονται σε αερομαχία με ζεύγος τουρκικών F-102, μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου. Η αερομαχία θα καταλήξει στην πρώτη (και τελευταία εως σήμερα) επιβεβαιωμένη κατάρριψη του ενός τουρκικού α/φους με βολή ΑΙΜ-9, από τον υποσμηναγό Ιωάννη Δινόπουλο.

@ Discount Hobby Zone

Λίγο αργότερα θα συντριβεί σε τουρκικό έδαφος και το δεύτερο τουρκικό α/φος όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα του λόγω “απώλειας προσανατολισμού” του χειριστή του. Το παράδοξο είναι ότι και οι τούρκοι διεκδίκησαν κατάρριψη του ενός F-5A εκείνη τη μέρα! Όπως ο ίδιος ο κ. Δινόπουλος έχει διηγηθεί, ο τούρκος που το διηγούνταν μπροστά του (!) αρκετά χρόνια μετά σε Νατοϊκό στρατηγείο,
άσπρισε ολόκληρος σαν να είδε …φάντασμα όταν κατάλαβε σε ποιον μιλούσε – και μάλλον έχει το …μοναδικό προνόμιο οτι είδε ολοζώντανο το μοιρόσημο της 337 Μοίρας – το φάντασμα με τους 2 sidewinder- να τον κυνηγά! 

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1978, η 337 επιστρέφει στην Λάρισα και ονομάζεται πάλι 337 Μ.Π.Κ. διότι παραλαμβάνει τα νέα της μαχητικά, τα θρυλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-4E Phantom, με τα οποία θα επιχειρεί από την Λάρισα μέχρι την αναστολή λειτουργίας της στις 16 Δεκεμβρίου 2005. Στο μοιροσημο υπήρξε η προσθήκη δύο επαφών ραντάρ (κίτρινες παράλληλες γραμμές) ενώ παρέμεινε πρακτικά το ίδιο ως προς τα όπλα, αν και τα F-4E / SRA είχαν στη φαρέτρα τους και τους ΑΙΜ-7E/F Sparrow, με τους οποίους είχαν εκτελέσει τουλάχιστον μια πραγματική βολή στο ΠΒΚ.

Αν και η 337 ΜΠK ήταν Μοίρα διπλού ρόλου, η πρωτεύουσα αποστολή της ήταν η αναχαίτιση. Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι την είσοδο σε υπηρεσία των μαχητικών τρίτης γενιάς, η 337 αποτέλεσε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ελληνικής αναχαίτισης. Τα Phantom της εξορμούσαν αδιάκοπα, ημέρα και νύχτα, 365 μέρες τον χρόνο, πότε από την Λάρισα και πότε από τις προκεχωρημένες βάσεις στο Αιγαίο ( Λήμνο, Σκύρο, Σαντορίνη ), επιβάλλοντας την κυριαρχία της ΠΑ στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αρχές του 1996 στα Ίμια, τα Phantom ηταν τα μαχητικά επιλογής περιπολίας νύκτας/παντός καιρού. Η 337 Μ.Π.Κ. αφού αντικατέστησε τα αρχικά (εφτάρια) Φάντομ της με τα SRA, συνέχισε κανονικά να σηκώνει τα αεροσκάφη της για αναχαιτίσεις μέχρι και το τελευταίο Scramble της 18/4/05 με κωδικό κλήσης GHOST 732.

Η 337, επανήλθε σε ενέργεια (και σε τεχνολογική πρωτοπορία) την 20η Οκτωβρίου 2006, με την επίσημη επανέναρξη λειτουργίας της και αξιοποίησης των υπερσύγχρονων F-16 Block 52+. Τα υπόλοιπα είναι πρόσφατη ιστορία. To μοιρόσημο άλλαξε ελάχιστα, για να απεικονίσει την αλλαγή σε πυραύλους ΑΙΜ-120 ΑΜRAAM. Τα tailarts που μας έδωσαν την αφορμή συγγραφής του παρόντος, διαφέρουν μόνο στο ότι απεικονίζουν και τον νέο πύραυλο AIM 2000 / IRIS-T. Επίσης, εδω και χρόνια οι μοίρες της ΠΑ δεν έχουν επεξήγηση ρόλου (ΜΑΗ, ΜΔΒ, ΜΠΚ) στον τίτλο τους.

 

Patch Νυκτερινης Αναχαιτισης με ΔΝΟ / NVG's
Patch Νυκτερινης Αναχαιτισης με ΔΝΟ / NVG’s

Ευχόμαστε στην 337 πάντα πρωτοπορία και καλές προσγειώσεις!

 

 ΣΗΜ.1: Λέγεται ότι και κάποια από τα απλά F-86E Sabre (Ξίφος) μπορούσαν να φέρουν 2 GAR-8, αλλά αυτό χρειάζεται επιβεβαίωση.

Η αρχική δημοσίευση του κειμένου και των φωτογραφιών έγινε στο: aviationlive.org

Πηγές :
 –HAF.gr
 -Ιστορικα patces και αλλα στοιχεια στο Discount Hobby Zone
Περισσοτερες λεπτομερειες για την αερομαχια:
– περιοδικο Cockpit, τευχος 29 (η αρχικη συνεντευξη με τον Ταξιαρχο ε.α. Θωμα Σκαμπαρδωνη στον Δημητρη Στεργιου)
– περιοδικο Πολεμος και Ιστορια , τευχος 65 (Έκδοση Χριστογιαννάκη) , αρθρο του Σαββα Βλασση.
– ΒΗΜΑ 02/08/1998 (επωνυμη μαρτυρια) :
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=101752
-Οι 2 τουρκικες απωλειες F-102 το 1974:
http://www.ejection-history.org.uk/Aircraft_by_Type/F-102.htm

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

12 Απαντήσεις

 1. Για την πληροτητα του αρθρου , εαν λαβουμε υποψη μας και αυτο..:
  http://www.haf.gr/el/news.asp?id=4234&archive=0&page=1
  …η 337 πρεπει να ειναι η μοναδικη μοιρα της ΠΑ που εχει κανει πραγματικη εκτοξευση ΑΙΜ-7 , ΑΙΜ-9 και ΑΙΜ-120 !

  https://ellinikaftera.files.wordpress.com/2010/05/2010_ask_north_lights_01.jpg

  Αξίζει εδω να σημειωθει οτι η εκτόξευση βλήματος AIM-120 C7 AMRAAM
  στο Πεδίο Βολής Vidsel της Σουηδίας κατά την διάρκεια της άσκησης
  “Project Northern Lights” (10/5/2010) , ηταν η πρωτη χρηση απο την
  ΠΑ της προηγμενης έκδοσης C7 του AMRAAM και μαλιστα πριν την επισημη
  εισαγωγη τους σε υπηρεσία με τα νεα τοτε F-16C block 52M !

  Μια φωτο υψηλης αναλυσης των tailarts που έδωσαν την αφορμή συγγραφής του παρόντος , η οποία απεικονίζει καθαρα το θρυλικό Φαντασμα να κρατα εναν πυραυλο ΙIR AIM 2000 / IRIS-T και εναν πύραυλο καθοδηγησης ρανταρ ΑΙΜ-120 (απο τα F-16C block 52+ κανονικα φερεται η εκδοση C5 του AMRAAM , αν και το ρανταρ τους την αναγνωριζει ως -Β… ) :

  http://3.bp.blogspot.com/_KTHKVsW5qZU/TE1ON_Uc8UI/AAAAAAAAAws/owiDpO0lOgM/s1600/FA.jpg

  Λογω της πολυ υψηλοτερης αναλυσης , διακρινεται και η μεταλιζε anti-radar βαφη των F-16C block 52+.

 2. To αρθρο για την 337 μοιρα, επειτα απο επίμονη ερευνα χρονων συμπληρωθηκε -επιτελους- με φωτογραφια Ελληνικου μαχητικου τζετ F-86D Sabre Dog οπλισμένου με τον πρωτο πύραυλο Α/Α στην ιστορία της αεροποριας μας , τον ΑΙΜ-9Β ! Οσο περίεργο και αν ακουγεται, σχεδον ανυπαρκτες ηταν ως τωρα οι φωτογραφιες εποχης Sabre Dogs εξοπλισμενων με ΑΙΜ-9. Οι περισσοτερες φωτογραφιες εποχης, δειχνουν το μαχητικο με κενους φορεις του πυραυλου ή σε διαδικασια εξοπλισμου και παντως οχι αναρτημενους. Η εικονα του πρωτου επιχειρησιακου IR πυραυλου της ΕΒΑ/ΠΑ προστεθηκε στο θρυλικο “Φαντασμα” και δημιουργησε ενα νεο μοιροσημο για την 337 !
  Την φωτο μας παραχωρησε ευγενικα ο τοτε μόνιμος υπαξιωματικός-οπλουργός του αεροπλάνου κ. Σ. Γκιόκας, με σκοπο «να θυμούνται οι παληοί και να μαθαίνουν οι νέοι», όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Τον ευχαριστουμε πολυ και ευχομαστε να ειναι παντα καλα και να μας παραδιδει μαθηματα ιστοριας όπως αυτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.